Tuesday, June 2, 2015

Mitsui Outlet Park

Hari Ahad, kelmarin...

Lepas majlis kahwin adik ipar aku hari Sabtu, hari Ahad nya gi la jalan jalan ke sini..baru sangat bukak..

Apa itu Mitsui Outlet Park?

Ni dari website nya:

Mitsui Outlet Park KLIA SEPANG (MOP) is a factory outlet shopping mall located 60km from KL and 6km from KLIA and klia2. Advocating a factory outlet concept, MOP offers a myriad of upper-middle to high-end off seasoned brands and products at attractive discounts and not forgetting a Japanese Specialty Store (Japan Avenue), introducing Japanese Art, Culture, Music and Culinary Delights. Catering to a diverse group of customers, MOP also offers an array of scrumptious fare ranging from authentic Malay cuisine, oriental fare to western delights, cafes and a food court. 

 Tak banyak lagi store yang di buka, boleh kata hampir 40% belum di buka masa aku pergi tu...Superdry ni mmg aku tunggu ia buka, nak terjah nanti.


Dalam pada baru dibuka tu, memang ramai umat manusia yang datang, maybe sebab hari Ahad kot...
Nak kata umat Malaysia takde duit, tengok betapa panjang nya Q nak masuk kedai Clarks & Nike..

Clarks. Ni kasut untuk golongan bangsawan...marhein macam aku pakai Bata sudah...hahaha.

Gigih kau mereka beratur nak masuk Nike.

Panjang tu Q nak masuk kedai Nike.

Cawangan- cawangan Mitsui kat Jepun


Gi situ, tak beli apa apa pun..
Kedai pun banyak tak bukak lagi..
Orang pun ramai sangat, crowded..ye la, outlet baru bukak kan..
Food court pun aku tak nampak..ada la seketul kedai pizza yg dah bukak.
Kalau ikut taste aku, aku lagi suka gi JPO..
Kedai2 kat JPO lebih upmarket, susunan kedai dlm JPO lagi best..
Tapi kita tengok lah nanti bila Mitsui ni dah established, maybe lagi best dari JPO kot..


Penyudahnya, dari Mitsui, kitaorang gi KLIA2 utk makan makan, untuk shopping..kehkehkeh..


Moralnya, orang Malaysia ni aku rasa ramai yang sebenarnya tak terkesan pun dengan keadaan ekonomi, dengan GST. Buktinya, tengok crowd kat Mitsui tu. Kalau gi IKEA ke, Curve ke, mana mana shopping mall, pun lebih kurang macam tu situasinya. Nafsu nak shopping, nak makan best2, tetap terserlah. Nanti tengok la masa bulan Ramadan, orang kita yang selalu komplen pasal GST, pasal ekonomi down, tapi nanti ada antara mereka yang tak kisah bayar RM70-80 sekepala utk berbuka puasa!

43 comments:

  1. Cer tengok yg berbaris tu DZ..
    Kebanyakan chinese look..
    Dorang ekonomi dah stabil dan menguasai ekonomi Malaysia pun..
    Yang Melayu adalah beberapa kerat.,
    Itu pun golongan bangsawan dan hartawan hehehehe :)
    Yang macam saya ni.. serupa dgn DZ.. rakyat marhein..
    Selayaknya hanya kekedai BATA hahahha :D

    ReplyDelete
  2. BATA pun tak mampu hehe...beli kat pasar malam je..

    ReplyDelete
  3. setuju sangat doc! dlm status FB je meroyan, lepas tu g makan tony roma.hahaha

    ReplyDelete
  4. Nike ada buat sale kot?biasalah kedai baru bukak..

    setuju kat part rakyat Malaysia banyak komplen tu..husnudzon, mungkin diorang tolong complain untuk golongan miskin tegar yang tak ada kemudahan internet ;)

    ReplyDelete
  5. kalau yan tak sanggup nak beratur ....yan beli kat pasar lambak aje...kalau nak ok sikit biasa yan pergi champion je... :-))

    ReplyDelete
  6. baru semalam member cakap pasal nie..oke tunggu lama sikit baru terjah

    ReplyDelete
  7. baru smlm terbaca kt blog cik Viva.... syok tgk org beratur panjang2... itu yg gaji beso2 kot doc
    itu yg tak terkesan ngn gst... yg terkesan gst org yg pendapatan rendah mcm dana nih... huhuhu

    hehehe tp kan doc, btl jgk kata doc, time pose nnti mana2 hotel ke restoren yg bt buffet sekepala rm60 ke rm70 sorang ramai je yg pg... bg dana kadang tak berbaloi kot,.. kecuali kite ni jenis yg melantak tak hengat sampai lupe magrib n isyak hehehhe...

