Wednesday, October 28, 2015

WW: Kaki Selfie


Monday, October 19, 2015

Bajet 2016: Harapan Anda



Apa yang kita mahukan dalam Bajet 2016?
Apa harapan kita?

Secara peribadi, ini yang aku mahu:

  1. BR1M dihapuskan
  2. GST diteruskan, dengan syarat di beri info meluas tentang ke mana halatuju wang kutipan GST
  3. Pengagihan bajet yang lebih ke sektor pendidikan dan kesihatan
  4. Pengurangan aktiviti mesyuarat kerajaan di hotel hotel dan resort resort
  5. Penambahbaikan sistem pengangkutan awam
  6. Penguatkuasaan ketat udang undang jalanraya bagi mengurangkan kes kemalangan, dan hasil kutipan saman disalurkan utk bajet pendidikan dan kesihatan.
  7. Naik kan cukai rokok dan arak setinggi yang mungkin

Friday, October 16, 2015

Belajar Tinggi Tinggi, Tapi Akhlak Sangat Rendah.

Salam Jumaat yang pertama dalam tahun baru 1437 Hijrah ( 16 Okt 2015).

Muhasabah untuk semua, di hari Jumaat yang mulia ini...




- Jangan ingat orang kampung yang tak pergi universiti itu semuanya bodoh.
- Jangan ingat orang yang ada PhD itu semuanya pandai.
- Kereta mewah jangan di sangka semuanya ada signal.
- Rumah laksana istana jangan di sangka semuanya bahagia di dalamnya.
- Bebaskan diri kita dari kebebalan akhlak & adab.

Thursday, October 15, 2015

Menentukan Kerjaya Anak.

Apa kerjaya anda?
Anda happy dengan kerjaya anda?

Ada tak anda dedahkan kerjaya anda kepada anak anak anda?

anak anak aku, memang selalu gi klinik. Stetoskop aku ( yang simpanan rumah punya) memang selalu jadi mainan mereka.

Anak sulung aku ni, tak mau jadi doktor. Dia nak jadi engineer katanya.


Aku dedahkan bidang kerja aku.
Tapi aku tak pernah nak beria ia galakkan anak anak aku ceburi bidang yang sama.
Jujurnya, kalau boleh, tak perlu jadi doktor.
Hahaha..
Sebab apa?
Ada lah sebabnya.
Ramai doktor yang mahu anak anaknya ikuti jejak langkah mereka..
Especially dari kalangan bangsa India...ia memang tradisi mereka..( bukan sahaja doktor, jadi peguam pun tradisi keluarga).
Tapi..
Ramai juga doktor ( termasuk ramai kawan2 doktor aku) yang tak ingin tengok anak anak mereka menjadi doktor.


Cukuplah sekadar anak anak aku berjaya dunia akhirat..
Punyai kerjaya yang halal, berkat..
Aku tahu banyak kes yang mana parents nya yg beria ia nak tengok anaknya jadi doktor lah, peguam lah, penyanyi lah..
Kawan aku sendiri dulu, dia buat medic sebab mak dia yang sibuk sangat nak dia jadi doktor.
Penyudahnya..dia memang hilang minat.
Aku dulu....mak ayah aku bagi aku buat keputusan sendiri bidang apa yang aku nak buat.

Tapi..
Andai bila mereka besar kelak..
Ada antara 3 orang anak aku tu yang beria ia nak buat medic ...
Aku tak akan halang..
Sebab...


Tuesday, October 13, 2015

Tunku Laksamana Johor

Aku memang follow IG Tunku Jalil, Tunku Laksamana Johor.
Beliau ada aura tersendiri.
Humble yang pada aku, bukan di buat buat.
Di uji dengan kanser, mungkin menjadikan beliau seorang yang berbeza.
Seorang yang disenangi semua jelata rakyat, tak mengira bangsa, tak mengira negeri.

Salah satu koleksi gambar beliau di IG nya, yang sangat terkesan bagi aku...


Jauh di sanubari, aku teringin sebenarnya melihat pemimpin pemimpin negara ini, turun padang dalam erti kata sebenar. Turun, menyamar macam Tunku Jalil buat.Tak perlu ber protokol, tak perlu ber escort. Pergi ke pasar beli barang, beratur bayar tol di plaza tol,  bersesak jem di highway masa musim cuti, beratur dan menunggu punya tunggu punya tunggu di hospital kerajaan...Mungkin masa tu barulah mereka tahu erti hidup rakyat..yang katanya asyik nak komplen. Sesekali, rai kan lah komplen rakyat, sebab mesti ada antara komplen itu, memang wajar di komplen.

