Tuesday, March 10, 2015

Tanda Tanda Nak Bersalin

Hari tu, masa tengah kerja, ada budak umur 8 tahun tanya aku, apa bendanya ni? ( rujuk gambar )
Aku tengah sibuk check adik dia batuk berkahak, beria ia budak ni sibuk tanya..
Kuat betul semangat ingin tahu budak ni..
Aku doakan moga budak ni akan jadi pakar sakit puan..keh keh keh




Korang tau model apa tu?
Ada bladder ( pundi kencing), ada uterus ( rahim), ada rectum ( usus ).
Itulah model sistem reproduktif wanita.

Alang alang aku tunjuk gambar model tu, biar lah aku share info yang penting, yang mana sesetengah wanita yang mengandung anak pertama tak tahu ( yang anak dah 4-5 orang pun, kadang kadang masih tak tahu!). Info tentang TANDA TANDA NAK BERSALIN.

Ada 3 tanda nak bersalin:
  1. Contraction yang makin kerap dan kuat
  2. Tumpah darah/ lendir ( show)
  3. Air ketuban pecah ( leaking liquor)

Yang no ( 1) tu, bila mana contraction nya makin kerap datang..kalau mula mula let say sejam sekali, lepas tu makin cepat...30 min sekali..lepas tu 15 minit sekali..lepas tu 10 minit sekali....Dan makin lama, makin kuat contraction nya. " Macam mana rasa contraction tu doctor?"...Alahaiii...tang ni yang susah den nak jawab..hahaha..sebab den lelaki. Tapi ikut kata ramai wanita, rasanya ala ala macam nak terberak sangat + sakit memulas mulas, kat area sekitar perut ke ari ari...Haaaa..camtu la rasa contraction tu...kalau tipu wanita wanita tu, maka tipu la aku...Hahaha..

Yang no (2) tu, masa pregnant, ada lapisan mucus/lendir yang pekat likat kat pangkal rahim ( cervix). Masa dah nak terberanak, mucus tu jatuh/luruh/keluar..Istilah nya dalam bahasa omputeh ialah "passing out show", atau " show".  Show ni lendir yg warna jernih2 pink, sometimes berdarah sikit ( normal).

Yang no (3) tu, warna air ketuban ialah jernih, tak berbau. Kalau korang tak sure tu air ketuban ke, atau air kencing, sila jumpa doktor cepat. Kalau warna air ketuban hijau/kekuningan, itu petanda tak baik. Kalau air ketuban bocor awal ( belum lagi nak terberanak), ada risiko baby lemas dalam rahim ( sebab baby suspended dalam air ketuban dan bernafas thru air ketuban), atau pun ada risiko jangkitan ( lapisan membrane yang dipanggil amniotic sac dah bocor, so kuman boleh masuk).
Banyak kali aku jumpa kes ( masa kerja hospital dulu, dan juga masa dah keja klinik ni) wanita yang selamba tak jumpa doktor bila air ketuban mereka bocor.Mereka sangka kan tak bahaya, sebab takde contraction/ takde show.

Kena ada ketiga tiga tanda ni ke baru boleh bersalin?
Tak semestinya.
Kadangkala, hanya show + contraction yg makin kerap & kuat sahaja.
Bila di check bukaan rahim ( cervical dilation), rupa rupanya dah 7-8cm !

Aku ( dan mana mana doktor) perlu masukkan jari macam tu, untuk menilai:
1) Saiz bukaan cervix, dan rasa dinding cervix dah menipis ke tak
2) Kedudukan kepala baby
3) Boleh rasa talipusat ke


Yang penting, buat persediaan bila anda dah mengandung.
Bukan hanya bersedia beli baju baby, baby cot, breast pump etc etc..
Tapi persediaan ilmu itu pun penting.
Belajar + bertanya tentang tanda2 kelahiran, macam mana nak meneran, macam mana nak menyusu baby, dan lain lain.


44 comments:

  1. Dah tak ingat dah macamana rasanya masa dekat-dekat nak bersalin dulu... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpa, kakcik baca..mana tau jadi bidan terjun nanti..hahaha

      Delete
  2. Tanda2 nak bersalin ni penting kene alert sentiasa.. saya dulu masa oreknen, keluar show awal2 lagi (dlm 2 minggu sblm bersalin) tapi tak bersalin pun lagi. Yg ptg, bile contraction makin kuat dan air ketuban bocor kene cepat2 gi hospital , jan doc?

    ReplyDelete
  3. 2 kali merasa 'show', sekali merasa keguguran, sekali merasa kena belah..cukup la...hehe

    ReplyDelete
  4. thanx doc..ilmu berguna nih..tgh plan to conceive next baby hihih..

