Wednesday, October 7, 2015

Tak Makan Sayur

Dulu, kawan aku masa universiti tak suka makan sayur.
Padahal belajar medic...tau khasiat sayur..
Jenuh la aku suka sakat dia masa dia kuis kuis ke tepi togeh la, sawi la( kalau order mee goreng/etc).

Anak aku sendiri dah tunjuk simptom yang sama..
Demmmm!
Dulu masa baby, elok je korang mommy sumbat broccoli la..carrot la...
Dah besar ni pandai ya nak ngelat..

Aku ada idea...!



37 comments:

  1. hahhaa... dasyat juga idea Doc tu... kihkih...
    budak mmg sllu kan tak makan sayur.. anak sy lagilah.lobak je dia makan...haha

    ReplyDelete
  2. hahahaha teras ala ha!! i is tak makan sayur tau! grrr...

    ReplyDelete
  3. hahaahah tukarganti dgn wifi ye doc...bagus idea nie....

    tapi anak2 lieya so far mmg pemakan sayur..... punca nye dari rules (abiskan semua dlm pinggan) ...mcm paksa memaksa...lama2 jadi rela dan suke sbb penat kot kene paksa hahaahahahahaah..senang hati omaknye nak masak sayur hari2.....

    ReplyDelete
  4. Tak jalanlah DZ idea ni dengan anak-anak saya ...

    Saya pun tak makan sayur tapi tak pernah ajar anak-anak jangan makan sayur ikut Mommy. Anak-anak masa kecil dulu saya sumbat juga sayur dalam mulut tapi bila dah besar sikit, dah mula pandai memilih. Disusunnya sayur tepi pinggan. Rasa macam dejavu bila tengok keadaan macam tu. Nak ditegur, memang macam meludah ke langit ler... Selalu suami yang tolong tegur anak-anak sebab bapaknya semua yang boleh dihadam, dimakannya!

    ReplyDelete
  5. mak budak pon sama la DZ..hihi..dah tua baru pandai makan sayur..memang gitu agaknya..masa kecik2 kita sumbat sayur..boleh pulak telan..dah besar..masing2 memilih..ada sayur yg diarang makan..ada yang tak..
    dah tua ni akak suka makan ulam..pegaga,ulam raja..cicah budu..haha..

    ReplyDelete
  6. hahaahhaha cara ugut anak suh mkn syr zmn skrg ni ek...

    aiyan pun gitu jgk... dulu mkn je syr bile dh beso ni pandai lak takmo syr lah apa lah... tp kalu msk dlm cekodok dia telan lak segala toge segala kobis tuh

    ReplyDelete
  7. Gelihati pulak kakak tengok.
    Paksaan yg selaras dengan kehendak anak-anak masa kini
    Mesti nak tak nak akan ditelan:)

    ReplyDelete
  8. salam kenal...

    mcm bole buat je mcm ni kat rumah... tukar password....haha...tau pun takut ye...:)

    ReplyDelete
  9. zhareef pun x suka sayur, walau potong halus mcm mne pon sayur tu, dia tetap kutip letak tepi. masa baby dia 'terpaksa' mkn sayur sbb mak dia blend terus dgn bubur, hahaha...bila dah besar, dah pndai memilih, kecuali carrot, agaknye carrot tu dia nmpk warna cantik, tp tgk mood jugak.

    ReplyDelete
  10. Haha...mmg elok sangatlah idea tu weyh!

    ReplyDelete
  11. Makkk aiiii....hukuman berat dik oiii..

    ReplyDelete
  12. Ini satu ugutan berat ni Doc...hahahahaha...nasib baik lah bebudak kat umah tu makn sayur...tapiiiiii cuma satu jenis sayur jer pun...nak sebut nama sayur tu tak pandai...mcm sawi bukan sawi..pendek2 jer sayurnya....itu jer lah yg boleh dorang telan...

    ReplyDelete
  13. Hahhaha... kejam juga idea tu..
    Mati kutu ye kalau tak ada wifi tu DZ..
    Anak2 akak tengok sayur yg dorang makan..
    Jadi akak sediakan yg mereka nak makan jer..

