Tuesday, December 22, 2015

Janganlah Mandi Laut

Malam tadi di TV, keluar berita menyedihkan ini...

2 pelajar hilang di pantai di Setiu. Dikatakan mereka sedang bermain di gigi pantai. Berita lanjut boleh baca DI SINI

Ajal maut memang di tangan Allah.
Tapi kita di suruh berikhtiar utk elakkan mala petaka, utk berhati hati.
Umum mengetahui, hujung tahun, memang musim hujan di Pantai Timur.
Sekarang ni tak la hujan lebat di sana, tapi ombak kuat.
Maka elak kan la masuk ke laut, tolong lah elakkan.
Main main di gigi pantai pun, kalau boleh tolong lah elakkan.
Yang " di tarik" ombak besar tu, bukan budak kecil...dah lepasan SPM, 17 tahun.
Bayangkan betapa kuatnya kuasa ombak di sana ketika ini.

Aku sendiri sengaja pergi bercuti ke area Terengganu, 3 tahun lepas, pada penghujung bulan Disember, utk merasai pengalaman musim tengkujuh di sana.
Aku ada ceritakan pengalaman tu DI SINI 

 Penghujung Disember 2012 dulu. Tengok saja ganas nya ombak kat belakang tu ! Kami berada di kawasan pantai di Dungun ketika itu. Nak jalan jalan dekat dengan gigi pantai pun aku & wife tak berani. 


Satu lagi, bila tiba musim banjir.
Tolonglah jangan seronok main/ mandi air banjir.
Tolonglah.
Bahaya.
Selain bahaya, banyak penyakit boleh dapat, kulit gatal2, cirit birit, etc etc.
Benda benda macam ni, mmg kena sentiasa di ingatkan.

Kita doakan pelajar yang hilang di Setiu semalam, di temui oleh pasukan penyelamat.

Thursday, December 17, 2015

Ahmad Maslan





Isnin lepas, aku jumpa beliau.
Di satu majlis makan malam.
Masa tengah layan makan malam & dengar ucapan beliau, aku sengaja up load gambar ni di akaun FB & IG aku...hahaha
Seperti yang di jangka..
Komen komen yang masuk..memang aku dah agak..
Hahahaha.

Beginilah..
Kenapa aku salam beliau? ( ada yang tanya dalam FB)
Beliau tetap saudara seIslam aku.

Memang banyak statement " bodoh" yang keluar dari mulut beliau.
Kesan nya, sampai la ni, bila beliau dah tak kawal GST ( dah pindah ke MITI), rakyat Malaysia masih kenang dia pasal GST.
Itu pilihan yang beliau mahu sebenarnya, nak jadi pemimpin.
Maka with a big power, comes big responsibility ( and risk being booed / kena caci / etc etc)
Dan kita kena ingat, keputusan utk kena kan GST, bukan keputusan beliau seorang..the whole cabinet bertanggungjawab.

agak rare kan? saat di mana kita zaman sekolah dulu sibuk bercita cita nak jadi doktor, jadi engineer, jadi pilot...beliau nak jadi pemimpin.


Apa apa pun, tolak ke tepi statement2 beliau yang menjadi bahan marah rakyat..
Pada aku, beliau memang humble, secara in person.
Mudah di dekati.
Aku yang marhein ni pun, mudah berbicara dengan beliau.

Ada masa nya, kita kena cuba lihat sisi yang baik/ positif pada seseorang ..
Itu yang agama anjurkan.

Apa apa pun, sebelum korang tanya..
Jawapan aku:
Aku tak sempat nak tanya beliau pasal isu GST ke, nasi goreng GST ke...
Hahahaha...


Meh aku belanja satu gambar rare ....

Aku katakan gambar ini rare, sebab bukan mudah utk kami laki bini nak gi dating berdua macam ni, sejak ada anak kecik 3 orang ni...hahahaha.

Monday, December 14, 2015

KL Yang Tak Pernah Lengang



Gambar di atas, aku ambik hari Ahad minggu lepas 6 Dec 2015.
Sekitar jam 10 pagi.
Tu kat tengah tengah bandar KL.

Sebenarnya, kalau selagi boleh memang aku tak suka driving masuk KL.
Entah la, sejak dulu lagi, aku fobia.
Fobia sesat, dan rasa rimas dengan tahap jem yang entah apa apa.
Walaupun sekarang boleh guna waze / gps, still aku rasa tak selesa driving masuk KL.
Kagum betul la aku tgk orang yang hari hari bawak kereta masuk KL ni.
Lagi satu, aku pelik betul tengok kedai2 makan tepi jalan kat tengah2 KL ni...contohnya kedai mamak..dan jugak bank ( eg Public Bank dalam gambar tu)...kat mana la korang parking kereta?
Kalau kat Australia, di tengah2 bandar ni mmg tak nampak parking lot, sebab ada banyak "paking underground". 

Dulu pernah try driving masuk KL tengah2 malam...jalan lengang..
Motif nya utk belajar selok belok jalan KL.
Tapi nampaknya, kena belajar lagi ni..
Sebab jalan jalan kat KL macam dah banyak berubah.

Friday, December 4, 2015

Majlis Sambutan 50 Tahun FAMA

Sedar tak sedar...
Rupa rupanya dah 50 tahun wujud nya FAMA.
Banyak jasa FAMA kepada kita orang Melayu ni..serius.

Sempena 50 tahun, FAMA adakan majlis jubli emas nya..

Bermula hari ini, hingga Ahad ni, 6 Disember 2015 di Dataran Merdeka.

 Macam macam pengisian ada....datang lah. 

