Monday, February 22, 2016

Lori Langgar 18 Biji Kereta

Orang Malaysia ni memang masih ramai yang takde sivik.
Paling teruk bila mereka mula pegang stereng.
Mungkin mereka orang yg baik, tapi bila capai stereng, perangai berubah 360 darjah.

Antara sikap teruk bila melibatkan memandu kenderaan, ialah perangai suka parking sana sini.
Parking asal boleh.
Tak peduli block orang ke, menyusahkan orang ke..

Ini gambar yang aku ambik 2 minggu lepas. Asal boleh aja parking macam tu.

Bila aku upload gambar tu kat FB, ada yg kata mungkin dah tak tahan nak berak kot / emergency.
Susah utk aku bersangka baik, sebab aku tahu kawasan ini. Takde public toilet, takde apa2 yg melibatkan emergency. Dan situasi macam ni mmg selalu sangat jadi. Nak sangka baik selalu pun dah tak mampu.

Bila aku baca berita INI  pagi ini, aku terfikir juga...
Mungkin kereta2 tu parking suka suka hati block jalan..
Mungkin driver lori tu dah puas menunggu & hon...
Maka ambik kau kena sondol....

23 comments:

  1. orang tak ada sivik mcm tu susah utk kita bersangka baik..
    pentingkan diri sendiri je..

    ReplyDelete
  2. Sikap pentingkan diri sebenarnya tidak membawa apa-apa kebaikan...

    ReplyDelete
  3. Aduhai .. sekali 18 biji kena sondol ye DZ..
    Amik ko..
    Tu lah bila tak peka masalah org lain ..
    Terima lah habuannya ..

    ReplyDelete
  4. Betul Doc..kalau kawasan tu Jabatan Kecemasan Hospital ker..ok akk akan bersangka baik 200%...ini tidak.. asal boleh lepas sebuah kereta....bohh jer parking....kan dah kene sondol dgn lori...walaupun cara lori tu salah...akk sokong lori tu 300%...ambik kauuu...

    ReplyDelete
  5. malas dah nak komen sebab dah terkena last week almost 2 jam tunggu org block kete kitaorg..nasib baik tok laki tak baran jek..kalau tak mau calar balas pancit tayar kete orgtu..dah tu takde say sori p[un biler dah sampai..masuk kete terus blah! pffffttt~

    so saya sokong lori!! muahahaa

    ReplyDelete
  6. Kalau ikut berita kat paper tu memang semalam pagi lagi dia dah gagal nak keluar sebab kena blocked
    Itu yg marah dirempuh semuanya.. jadikan iktibar jgn sesuka parking kalau bukan tempat yg betul.

    ReplyDelete
  7. huhuhu mmg ramai jenis yg selfish gitu, jnji dia lepas tak peduli yg lain

    psl kes lori tuh pulak jenis kurang sabo kot huhu... tp 18 kete tuh sekali kene naya je

    ReplyDelete
  8. Baru mlm td ada org park kat petak parking aku.

    nk bersangka baik tp no dah kali ke dua keta yg sama yg parking space dia selang 2 parking je kat sblh.

    guard tanya nk clamp x tp hubby ckp biarlah.

    Nasib dia baik nmpaknya.

    ReplyDelete
  9. pernah dgr je .. tak nampak tapi dgr dentuman kuat .... sbb kita jem kat belakang .. rupanye lori depan dah hentam keta parking tepi jalan ... halang laluan dia.... bila sy lalu mmg dah kemik teruk kembara tu ... nasib la .. kami dah jem nk keluar dr parking.... so lega kat situ sbb kami nk kejar masa nk amik hantar anak sekolah

    ReplyDelete
  10. alaaahai doc...nak tersembur berak mcm mane sekali pun takkan otak ko takleh pikir.... pikir org lain jugak.... kalo betul otak die normal nak terberak mcm mane sekali pun boleh ajek parking dgn betul...ni semua sivik takde nieh...

    yg penting, mudah-mudahan keturunan kite tak jadi mcm nie...malu wey jadi bangsa melayu yg penoh adab susila kesopanannyer huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. tahu xpe..skt mata tgk park mcm tu..xtahu mata org yg park tu mcm mn..asal dpt park je.

    ReplyDelete
  12. Itulah nak salahkan siapa ya? Salah pemandu lori yang kurang sabar, pemandu kereta yang suka hati parking tepi-tepi jalan mana hendak/double parking atau pun salah jalan yang sempit maybe?

    Selalu sangat terjadi sampai tak boleh dah nak berprasangka baik. Yang buruk-buruk aje muncul dalam kepala sambil mulut terkumat-kamit dok marah!

    ReplyDelete
  13. Saya menyampah pada yang ikut suka parking, janji dia lepas.. tak fikir orang lain.
    Sesekali jadi macam tu, eemm.. kesian memang kesian tapi jadikan pengajaran.

    ReplyDelete
  14. Lori tu geram agaknya. Sebab lama sangat menunggu.

    ReplyDelete
  15. saya selalu buat masa mula2 dapat lesen memandu...kekekeke

    ReplyDelete
  16. kat kawasan umah saya ni pun sama je..asal boleh je parking..depan rumah orang pun asal boleh parking , dia parking ikut dan je..

    Minggu lepas kami ke bank, dah siap selasai urusan kami nak keluar dari tempat parking, dah start enjin tetba datang satu keta berenti depan keta kami,berenti tengah jalan. dia keluar dari keta terus pi masuk bank.

    macam apa lagi..tak kan tak perasan kami nak keluar..malam pulak tu..tak kan tak perasan lampu keta kami menyala ni..adoi..kat penang ni macam2 ada..heheh

    ReplyDelete
  17. Akak seboleh dapat akan elakkan double parking kecuali ada yang boleh diharapkan untuk alihkan kereta, sanggup jalan jauh sikit dari susahkan orang dan susahkan diri sendiri kalau masalah lain timbul.

    ReplyDelete
  18. Mak dah lama tak baca paper tp taulah pasal lori langgar keta tu sebab Pak Jilap ckp baru baru ni.

    Tu mesti org baru dpt lesen parking tu,
    Ingatnya senang ke nak ambik side bagi masuk kotak patking kalau tak de batang mcm kat tempat belajo tu...pergh!! Mencabar seyh

    ReplyDelete
  19. Mmg org mlysia ni mls nk park keta pun mls...hari2 pun mau merunggut tgok sikap org...

    Sakit di buatnyeee

    ReplyDelete
  20. bukan sahaja tak de sivik, pemalas pun ye. malas nak park betul2, malas nak park jauh. semua kalau boleh nak ikut dan & ikut suka dia. kami pernah naik bas rombongan ofis ke kursus. ada kereta ni park macam mana ntah langsung bas tak boleh lalu. driver bas tu terus langgar je kereta tu degang! mmg illegal parking pun. teruk jugak kemeknya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...