    ReplyDelete
  14. Anak2 mmg tak suka mkn sayur .. aku kecik2 pun sama, langsung x makan sayur. So tak berapa nak paksa dorang sebab maknya dulu kecik2 pun 2x5 .. hehe

    ReplyDelete
  15. Wah...dasyat ugutan tu doc...hehehe...

    So far anak² ikut mood makan sayur. Ada sayur yg dorang suka & ada sayur yang tak suka. Tapi saya paksa gak dorang makan. Ada member office ni lagi lah, Klo order makanan, no sayur & no bawang. Tak makan katanya.

    ReplyDelete
  16. hahahaha...hadoi.. sy xbrape suka sayur n memilih ckit..


    yg trick tu nk apply bila anak dh besar nt la..

    ReplyDelete
  17. Dah pandai memilih dah.....hihihi

    ReplyDelete
  18. hahhaha garang betui mommy die ...kakakaka

    anak kite pun sama ... adoi la ...

    ReplyDelete
  19. ha ha boleh pulak ugut camtu yer. saya dulu kecik2 bila mak tade, sayur buang kot tingkap haha. nasiblah dh besar ni suka je mkn sayur

    ReplyDelete
  20. Suroh diorang tengok katon popeye...! makan bayam!

    ReplyDelete
  21. hahaha. idea yang bernas..
    Tapi bukan setakat waktu makan je, waktu lain kalau memasing degil kucabutkan modem WIFI, kusorokkan dalam bilik.. dengan ai sekali takleh layan internet.. ;)

    ReplyDelete
  22. Usaha makan sayur time pregnant (sebab baca, nak galak anak makan sayur, ibu kena makan time pregnant), lepas tu gigih buat puree sayur, dan masukkan sayur dalam bubur, tapi bila dah pandai memilih, TETAP TAK NAK MAKAN SAYUR juga. Haha.

    ReplyDelete
  23. Daddy ugut anak2 yee...ahahhaa.... Elehhh...daddy kecik2 pun tak nak makan sayur jugakkk...

    ReplyDelete
  24. Samalah macam zarif... masa baby dulu macam2 sayur mommy dia masuk dalam bubur dia ...dia makan jer...

    Dah besar ni dah pandai memilih... carrot jer lah yang dia makan...

    ReplyDelete
  25. Yelh anak2 kt rmh ni pun..mmd n iman jenuh suruh mkn sayok..depa tk mau...perli2 bru nk mkn..,

    ReplyDelete
  26. Anak saya pun sama. Boleh try test kaedah yang Doc sarankan kekeke.

    ReplyDelete
  27. mujur yan tak makan sayur .hubby yan tak tukar password..huhu

    ReplyDelete
  28. kalau kena hukuman yang tu, konpom makan sayur 7 hari 7 malam pun tak jemu. hhahahhaa

    ReplyDelete
  29. Semua anak2 saya tak suka sayur walau mereka sangat arif tentang khasiat sayur. Mungkin kerana ibu mereka (isteri saya) juga tak suka sayur walau dia seorang ketua jururawat di pejabatnya yg kadang2 berceramah tentang kesihatan pemakanan...

    ReplyDelete
  30. ANak saya kecik lagi, setakat ni masih makan sayur. Tapi cuma broccoli dan cauliflower je. Saya makan sayur, tapi kalau sayur dalam mee atau bihun. saya akan susun kat tepi jugak. Sebab menggangu. Saya makan sayur dgn nasi je. Kalau ugutan nak tukar password wifi tu tak jalan, kena ugut nak potong wifi la terus. Haa.

    ReplyDelete
  31. Good idea...boleh guna bila baluk rumah malam ni..ekekeke sebab anak pun tak makan sayur gak..

    ReplyDelete
  32. dah try dah cara tu..tak jalan..dia siap kata "ok."

    ReplyDelete
  33. briliant...
    tapi password pun saya dah lupa...

    ReplyDelete
  34. ayat kedua itu sangat sentap hoccayyyy !!


    hahahhaaaaaaa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...