Tuesday, December 22, 2015

Janganlah Mandi Laut

Malam tadi di TV, keluar berita menyedihkan ini...

2 pelajar hilang di pantai di Setiu. Dikatakan mereka sedang bermain di gigi pantai. Berita lanjut boleh baca DI SINI

Ajal maut memang di tangan Allah.
Tapi kita di suruh berikhtiar utk elakkan mala petaka, utk berhati hati.
Umum mengetahui, hujung tahun, memang musim hujan di Pantai Timur.
Sekarang ni tak la hujan lebat di sana, tapi ombak kuat.
Maka elak kan la masuk ke laut, tolong lah elakkan.
Main main di gigi pantai pun, kalau boleh tolong lah elakkan.
Yang " di tarik" ombak besar tu, bukan budak kecil...dah lepasan SPM, 17 tahun.
Bayangkan betapa kuatnya kuasa ombak di sana ketika ini.

Aku sendiri sengaja pergi bercuti ke area Terengganu, 3 tahun lepas, pada penghujung bulan Disember, utk merasai pengalaman musim tengkujuh di sana.
Aku ada ceritakan pengalaman tu DI SINI 

 Penghujung Disember 2012 dulu. Tengok saja ganas nya ombak kat belakang tu ! Kami berada di kawasan pantai di Dungun ketika itu. Nak jalan jalan dekat dengan gigi pantai pun aku & wife tak berani. 


Satu lagi, bila tiba musim banjir.
Tolonglah jangan seronok main/ mandi air banjir.
Tolonglah.
Bahaya.
Selain bahaya, banyak penyakit boleh dapat, kulit gatal2, cirit birit, etc etc.
Benda benda macam ni, mmg kena sentiasa di ingatkan.

Kita doakan pelajar yang hilang di Setiu semalam, di temui oleh pasukan penyelamat.

32 comments:

  1. Weyh.....baru bercadang nak mandi laut ptg ni, dah golongan bangsawan menasihatkan jgn mandi laut, maka mak yg marhaen ni akan berdugong di swimming pool ajos haha...

    ReplyDelete
  2. Weyh.....baru bercadang nak mandi laut ptg ni, dah golongan bangsawan menasihatkan jgn mandi laut, maka mak yg marhaen ni akan berdugong di swimming pool ajos haha...

    ReplyDelete
  3. SubhanaAllah tinggi betul ombak tu kan...memang lg2 hujung tahun kena jaga

    ReplyDelete
  4. betul...please laaa hujung tahun avoid la pantai ke laut ke...

    ReplyDelete
  5. sy pernah mandi pantai ketika ombak besar.. memang takut sangat tapi gigih mandi. lebih pada main air sebenarnya. Berani mandi tu sebab pihak hotel sediakan tali dan jaring untuk berpaut, jadi mandi dalam jaring jerlah

    ReplyDelete
  6. kita parents ang alert ni rasa bahaya doc..
    tapi kat luar sana ramai lagi parents yang tak alert..mungkin sebab tak pernah berlaku kat diorang or dah biasa ,takde ape ape so takpe la biarkan ajer..
    kadang ada jugak anak2 yang nakal..tu yang payah..budak dah besar nak control pon susah..

    ReplyDelete
  7. betul2..saya penah rase kene tarik ngan air waktu mandi pantai kat pulau perhentian..Allah, semua perasaan ade..nasib baik kawan saya perasan..die la yg tarik saya ketepi..rupenye ade staff kat sana cite, sebelum tuh ade 2 org mati lemas kat situ..tobat dh xmandi dh pastu..ngeeee..

    ReplyDelete
  8. Uncle ada pengalaman banjir di kelantan... tapi pengalaman baik. 'cuci mata'

    baahaha!

    ReplyDelete
  9. Kakak pun tahun lepas pergi December. Betul duduk pantai pun sampai tudung kakak tercabut terbang terus masuk laut tau. Kenangan ngeri dan memalukan sampai tutup kepala pakai tuala terus balik homestay.

    ReplyDelete
  10. takutnye tengok ombak belakang wife Doc tu...ganas semacam je

    ReplyDelete
  11. al fatihah
    ..

    betul ingatan tu dz...kadang ada ibubapa tidak peka hal ini

    ReplyDelete
  12. Musim tengkujuh macam ni patut elak aktiviti laut jika nak mandi mana. Ombak kuat sekarang ni.

    ReplyDelete
  13. betul tu, amaran telah pun dikeluarkan, pengalaman ana sendiri bercuti ke Trengganu di musim tengkujuh, ombak memang kuat .

