Friday, October 16, 2015

Belajar Tinggi Tinggi, Tapi Akhlak Sangat Rendah.

Salam Jumaat yang pertama dalam tahun baru 1437 Hijrah ( 16 Okt 2015).

Muhasabah untuk semua, di hari Jumaat yang mulia ini...




- Jangan ingat orang kampung yang tak pergi universiti itu semuanya bodoh.
- Jangan ingat orang yang ada PhD itu semuanya pandai.
- Kereta mewah jangan di sangka semuanya ada signal.
- Rumah laksana istana jangan di sangka semuanya bahagia di dalamnya.
- Bebaskan diri kita dari kebebalan akhlak & adab.

24 comments:

  1. Suka...suka....!!!! Memang betul, entry kita sejiwa hari ni dik...

    ReplyDelete
  2. setuju..kdg-kdg yg ade master tapi takde "master" dalam adab.

    ReplyDelete
  3. Ramai golongan macam ni sekarang. Belajar tinggi tapi akhlak...hurmmmm....

    ReplyDelete
  4. Tetibe je keta mewah jgn diingat ada signal. Heheh. Dan jangan ingat kereta mewah takkan rosak di tengah jalan.

    ReplyDelete
  5. what a cool photo.Excellent working
    http://www.auratrends.co.uk/
    http://grabbit.com.pk/

    ReplyDelete
  6. Part kereta mewah tu saya setuju.. tiap2 hari pasti bertemu segelintir mereka yang memandu tak reti nak guna lampu signal.. :(

    ReplyDelete
  7. Bodoh sebab tak berpeluang belajar atau diajar lebih bermaruah
    daripada mereka yang sengaja membenarkan kebatilan.

    ReplyDelete
  8. Entahlah doc..kekadang tu memang maleh nak bertanya atau mintak tolong dengan manusia melayu nih..klau bangsa asing menyombong tu lain citer..tak ade kitab!!..x mengaji habis...

    ReplyDelete
  9. Zaman sekarang kelulusan tinggi akhlak rendah dah jadi lumrah. Ramai yg belajar tinggi2 bukan utk mendapat akhlak tertinggi tapi cuma utk dapat wang setinggi bukit..

    ReplyDelete
  10. jangan sangka yg Datuk tu semua ada cucu...

    eh?

    ReplyDelete
  11. sangat benar.. biar lah anak2 kita menjadi orang.. penuh dgn nilai2 murni dan adab. baik akhlak..

    ReplyDelete
  12. Jgn ingat yg ada janggut tu semua kambing

    ReplyDelete
  13. kemajuan sosio-ekonomi yang tidak seiring dengan kemajuan sosio-budaya..... makin berharta, makin meninggi diri.

    ReplyDelete
  14. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  15. Herm apa pun sijil kita ada, pangkat apa pun, in the end hanya iman n taqwa yg mnjadi ukuran kejayaan kita kelak.

    ReplyDelete
  16. Setuju sangat ni, DZ. Belajar tinggi-tinggi pun belum tentu berakhlak mulia dan berperibadi tinggi. Silap haribulan, orang yang tak sekolah tinggi pun lebih bahagia, lebih berjaya dan lebih berakhlak mulia :)

    ReplyDelete
  17. Alahai..terasa sgt nih...hahahahaha..
    Tapi inshaAllah yg tidak berakhlak tu mintak dijauhkan la...

    ReplyDelete
  18. Betul3..tp part kete mewah xde signal mmg win!!..reality..hahaha

    ReplyDelete
  19. Laki mak selalu cakap cenggini bila lalu rumah orang kaya kaya....
    Moga Allah berikan mahligai di syurga kelak katanya....
    Mak jawab amiinn...amiinn....

    Redho ajelah.....hihi......


    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...