Monday, February 29, 2016

Wavelength Tak Sama

Macam mana aku nak mula kan ya.....hmmm..

Macam ni lah...
Aku yakin, majoriti kita menulis blog, salah satu niatnya nak dapat kawan..betul tak?
Maksudnya, kita nak jaga ukhwah, terutamanya bila memberi komen..

Aku, rasa agak sedih...
Ye lah..mungkin silap aku menulis komen..
Di baca dengan maksud yg lain oleh orang yg membacanya..
Aku takde niat pun, serius, takde niat utk kondem..
Malahan aku sokong apa yg dia tulis...
Tapi mungkin cara aku tulis tu macam kasar bunyinya ( bukan carut / bukan maki hamun )..
Dan mungkin niat aku nak berlawak semasa komen tu...
Di anggap sebagai isu yang serius...

Betul lah apa yang kawan aku pesan dulu ..
( dulu aku aktif berforum online)..
Hasil tulisan / komen kita yang bersifat sinikal / sarcasm ni, tak semua boleh faham..
Hasil tulisan kita yang dengan niat berlawak, tak semua boleh faham..
Dan kadangkala, hasil tulisan kita yang serius, orang lain anggap ianya gurauan / lawak.

Maka..
Berhati hatilah kita masa menulis blog.
Berhati hati masa menulis komen.
Nak terlalu mesra mengomen pun, aku fikir 25 kali lepas ni..


34 comments:

  1. Kakcik pernah nak tulis tentang ini (tentang komen yang kita maksudkan lain tapi pemahaman/penerimaan orang lain pula), tapi puas juga nak memikirkan susunan ayat yang bagaimana...akhirnya niat itu mnasih terpendam...

    ReplyDelete
  2. Betul tu DZ, di alam maya ni memang kena berhati2 dalam menulis.karang orang salah tafsir pulak..

    ReplyDelete
  3. no komen kire no war ke canne nie? hehehe..takpe doktor last-last berbalik pada niat kita komen dan juga niat kiter membaca nyer ;) sendiri assume salah sendiri la tanggung dosa.

    ReplyDelete
  4. Tu orang sentap lebih DZ..
    Akak tak kesah DZ..
    DZ komen lah sampai lembam pun akak tak kesah..
    Macam aiman tak kesah pula akak ni..

    Tu lah kekadang penafsiran mereka salah dgn apa yg kita komen tu DZ..
    Mohon maaf jer lah kalau mereka terasa lain maksudnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah, saya pun tak salah orang yg tersalah tafsir tu....cuma bila dia reply komen saya tu dengan nada yg marah, saya sedih...saya tak marahkan dia, saya cuma sedih ..hope dia faham dan maafkan saya.

      Delete
  5. dgn aku ko jgn nak komen lurus bendul sangat. wah... ade lagi ke kotak komen kat blog aku weh... kahkahkah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jap aku check blog kau, ada tak kotak komen...:P

      Delete
  6. kadang2 kita komen pon org salah tafsir kan doc. Lagi2 pulak la bila baca komen ni mendatar je. Yg membezakan marah, ayat penegasan adalah dgn HURUF BESAR, atau !!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi ada orang yg mmg suka taip guna huruf besar sepanjang masa, baik dlm komen, dalam WA, dlm FB...dah habitat dia...hahaha

      Delete
  7. Cuba baca ayat ni:
    "Ikan makan kucing"

    Sekali baca, seolah2 membawa maksud, ikan makan kucing, bunyi mcm pelik dan mustahil. Tapi, cuba baca dlm gaya lenggok org pantai timur (Terengganu atau Kelantan), ayat itu akan membawa maksud, kucing telah makan ikan.

    Hahaha. faham dok...

    Begitu lah contohnya pemahaman si pembaca diluar sana, yg mana lain orang baca, lain maksud sbb dia paham lain, kita paham lain. Kita tulis membawa maksud lain, tapi orang yg membaca tersilap tafsir pula.

    Sebab tu masa kita sekolah dulu, ada subjek Bahasa Melayu (Pemahaman), selain Karangan dan Tatabahasa. Kihkihkihkih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok...saya dah cuba baca berulang kali ayat " ikan makan kucing" tu dalam style Tganu/kelantan...still saya faham ianya ikan yg makan kucing....hahaha...

      Delete
    2. Nk tlg. Kih3.

      Ikang makang kkucing.

      Delete
    3. haha ye betul puan cinta...sbb awak org ganu kan..

      nak ajar cara sebut susah...kena dgr org sebut depan2, baru faham..

      Delete
  8. Pendedahan dgn org ramai bermacam ragam (macam kerjaya doktor - contohnyalah) mudah mesra alam, ada org yg tidak mesra alam itu yg jadi begitu doc. Jenis typical tak mudah adapt jenis-jenis komen org itu yg mudah sentap. Itulah dikatakan manusia doc.

