Monday, April 6, 2015

Macaron Class, Victoria Sandwich Cake, Red Velvet

Hari minggu kelmarin & semalam, aku tak ke mana mana pun.
Sibuk ambik gambar & sibuk kemas rumah aja.
Nak berjalan jalan pun wife busy dengan kelas & produk..

Kelas Macaron, hari Sabtu. Menariknya, student kali ni dua orang lelaki adik beradik. Memang mereka minat bidang bakery. Dah jenuh sebelum ni try buat macaron asyik tak menjadi, asyik manis gila..Alhamdullilah, dari pukul 10am belajar, pukul 3 petang dah pandai buat..menjadi, dan less sweet & chewy  :) 

Posing tok guru dengan anak murid. Masing masing dapat bawak balik satu box macaron. Yeayyy.
Bagi aku mmg berbaloi gi belajar buat sendiri, kau beli kat luar dah RM3-5 sebiji. ( wife aku jual RM2 aja..keh keh keh). Dan macaron lain mmg manis gila tahap diabetes potong kaki. Wife aku punya secret recipe, less sweet tapi macaron nya tetap stable, ada crown/kaki cantik punya.


Habis kelas macaron, wife aku sibuk pulak buat persiapan buat kek.
So hari Ahad pagi tu, memang tak sempat nak gi melepak breakfast kat luar sebab wife aku sibuk dgn oven nya..:)
Aku tanya kek apa?

Victoria Sandwich Cake. Utk majlis harijadi seorang budak perempuan. RM55 aja. Confirmed sedap..hahah. Halal & toyyiban. Takdak GST. Freshly made.Melimpah ruah strawberry dia wife aku letak, beli kat luar jgn harap la banyak strawberry macam ni  :P

Yang ni pulak wedding cake utk hari Ahad tu. kek Red Velvet. Dua tingkat kek RV ni..bagi yang dah makan RV wife aku, sure terngiang ngiang kesedapannya. Hahaha...




Penyudahnya..
Sebab wife aku busy Sabtu Ahad..
Maka petang Ahad tu...
Kita makan luar ...
Kita support bisnes orang Melayu lain setelah bisnes kita di support..
Kita ni orang Melayu Islam, kena support each other, jangan lah asyik nak jadi pendengki aja.
Rezeki Allah tu luas. Kau doakan bisnes orang, malaikat doakan rezeki kau.
Kan aku dah start berceramah ni...hahaha..

Rayyan Burger Bakar di Dataran Otomobil, Seksyen 15 Shah Alam. Sedapp! Gi la makan. Patties nya memang homemade, bukan macam sesetengah kedai burger bakar guna patties dari daging kisar ready made( yg penuh campur lemak)


Kalau nak beli macaron/ belajar buat macaron
Boleh call wife aku.
Kalau nak beli produk macam RV cake, Victoria Sandwich cake tu, any continental cakes , brownies, cheese leleh...pun boleh call wife aku.
Nak belajar buat kek kek tu pun boleh.

Call / Whatsapp Fiza:
013  3650783

Boleh check juga kat FB:
Dreamy Treat Bakery Studio

Boleh follow juga IG:
dreamytreatmacaron

25 comments:

  1. nak order nak order nak order nak order..nk yg victoria sandwich cake tuh..victoria beckham pun boleh nangis tgk cake tuhhhhhh!!!!...

    dulu time macaron tgh pemes, gie la mencarik..mmg sekali je la makan..humakngaiiiiii manis bebeno..bgs la dua beradik tuh...jarang sgt nak tgk lelaki sejati minat bakery..

    ReplyDelete
  2. Kita doakan orang dalam hal kebaikan, Allah akan murahkan rezeki kita juga, kan? :)

    ReplyDelete
  3. ok, ai simpan no. tu. nanti ai nak order. menggiurkan betul.

    ReplyDelete
  4. Delivery jauh dikk...akak sekarang kat N9. Masa kat KL, manjang takder time. Tapi, nengok strawberry tu memang mengancam giler la...

    ReplyDelete
  5. Semua nampak sedap..
    yang last tu buat tergugat diet je.. huhuhu...

    ReplyDelete
  6. Bagus mamat tu sanggup gi kelas buat macaroon. Salute la.. saya sampai skrang tak minat bakery. Kalau nak makan, relabeli..

    Btw, kek strawberi tu betul2 buat gua telan air liuq la..

    ReplyDelete
  7. terus lapar tgk semua gambar makanan....

    ReplyDelete
  8. DZ...mantop say...kek buatan tangan puan wifey..
    Saya bagi 5 bintang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jumpa kat luar ni kek ni..
      Hiasannya eksklusif!
      Ermmm..mmg macaroon yg jual kat luar manis giller.
      ......saya penah beli skali je pun...takmo beli lagi..

      Delete
  9. teringin nyer nk try meng oder isteri doc nyer makaron tp asik terlupa je... sedangkan skrg edy ada pojek kt uwm shah alam nun...

    aah murah gile victoria cakes tuh stoberi penuh gitu...

    bt terliur jelah doc nih, begeer tinggi melangit tuh

    ReplyDelete
  10. Doc. suruh Fiza buatlah kelas di JB pulak. Meh balik skudai buat sesekali kakak nak join:)
    Tergoda betul kakak dgn kek strawberrynya alahai....

    ReplyDelete
  11. Assalam doc,
    haah la
    melampau melimpah ruah sos strawberry itu hokeyh
    :)

    ReplyDelete
  12. dz kenapalah tak.jadi jiran yan
    ..hehehe...kek strwbrry tu mngoda jiwa tertusuk dikalbu sungguh..

    ReplyDelete
  13. ada kuih yang tak potong kaki tak doc..nekcik ni da mmg sweet azali dah..hu..haaa

    ReplyDelete
  14. Pernah makan macaron tahap diabetes potong kaki, lepas tu tobat tak mau jamah lagi! Tapi kalau ada macaron less sugar macam puan wifey buat, nak try jugak...

    ReplyDelete
  15. alahaiii tergodanya tgk stroberi yg melimpah ruah tu..

    ReplyDelete
  16. thorrrrbaeeeek la abg 2 org tu.kita ni plak yg malu sbb x suka buat kek sgala bgai

    ReplyDelete
  17. Pehhhh datang sini tengok makanna sedap sedap. terliurr baq hanggg :D

    ReplyDelete
  18. wahhh gigih adik bradik tu ye..bagus2 tak tau belajar kan..
    eh ye la sy penah makan macaron tu manisssss nye ptong kaki
    klu yg ni juz nice nk try la...

    ReplyDelete
  19. pergh...saya kurang sikit macaroon ni, tapi tengok kek tu memang menggoda selera.besar-besar strawberry.

    ReplyDelete
  20. Tergugat iman orang yang posa ni tengok kek tu doc.

    ReplyDelete
  21. Tergugat iman orang yang posa ni tengok kek tu doc.

    ReplyDelete
  22. Bestnya kalau ada studio bakery mcm ni..... beranganlah kan apa lagi, nak membaking mmg kurang berminat, entah apa yg minat pun mak tak tau hihi....Jarang jumpa lelaki yg rajin nak belajar buat kek cenggini tau. Bagus dijadikan menantu ni hihi...
    Betul tu DZ beli macaron kat kedai mmg mahal sudahnya mak jamu mata ajelah. Teringin gak nak belajar nanti....Insyaallah...
    Pergh kek tu mmg tak boleh blah tengok pun boleh fengsan , apatah lagi makan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...