Friday, April 3, 2015

Persediaan Hari Raya Aidilfitri 2015

Sumber dari Kamiliaharun di FB.


Maaflah, tajuk aku misleading.
Memang aku buat tajuk misleading secara sengaja.
Untuk tarik trafik datang.
Tapi jujurnya, niat aku mmg bukan pasal Nuffnang ( tarik trafik).
Tapi pasal nak kita sama sama teruja bersedia utk hadapi Ramadan.
Kalau aku tulis tajuk Persediaan Ramadan vs Persediaan Hari Raya Aidilfitri, yang mana orang akan lebih teruja nak klik?  Tepuk dada, tanya iman  :)

Ini apa yang ditulis oleh saudari kita, Kamiliaharun itu di FB nya...


Salah satu inisiatif nak keep track bab solat. Betapa tak berjayanya untuk istiqamah. Iman masih rapuh. Masih lemah nak melawan nafsu.

Setiap kali ada tanda oren, kena denda diri samada bagi sedekah, belanja orang, bagi salam, puasa, or any random act of kindness.

Ini baru satu bab. Belum lagi bab khusyuk, bacaan surah dalam solat, zikir, ngaji. Belum lagi tengok mutabaah amal. *pengsan* Allahu. Still far away from being good. Striving to be one.

Tak lama je dah lagi nak Ramadhan. Harapnya berjaya improve. InsyaaAllah.

34 comments:

  1. doc berjaya tarik saya dgn tajuk tu..hihi..
    slalu ckp dlm hati nk improve..tp duk kat situ jugak ..adoyai..
    apapun tema kasih sangat bg reminder tu..rasa cam semangat balik!

    ReplyDelete
  2. Memang pandai DZ tarik tangan tangan akak utk clik dgn tajuk entri tu hahahahah :)

    Betul tu DZ kita perlu buat sesuatu utk reminder kan diri sendiri.. seperti buat jadual yg dilakukan oleh Kamilia tu.. sebagai manusia yg mudah lupa ni.. peringatan demi peringatan perlu ada. Terima kasih sharing dan ingat kan akak DZ :D

    ReplyDelete
  3. I pun laju jerk klik dok fikir awatlah DZ ni puasa tak lagi dah sibuk betul nak raya!

    Seriously, bagus juga ikut cara saudari ni. Keep track solat sendiri. Saya biasanya semua waktu 'laju' kecuali Isyak. Siksa betul nak heret diri menghadap-Nya. Silap haribulan boleh tertidur dulu pastu bila tersedar bukan main terhegeh-hegeh solat. Itu memang belum masuk bab kusyuk lagi. Aiii....malu nak cerita lebih-lebih.

    Harapnya, boleh istiqomah dan jadi lebih baiklah dari sehari ke sehari. Usia bukan bertambah tapi berkurang sebenarnya!

    ReplyDelete
  4. bagusnye idea ini untuk menguji prestasi diri terutama hal soal yang selalui ramai kita termasuk saya ambil mudah....

    ReplyDelete
  5. Peringatan untuk diri saya jugak. ABC - Allah Bagi Cuti, khas untuk orang perempuan

    ReplyDelete
  6. bagus ni. nice sharing doc~
    patut buat camni gak..on paper baru nampak.. jelas sikit nak hisab diri..

    ReplyDelete
  7. Bagusnya dia. Selalunya kita ni lebih pada nak sambut raya instead of nak sambut puasa. Belum puasa pon dah sibuk cari kain nak buat baju raya ☺

    Puasa pon tak ganti lagi nih...haishhhhh...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah. Moga diberi istiqomah! suka dengan idea ni. maybe sy juga blh praktis. ye lah kalau tak buat mcm ni, sy rasa sy pun tak sure macam mana nak tingkatkan kualiti ibadah kita kan.

    thanks kak bagi idea :)

    ReplyDelete
  9. ya allah bagusnya.. boleh try jugak la idea ni..

    ReplyDelete
  10. bagusnya.... utk pangajaran moga diri ini lebih istiqamah...

    ReplyDelete
  11. Nampak benar yg menyediakan ini jenis yg soleh/solehah dan masih mahu jadi yg lebih baik.
    Mereka yg sedar itu lebih baik dari yg terus lalai..

    ReplyDelete
  12. semoga ramai yang mampu mengikut apa yang kamilia buat ni kan doc

    ReplyDelete
  13. Cemerlangnya dia....
    Keep track waktu solat.. KPI solat untuk diri sendiri.


    Akak pun suka pakai calendar zakat tu

    ReplyDelete
  14. Mudah2an kita sentiasa berusaha dan berjaya memperbaiki amalan baik kita...

    ReplyDelete
  15. bgsnye tuan empunye gambar nie..n kelender mcm tuh mmg sgt bgs..mana boleh dpt kelender tuh..

    puasa just around the corner..sekejap je kite dh nak berjumpa balik dgn ramadhan kan..puasa saya ade lg 6 hari xberganti lagi..kene kejar sebelum ramadhan..

    ReplyDelete
  16. bgusnya idea dia..leh praktik cmni nti...thanks doc

    ReplyDelete
  17. Assalam doc,
    haah la
    konpius iols memola tadi tau
    seba baek iols baca tiap patah word yang uols taip
    dah clean n clear gitew he3

    ReplyDelete
  18. Setuju kta kak seroja tu...
    mmg teruja nk sambut ramadhan..anakanda muhammmad hari2 mengira..

    ReplyDelete
  19. Moga akan bertambah perubahan positif dalam diri..

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah
    bagus dia punya reminder
    at least dia berusaha
    moga sama-sama istiqamah
    insha Allah

    ReplyDelete
  21. Peringatan yg bagus untuk hamba Allah seperti kita yg kadang2 terlupa dan perlu diperingatkan selalu..
    (Mula-mula tak paham makna ABC... rupanya Allah Bagi Cuti!)

    ReplyDelete
  22. tajuk membuatkn org tertarik nk baca kan...uihh bgus la dia wt jadual mcm tu ;)

    ReplyDelete
  23. terbaik la doc...tajuk entri yg awesome hehe

    ReplyDelete
  24. bagusnya..self reminder moga lebih istiqamah
    ayuh kuatkan semangat!

    ReplyDelete
  25. SA nk start ganti puasa la...alahai byk hari ni....

    ReplyDelete
  26. selamat menyambut kedatangan ramadhan al mubarak..

    ReplyDelete
  27. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  28. Alamak.....mak pose ganti pun tak habis lagi seyhhh....Memang nak kena lempang sekali gamaknya ni.

    ReplyDelete
  29. Tajuk mmg betul2 main perana kan doc..tp tula.mcm sy yg ramai anak perempuan mmg persediaan tu kena awal.at least ada baju baru utk dipakai pg aidilfitri...hehehhe

    ReplyDelete
  30. Betul DZ..
    Apa yg DZ tulis tu memang saya pun ada fikirkan utk my ownself.
    Solat bukan setakat berdiri duduk bangun tertonggek kat tikar sembahyang...kene cari khusyuk tu..kene fikir samada Allah terima x solat kita tu..

    ReplyDelete
  31. nice..tengok tajuk ingat nak cerita pasal persiapan beli baju raya ke apa ke..semoga kita dipanjangkan umur agar sempat bertemu Ramadhan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...