Monday, February 15, 2016

Escalators : A Hidden Trap

Minggu lepas, kanak kanak usia 4 tahun tersepit kaki di escalator di KL Sentral.
Putus sebahagian tapak kaki kiri dia.
Aku ada terima gambar keadaan kakinya menerusi whatsapp.
Aku tak sanggup nak publish kat blog ni.

DOSH akan mula operasi periksa eskelator


di kaitkan insiden kaki tersepit celah eskelator ni kalau guna kasut croc / seperti croc

Cara bagaimana boleh tersepit



Semalam aku sekeluarga gi mall.
Memang dah decided, no more slipar croc kalau ke mall / tempat ada eskelator.
Keduanya, educate anak anak.
Diri di tengah2 tangga, elakkan dari hampiri line kuning.
Jangan melompat2 / banyak bergerak masa diri atas eskelator.

Memang selama ni didik mereka tentang safety measures masa naik lif / eskelator. Agak sedih bila semalam kan weekend, mmg ramai orang ke shopping mall...masih ramai parents yg buat endah tak endah dgn anak2 kecil masing2 masa di eskelator..aku pulak yang naik risau tengok.

32 comments:

  1. sama..paling takut dan paling pegang tgn syahmi sufiya kalau naik eskalator..seram sgt!

    ReplyDelete
  2. smpai skrg mmg akan dukung aiyan kalu guna eskeletor doc... ntahla...
    kalu sesekali letak dia kt eskeletor pun jns yg utk troli tuh... rata je takde tangga2....

    bdk2 mana tau sgt bahaya tak bahaya mmg kene tnjuk betul2 kn

    ReplyDelete
  3. banyak dah kes dgn crocs ni sampai saya pun dah lama juga tak beli crocs. semoga anak2 kita semua dilindungi. amiin

    ReplyDelete
  4. memang ramai parents yg endah tak endah ja perkara ni..biarkan anak terkinja2..mak bapak sibuk belek hp

    ReplyDelete
    Replies
    1. lepas saya dengar pasal berita ni last week, rasa macam takut dah nak bawak anak naik escalator, rasa lebih safe kalau naik lift tapi lift selalu ramai orang

      Delete
  5. Tengok macam-macam clip video pasal escalator nih! kalau bersama-sama kids memang kena extra alert.

    ReplyDelete
  6. Doc, kenapa skrang doc jarang update blog? huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab rajin update FB..hahaha..
      Insya Allah, akan cuba gigih menulis selalu macam dulu.

      Delete
    2. Patutlaaaaah. Dah dapat gading bertuah, tanduk dah tak berguna lagi. Sob...sob... ( nampak tak drama disitu.. )

      Delete
  7. Memang kena didik mereka DZ..
    Byk sudah kes yg tersepit dan terjatuh dari eskalator ni..
    Akak pun mcm tu risau jika parents yg buat tak endah dgn anak2 mrk.. kita sibuk suruh naik berhati2 ;)

    ReplyDelete
  8. Best weyh .....mak kadang kadang suka jugak kenakan kaki kat bulu bulu eskalator tu hihi....
    Lepas ni tobat tak nak buat dah....nasib tak baik, hilang pulang jari mak kang...

    ReplyDelete
  9. Kakak dgn abang dulu sampai anak dah besar agaknya baru berani lepas anak berdiri kat escalator
    Kalau tak dulu sanggup abang dukung kanan-kiri. Betul kena educate anak-anak.

    Dah banyak sangat kes terjadi bukan di M'sia aje.

    ReplyDelete
  10. Best weyh .....mak kadang kadang suka jugak kenakan kaki kat bulu bulu eskalator tu hihi....
    Lepas ni tobat tak nak buat dah....nasib tak baik, hilang pulang jari mak kang...

    ReplyDelete
  11. itulah nekcik pun risau kalau tengok budak berlari lari kat escalator tu..mak pak pandang jer..aduuuh...lagi satu bila syopink tu..anak anak berkeliaran mana tah..emak asyiik belek itu ini..sebab itu nekcik tak bagi anak anak orang bawak gi mana mana..sebab takut orang leka...kalau masa kecik samapi 5 tahun pun nekcik letak diaorang dalam trolley..dia orang pun tau...

    ReplyDelete
  12. scary pulak skrg ni nak naik escalator kan
    macam2 kes

    ReplyDelete
  13. Belum terkena kt btg idung..tu yg sebenarnya Doc...bila dah keluar berita2 begini kita kene ambil langkah2 keselamatan....bila dah jadi nnt...tak guna meraung ala kasimm ala kasimm bagai...