    ReplyDelete
  8. no komen hihihi yang pasti saya tak suka beratur biarlah barang murah mahupun mahal he he he

    ReplyDelete
  9. Bata pun dah mahal sekarang ni doc. huhu
    yg bufet ramadhan tu mmg sangat heran. Ramai yg sanggup byr mahal2 tapi makan sejemput jak kot. Tapi tak boleh nak cakap apa klu org tu kaya raya kan ...

    ReplyDelete
  10. ramai personal shopper kot atau window shopper..hehehehee

    ReplyDelete
  11. JPO memang cantik tapi kakak tak beli juga barangnya doc. mahal sangat
    Utk org kaya bolehlah...
    Tunggu december baru boleh beli.

    ReplyDelete
  12. kan...mcm xpduli je gst..tp nk wt cmne jugak kn...sbb keinginan tu ada dlm dri

    ReplyDelete
  13. kaya raya rakyat malaysia ni..gst lah sangat kan..ceit.meroyan kemain.time shopping relax je tak de apa..

    ReplyDelete
  14. tunggu la after 7 8 9 bulan baru saya pegi menyibuk kat sana pulak..nak gie sekarang kompom bersesak dgn org..bende baru kan..hehe..

    alaaaaa, baru ingat nak shopping raya dekat jpo..eh, kihkihkih...yg bulan puasa tuh mmg wajib family saya sebulan sekali berbuka kat luar..dgn niat nk belanja mak ngan abah berbuka sedap2..hehehe..

    ReplyDelete
  15. Makchaq sekeluarga tak pernah lagi pi buffet, tak pernah pi JPO, x de kisah barangan branded ni..

    Tapi bab kasut... kena beli yg mahal la pulak.. makchaq ada RA.. klu kasut x cukup pading memang x boleh jalan... hu hu..

    ReplyDelete
  16. Laaa...DZ! Tak berjodoh nak jumpa yerk! Saya ke sini hari Sabtu, hari pembukaan ~_^ Orang Malaysia kata aje tak cukup duit, tapi kalau ada shopping mall baru buka, bukan main lagi menerjah. Erkk.... macam terkena kat diri sendiri jerk.

    Satu jerk yang saya tak berapa berkenan ya... hari pembukaan dah caj RM2 per hour untuk parking! Sungguhlah mata duitan tau!

    ReplyDelete
  17. ye betul...sanggup tu beratur..baru dpt BRIM kutt..

    ReplyDelete
  18. mak aihhh panjangnye que. samala kita doc. team kasut bata jekkkkk

    ReplyDelete
  19. Kawan saya lah tu yang sanggup beratur sampai 40 minit untuk masuk kedai nike ☺☺

    Yang tak terkesan tu golongan yang gaji besar dan kaki shopping. Bagi saya yang golonga marhain ni sangatlah terkesan. Nak pakai bata pon tak mampu sebab bata pon dah mahal. Tunggu warehouse sale jer lah. Pakai kasut sampai lenjan baru tukar yang baru...hehehe...

    ReplyDelete
  20. Sama mcm laki mak cakap......konon kecoh pasal GST, barang naik, minyak naik....tp shopping complex, restoren tetap penuh.....camne kerajaan nak percaya?

    Kusss semangat.....seram tgk org beratur nak beli kasut mahal ni... apatah lagi nak masuk boutique dia

    ReplyDelete
  21. Tak pyh tengok jauh-jauh. Yang compain mcm2 ni setiap 6 bulan boleh pulak tukar handphone baru. Pergh! Terkesanlah sangat konon ha ha.