Monday, October 12, 2015

Isteri Kedua

Wife aku busy mengembangkan bisnes nya..
Mohon doa dipermudahkan ya urusan wife aku...

Dek kerana busy nya dia, jadi aku banyak masa berdua dgn anak sulung aku..
Anak kedua dan ketiga aku akan dihantar ke rumah mertua bila wife aku meeting / outstation.
Lagipun mereka tak bersekolah lagi, so boleh la tinggal rumah atuk nenek.

Sebab aku tak geti masak,
Maka restoren & gerai la jadi " isteri kedua " aku...  :P
Kalau pun aku geti masak, memang aku tak mau masak...hahaha...aku habis kerja dah petang, sampai rumah dah pukul berapa..nak suruh aku kelentung kelentang kat dapur? Sorry! Hahaha..

Aku ambik gambar setiap kali kami berdua makan luar...utk kenang kenangan kelak...mengenang saat susah nya masa bisnes mommy kamu nak naik ni ya Ziyyad..






Tengok koleksi gambar2 kat atas...tu aja dah 12 kali aku makan malam kat luar...hahaha..
Selalunya, memang dinner kat luar..sarapan pagi aku bagi Ziyyad makan roti aja kat rumah..lagipun dia bukan jenis nak makan pagi sangat..kat sekolah dia pun ada breakfast di sediakan ( dan lunch).

Petang petang ada jugak bawak Ziyyad pergi mencendol bawah pokok...Best wooo cendol bawah pokok ni..

Selalunya, memang Ziyyad suka aja bila aku makan luar dengan dia..
Tapi dah nama pun budak...ada juga time mood dia ke laut...

Ni muka takda mood la ni...masa ni dia moody sebab aku lambat bawak dia gi makan...sebab aku ada hal, kena keja malam tu...kesian dia...padahal aku dah bagi dia makan roti masa kat klinik aku..

Dek kerana moody...

Maggi goreng feveret dia pun dia makan sambil muncung! Menambahkan lagi muncung dia, aku lupa order maggi goreng takmau sayur...hahahaha...Jenuh la asingkan segala bawang & sawi .


Pagi tadi, aku hantar wife aku kat epot.
Wife aku ada urusan bisnes di Kuching sampai Rabu ni.
Makna nya..
Malam ni kita ke mamak lagi la ye Ziyyad..hahahaa
Tak mau mamak, kita gi seafood thailand..
Tak pun gi fastfood.
Macam mana la daddy nak kurus ni woiiiiii....kahkahkah..
Bila mommy kamu ada, dia masak sedap...pun susah jugak daddy nak diet..kahkahkah.

Wednesday, October 7, 2015

Tak Makan Sayur

Dulu, kawan aku masa universiti tak suka makan sayur.
Padahal belajar medic...tau khasiat sayur..
Jenuh la aku suka sakat dia masa dia kuis kuis ke tepi togeh la, sawi la( kalau order mee goreng/etc).

Anak aku sendiri dah tunjuk simptom yang sama..
Demmmm!
Dulu masa baby, elok je korang mommy sumbat broccoli la..carrot la...
Dah besar ni pandai ya nak ngelat..

Aku ada idea...!



Tuesday, October 6, 2015

Bila Teknologi Menyusahkan Kita.

Teknologi sekarang ni, kadangkala menyusahkan.
Ambil contoh whatsapp.


Dulu, zaman SMS..kita tak tau mesej kita tu dah sampai ke tidak.

Dengan wassap, tanda 2 klik macam tu bermakna wassap kita dah sampai, cuma belum di baca.




Bila tanda 2 klik tu dah bertukar biru, makna nya mesej kita dah dibaca.

So di mana ianya menyusahkan kita?

1. Bila kita expect si penerima wassap utk balas wassap kita, tapi lepas baca, dia buat bodoh aja, tak reply.

2. Bila tanda klik hanya satu, maknanya wassap kita tak sampai, kita jadi risau...ada masalah ke si penerima ni? handphone dia tercicir ke? dia pengsan ke? padahal dia lupa on wifi aja..hahaha



Itu tak masuk lagi kes ramai yang stress sebab:

1- Terlalu banyak mesej masuk dalam wassap, sampai kong bateri. Penyelesaiannya ialah mute kan notification / off notification.

2- Nak leave group, tapi takut ada hati yang akan tersentap..haha.

Yang terkini, di Facebook dah ada option untuk copy paste status berserta komen komen nya sekali.
Dah tak perlu nak print screen.
Maka berhati hati lah bila ber FB...salah taip, kalau korang ada ramai haters, memang masak la...hahaha.

