Monday, December 14, 2015

KL Yang Tak Pernah Lengang



Gambar di atas, aku ambik hari Ahad minggu lepas 6 Dec 2015.
Sekitar jam 10 pagi.
Tu kat tengah tengah bandar KL.

Sebenarnya, kalau selagi boleh memang aku tak suka driving masuk KL.
Entah la, sejak dulu lagi, aku fobia.
Fobia sesat, dan rasa rimas dengan tahap jem yang entah apa apa.
Walaupun sekarang boleh guna waze / gps, still aku rasa tak selesa driving masuk KL.
Kagum betul la aku tgk orang yang hari hari bawak kereta masuk KL ni.
Lagi satu, aku pelik betul tengok kedai2 makan tepi jalan kat tengah2 KL ni...contohnya kedai mamak..dan jugak bank ( eg Public Bank dalam gambar tu)...kat mana la korang parking kereta?
Kalau kat Australia, di tengah2 bandar ni mmg tak nampak parking lot, sebab ada banyak "paking underground". 

Dulu pernah try driving masuk KL tengah2 malam...jalan lengang..
Motif nya utk belajar selok belok jalan KL.
Tapi nampaknya, kena belajar lagi ni..
Sebab jalan jalan kat KL macam dah banyak berubah.

29 comments:

  1. Ada time lengangnya Dr, time Hari Raya Puasa :D

    ReplyDelete
  2. Beruntunglah yg tak kerja di KL. Kalau kat KL..sntiasa bersesak samada kat jln raya atau tren.

    ReplyDelete
  3. hahaha..nangis pun nagis laaa redah plus redha lama-lama dah tahap lantak ko la jem kiternynayi je dlm kete! hahaha...gitu!

    ReplyDelete
  4. dengar cite dari orang je tentang jem kat kl....tak pernah tengok sendiri

    ReplyDelete
  5. aritu baru je ikot En.Asben hntar org kat PWTC.. pehhh.. nak redah jem tu... punye la seksa... ingat nk jln2 dulu... btal niat... tak snggup rasanya... huhuhu...

    ReplyDelete
  6. berani takat area jln TAR tu jer hihi... kalau area bukit bintang tuh memang tak faham langsung camna.. ada simpang boleh masuk, ada yg tokleh...

    ReplyDelete
  7. hehehhe ntah la doc alah bisa tegal biasa... nk tak nk kene hadap n harung jgk kalu dh keje kl nih... lama2 jd imun... jd tgk jem mmg tak pelik kt kl nih....
    kadang jd pelik kalu lenggang sgt jln tu hehehhe....

    ReplyDelete
  8. hari2 saya hadap jem kat kl nie..lemau dh rase..kalau boleh kete tuh nak auto driving jer..tau2 je dh smp parking ofis..boleh gitu..hhahaha...

    ReplyDelete
  9. salam doc..dulu masa bujang sy dok kl..ari2 ngadap jam..lagi dok kg baru..ari x jam raya puasa n thn bru cina..bile da dok putrajya da x jam rase x adventure plak coz x jam..heheh..bile jam rase adventure..heheh

    ReplyDelete
  10. moral of the stori..

    nak pindah ostolia?
    :P

    ReplyDelete
  11. Nak rasa tak selepas setengah jam baru gerak 500m? Cer masuk KL bulan posa kol 4 ke kol 5 ke kol 6 ke.

    ReplyDelete
  12. org KL masuk pusat bandar naik tren je.

    ReplyDelete
  13. Sy lg la x reti jln jln kat kl ni. Klw nak pi kl kena ajak hubby. Klw nak pg sendiri mmg x la. Kl memang sesak dan serabut. Klw saje saje nak pi mmg x la.

    ReplyDelete
  14. Meh Doc ..nanti nekcik suruh Tokpokcu bagi tutorial untuk masuk lorong lorong tikus di KL nii..he..he

    ReplyDelete
  15. Kalau masuk KL biasanya dengan en. Hb. Kalau sensorang memang tak lah..
    Kalau saya sorang kena drive, mesti akan survey jalan sehari sebelum event, siap en. Hb buatkan map takut sesat.. huhuhu..

    ReplyDelete
  16. Tahun lepas saya bercuti beberapa hari di KL. Walaupun pernah berbelas tahun tinggal di KL tapi bila dah lama tak masuk KL, saya dah jadi macam orang jakun, tak ingat lagi jalan sebab semua jalan dan bangunan dah berubah...

    ReplyDelete
  17. doc sebijiiiiiiiiiiiiiiiikkk perangai mcm laki saya....tu pasal jarang dah jalan kl....ajak pi mid valley pun takmo sbb alamanda ioi dpulze dah ade...sob sob sob....

    ReplyDelete
  18. Org yang keja kat KL dah immune dgn kesesakan doc. Sebab tu suka merempit kalau masuk KL.

    ReplyDelete
  19. syukur alhamdulillah hubby tau lg jln kl wlpn lama dah tinggalkan kl.....

    ReplyDelete
  20. itu lah sebabnya uncle naik train....

    Ok ok... sebab sebenar uncle naik train sebab nak usha awek.... sekian...

    ReplyDelete
  21. Kota metropolitan bro..KL menjerit pun ada. Sangat maju sekarang. jammed sana-sini bandar kecik keningau pun huuu! jammed ..KL lagi lancara aganya sebab ada jalan atas sana-sini..terbaik ..

    ReplyDelete
  22. KY drive kekl takat jalan TAR jer..lebih2 tak berani takut sesat.. nanti minyak kete habis..padah jadinya..

    ReplyDelete
  23. Bawa kereta kat KayEl kenalah berani sikit, DZ. Kalau tidak memang makan hati asyik kena hon aje ^_^ Saya bab-bab jalan ni memang sengal sikitlah tapi kalau setakat jalan kat KL ni saya bolehlah berlagak sikit. Itu pun jalan macam kat area Central Market, Jln Silang dan Masjid Jamek ni memang saya pun tak kuasalah nak drive. Kita serahkan pada driver F1 kita ajelah ^_^

    ReplyDelete
  24. alaaa.. nak kata dia orang ostolia lettew.. meh sini dok KL seminggu i ajar selok belok jalan kat KL.. silap2 bila dah pandai sok mesti u tak nak dok ostolia lagi dah.. hahahaha

    ReplyDelete
  25. Jalan KL memang tak pernah lengang Doc. Saya pun kalau pergi kerja KL lebih suka naik moto. Tak pun jika terdesak sangat baru drive.

    ReplyDelete
  26. Akak dah berbelas tahun tak masuk KL ni DZ..
    Pening kepala dgn kesesakannya..
    Kalau boleh cari jer barang sekitar shah alam dan klang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik public transport la doc.. baru tak mengahadap jem yang hazabedah tu

      Delete
  27. Samalah dgn laki mak, dia pun tak suka masuk KL. Mak ni jangan mimpilah nak soping tudung kat Jalan TAR atau kat Sogo!Mmg tidaklah jawabnya...

    ReplyDelete
  28. Samalah dgn laki mak, dia pun tak suka masuk KL. Mak ni jangan mimpilah nak soping tudung kat Jalan TAR atau kat Sogo!Mmg tidaklah jawabnya...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...