    ReplyDelete
  5. Anak fes kluar air ketuban. Trus pi hsptl pkl 12 tgh mlm hr jum. Tp bersalinnya hr ahad jam 4 ptg. Sakit ya amat before tu. Skt pgang cam nak tercabut.

    Anak no 2 kluar darah. Sikit je. Pi hsptl gak terus. Misi suruh blk sbb bukaan br 1 cm. time tu pkl 6 pagi. Akhirnya bersalin jam 9 mlm hr yg sama.

    Anak no 3 keluar ketuban bertimba timba lepas cek up hari sabtu. Terus masuk wad sbb hsptl swasta. Esoknya hari ahad baru bersalin jam 4 ptg.

    Anak no 1 dan 3 byk persamaan kelahiran sbb tu depa serasi berdua.

    ReplyDelete
  6. Contraction tu kalau definisi akak, senggugut yang dahsyat dan tak tertahan. Lain sikit denfan rasa nak berak tu

    ReplyDelete
  7. anak pertama : kuar lendir berdarah.. tapi leh rilek2 masuk klas amek test dulu baru p spital... lama sgt sakit.. doktor kata belah.. sbb baby dah lemas bukaan pon asek 6 cm je.. (redho kena belah janji anak selamat..)

    anak ke dua : contraction + Hemmoroid sebab dua2 sakit tu bercampur .. tak tau nak cakap sakit yang mana... Alhamdulillah bersalin normal... ( Hemmoroid pon ok...normal semula )

    anak ke tiga : tak rasa sakit..overdue seminggu.. misi klinik kesihatan kata.. kak esok akak refer hospital ya... esok pegi spital.. Dr cek selok2 dah 5cm .. Dr tanya.. tak rasa sakit ke kak..?! saya jawab tak rasa la pulak.. dah boleh masuk labour room ni... ok lah.... normal jugak... Alhamdulillah..

    anak ke empat : blom due .. Dr tanya... awak nak bersalin bila... jom lah masuk labour room kite bersalin.. hehehe... Alhamdulillah normal juga cuma nya blom kuar kepala tangan dia nak salam doktor dulu ...

    jadi nya tanda yang ke tiga tu tak merasa... suma doktor cucuk dgn platik panjang tu.. ape nama eyh...

    sekian pengalaman bersalin saya ... ;p

    ReplyDelete
  8. contraction tu sakit gilerrrrr.. tp kan,kes seluk tu, doc pempuan lg kasar dr doc lelaki.. uhukkk

    ReplyDelete
  9. boleh tanya, bukaan cervix tu diukur mcm mana ya? selalu dgr je p x tau doc ukur mcm mn...

    ReplyDelete
  10. Good info tu DZ...
    Tapi akak dah tutup kilang DZ... umur dah banyak ni :)

    ReplyDelete
  11. 3 anak + rase ketiga tiga nyer ..hahaha..setiap sorg tu semua lain rase..maka alhamdulillah dapat rase kesemua nyer ;)

    ReplyDelete
  12. tgk 2 jari gitu.... fobia doc!!!

    ReplyDelete
  13. Dah 11 tahun anak bungsu...ingat-ingat lupa macam mana rasanya...ahahhaaa...

    Pertama - anak meninggal dalam kandungan 8 bulan so teran sakit sorang-sorang kena paksa bersalin.

    Nombor 2 - turun air

    Nombor 3 - tanda darah

    nombor 4 - kena paksa lagi sebab baby unstable kejap2 pusing sana sini mungkin sebab mak aktif merempit Kajang-PJ rehat kad wad dah booking OT dan jumpa pakar bius. 3 hari rehat elok je baby duduk doktor tanya nak bersalin normal ke. Terus angguk laju-laju...aahahhaa... Gila takut kena potong oiii...

    ReplyDelete
  14. sbb baru sekali bersalin (stakat ni lah)...
    saya rasa tanda no.3..
    air ketuban pecah turun laju gila...

    ReplyDelete
  15. Pengalaman saya:

    Anak 1st - Kluar darah pagi sabtu. Pagi ahad gi spital. Dah bukak 3 cm. Tunggu sampai malam tak bukak². Terpaksa induce.
    Anak 2nd - Tak der tanda. Cuma sakit contraction. Sampai spital dah bukak 5 cm. Sejam lpas tu dah selamat. No epidural.
    Anak 3rd - Lagi advance. Tak der tanda jugak. Mengeras non stop. Sampai spital dah bukak 6 Cm. Doc ckp klo lewat memang dah bley beranak dalam keta. Tak sampai setengah jam dah selamat. No epidural jugak.