Monday, October 5, 2015

Vincci Sale

Sale ialah perkataan yang sangat berhantu di negara ini.
Walaupun aku secara peribadi, kurang percaya sesetengah sale di sini.

  • ketika sale, harga di naikkan dan kemudian di potong beberapa %, kononnnya sale.
  • harga selepas sale, sebenarnya lagi mahal berbanding harga biasa


2 faktor di atas tu bukan aku sengaja reka.
Saudara aku keja supermarket.
Dan kita sendiri kalau rajin, cuba target 2- 3barang yang kita suka ( baju ke, kasut ke, seterika ke), ingat harganya sebelum sale....jangan terperanjat ketika sale 50%, harga yg di jual sebenarnya hanyalah sale 10% ( bila di kira harga sebelum sale yang kita dah target dulu)

Pun begitu, masih ramai yang ghairah sampai hilang akal, hilang adab.

1. Big Bad Wolf.

Ini adalah mega sale buku. Ini kategori memang bukan pentipu punya sale. Memang betul- betul murah. Aku sendiri terjebak ke BBW dari pukul 2 am hingga 5am. Aku rasa aku hilang akal, sebab buku- buku BBW yang aku beria ia borong 2 TAHUN LEPAS, sampai ke hari ini masih ada yang aku belum habis baca. Kononnya bertaubat,  aku tak ke BBW 2014 & 2015. Wakakaka..

 Ini bukti nya. Aku recycle gambar aku ke BBW 2013

2. Sale tudung.

Aku tak mahu sebut jenama, dan aku tak boleh nak komen betul atau tidak sale nya itu / atau propa aja lebih..sebab aku tak pakai tudung...dan wife aku tak pernah minat nak terjebak beli tudung masa sale. Kesian jugak kat wife aku sebab dia kahwin dengan aku, rakyat marhein, tak merasa tudung 3-4 ratus ringgit.

Cuma ramai yang hilang akal sebab boleh beratur & berkhemah sejak pukul 2-3 pagi...ada yang sanggup bawak anak anak, bentang tikar kat kaki lima jalan. Dan ada yang akal letak kat lutut, block parking rumah orang. Ini bukan cerita dongeng, sebab kawan aku terkena. Rumah dia kat Bangi tu dekat sangat dengan sebuah kedai tudung ni. 

Oh ya..rupa rupanya...3 tahun dulu aku pernah membebel pasal tudung ini.  hahahaha.

3. Sale kasut.

Ok, ini yang paling latest. Hilang akal dan hilang adab semata mata nak beli kasut sale. OK fine kau nak jimat duit, dan ada yang bagitau mereka nak menjual semula...tapi perlu ke panjat pagar? perlui ke jadi zombie kampung pisang? kah kah kah..

Sampai kena batal sale nya..dek sebab ramai yang hilang akal...

Kerana kasut, manusia menjadi zombie. Menakutkan!

Panjat pagar kak..panjat jangan tak panjat..kahkahkah..

Friday, October 2, 2015

16 Adik Beradik

Minggu lepas, adik aku wassap gambar ni..


Sebenarnya, aku sejak dulu kagum dengan orang yang anak ramai ni..
Ramai maksud aku, yang berbelas belas orang..
Bila aku sendiri dah kahwin & ada anak, lagi la aku kagum..
Sebab aku memikirkan,bagaimana lah dengan anak berbelas belas ni,mereka:

  1. Tinggal dalam rumah. Kena ada berapa bilik dalam rumah? Berapa set katil? Giliran nak mandi? Nak makan serentak memang susah?
  2. Nak pergi berjalan jalan..kalau ada MPV pun, maximum boleh sumbat 8-9 orang.
  3. Si ayah tadbir ekonomi keluarga. Memang betul, setiap anak ada rezekinya, cuma nak tahu macam mana mereka urus kewangan. Beli pampers, susu..tu aja makan beratus sebulan.
  4. Kelelahan si ibu beranak tiap tiap tahun /selang setahun
  5. Nak bawak berjalan rumah sedara /kawan....penerimaan orang berbeza beza.


Alhamdullilah...cukup 3 orang ini. Memang dah tak boleh tambah lagi. Dah tutup kilang. Pernah juga bergurau dengan wife aku, kalau boleh pregnant lagi,nak cuba tak? Wife aku jawab " kalau keluar yang ke 4 pun boy?". Hahahaha....yang family dalam FB kat atas tu, 11 orang yang pertama, semua lelaki! Masuk no. 12 baru perempuan !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...