Tuesday, October 6, 2015

Bila Teknologi Menyusahkan Kita.

Teknologi sekarang ni, kadangkala menyusahkan.
Ambil contoh whatsapp.


Dulu, zaman SMS..kita tak tau mesej kita tu dah sampai ke tidak.

Dengan wassap, tanda 2 klik macam tu bermakna wassap kita dah sampai, cuma belum di baca.




Bila tanda 2 klik tu dah bertukar biru, makna nya mesej kita dah dibaca.

So di mana ianya menyusahkan kita?

1. Bila kita expect si penerima wassap utk balas wassap kita, tapi lepas baca, dia buat bodoh aja, tak reply.

2. Bila tanda klik hanya satu, maknanya wassap kita tak sampai, kita jadi risau...ada masalah ke si penerima ni? handphone dia tercicir ke? dia pengsan ke? padahal dia lupa on wifi aja..hahaha



Itu tak masuk lagi kes ramai yang stress sebab:

1- Terlalu banyak mesej masuk dalam wassap, sampai kong bateri. Penyelesaiannya ialah mute kan notification / off notification.

2- Nak leave group, tapi takut ada hati yang akan tersentap..haha.

Yang terkini, di Facebook dah ada option untuk copy paste status berserta komen komen nya sekali.
Dah tak perlu nak print screen.
Maka berhati hati lah bila ber FB...salah taip, kalau korang ada ramai haters, memang masak la...hahaha.

26 comments:

  1. kan..deactivated fb sendiri pun kene hamun..dah kenapa..hahaha..gila sgt!

    ReplyDelete
  2. hahaha ..nasib la ....
    ade satu fb ni dok jual pad tp bgtau situ boleh jimat tenaga 90% ...gile betui ...
    bila kita komen tak percaya ...boleh pulak dok tazkirah kita harharhatr ...kesian betui sapa yg percaya dah tertipu tu .....

    ReplyDelete
  3. Yg group tu betul .. nak leave group takut ada yg sentap, huhu
    Option copy paste di fb tu baru tau hari ni .. hehe

    ReplyDelete
  4. fb tu saya paling tak suka bila kita komen kat sebarang page atau profile, terus naik kat newsfeed.ish, tu yang malas nak online

    ReplyDelete
  5. orang duluuuuu pakai kepulan asap je nak hantar sms... kan

    ReplyDelete
  6. nasib baik kita bukan org femes.. takde maknanya org nak ss status..hehehe

    ReplyDelete
  7. teknologi yg ada buruk baiknya... ikut pada kita jgk doc....

    ReplyDelete
  8. Mls nk lyn..hihi..kita abaikn teknologi sbntar..
    Yg sentap tu...tk kuad..

    ReplyDelete
  9. Yang terkini di FB tuh saya belom tau lagi. kadang2 saya nih ketinggalan sket. lambat. hahahaha
    sy nih x byk joint group. wasap pon dgn org2 penting jer. mungkin jugak sy bukan VVIP tu pasal x ramai yg wasap saya. hehehe



    ReplyDelete
  10. teknologi tak salah...yg salah mereka yg menyalahgunakan teknologi...

    ReplyDelete
  11. Ada baik buruknya dengan teknoloogi. Guna untuk kebaikan aje. Yang buruk kita letak tepi. Jangan terlibat sama.

    ReplyDelete
  12. Biasanya bila ada teknologi terbaru memang ada baik dan buruknya. Tapi saya suka WA ni. Sebabnya kalau saya WA suami saya dan dah ada tick warna biru tapi dia kata tak tahu apa-apa, memanglah saya bantai merajuk sepurnama lamanya!

    ReplyDelete
  13. teknologi yg kadang boleh buat kita lebih terasa hati.. lebih menjarakkan...ada pro dan kontra...huhu...
    terpulang dari kita nak guna kannya utk kebaikan...ehhehe

    ReplyDelete
  14. kita kena pandai2 menggunakan teknologi, rasa nya banyak baik lah dari buruk nya,

    ReplyDelete
  15. Saya pilih grup, tak semua grup saya masuk... Cuma yg susahnya bila admin dah masuk nama kita sbg ahli grup, nak keluar takut ada yg kecik hati...layan sjalah walau kadang2 rasa cuma menyemak henfon aje...

    ReplyDelete
  16. Gittew lah bila teknologi makin maju.

    ReplyDelete
  17. ITU zaman terkini. Bayangkan teknologi zaman Zayydan kelak laaaagilah macamana agaknya.

    ReplyDelete
  18. Tetiba mcm.. What? Miahahaha,:-P baca sekali imbas je.. Tu yg 2tick.. Kang menaip nak balas...ada lak org kat meeting@kursus ckp x bg perhatian... Mood: sapa mkn cili...

    ReplyDelete
  19. asalamualaikum dz...adoi...sebut pasal wassup..angin 1 badan
    .huhu

    ReplyDelete
  20. ya..tepat sekali...kekadang sbb whatsapp la juga jadiknya pergaduhan..haha.btw, done follow #828 :)

    ReplyDelete
  21. ya..tepat sekali...kekadang sbb whatsapp la juga jadiknya pergaduhan..haha.btw, done follow #828 :)

    ReplyDelete
  22. Kekadang mmg stress jugak tunggu org tu tak balas balik....tp sekarang ni malas nak stress stress....buat muka toye jer haha....nak balas, balas....tak mo sudah!.... suka hati korang lee....

    ReplyDelete
  23. Kalau saya malas balas.....saya sampai sudah tak kan bukak wasap yi...biar gtu je...hahahaha

    ReplyDelete
  24. Whatsapp patut buat satu pembaharuan.
    Kita boleh leave group diam2.
    Orang lain tak perlu tahu...

    ReplyDelete
  25. ko jangan berani leave group eh!!!

    * hunus pedang *

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...