Thursday, June 11, 2015

De Rhu Beach Resort, Pantai Balok, Kuantan.

Bila dah jadi parents ni, keutamaan kita pun berubah.
Kita akan lebih kan anak anak.
Kita, perlu jadi matang.

Masa aku decided utk pergi bercuti minggu lepas, aku perlu utamakan hotel yang mesra anak anak.
  • ada beach
  • ada swimming pool yang best utk anak anak

Kalau ikut kehendak sendiri, memang la akan cari hotel yang lain gaya pool nya, lain gaya hiasannya..

Makanya, aku pilih De Rhu Beach Resort, Pantai Balok, Kuantan.

 Hotel ni hotel lama, tapi dalam proses refurbishing. Biliknya besar, katil king nya luas utk tempatkan kami anak beranak, dan paling penting, kemudahan swimming pool nya memang best..ada banyak kolamnya, dan ada banyak mainan seperti gelongsor, buai,  di pool untuk anak anak.



 ni bilik super deluxe nya. 


Ni pula antara gambar gambar swimming pool nya:






Aku menulis sebegini di status FB aku minggu lepas ( masa kat swimming pool ) :

 
"dah jadi bapak ni, swimming pool cetek bergelungsurlah yg kita kena layan...haha.."




Bila kita jadi bapak atau mak, dahulukan anak.
Betul, kita pergi bercuti...nak rehatkan minda.
Tapi bila kita bawa anak anak ke tempat yang berisiko utk berlaku kemalangan, contohnya di swimming pool, tolonglah jadi parents yang alert. Waima swimming pool tu mmg cetek air nya, khusus utk kanak kanak, kemalangan tetap boleh berlaku andai kita leka / lalai.

Amat sedih masa bercuti di swimming pool, kita lihat:
  • ada ayah yang terlalu leka baca suratkhabar / layan hp dikerusi malas, biarkan aja anak anak nya dalam kolam.
  • ada emak yang sebab tak mahu basah, menjerit jerit dari pinggir kolam, suruh anaknya yang sulung umur sekitar 6-7 tahun, menjaga adiknya yang baru umur 2 - 3 tahun.
  • ada yang lagi parah, langsung tak kelihatan mana mak ayah nya, cuma anak anak kecil nya sahaja di dalam pool.
Terjun lah dalam pool tu.
Sama sama mandi bersama anak anak.
Masa ni lah kita nak jaga mereka, bergembira dengan mereka.
Buang ke tepi hp tu, laptop tu, kertas kerja tu.
Boleh ambik gambar, update status kat FB, tapi lepas tu tolong concentrate dengan anak anak kat dalam pool.
Ingatlah, masa mereka kecil ni, kejap sahaja.
Esok bila mereka dah masuk usia remaja, dah tak mau mereka main dukung2 belakang badan kita masa dalam swimming pool..dah tak dapat lagi kita dapat " menyakat" mereka sampai mereka nak nangis takutkan air.

39 comments:

  1. Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. bestnya dapat bercuti dengan anak-anak

    ReplyDelete
  3. Pernah pergi tahun lepas..kursus kat situ..hehehe...best jugak tmpt ni...kolam.mandi tu dia bkk jgk utk pengunjung luar even tak dok hotel tu..tp kena bayarla..

    ReplyDelete
  4. Saya setuju. Bila dah ada anak, keutamaan kita akan berubah. Saya ni macam saya kata selalu memang superfreaking mak. Kalau saya bawa anak-anak mandi kolam (walaupun cetek) saya tetap tak berenggang dengan mereka. Kalau anak-anak saya 1 m menjauhi saya, memang saya jerit suruh datang dekat saya. Lagi saya suka kalau mereka dok aje keliling saya. Kalau anak main-main menyelam pun saya yang gayat lebih bila lama sangat. Padahal budak-budak tu okey aje. Sampai kakak saya kata saya ni memang kecoh kalau ada dengan anak-anak. Hahaha!

    ReplyDelete
  5. pernah berkursus kat hotel ni dulu. best.petang je g kemaman.

    ReplyDelete
  6. betul! kanak2 ni dh la cepat membesar mmng seharusnya la kta kna sepuas puasnya menghabiskan masa dgn mereka

    ReplyDelete
  7. Setuju sgt.Keutamaan pd anak2 wlau kita p nk release tensen.Tu yg smpai gmbr p bcuti mndi mnda pon ada seketoi dua ja....hihihi...

    ReplyDelete
  8. kalo pegi bercuti sy mmg akan cari hotel/resort yg ada kolam utk budak2..
    sbb memikirkan anak lah...nak dia happy, ketawa mengekek2 mandi kolam..
    bila dia happy, kita pon happy

    ReplyDelete
  9. Setuju .... aku pun tak berani biarkan anak2 sendirian di kolam. Walapun shumi yg dah darjah 3 tu ...

    ReplyDelete
  10. salam petang dya followers sini, jemput singgah my blog ya :P

    ReplyDelete
  11. Setuju..nama pun bercuti dengan keluarga..luangkan sepenuh nya hanya untuk keluarga.kalau saya pun memang terjun sekali,.layan anak2 kita.lagi2 anak dah besar2 lagi la mintak di layan..diaorang tengok tau apa kita buat..macam tu la nanti diaorang akan buat pada anak2 diaorang..

    ReplyDelete
  12. betul2...kena jaga elok2 anak2
    kang dh jadi apa-apa baru nak menyesal.

