Wednesday, April 1, 2015

Lebuh Raya Pan Borneo.

Ok, aku tak pernah pergi ke Sarawak dan Sabah.
Tak tahu bila ada rezeki utk ke sana.
Semalam keluar kat berita TV pasal Pan Borneo Sarawak Di Lancar




Lama lagi nak siap keseluruhan highway ni.
Beribu ribu kilometer.

Niat aku..
Andai ada rezeki..
Nak memandu merentasi highway ni..
Nak buat ala ala scenic route..
Drive dari Kuching, sampai lah ke Tawau !
Mesti syok kan?

40 comments:

  1. blk kl kejung urat sendi. hehehe

    ReplyDelete
  2. :-)) asalamualaikum dz...semoga impian tercapai ...amin....

    ReplyDelete
  3. bgs la ade highway nie..kalau sarawak nak ke sabah, or even dlm sabah n sarawak sekali pun, perjalanan boleh makan hari kalau driving..

    syok2..mcm best jer..hehe



    ReplyDelete
  4. samalah dengan saya. kalau balik kuching nanti2 ckp ngan suami kalau pan borneo ni siap nak jelajah 1 sarawak. walaupun asal swk hanya bandar2 besar yg pernah pergi. ingin nak pergi ke kampung-kampungnya.

    ReplyDelete
  5. Semoga impian DZ tercapai..
    Masa tu DZ memandu guna Ferari lagi berdesupppppp :D

    ReplyDelete
  6. saya pernah driving dari Kota Kinabalu-Miri je..tu pun dah sakit urat badan..haha..tapi memang worth it lah.

    ReplyDelete
  7. dijangka siap 2026 kan doktor...ada rezeki boleh lah kami merasa kg kami ada highway....lepas 50 tahun lebih masuk malaysia, baru penantian orang kampung nak dapat jalan tar di kampung termakbul...

    ReplyDelete
  8. Assalam...dah lama sangat menunggu ni..kitorg mmg payah sgt nak gerak mana2..selagi highway x buat..yg ada jalan raya biasa yg makin teruk saban hari..hrp janji jangan tinggal janji... yg ni dah lama dah sbnrnya... tp entah la... hrp sempat kot merasa highway tu sblm menutup mata... hihihi

    ReplyDelete
  9. smlm br ckp ngan laki ku ... nanti kite pi sarawak lg tp kali ni kte pi keseluruhan sarawak klu pan borneo ni dah siap

    ReplyDelete
  10. Beberapa bulan selepas menjalani pembedahan tulang belakang pada tahun 2010 dulu, kakcik mengkikut Abg Bob dalam program Integrasi Nasionalnya ke Sarawak. Menaiki kereta pacuan empat roda dan beralas bantal, kami menyusuri jalan-jalan di sana yang tiada kemudahan RnR mahu pun hentian sebelah...

    Bagaimanapun, ia adalah pengalaman yang seronok untuk dikenang...

    ReplyDelete
  11. As-salam DZ..

    Semoga impian tu tercapai hendaknya..insyaALLAH.. apa yang pasti tiada tol yang perlu dibayar untuk melaluinya he..he..

    ReplyDelete
  12. ehh..samalah niat kita! masa tengok berita tu kat tv, terus berangan. Takde tol pulak tu. Tapi...sekali baca berita, lama lagi pulak siapnya. Harap2 ada kudrat lagi la masa tu. Insya Allah..

    ReplyDelete
  13. best tuh.... ok doc, di doakan moga berjaya... lgpun tak kene tol kan... ke kene gst? kui3

    ReplyDelete
  14. brapa hari la dari kuching ke tawau tu

    ReplyDelete
  15. tulah...kita pun ada tengok....macam best je...boleh pegi sabah dan serawak sekali harung

    ReplyDelete
  16. Tapi yg menarik apa yg kakak dengar tu apa yg dikatakan PM kita malam tadi dlm berita
    Tak ada tol doc.! agak-agak betul tak?

    ReplyDelete
  17. huihh makan hari tu ;) hhaha tpi ok la kn bila ada highway so masa perjalanan bleh la disingkat kn skit

    ReplyDelete
  18. walau jauh..kalau ikut highway memang syok..
    sy balik kg Klate pon dah kematu rasa vontot ni..:)

    ReplyDelete
  19. Membayangkan kiri kanan laluan tu cantik kan.. ;)
    Kawasan yang belum diteroka..

    ReplyDelete
  20. boleh terus ke Brunei doc...jom kita konvoiiii reramai!!!

    ReplyDelete
  21. mudah la nak berjalan2 lepas ni...

    ReplyDelete
  22. Dengar kata takde tol....
    Klu gitu boleh jd mcm autobahn...no speed limit...

    ReplyDelete
  23. saya dah lama plan nak ke Sabah
    tapi sampai Brunei dulu
    perancangan Allah tu terbaik.
    insha Allah tunggu hiway ni siap
    mana tahu masa tu ada rezeki ke sana :)

    ReplyDelete
  24. tak sabar nak gi sabah..kalau ada rezeki bulan 6 ni.. tapi tak tahu la jadi ke idok ni..tp kalau nak merentasi hiway tu mau kena cuti lama2..hehehe

    ReplyDelete
  25. Mau jadi 10 hari 10 malam tu nak drive sepanjang tu. Bawak khemah yer tuan doktor!

    ReplyDelete
  26. doc kene try ke sane....tak kurang best jugak kat sane...lagi2 area kundasang area gunung kinabalu tu....lieya pun terase nak repeat lagi ke sane.....

    ReplyDelete
  27. Dulu pernah ada "highway" dari Semenanjung ke Sabah dan Sarawak, gunakan kapal laut. Tapi sekarang tak ada lagi. Alangkah eloknya jika projek kapal laut itu dihidupkan semula bagi eratkan hubungan Semenanjung dengan Sabah dan Sarawak..

    ReplyDelete
  28. saya pun belum penah menjejakkan kaki ke sana
    boleh bayangkan feeling merentasi highway tu =)

    ReplyDelete
  29. tu laaa sy pun terfikir mcm tu...agk2 nyer brapa hari ye bleh smpi dr kuching ke tawau tu? ;-)

    ReplyDelete
  30. Kalau dapat 'drive' dari Semenanjung ke Malaysia Timur lagi ohsem tapi macam mission impossible jerk. So, lupakan anganan tu *_*

    Saya pun ada dengar. Lama lagikan baru siap. Nantilah bila dah siap, boleh kita konvoi ramai-ramai merentasi Sarawak & Sabah ni. Sure best sebab pemandangan kat sana memang ohsem *_*

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...