Tuesday, December 1, 2015

Banglasia

Terkini...
Dalam masa sehari dua ni...
Gerombolan yang baru tiba di tanah air ku..
Kan katanya, nak bawak masuk berapa juta?
Heboh kontroversi projek TPM ni katanya...



- pergi Giant, cashier nya Bangla.
- nak potong rumput, Bangla yang potong.
- isi petrol, sah sah Bangla.
- pergi restoren, Bangla yang ambik order.
- renovate rumah, pun ramai kontraktor cina dah guna Bangla buat plaster siling / etc
- pergi kilang kilang di Shah Alam ni? Memang soheh melambak dah Bangla..
- lepas ni, pergi KFC....pun Bangla amik order.

Baik kita tukar nama negara..
Banglasia.

Lepas 5-10 tahun...
Menteri kita buat buat tanya..
" kenapa makin banyak gejala sosial"
" kenapa makin teruk kes batuk kering ( TB) "
" kenapa anak melayu ramai merempit"


ps:

- aku takde masalah dengan warga Bangladesh. Mereka pun manusia, nak cari sesuap nasi, nak ubah nasib keluarga. Mereka boleh kata hampir 90% Islam, ramai yang rajin pergi masjid istiqomah ( dan ramai juga yang kaki kacau perempuan / bini worang).
- so siapa yang salah? Siapa yang buat dasar yg bawa masuk punya ramai masuk negara sendiri?
Lu pikir la sendiri.

33 comments:

  1. pernah masuk pizza hut dua bulan lepas kot bangla yang amek order..pastu tak paham ape yang kita mintak..hahahaa.last2 datang staff melayu amek order sekali lagi..
    rupanya bangla tadi tu orang dapur..eeeee dah takmo masuk pizza lepas ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahhaa...mereka dah terror buat " pizza" kat kampung mereka tau....roti tempayan tu ala ala pizza la...

      Delete
  2. masa praktikal di ladang dulu semua pekerja nepal.
    nepal everywhere.

    ReplyDelete
  3. tapi sekarang ni saya tengok bos2 lebih sayang pekerja bangla dari pekerja tempatan.. nampak sangat dibezakan.. kalau pekerja bangla ni berkecil hati sikit pun dah gelabah... kalau pekerja tempatan.. makin disakitkan hatinya... pengalaman kat tempat kerja sendiri... siap cakap "orang kita tak boleh harap macam diorang..kalau diorang tak de.. susah nak buat kerja.."...hurmmm.. mana silapnya?

    ReplyDelete
  4. Masalah yg ada x selesai...dia pergi tambah lagi masalah. Kobonnya bijak la menteri tu kan.

    ReplyDelete
  5. bangla pun sudah pandai buat lemang. :D

    ReplyDelete
  6. Assalam...terima kasih singgah blog kak Zai.

    Tahun lepas kak Zai balik dari Perth satu gerombolan bangla tak tahu dari destinasi mana sama landed. Beriringanlah kami kepintu immigration hihi...

    ReplyDelete
  7. owh.. ramainya pengundi abru PRU 14

    ReplyDelete
  8. Assalam...terima kasih singgah blog kak Zai.

    Tahun lepas kak Zai balik dari Perth satu gerombolan bangla tak tahu dari destinasi mana sama landed. Beriringanlah kami kepintu immigration hihi...

    ReplyDelete
  9. ** baru..

    Terbaiklah PM & TPM.. bawak masuk pendatang asing.. semata-mata nak bagi BN-UMNO menang PRU nanti.. sooo bijak!

    ReplyDelete
  10. Sorry to say, saya tak boleh nak makan kat kedai atau foodcourt yang tukang masaknya bangla..Buat kerja lain okla tapi please bukan memasak.

    ReplyDelete
  11. mak aiii ramainyeeee abanglaaaaaa..torbaek.

    ReplyDelete
  12. Yg bawa masuk ini ada wawasan yg rakyat dah boleh baca sebenarnya doc.
    Bila eh PRU?

    ReplyDelete
  13. haha kak zakie..PRU tak lama lagi..kita tungguuuuuuu

    ReplyDelete
  14. masyaAllah panjangnya.....tak tau la sapa nak disalahkan, tgk sana, sana salah, tgk sini, sini salah huhuhuhu
    moga yang terbaik utk negara kita sebab aku sayang negara aku

    ostolia ada bangla tak?

    ReplyDelete
  15. Dah melayu pun pemls
    Kerja nak yg bgus2 jer.
    Takpe lps ni melayu ragut rumput jer..buat laukk..bangla jerlh suka najibbb

    ReplyDelete
  16. Kalau ye pun nak bawak masuk, takyah le pakaikan baju seragam. Kan dah senang org dpt tahu.

    ReplyDelete
  17. Hurmmmmm...tak tau nak cakap apa. Speechless.

    ReplyDelete
  18. 'Kitaworang tak salah.
    Itu abang la yg salah'
    Kata mujibur.

    ReplyDelete
  19. Dari dulu, kini dan selamanya.....adoiii fitam la lepas ni...

    Assalamualaikum....Nak jemput tuan blog & pengomen setia untuk memeriahkan giveaway MYiDEAKiNi yang sedang berlangsung...Jemput yer...

    http://www.myideakini.com/2015/11/myideakinicom-random-rm200-bloglist.html

    ReplyDelete
  20. orang kita tak naak keje kilang, tak nak keje amik order, lap meja kat restoren...low standard katanya.

    ReplyDelete
  21. salam ukhwah, singgah malam dan following sini # 842, makk aii ramai tuu berbaris masukkk :(

    ReplyDelete
  22. Inilah kesannya kalau rakyat negara sendiri malas nak kerja, konon takde standard., lpas tu bising kat kedai kopi pasal lambakan warga asing.

    ReplyDelete
  23. mak aih ramai beratur tu
    betul tu mereka tak salah dah negara kita bagi masuk (except yg masuk secara haram la), masalahnya pada yang bagi masuk tu

    ReplyDelete
  24. Tulah.....kalau kat Muo la ni ramai Nepal, mata sepet sepet, nampaknya tak lama lagi bertukar warga Banglalah pulak..... aduhhhh...

    ReplyDelete
  25. Tulah.....kalau kat Muo la ni ramai Nepal, mata sepet sepet, nampaknya tak lama lagi bertukar warga Banglalah pulak..... aduhhhh...

    ReplyDelete
  26. Oohh negaraku yg tercinta..
    Cukup2 lah dulu british bawa masuk china dan india..
    Dulu kita duduk kelompok melayu jer..
    Bila dijajah dibawa masuk mrk ini..
    Skrg negara tidak dijajah...
    Ada pula puak menteri yg membawa masuk lain negara pulak...
    Berbilang bangsa sungguh ..

    ReplyDelete
  27. letih dah nak pikir. otak pun jadi tepu. last2 buat hal sendiri. biaq menteri undi diri sendiri n syok sendiri..

    ReplyDelete
  28. Itulah orang kita terkenal dengan kemalasannya jadi nak senang cerita, kita import. Tapi bila import terlalu banyak sampai melimpah ruah, kita pun dok garu kepala kenapalah bila pergi mana-mana terasa macam bukan berada di negara sendiri. Sedang berlibur di negara merekakah aku ni?

    Salah siapa? Jomlah kita start main menuding jari ^_^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...