    ReplyDelete
  13. Jangan kata budak2, mak budak pun teruja tengok air.. hehehe..
    Sebelum mandi, semasa mandi dan selepas mandi gambar wajib ada.. hehehe..
    Kalau bukan mak budak layan, en. suami yang layan anak2 dalam air..

    ReplyDelete
  14. mmg penah je nampak bdk2 bermain tanpa parents, saya pulak yg risau tengok.
    padahal main air tu kan best..kalau saya ada anak mmg join sekaki punyalah! :D

    ReplyDelete
  15. Setuju. Seronoknya bercuti dengan keluarga macam ni.

    ReplyDelete
  16. huhuhu betul tuh doc...... kadang kite terkhilaf ngn dunia ngn gajet sampai kita biar anak kite sendiri...
    kebanyakannya sya tgk, klu kt kolam nih lagi2 yg kanak2 nyer,... jarang anak2 yg ada mak pak teman...

    ReplyDelete
  17. TU TUGAS MY HUSBAND ..AI MMG TAK SANGGUP NAK MANDI DLM POOL ... MALU LAH ... BJ MELEKAT2 KAT BDN ... TAK SNAGUUP ... WU WU WU ....
    AI GOLONGAN IBU YG DOK PINGGIR KOLAM DOK AMIK GAMBAR ANAK DAN LAKI ...

    TAPI SAYA SETUJU NGAN dr !!

    ReplyDelete
  18. bape inget hotel ni... bila2 dah free.. rasa macam buleh kot nak bawak askar berjalan....

    nnti list harga penginapan tu PM yaa... hehehe

    ReplyDelete
  19. Betul lah tu, zaman indah dgn ank2 tu kejap je rasanya, tau2 diorg dah besar. Dan yg lebih utama lagi apabtk didikan yg nak kita serapkan kpd ank2 kita.

    ReplyDelete
  20. Kolam renang kat de rhu ni memang luas.. puas budak2 nak mandi..
    betul tu DZ , akak Kalau anak2 mandi.. akak memang sama dekat dgn dorang.. Kalau mandi pun dekat kolam cetak tu..
    walaupun paras lutut kita jer air tu hahaha :D

    ReplyDelete
  21. seronoknya dapat layan anak2.. insyaAllah sampai masa dapat jadi mak mak :) :)

    oh bdw tahu de rhu ni tapi tak pernah sampai.. biasanya org kuantan memang tak jalan area kuantan.. tapi tengok gambar cam best la pulak. hehe

    ReplyDelete
  22. bonding time mcm ni bukan senang nak dapat....gunakanlah sebaiknya
    nak bercuti pun kena bijak barulah syioook

    ReplyDelete
  23. Hotel ni ada kenangan....

    ReplyDelete
  24. Seronoknya..
    De Rhul ni dekat je dengan rumah ambe...
    Buleh juga cuba mini waterpark di Kubang Gajah Mati, Temerloh..

    ReplyDelete
  25. yes! ur a such good daddy ,,, daddy Z... saya suke camtu.. anak2 n mummy daddy join sepool dgn anak2nya... rugi lah kalo layan hp..soat abo.. lappy... tu sume anytime kan.. quality time dgn anak2 tu lagi lagi lagi penting..dowang minta perhatian n layanan... tak minta banyak pun..kenkadang cam emo lak saya nye komen.. hahaha! tapi naluri seorang mama kan...

    ReplyDelete
  26. nnt add FB saya Emmi Adnan - profile pic gambar kakak twin...

    ReplyDelete
  27. Waaaa bestnyaaa cuti cuti malaysia. Heheh :D

    ReplyDelete
  28. betul betul betul
    tapi... saya takut air

    ReplyDelete
  29. setuju..kt mana pun kita kena utamakan keselamatan anak2..klu tak..baik tak payah pi bercuti..

    setuju juga pasal hotel yg kena Ada pool..Bukan utk anak saja..untuk bapaknya berkubang tu yg paling penting.haha

    ReplyDelete
  30. setuju jugak...seronok main air

    ReplyDelete
  31. Memang best kat sini. Ada byk kolam.

    ReplyDelete
  32. lya pnh mginap kat sini..
    bg lya ok lah..best.. kolam pom best.. ada bhgian kanak2..

    a ah..setuju sgt part tu, pttnya time ni lah msa utk luangkan msa bsama ank dgn sebetulnya..

    ** lya mmg duk kat cukai, kemaman. ;-)

    ReplyDelete
  33. Tunggulah anak besar sikit.
    Kalau duduk hotel,
    No satu mesti ada WiFi.
    No dua ada lokasi beli-belah
    No tiga sarapan mesti nak sedap.
    Kolam mandi dah tak pandang.

    Saya rindukan saat2 indah itu.

    Tunggulah bila ada cucu besok...

    ReplyDelete
  34. Assalam doc,
    hokeyh iols emo baca perenggan last entry uols
    sob3

    ReplyDelete
  35. Mcm pernah sampai sini bila tgk poolnya tu....tp lama dah masa budak budak kecik rasanya mmg lama sungguh ler....
    yg no 2 tu sebijik muka mama ek...
    Gitulah jadi mak bapak namanya, anak anak diutamakan

    ReplyDelete
  36. aku setuju dengan kesemua fakta ko tuh
    pls time bercuti lempar aje handphone dan segala mak nenek pasal kerja

    kalau dah ada anak
    mmg pool tu penting time cari hotel
    itu faktor utama yang aku titik beratkan bila nak cari hotel
    pastu sila la redha bila kena mandi kat pool kanak2 dan sama2 kena main slide
    huhuhuhuhu
    not bad la hotel ni
    pool cun!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...