Monday, November 2, 2015

Movember

Bulan November ini, ialah bulan " no shave November".
Di kenali juga sebagai Movember.
Bulan bagi lelaki tak mencukur bulu bulu di muka.
Membela janggut dan misai selama sebulan tanpa di cukur.
Ianya bukan trend semata mata..
Katanya, sebagai kempen kesedaran.
Kempen kesedaran kesihatan lelaki, berkenaan isu kanser prostate, kanser testis, dan lain lain.
Mereka yang menyertai kempen ini, akan meraih dana sumbangan.
Dana yang akan di salurkan ke badan badan kebajikan berkaitan.

Berita lanjutnya:  DI SINI

Aku memang dah lama ada goatee, sejak aku tumbuh bulu di muka..haha..
Aku simpan dengan niat, ianya sunnah.
Cuma sejak 3- 4 tahun kebelakangan ni, ada masanya aku simpan jambang.
Pun atas niat ikut sunnah.
Sunnah yg paling mudah nak dibuat, istiqomah setiap hari...hihihih.
Jambang terkini aku ni, aku dah start bela & trim berulang ulang, sejak sebulan sebelum masuknya Ramadan 2015.

Adakah aku teringin nak simpan jambang misai style ala Wak Doyok?
Tidak!
Leceh nak menjaganya.
Dan pelik kot rupa aku pasang jambang macam tu.
Hahaha.

20 comments:

  1. dah slim!! ke sebab jambangan tu buat muka u nampak kecik?? hihihi

    ReplyDelete
  2. Sunnah yg perempuan tak mampu dapat salah satunya inilah dia..

    ReplyDelete
  3. Sunnah yg mudah dibuat ye DZ..
    Terserlah pulak kehenseman bila berjambang tu hahahha..

    ReplyDelete
  4. Perghh sunnah yg membuatkan muka kamu nmpak slim ni Doc...kipidap...

    ReplyDelete
  5. Boleh bayangkan kalau doc berjambang seperti wak doyok ... hahahaha wak doyok versi sihat kihkihkih

    ReplyDelete
  6. kempen movember tuh mmg tak galak edy utk join... skrg nih pun kalu seminggu tak ckur jambang dh rupa bangla... kalu lama tak ckur mau tak nmapak dh muke dia nnti kui3

    doc, apa kata doc cube bt mcm wak doyok tuh hehehhe

    ReplyDelete
  7. Ikut sunah dpt pahala,sng sgt dpt pahala utk sapa2 jer yg ikut.
    Klu ikut wak doyok tu...samalh ikut dot..dot...

    ReplyDelete
  8. alaaa janggut ciput ok lagi jambang cannot go laaaa....huarghh..

    ReplyDelete
  9. klu mkn ka minum susu ke lekat kat situ ...eeeuuuwww doktor jgn buat pasal ...hahahhahaha

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dapat lah pahala doc bila bela janggut ni... tapi klu mcm wak doyok tu more pada fesyen plak...hihi...
    baru plak tahu ada kempen mcm ni.... :)

    ReplyDelete
  11. tolonglaaa tolanglaaaaa simpan misai ngan janggut mcm wak doyok..tunjuk sekali je pastu sambung shave balik..janji xgelak..janji..jgn lupe tagged wak doyok..silap2 wak doyok yg shave terus misai ngan jambang die..ewahhhh..wahahahahaha..

    saya suke november sebab november adalah bulan birthday kami 3 beranak..;)

    ReplyDelete
  12. Sebelum ni en. suami ada belak janggut sejemput.. sebab teringin nak tengok.. maklumlah tak pernah ada kot.. nampak sexy kot.. hehehe.. tapi sekarang..? cukur habis.. takde sebarang bulu pun dekat muka, kena bersih sebab suasana tempat kerja beliau memerlukan kebersihan dan kekemasan.

    ReplyDelete
  13. :-)) yan tak suka hubby berjambang..macam rimas je tengok

    ReplyDelete
  14. Selamat ber movember yer doc. 1st time dengar pasal benda nih.

    ReplyDelete
  15. Amalan sunnah yang mudah untuk di amalkan oleh orang lelaki. Ustaz cerita, bila kita masuk alam kubur Allah SWT akan tunjukkan satu wajah manusia. Wajah itu adalah wajah Nabi SAW. Jika wajah kita tak mirip wajah Nabi SAW. Macam mana keadaan kita. Wallahhualam. Terbaik doc. Istiqamah dalam amalan sunnah. Allh SWT dan Nabi SAW suka. Banyak kelebihan janggut. Boleh cari hadis berkenaan dengannya. Wallahhualam.

    ReplyDelete
  16. Nampak semakin macho bila ikut sunnah....

    ReplyDelete
  17. bela jangut ok lagi..jambang macam rimas pulak..

    ReplyDelete
  18. wayer apa yang berselirat belakang kau tu!!??

    ReplyDelete
  19. Hish....janganlah simpan jambang mcm wak doyok tu....kang nampak tua sebelum waktunya....
    Pak we ai tak de jambang, ada janggut jer sejemput....hihi

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...