Monday, November 30, 2015

Premis Vape Tak Diterima Di JDT

Daulat Tuanku.


Thursday, November 26, 2015

Berapa Kali Rosak Daaaaa ...

Daripada handphone Samsung, bawak lah ke Lenovo, entah berapa kali dah charger aku rosak. Bertahan tak lama, lepas 4-5 bulan mesti " dah tak boleh charge". Simptom awal nya bila cucuk kat hp, kena adjust muncung charger tu sampai keluar ikon " charging". Last last, langsung tak boleh charge. Zaman dulu masa pakai Nokia, memang lasak la charger nya, jenis yang macam pin tu. Charger jenis macam ni sensitif betul. Bukan charger aku aja, charger bini aku pun sama. Tak kan la nak kena pakai iPhone?  Hahahaha.

Tuesday, November 24, 2015

Eye Contact Itu Penting

Kita ni, manusia.
Akan berasa ada nya hubungan, bila mata bertentang mata.
Orang putih kata eye contact.
Maka bila kita berurusan, cuba lah bertentang mata.

 Bila kita bersalaman, lagi lah penting utk tengok orang yang kita salam tu!  :P


Wednesday, November 18, 2015

Air Bungkus Ikat Tepi

Banyak benda pelik yang dilakukan rakyat negara ini...

Ini, salah satunya...


apa ke motif kau gantung air dalam plastik( ikat tepi lagi tu) kat ranting pokok? siapa pernah jumpa benda pelik macam ni, kita geng! hahaha

Monday, November 16, 2015

Pengisytiharan Penting !

Baca ini:  AZAM BLOG TAHUN 2015

Ok.
Tahun 2015 masih berbaki sebulan setengah.
Tapi aku dah boleh isytihar..
Bahawasanya..
Azam itu GAGAL !

Kita cuba lagi tahun 2016.
Miahahaha.



ps: entah kenapa hilang roh menulis kat blog.

Tuesday, November 3, 2015

China Lifts One Child Policy

Polisi satu keluarga, satu anak yang di kuatkuasakan di China sejak 35 tahun dulu, telah ditarik balik pada 29 Oktober lepas. Dah boleh ada 2 anak. Kini menjadi " Two- Child Policy"

Asalnya dulu di buat polisi tu untuk elakkan populasi rakyatnya bertambah terlalu ramai, sehingga berisiko menyebabkan kekurangan bekalan makanan ( 1962, ada kes kebulurun teruk di China yang membunuh ramai rakyatnya). Pemerintah China juga ketika itu buat polisi ini untuk memajukan negara( menaikkan pendapatan per kapita).Hasilnya, memang negara China membangun pesat.

Tapi adakah benar dengan mengurangkan populasi, boleh meningkatkan produksi, dan seterusnya negara maju? Seorang pakar Sociologist People's University, Zhou Xiaozheng berkata dalam satu simposium, sebenarnya, " kadar kelahiran menurun bila tahap pendidikan & pendapatan meningkat". Jadi pakar sosiologist ini cuba menemplak dasar kerajaan nya yang kononnya kerana dasar " One-Child Policy" lah negara China cepat, pesat membangun. Seolah olah pihak kerajaan mahu ambik kredit atas " berjayanya dasar satu famili satu anak" ini.

Aku rasa, aku bersetuju dengan Zhou Xiaozheng tu.
Aku tengok sendiri pattern demography pesakit2 aku, baik masa aku kerja di hospital, atau sekarang di klinik.
Yang miliki anak berderet ramai, majoriti nya yang berpendidikan tak berapa tinggi.
Yang miliki anak berderet ramai, majoriti nya yang pendapatan tak terlalu tinggi.
Puncanya banyak, antaranya pemahaman kita yang Muslim tentang konsep rezeki, pemahaman golongan yang kurang berpelajaran tentang konsep merancang keluarga, dan lain lain.