    ReplyDelete
  14. kerajaan tempatan wartakanlah mana2 kawasan yg tak selamat untuk mandi manda. budak2lah kan kekadang tak paham..jenoh mak pak nasihat. lepa sikit dari pandangan makpak dia terjah jer..

    ReplyDelete
  15. tu lah kata malaysia ni bermusim...kalo musim ular masuk rumah mmg itu ajek laa citer sepanjang minggu....kali ni pasal lemas plak....lagi sedey yg 5 beranak lemas tu doc....sian anak keluarga yg yatim piatu sekelip mata.....same2 lah kite beringat...musim2 tengkujuh mcm ni lupakan laa hasrat nak piknik2 di pantai ke air terjun....

    ReplyDelete
  16. feri karam di sulawesi selatan..

    ReplyDelete
  17. Laut dan Sungai adalah tempat yang my FIL tak suka nak pergi.
    Saya juga cuba elakkan..

    ReplyDelete
  18. btl tuh doc... mmg lah dh ajal kan... tp kalu blh elak cuba elak...
    mmg betul ombak kt pantai timur musim2 tengkujuh nih mmg ganas lain mcm... ngn ombak yg warna coklat tuh pastu ngn bergelora nya.... nk jln2 tp pantai pun seriau

    ReplyDelete
  19. Pakcik saya duduk kat terangganu (kami memang orang Terengganu sejati), meninggal dunia sebab mati lemas ditarik ombak 2 tahun lepas. since then, saya fobia dengan luat, sungai, air terjun walaupun sblm tu saya ni hantu laut... masa kejadian lemas tu, 3 orang ahli keluarga kami meninggal dunia serentak sebab masing2 nak menyelamatkan antara 1 sama lain... Innalillah.. al-Fatihah untuk arwah

    ReplyDelete
  20. Bunda pun dah lama tak pergi laut...main2 digigi air...berlari2 dipasiran pantai... ada gak berangan2 ngan anak2 nak pergi PD...

    Bila dengar macam2 tragedi macam ni ...nampaknyer tak jadi lah... kot pergi pun, jalan2 kat bandar PD pastu gi Seremban shopping2 sikit2..

    ReplyDelete
  21. musim tengkujuh ni mmg tak berani la nak bermesra dgn air terjun dan air laut.

    ReplyDelete
  22. Betul..mak saya dari dulu lagi dia dah pesan hujung tahun dengan tengah tahun jangan la pi mandi kat laut ke, sungai ke..bahaya time2 musim tengkujuh ni...pi la bercuti tempat lain.Memang ajal maut bukan kita tentu kan tapi sekurang2 nya kita ada sikap berhati2 tu..peka sikit dengan keadaan semasa.

    ReplyDelete
  23. Benar sungguh nasihat DZ tu..
    Kena berhati2 bila musim begini..
    Tu akak bawa anak gi pool jer kat Grand Lexis..
    Tahun ni tak kemana pun..

    ReplyDelete
  24. Musim hujan dan angin monsun... elakkan lah ke laut mahupun air terjun... nak pegi jugak tunggu bukan musim hujan.

    ReplyDelete
  25. Btul tu..beringat sebelum kena..tapi bile ujung thn ni ramai gak suka berpiknik..

    ReplyDelete
  26. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  27. memang bahaya pantai di terengganu hujung2 tahun ni. selalu yang lemas adalah orang dari luar yg datang ke terengganu masa cuti..takziah. betul cakap doc kena banyak lagi educate rakyat kita pasal safety di musim hujan ni

    ReplyDelete
  28. Tengok ombak tuh menakutkan.. tapi kdg2 teringin gak kan kalau nak mandi laut nie.. :)

    ReplyDelete
  29. Paham doc.....ombak pantai timur mmg menggerunkan....makcik pernah ke PCB, gerun tgk n dengar ombak.

    ReplyDelete
  30. musim banjir ni selain taun , kencing tikus juga bahaya ... selain pantai , elakkan juga pergi ke air terjun ketika musim hujan ... dah byk tragedi berlaku kan ...

    ReplyDelete
  31. Fobialh tgok laut yg luas ni....hari tu anak nk pg bercuti,awal2 larang dia jgn mndi laut...lps tu anak kta tak mndi laut pun...lega.
    Sungguh ajal maut mna kita tau dakkk

    ReplyDelete
  32. ombak musim tengkujuh mmg tinggi..nk duk kt gigi pantai pon x berani.. ada pgalaman, kwn kena tarik.. tp alhamdulillah..mujur cpt bertindak//

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...