Thursday, January 28, 2016

Apa Personaliti Anda

Korang tahu tak personaliti korang?
Ambil test ini : http://www.16personalities.com

Ini bukan test merepek yang banyak kat FB.
Ini test yang direka betul, berdasarkan kajian psikologi.
Ini test yang valid.

Dan memang benarlah, Allah ciptakan kita berpasang pasangan.
Saling lengkap melengkapi.
Wife aku suruh aku ambil test ini.
Memang fit dengan personaliti kami.

Ini jenis personaliti wife aku. Memang betul pun.

 Ini personaliti aku. Wife aku memang agak aku jenis Defender. Dan memang betul pun terbukti bila buat test ini.

Yang penting, masa jawab soalan soalan diberikan, jawab dengan jujur.
Buka hati, fikir dan jawab dengan tenang.

Ada banyak website menerangkan karakter setiap personaliti ini..
Korang boleh Google aja " 16 Personality Types".

Tengok bidang kerja yang biasa dipilih oleh setiap jenis personaliti. Utk aku & wife, memang sepadan.

Kenapa kena tahu personaliti ini?
Bagi aku, supaya kita lebih faham diri kita sendiri.
Dan juga utk kita memahami pasangan kita.
Memang setiap personaliti itu, ada kelemahan nya.
Dan gunakan kelebihan setiap personaliti itu, utk perbaiki hubungan kita, utk kita lebih maju dalam karier / bisnes.



Dan di zaman agak gawat ni, zaman ramai yang diberhentikan kerja..
Zaman ramai yang masih menganggur, kenali personaliti mungkin, mungkin boleh membantu kita utk berjaya secure a job.

 Tahap unemployment tertinggi 8.1%, bagi yang berpesonaliti ISFP. Mungkin mereka yang terdiri dalam kategori ini dan masih menganggur, boleh perbaiki ciri ciri negatif anda.


Jadi, tunggu apa lagi?
Selamat mencuba  Personality Test

40 comments:

  1. finally, doc update blog juga.. dah jarang dr update blog. congrats

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...saya harap semangat update blog ni kekal la...ni entri kedua dalam bulan Januari!

      Delete
  2. Kakak nak tengoklah apa yg match utk kakak dgn abang:)

    ReplyDelete
  3. Ok dah cuba๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  4. Ok dah cuba๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

    ReplyDelete
  5. Menarik utk dicuba tu DZ..
    Tahu apa personaliti diri dan pasangan..
    Apa yg kurang boleh diperbaiki..

    ReplyDelete
  6. Best2. Tq.

    Masih cuba untuk memahami 'manusia itu' yg saban hari dibelek d dpn cermin.

    Ok. Skrg laju2 pegi sana.

    ReplyDelete
  7. Lpas ni doc kna tambah lagi satu counter kat klinik..personality test with councilling

    ReplyDelete
  8. Lpas ni doc kna tambah lagi satu counter kat klinik..personality test with councilling

    ReplyDelete
  9. dh buat test dh,,,,
    result saya
    consul (esfj-t)

    ReplyDelete
  10. okayh dh cube..

    mine is "the adventurer"..;p

    ReplyDelete
  11. Ok dah cuba.. nanti nak tengok part en. hb pulak.. ;)

    ReplyDelete
  12. Boleh cayo ker ni...takpo nti knor cubo yo...

    ReplyDelete
  13. Mls nak jawab soalan byk sgt....hihi dh cuba separuh jln...mcm tak ada daya...

    ReplyDelete
  14. Tq doc, LM nak cuba buat test ni jugak la

    ReplyDelete
  15. Personality test mmg penting. Akk belajar sikit jer duly. Tp boleh la...membantu juga especially dlm memilih calon pekerja

    ReplyDelete
  16. Sajalah tu kan nak suruh mak test personaliti mak....
    Hish seram pulak weyh....kang tetiba keluar resultnya ' pemalas' hihi

    ReplyDelete
  17. Alaa.....aku ada split personaliti....payah ni...

    ReplyDelete
  18. zaman skrg..ada degree pun belum tentu boleh senang dapat keje.

    ReplyDelete
  19. Boleh lah nak try test ni nanti...

    ReplyDelete
  20. Thanx doc 4 sharing..nanti kita nak try..

    ReplyDelete
  21. mmm..menariklah
    lepas selesai kesibukan nx wk ..den akan buat test ni...hehe

    ReplyDelete
  22. Saya nak cuba juga doc. Mari kita tengok betul tak kata doc tentang benda ni. ;-)

    ReplyDelete
  23. nak try jugak ni...hehehehe..tq Dr share..

    ReplyDelete
  24. OMG sayalah ISFP ituuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu dan memang sekarang saya kerja administrative assistant kuikuikui nasib baik dah ada kerja

    ReplyDelete
  25. akak sendiri keliru dengan personaliti akak, kerja lain minat lain.. terjebak dengan beban kewangan sebab tu stay dengan kerjaya yang tak sesuai dengan personaliti n fikir akak ada kerja, lebih baik daripada x de kerja... tu yang biasa berlaku kan,.. sebab tu x caya sangat dengan test psikologi ni sbb pernah ambil paper psikologi,..

    ReplyDelete
  26. hahha...power lah test ni..mcm berhantu je tau kita punya personality...exact jgk la..hoho

    ReplyDelete
  27. Nak cuba jawabla.. cam menarik :D - www.adarain.com

    ReplyDelete
  28. dah cubapun... cam jiwa kacaujer akak punya jawapan.... ha.. ha..

    ReplyDelete
  29. boleh cuba jawab nanti... macam menarik je ni... (^_^)

    ReplyDelete
  30. Terbaca komen2 disini...anda seorang doktor ye...jika ye bertuah ada kenalan baru dari kalangan doktor yang rajin menyinggah di blog2 rakan lain...bagus tips personaliti ni...julia nak cuba nanti...TQ

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...