Wednesday, April 15, 2015

Singapore and Asian Schools Math Olympiads(SOSMA)

Ini salah satu soalan di Olympiad Matematik( SOSMA) di Singapura baru baru ini, yang menjadi viral di lama sosial.

Soalan ini untuk pelajar pelajar berumur 15-16 tahun di sekolah elit di sana.
Soalan ini menjadi viral sedunia, apabila seorang penyampai TV up status soalan ini di FB wall nya pada 11 April lepas.

Bolehkah anda jawap soalan ini?
Adakah pengajaran berasaskan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi ( KBAT) mampu melahirkan pelajar pelajar di Malaysia, berusia sekitar 15-16 tahun yang mampu menjawab soalan ini?



Jangan risau..
Kalau anda tak dapat jawab...
Ini link bagaimana nak dapatkan jawapannya, berasaskan kemahiran berfikir secara analitikal  :)

CARA MENDAPATKAN JAWAPAN NYA

29 comments:

  1. Emmmm lusa agaknya birthday dia *jawapan orang blur*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












      Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

      Delete
  2. Saya sokong KBAT walaupun percubaan pertama masa peperiksaan PT3 tahun lepas membuatkan ramai ibu bapa kecewa kerana anak mereka yg dijangka dapat straight A jika ikut silabus PMR cuma dapat 4A atau 5A dalam PT3. Sekarang zaman untuk dapat straight A sudah berlalu. Apa guna dapat straight A jika tahap pemikiran pelajar kita jauh ketinggalan di belakang pelajar Singapura, Thailand dan Vietnam yang tak dapat 1A pun dalam peperiksaan mereka? Sebab itu saya sokong silabus baru PT3 dan mungkin PT5 bagi menggantikan SPM tahun depan bagi melahirkan generasi pelajar lebih cerdik dan setanding dengan negara luar seusia mereka.

    ReplyDelete
  3. Kakak dah tengok link dari jawapan diberikan tapi still puzzle tau doc. Macam mana dia boleh dpt date July 16 tu
    Patutlah anak buah kakak (di Selayang) gagal utk masuk ke sekolah ini.
    Cousin kakak yg interview utk asean candidates termasuk M'sia, Brunei dan Indonesia tapi mereka tak ada corrupt.
    Kalau tak boleh candidates tu memang tak bolehlah...

    ReplyDelete
  4. Bunda setuju dengan JR....zaman straigh A dah .berlalu....

    Yang penting daya fikir yang kreatif.....

    ReplyDelete
  5. saya pun tetiba jadi macam kakcik hahah

    ReplyDelete
  6. so when is Cheryl's birthday???..ahahahhaa..

    macam mana dieorg boleh come out dgn July16 tuh...peliknye..ngeeee..

    ReplyDelete
  7. ok paham dah.

    tapi ayat yg ni - Cheryl then tells Albert and Bernard separately the month and the day of her birthday respectively ; ada kemungkinan untuk menghasilkan beberapa pemahaman berbeza yang tidak membantu dalam mencari jawapan.

    compare to ayat yg dalam link tu - She tells Albert the month, Bernard the date ; lebih clear dan membantu.

    Pengajarannya: matematik bukan sekadar nombor. Hehe..

    ReplyDelete
  8. semalam saya dapat banyak gak whatsapp soalan ni.. puas piker jawapan tak dapat2. huhu... anyway, tq ye doc, bagi solusi nak dapatkan jawapan ni..

    ReplyDelete
  9. wah...rasanya kalau mak mak dan abah abah ni kena jawab soalan KBAT ni, ramai tak yang lulus? huhu

    ReplyDelete
  10. terus stress baca entry ko kali ni...hahaha...

    ReplyDelete
  11. Saya mmg pening kepala nak jwb soalan ni. Huhu. Mmg sampai ke sudah saya tak faham. Cuma saya setuju dgn JR, biar didikan pelajar malaysia macam ni. Kemahiran berfikir aras tinggi. Baru la dpt compete di peringkat global.

    "Singaporean pupils are ranked second in the world in mathematics according to the latest student assessment survey by the Organisation for Economic Cooperation and Development". Mmg pergh.

    ReplyDelete
  12. Cyeryl bagi soalan macam tu pada dua kawannya tu sebab dia tak nak dorang datang masa birthday party dia.. ;)

    ReplyDelete
  13. doktor. bila saya baca soalan tu sambil tulis atas kertas... saya dapat detect yang si cheryl ni lahir bulan 8. melalui instinct.

    hahahahahaha.

    boleh kire tak jadi pemikiran tinggi?

    ReplyDelete
  14. Surrender...mmg tak tau camne nak dpt jwpn. Mcm takde klu.

    ReplyDelete
  15. aku dah baca jawapannya tapi pening. Satu apa pun tak faham. hahaha

    adarain.com

    ReplyDelete
  16. fening2... tp tak slh kot sbb zmn skrg makin mencabar so soalan pun semakin mencabar jgk...
    sbb adik dana pun baru lps amik pt3 thn lps mmg dia kata ssh tp ok je lah katanyer...

    ReplyDelete
  17. sudoku level 5 pun tak pening macam ni...

    ReplyDelete
  18. tak faham bahasa inggeris....lalalala :-))

    ReplyDelete
  19. Kalau macam ni suruh saya ambil peksa balik, memang tak dapat straight A lah nampak gayanya. Mencabar minda betul ni sampai malas nak fikir banyak!

    ReplyDelete
  20. Mak pun malas nak pikir, lebih lagi mlm mlm cenggini, ngantuk weyh!

    ReplyDelete
  21. SAYA SEKELUARGA INGIN MENGUCAPKAN BANYAK TERIMAH KASIH KEPADA AKI NAWE BERKAT BANTUANNNYA SEMUA HUTANG HUTANG SAYA SUDAH PADA LUNAS SEMUA BAHKAN SEKARAN SAYA SUDAH BISA BUKA TOKO SENDIRI,ITU SEMUA ATAS BANTUAN AKI YG TELAH MEMBERIKAN ANKA JITUNYA KEPADA SAYA DAN ALHAMDULILLAH ITU BENER2 TERBUKTI TEMBUS..BAGI ANDA YG INGIN SEPERTI SAYA DAN YANG SANGAT MEMERLUKAN ANGKA RITUAL 2D 3D 4D YANG DIJAMIN 100% TEMBUS SILAHKAN HUBUNGI AKI NAWE DI 085-218-379-259

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...