Aku bawa cerita One-Child Policy yang dah dimansuhkan ini, dalam blog ini, sebab aku cuba kaitkan dengan realiti negara kita. Tun Dr.Mahathir terkenal dengan Wawasan 2020 nya. Lagi 2 bulan, masuk 2016. Maknanya, kalau masih belum kiamat, Malaysia akan menuju 2020 dalam masa 4 tahun sahaja lagi. Adakah Wawasan yang di canang tu, telah tercapai?

Aku banyak berborak dengan pelbagai lapisan masyarakat, baik secara maya ( selalunya di FB), atau secara fizikal ( bertemu sebagai pesakit aku, borak2 dengan orang di kedai makan/masjid/etc).
Ramai yang merasakan, kita " going backward"
Peluang pekerjaan di negara sendiri, dipenuhi oleh warga Bangla, Nepal, Myanmar, Indonesia, Pakistan, Filipina, Vietnam, hatta tukang masak tomyam pun, import dari Siam!
Orang Malaysia sendiri makin susah nak dapat kerja.

Cuba bayangkan, kalau polisi yang sama, di buat di negara kita?

  • Dah takda kah orang merintih banyak belanja setiap kali musim buka sekolah / musim raya? Sebab anak sorang ja.
  • Kurang laku kah segala MPV sebab anak sorang aja?
  • Cikgu sekolah kurang stress, sebab bilangan anak murid dalam satu kelas, kecil?
  • Persaingan segala macam program realiti makin kurang, sebab jumlah peserta makin kurang?
  • Perniagaan taska & nursery akan merudum kah?
  • Perniagaan barangan bayi terpakai makin galak, sebab takde nak diturunkan ke anak yang akan datang segala macam breast pump, baby cot, buaian, etc etc?
  • makcik makcik mulut kepoh yang asyik tanya bila nak tambah anak, akan senyap?

Hahaha...cuba kira berapa ramai anak pasangan ni ada? 7 tau! 7 orang lelaki semuanya! 
( sebenarnya, tu adik ipar aku, tudung coklat depan & suaminya..baru kahwin lagi, takde anak...Yg bertudung belakang tu kakak ipar aku. Anak anak aku 3 lelaki + 3 anak anak lelaki kakak ipar aku + sorang budak lelaki, anak adik ipar aku yg lagi sorang. Ya, family sebelah wife aku, penuh koleksi anak anak lelaki aja! hahaha)


Soalan akhir:
Adakah Malaysia boleh jadi cepat membangun, berjaya..jika polisi yang sama dikuatkuasakan? :P

Monday, November 2, 2015

Movember

Bulan November ini, ialah bulan " no shave November".
Di kenali juga sebagai Movember.
Bulan bagi lelaki tak mencukur bulu bulu di muka.
Membela janggut dan misai selama sebulan tanpa di cukur.
Ianya bukan trend semata mata..
Katanya, sebagai kempen kesedaran.
Kempen kesedaran kesihatan lelaki, berkenaan isu kanser prostate, kanser testis, dan lain lain.
Mereka yang menyertai kempen ini, akan meraih dana sumbangan.
Dana yang akan di salurkan ke badan badan kebajikan berkaitan.

Berita lanjutnya:  DI SINI

Aku memang dah lama ada goatee, sejak aku tumbuh bulu di muka..haha..
Aku simpan dengan niat, ianya sunnah.
Cuma sejak 3- 4 tahun kebelakangan ni, ada masanya aku simpan jambang.
Pun atas niat ikut sunnah.
Sunnah yg paling mudah nak dibuat, istiqomah setiap hari...hihihih.
Jambang terkini aku ni, aku dah start bela & trim berulang ulang, sejak sebulan sebelum masuknya Ramadan 2015.

Adakah aku teringin nak simpan jambang misai style ala Wak Doyok?
Tidak!
Leceh nak menjaganya.
Dan pelik kot rupa aku pasang jambang macam tu.
Hahaha.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...