    ReplyDelete
  22. rakyat malaysia kalau attitude and habit suka shopping n makan best2..susah derg nak tukar. tapi diaorang marah la tak pasal2 kena bayar lebih. Tapi bayar juga sebab choose choice less hassle i.e. bayar lebih vs tukar habit.

    ReplyDelete
  23. Takdo maknonye tahun ni nak berbuka kat hotel...baru semalam terkejut tengok iklan berbuka paling murah rm79++ wadehek melampau2 diorng ni....baik berbuko kat rumah jelah

    ReplyDelete
  24. Betul2.. dok bising pasal GST tapi nafsu shopping mengalahkan bebelan terhadap GST.
    Bulan puasa nanti.. berbuka puasa di rumah lagi puas hati.. sebab ai tak mampu nak shopping dan makan kat tempat mahal.. hehehe..

    ReplyDelete
  25. Kalau dah biasa duduk kat luar negara, rasanya hilang nafsu nak shopping kat Malaysia...hehehe

    ReplyDelete
  26. Ermmmm... Statement yg bawah sekali tu amatlah benarnya, tapi tulah kot...tanda Malaysia amat makmur, Alhandulillah.
    Err....ada surau tak kat situ?

    ReplyDelete
  27. Dah jadi trend agaknya kat mana-mana tempat kalau outlet baru buka mesti orang ramai, apa lagi ada kedai yang offer harga barang murah sempena pembukaan... Saya sejujurnya tak suka pergi bila baru2 buka macam tu, pening kepala tengok orang ramai, susah parking dan duit cepat kering!!

    ReplyDelete
  28. uish...shopping mall tumbuh bagai cendawan...semua ada ha...tp xde kesian la tgok yang beratur panjang kat NIKE tu...

    ReplyDelete
  29. yg renew passport pun ramai macam biasa...nak bercuti luar negara katanya sambil berbual dgn org kat kerusi sebelah mengenai teruknya kos hidup mereka pasca GST ni.

    ReplyDelete
  30. mak aihhhh sampai beratur
    sama la kita pakai cap bata gak hihi

    ReplyDelete
  31. fuhh sampai q hah doc....

    ade gak cadangan nak jalan2 sane.... tapi tulaa doc...gi ioi jek la senang.... baju kasut budak2 kat h&m pun murah n lawo2....boleh leeeee heheeheheh

    ReplyDelete
  32. setuju summary doktor tu! hehe
    memang itulah hakikat rakyat malaysia menggambarkan betapa senangnya kita
    nike camtu punya mahal pun orang sanggup Q
    sungguh daku tak paham

    ReplyDelete
  33. Setujuu sgt doktor.

    Bising minyak naik, tapi tukar kereta baru macam tukar baju.
    Bising GST, shopping macam takda apa-apa berlaku,
    Malaysia Kini.

    ;)

    ReplyDelete
  34. ye betul..mereka bising2 bila ada GST,minyak naik dan sebagainya hanya sebab ada segelintir di sekeliling mereka yang bising..jadi mereka ikut sama bising untuk meriahkan suasana..padahal mereka masih mampu..:)

    ReplyDelete
  35. Wah..awal2 bukak dah sampai ya!

    Mybe org pun dah malas fikir gst, asal ada duit..beli aje lah.

    ReplyDelete
  36. JPO pun saya tal pergi lagi.. mitsui ni lagi la. tah bila zaman.. hahaha..

    ReplyDelete
  37. Assalam doc,
    iols pun rakyat marhaen yang tak pernah ada kasut nike :P

    p/s : naek ka, gst ka, tetap kena beli, tetap kena hadap gitew he3

    ReplyDelete
  38. nak kena tinjau juga ni hehe

    ReplyDelete

  39. Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

    ReplyDelete
  40. bila nafsu ber shopping menguasai diri GST seperti dilupakan ;p

    ReplyDelete
  41. Rakyat malaysia ramai yg byk duit sebenarnya..pastu dorang suka makan luar..gst pun gst la..ada aku kisah..gitewww mostly of them la.huhu

    ReplyDelete
  42. singgah sini..tang yang last tu, saya setuju.kalau terkesan,mesti tak penuh sangat shopping mall.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...