Tuesday, June 23, 2015

Berpuasa Di Musim Panas

Cabaran berpuasa tahun ni, antaranya ialah cuaca panas..kan?

Ini sekadar idea, kalau panas sangat...
Boleh la try..
:P








Dulu, masa aku kecik2...rumah pun masa tu takde ekon..
Bila rasa panas & haus berpuasa..
Aku bukak baju, berlenggeng..
Baring sambil perut letak atas lantai tiles rumah...mmg layannnn..hahaha..
Nak mandi sejukkan badan, takut batal puasa ( masa tu mmg tu la kefahamannya)..
Padahal, boleh aja mandi, basahkan kepala..tak batal, tak kurang pun pahala puasa...sebab Baginda SAW pernah basahkan rambutnya semasa berpuasa di bulan Ramadan, utk kurangkan rasa terik & haus baginda  :)

28 comments:

  1. hahahaha yg 1st tu tak bleh blah laaaaa!!!

    ReplyDelete
  2. yang pertama tu klasik sangatttt....

    ReplyDelete
  3. sekarang ni memang panas..tapi beruntunglah panas-panas kita pun tak kena puasa sampai 18 jam macam kat Europe.

    paling suka yang first tu.kalau buat kat rumah mau kena marah dengan Mak

    ReplyDelete
  4. yg peti ais tu sy pernah buat, ms kecik² dl la..tp sbb peti ais kecik, xdpt duk dalam tu, maka saya baring depan peti ais dgn pintu peti ais terbuka. perghhhh, nyaman gila..

    ReplyDelete
  5. hahaha...,mcm2 idea..bukak pintu peti sejuk pastu duk lelama dpn peti sejuk tuh mmg selalu sgt dh org buat..tp yg tido dlm freezer tuh mmg rare la..epic gile..hahaha,.

    tp mmg betul la panas sesgt skang nie..kalau duk umah time weekend, asal tengahari je mesti kene tutup sliding door..bahang..pastu mmg ber-ekon je ler..

    ReplyDelete
  6. hahhaa.. adoii gelak tgk2 gambar2 atas tu... tak dpt bygkan klu kita yg buat...
    kat Sabah ni cuaca panas jg Doc.. cuma kmi awal sikit lah berbuka ..beza sejam jgk dgn sana... hihi
    pernah buat masa kecik2 dulu ..baring then perut kat lantai..haha

    ReplyDelete
  7. Kampung akak kan sawah rumah tengah sawah, rumah atap zink boleh fikir macam mana punya panas? Balik sekolah naik gerek 2-3 km...boleh bayang kayuh gerek tengah panas dibulan puasa...ehehehe... Selalu balik mandi je ubatnya lepas tu tidur.

    ReplyDelete
  8. sabo je .... tapi kat pakistan dah 1.5 k yang meninggal sbb suhu yang terlampau tinggi skrg ni ....
    kesian sangat .. alhamdulillah kita berpuasa di Malaysia .... aman tenang

    ReplyDelete
  9. Gambar-gambar yang sangat lucu... :)

    ReplyDelete
  10. No satu tu tak sanggup nak buat DZ..
    akak dulu masa kecik-kecik masuk bawah katil tido.. sejuk jer rasa.. pastu mak cari tak jumpa sebab dah tertido .. hehehe

    ReplyDelete
  11. Nasib baiklah tak berapa panas sangat tahun ni, tak perlulah cuba cara-cara yang tertera di atas :) Saya dulu masa kecil-kecil bila petang aje abah kena bawa jalan-jalan naik kereta, tak pun motor. Agak-agak dah lama kena 'angin' dan tak rasa letih lagi berpuasa, baliklah rumah. Pernah juga sekali saya tak tahan sangat, buka peti sejuk minum air lepas tu tepuk kepala konon terlupa! Puasa terus sambung....

    ReplyDelete
  12. hahaha..lucu btol..tringat dlu mse kcik ble panas rasa haus,g sinki pastu kumur air paip..hihi

    ReplyDelete
  13. haha..yg no 1 tu sanagt kelakar...

    ReplyDelete
  14. dl2 suka rendam dlm besen...hahaha...buka air smbil cedok mcm mndi tp berendam

    ReplyDelete
  15. Kalau muat peti ais kat umah tu, nak jugak masuk dalam...ehehe..

    ReplyDelete
  16. Kesian kat anak2 yang bersekolah.. kita ok lagi ni dok dalam aircond..

    ReplyDelete
  17. lahai.... sbb duk dlm opis yg berekon tak sedar sgt lah kt luar panas terik... kalu blh mmg mls sgt2 nk kuar time2 tgri di hari keje... kui3

    ReplyDelete
  18. tido dlm peti es pak arab tu..tak agak2...

    ReplyDelete
  19. hahaha tak muat lah yan nak masuk peti ais...

    ReplyDelete
  20. kenalah akak beli peti ais lagi beso... kot idak tak muat peti ais yang ada sekarangni..

    ReplyDelete
  21. doc..

    MC satu
    ikat tepi..
    letih aa
    panas sangat ni..

    ReplyDelete
  22. hahahaha. over sangat yang first tu :P

    ReplyDelete
  23. No. 2 tu langsung tak patut.. Dah free air pasang kipas lagi.. Apepun tak boleh. :p

    ReplyDelete
  24. Takut kejung jer buka nanti tu haha......
    Memang panas sungguh sekarang ni, dugaan tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...