    ReplyDelete
  9. ermm kan, sama-sama kita berhati-hati..maaf ya dr kalau sy tersilap bahasa.. ;-))

    ReplyDelete
  10. alah doc kalau ngn kwn blog yg kita dh kenal bertahun... dh selalu baca komen nya msti dh faham dia berlawak ke dia srius kan...
    takpe lenkali pas dh komen last tuh dlm braket tulis... sya berlawak tau atau tulis... sya serius ni heheheh

    ReplyDelete
  11. Mungkin juga bergantung kepada mood blogger tu. kalau hari biasa oke je kut..tapi ntah masa tu tgh datang bulan ke, gaduh dengan laki ke..wrong timing la... tapi let's forget and forgive..lama-lama sejuk balik la..back to niat berblog kan..

    ReplyDelete
  12. ai tak kisah komen apa2 k tapi kalau komen ai gemok ai sentap hahahaha

    ReplyDelete
  13. haha..komen je apa2.. sy pon xkesah..

    ReplyDelete
  14. kalau kat blog yan..dz bebas bersuara

    ReplyDelete
  15. Saya jarang komen kt sini, tapi selalu dtg baca.

    ReplyDelete
  16. Agaknya itulah pasal bila mengomen ada sound efek haha or hihi or hikhik or huhu.

    ReplyDelete
  17. kadang2 tulisan kita pun boleh menyakitkan hati orang tanpa kita sedari..lepas tu ada ckp2 belakang sesama blogger pulak..padahal maksud jer tak sampai..lumrah la tu doc. tak semua orang suka apa yang kita tulis dan komen.

    ReplyDelete
  18. Normallah tu Doc...bukan setakat komen di blog. SMS, WhatsApp pun boleh menyebabkan orang salah faham bila penerima membaca dengan nada berlainan dengan si penulis hehe...

    ReplyDelete
  19. biasalahtu sebabtu gamaknyer suami saya kalau saya merajuk/mengadu dalam whatsapp atau call dia, mesti suami kata nanti balik bincang.. sebabniler kalau dari tulisan atau tidak berdepanni ada sedikit silap paham gamaknyer.. tapi kalau berblog takkan nak berdepan gak kalau nak bagi komen.. ha.. ha.. jadi kalau tersalah silaptu biasaler .. ada orang gini fahamannyer ada orang gini fahamannya.. semua orang dah bijak2 belaka gamaknyer.... takper ler doc, kat blog saya silalah komen apapun sebab blog sayatu cuma kisah anak2 dan sayajer jadi payah nak komen melencong... dun worry...

    ReplyDelete
  20. kadang misunderstanding berlaku sbb kita tak tau tone of voice orang tu bila dia menaip. kadang xmaksudkan nak kecikkan hati sesiapa pun. cakap pasal blogging, bagi sy, sy blog bukan untuk followers tapi sebab minat. sy suka mengarang, post gambar and semua entries ni boleh jadi rujukan dan record pd masa akan datang. semoga blogs xkan pupus.. ahax.

    ReplyDelete
  21. Ntah ye klau nekcik x kisah lah..sedey jap..pastu layan jer yg lain..ramai yg ada

    ReplyDelete
  22. Ntah ye klau nekcik x kisah lah..sedey jap..pastu layan jer yg lain..ramai yg ada

    ReplyDelete
  23. Isu apa tu DZ?

    Hurmm selalu sgt LM kena. Sbb tu takut juga nak komen klu isu panas atau kat blog org yg rajin sentap. Tulisan kan takda nada. Bila baca dgn marah lain bunyiknya. Salah letak koma pun lain nadanya.

    ReplyDelete
  24. Ayokkkk.....tak tauuuu, org dah sentap!! Teringin nak bizi bodi tengok ayat ekau yg dia sentap sangat tu macamana.

    Alah relax ar....manusia mana ada yg sempurna. Menyentapkan orang dan tersentap tu perkara biasa. Itulah life...nak andropose ke apa? Cepat nau terasa haha....

    ReplyDelete
  25. Mudah mesra alam knor selesa..walau sesiapa pun jua..pgkt besar atau kecik...yg sentap2 pun ok jer...nk sentap dgn tulisan knor pun sentaplh...ada aku kisah jnji msg tu sampaiiii...

    ReplyDelete
  26. Mudah mesra alam knor selesa..walau sesiapa pun jua..pgkt besar atau kecik...yg sentap2 pun ok jer...nk sentap dgn tulisan knor pun sentaplh...ada aku kisah jnji msg tu sampaiiii...

    ReplyDelete
  27. Kalau dengan saya ni tak payahlah nak terasa hati sangat. Saya memang jenis suka bergurau tapi adakalanya timbul juga rasa takut kalau-kalau orang tersalah faham. So, biasanya kalau saya baru mengenali tuan punya blog, takdalah saya mesra alam gitu. Sopan aje tau. Cer check komen-komen saya masa awal-awal di sini. Takdalah saya meroyan sangat. Hahaha!

    ReplyDelete
  28. Your very own commitment to getting the message throughout came to be rather powerful and have consistently enabled employees just like me to arrive at their desired goals. | obat kutil | kutil kelamin | kutil kemaluan | kutil kemaluan | kutil kemaluan

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...