 Isteri aku terlibat sama, bukan sebagai usahawan FAMA kali ini, tapi terlibat sebagai penasihat usahawan. Itulah sumbangan yang boleh dilakukan utk sama sama berikan ilmu bimbingan kepada usahawan usahawan lain yang baru menceburi bidang perniagaan. Kepada yang ingin tahun cara dapatkan bimbingan dari FAMA / MOA, boleh la ke Dataran Merdeka ya. Aku dua hari ni macam biasa, jadi " Arbaie Bujang Kembali"...hahahaha...anak anak pos ke kampung. Tengoklah, Insya Allah kalau takda aral, hari Ahad aku turun ke Dataran Merdeka.

 Ada cabutan bertuah tau. Macam macam hadiah ada. Tengok kat belakang tu...

 Hadiah TV 40 hinci pun ada  :P

 Hadiah basikal pun ada. Buat geng2 kayuh, ada Kayuhan 50 Tahun FAMA pada esok hari, 5 Disember. Kot la nak join sama.

 Dek kerana majlis ini akan di rasmikan oleh PM, maka perancangan rapi di jalankan. Malam tadi wife aku rehearsal sampai dekat pukul 12 tengah malam...kah kah kah.  Dengan Menteri MOA pun kena rehearsal sekali...



Aku nak ambil kesempatan ni la..nak bagitau..
Kita ni, bangsa Melayu..kena pandai guna peluang...
Zaman makin mencabar, ekonomi makin mencabar....
Memang betul itu naik, ini naik....baru baru ni tambang ERL pun naik...
Jadi jangan hanya tahu komplen kat media sosial sahaja...
Bertindak!
Ceburi bidang bisnes...mungkin dalam bidang pertanian, mungkin bidang2 lain....tak kisah.
Dan jujur aku nak kata kan, terlalu banyak peluang yang kerajaan sediakan..
Banyak!  Cuma orang Melayu aja yang tak pandai guna....
Turun lah ke setiap agensi, setiap kementerian....
Kita rajin kondem menteri itu, menteri ini...itu hal mereka lah....Tapi ingatlah, orang2 yang bekerja di kementerian dan agensi ni, sangat membantu usahawan Melayu..
Kalau bangsa lain dapat bantuan macam ni, tak tahu nak cakap la entah macam mana dah majunya mereka....
Turun padang, cari info...bertanya...be pro active...jangan nak semua benda bersuap...


Yang tudung biru tu Menteri Hal Ehwal Bakeri Malaysia yang baru...kahkahkah.

Thursday, December 3, 2015

Lunjur Kaki Minum Fresh Oren

9 November 2015 : Kuantan


29 November 2015:  Port Dickson


Bila lagi la nak lunjur kaki ni...
Rasa macam dah lama tak bercuti..kihkihkih
Barang harus di ingat, kita ni marhein ja tau ..jadi Mak toksah la ingat kita gi tempat2 bangsawan...resort mampu milik je...eh, mampu bayar..Hahaha..

Wednesday, December 2, 2015

Bertambah Ahli Keluarga.



Itu gambar family aku masa hari raya aidilfitri 2013 dahulu.
Masa tu anak bongsu aku, Zayydan kecil lagi, tak sampai 2 bulan.
Kecil ja family aku ni.
Aku tiga beradik. Aku yang sulung. Yang baju merah kiri sekali & tudung pink tu, adik adik aku.
Dua lelaki gagah yang diri belakang aku tu, bukan bodyguard aku, tapi 2 orang adik ipar aku.

Tahun ini, Insya Allah, family kecil aku ini akan bertambah ahli.
Adik aku yang bertudung pink tu akan bersalin, Insya Allah 11 Disember ini.
Ikatan cerclage nya akan dibuka pada tarikh itu, ( cerclage ialah gegelung yang mengikat servix, kerana servix, iaitu pangkal rahim, tak kuat)
Di uji tahun lepas, anaknya lahir tak cukup bulan ( 28 minggu usia kandungan), hanya sempat hidup selama 2 hari. Jadi utk kandungan kali ini, awal awal lagi dah di pasang cervical cerclage.
Mohon kawan kawan doakan semoga dipermudahkan urusan bersalin adik aku ya. Terima kasih.

Tuesday, December 1, 2015

Banglasia

Terkini...
Dalam masa sehari dua ni...
Gerombolan yang baru tiba di tanah air ku..
Kan katanya, nak bawak masuk berapa juta?
Heboh kontroversi projek TPM ni katanya...



- pergi Giant, cashier nya Bangla.
- nak potong rumput, Bangla yang potong.
- isi petrol, sah sah Bangla.
- pergi restoren, Bangla yang ambik order.
- renovate rumah, pun ramai kontraktor cina dah guna Bangla buat plaster siling / etc
- pergi kilang kilang di Shah Alam ni? Memang soheh melambak dah Bangla..
- lepas ni, pergi KFC....pun Bangla amik order.

Baik kita tukar nama negara..
Banglasia.

Lepas 5-10 tahun...
Menteri kita buat buat tanya..
" kenapa makin banyak gejala sosial"
" kenapa makin teruk kes batuk kering ( TB) "
" kenapa anak melayu ramai merempit"


ps:

- aku takde masalah dengan warga Bangladesh. Mereka pun manusia, nak cari sesuap nasi, nak ubah nasib keluarga. Mereka boleh kata hampir 90% Islam, ramai yang rajin pergi masjid istiqomah ( dan ramai juga yang kaki kacau perempuan / bini worang).
- so siapa yang salah? Siapa yang buat dasar yg bawa masuk punya ramai masuk negara sendiri?
Lu pikir la sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...