    ReplyDelete
  14. Last time keluar dengan family, dak Nuha boleh tak nak jalan sendiri guna escalators kat mall tu.. huhuhu.. dukung..? fuh.. kus semangat tapi gagahkan jugak dukungler.. Sekali dua kali laratlah, lepas tu babah dia pujuk elok2 jalan sendiri tapi tetap dalam perhatian mata kami.. dia takut apatah lagi kami.
    Memang tiap kali guna escalators, perasaan over protected terhadap anak2 tu memang tinggi sebab anak2 ni suka melasak je kerjanya.

    ReplyDelete
  15. bukan kasut Crocs je, apa2 kasut ala2 getah pun terdedah kpd kes mcm kat atas. Kalau pakai selipar je lagilah kan..

    ReplyDelete
  16. salam kenal..kita sendiri pun takut dgn escalator skrg ni, moga anak2 kita dilindungi hendak-Nya

    ensemnya boy kat escalator tu! ;-))

    ReplyDelete
  17. takut gile tgok kaki tu. Jangankan budak2 je kite risau. kite sbagai mapak ni pun risau kaki masuk dalam tu. Trauma plak rasenyer

    ReplyDelete
  18. yuppp seriau dengar tentang kaki yag putus tu, apatah lagi jika dapat tengok,.. biasalah sikap masyarakat x mau beringat sebelum terkena malah bila sudah terhantuk baru nak tengadah...

    ReplyDelete
  19. Mungkin ramai mak bapak yg tak realize lagi kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Psst, kain akak pernah tersepit kat escalator. Gigih menarik kain. Last2 rabak kain tu. Mujur sikit jer. Pucat lesi muka akak masa tu. Sib baik adam x ikut masa tu.

      Delete
  20. toksah kata budak kecik, yang tua pun kengkadang tak peduli pasal safely masa guna escalator ni.. asyik dgn Hp.

    ReplyDelete
  21. saya memang seriau bila anak2 naik eskalator... kalau naik eskalator tu, memang saya akan cakap, "kaki tengah sikit... jgn kena line kuning"... siap anak pun dah biasa... asal naik eskalator, dia sendiri ulang ayat yang saya selalu cakap... huhuhu

    ReplyDelete
  22. tu la kan ada parents yg amik endah tak endah..sekali keja menyesal pun dah tak guna..padahal dah viral kisah kaki tersepit eskalator ni.emm..

    ReplyDelete
  23. lagi satu
    time naik eskelator
    ada je yang akan tak diri diam, dia akan melangkah2 dari satu anak tangga ke anak tangga, maybe sebab nak cepat
    kita yang diri tegak terpacak terpaksa diri tepi sket bagi laluan kat derang
    kena kat kita yang terapat kat tepi, mau tak tersepit
    haaa yang ni camner?

    ReplyDelete
  24. Ensem yer anak...bagus entry ni...semakin suka baca disini, banyak intipati julia dapat dari sini...kebetulan Qaiser ilman anak saya baru nak menjengah 4 tahun, mmg ke mana2 akan pakai kasut crog tu, Allah bila baca penyebab kasut tu mudah tersangkut di escalator buat julia meremang tengkuk...julia nak amik tips disini cara duduk di escalator macam mana sebetulnya...huhhh pengajaran sangat!

    ReplyDelete
  25. Hah, itulah bagusnya saya ni jadi freaking mak, kan! Malang tak berbau. Kalau lagi 10m kita dah boleh cium bau 'malang' tu, memanglah kita buat u-turn, ya tak DZ? Saya ni kalau tempat-tempat macam ni, memang terjerit terpekik aje suruh anak-anak diri dekat-dekat dengan saya, extra careful, kaki tu tengok melangkah ke mana, jangan suka-suka nak main kat eskalator, diri tengah-tengah jangan tepi sangat dok tengok bawah tu apahal. Memang teruklah anak-anak saya kena bebel dengan Mommynya kalau dia dah superfreaking tau!

    ReplyDelete
  26. Kecelakaan dimana2 even kita dah lebih berhati2. Scary sangat.

    ReplyDelete
  27. budak yg tersepit kaki ni adalah anak ofismate saya rupanya, saya tak berapa kenal dgn ayah budak ni sebab dia department lain, tapi biasa nmpak...tak sangka anak dia.

    ReplyDelete
  28. kalau kat shopping malls ternampak sorang mak yang dengan semangat dan suara kuatnya beritahu kat anak kecil dia "pandang depan! pandang depan! dah sampai!" di hujung escalator; sayalah tu! :'D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...