    Alhamdulillah...proses bersalin saya memang mudah dan cepat. Proses mengandung pon tak der alahan langsung. Rasa macam nak pregnant lagi jer ni...hahaha....Tapi memang betul doc, ilmu kena ada.

    ReplyDelete
  16. Thanks 4 the info.
    x rasa satu pon tnda2 di atas sbb czer coz diabetis + songsang.

    kwn penah kuar tanda tp x sakit.bl p spital check dh 7 cm

    ReplyDelete
  17. anak pertama bersalin normal..kedua 'dipaksa' bersalin...ke 4..cesar..jadi semuanya merasa bagaimana..

    ReplyDelete
  18. mse nk bersalin aritu mmg ade tanda2 ni..tp mcm xcaya da nk bsalin palnye bru 6 bln lbih..tup2 sungguh la bsalin..premature tp alhamdulilah selamat...dah 7 bln pun bby..psni mmg kne alert wlupun blom ckup bln

    ReplyDelete
  19. 3 anak akk..3 tanda yg sama "passing out show"...tanda yg sama..cuak muka akk pun sama..sbb dah tau...sakittttt nak beranakkk dah mulaaaaa....huaaaaa.....

    ReplyDelete
  20. ilmu dpt kat sini....nak jadi bidan torojun pun bolehkan...
    kita masih ingat tang sakit tu lagi...sbb liat tak nak keluar guna vakum...adibahlah tu..yg sulung..

    ReplyDelete
  21. wah.. tq for sharing...

    walaupon seumur hidup ni sekali je bpluang rsai pgalaman ni..
    tp nilah pgalaman y amat beharga... alhamdulillah..diberi pluang utk merasai nikmat ni..

    tp msa mgandung n bersalin x rasa mcm org normal alami..

    ReplyDelete
  22. Masih teringat lagi wajah kerutan dahi isteri yg menahan sakit setiap kali contraction tu berlaku... Sakit, memang sakit! Tapi yang peliknya lepas anak besar sikit isteri akan beritau dia nak sorang lagi, ketika itu terlupa dah pasal kesakitan itu demi menyambung zuriat bin atau binti suami...

    ReplyDelete
  23. Kussss semangat mak tengok tangan masuk situ.....adoiiii....seram sungguh!
    Wah mmg ada tokoh nak jadi doktor pakar sakit puan si Ziyyad.

    Mak walaupun pompuan, tp tak pernah rasa sakit nak beranak, tak tau pun camne rasa dia....

    ReplyDelete
  24. thumbs up..perkongsian ilmu yang berguna..tq dz :-))

    ReplyDelete
  25. paling lama contraction utk aku adalah 16 jam
    masyaAllah, tak dpt dibandingkan kesakitan itu dengan sakit2 yang lain

    paling aku tak suka adalah
    aksi seperti gambar terakhir entry ko
    uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
  26. kali keempat bersalin aritu show hari kedua da contraction teruk.. air ketuban kena pecahkan sebelum bersalin sbb dah dilate 7-8cm tapi tak pecah2.. hahaha..

    ReplyDelete
  27. bagus ni, kite sendiri pun tak tau..

    ReplyDelete
  28. ulasan yang penuh ilmiah Doc... yang saya tau bila air ketuban pecah kena cecepat gi spital... atau panggil bidan... dah masa lah tu...

    gambar last tu alahai... hahahahaha

    ReplyDelete
  29. masa nak bersalin ada misi ajaq cr nak meneran..tapi lastly misi tu kata, dah sakit nak bersalin sok, apa teknik pun tak leh guna dah..yang tau sakit ja..hehehehe..

    ReplyDelete
  30. memang betoi sgt. bila dah mengandung bukan je kena cari baju ape nk kena beli. tapi ilmu2 gini yang tersangatlah penting haaaa. thanks Doc bg bagi penerangan. memang pun sekarang lah baru tau mcm mana rupanya dokte check bukaan pintu rahim tu haaa. duk imagine guna macam gegelung ke ape ke kan. ekekekekekeke *gurau aje dokte :p

    saya takde rasa air ketuban pecah. cuma rasa kontraksi + show tu aje.

    ReplyDelete
  31. Masa bersalin anakpertama dulu, arwah makcik pesan masa melawat CM kat spital. " Ko kalau rasa nak terberak, jangan pegi tandas tau...tu tandanya dah nak beranak!!". Ha? Baru tau...

    ReplyDelete
  32. hakak
    cukup marah
    bila dengar , basa..
    'doktor kat spital asikkkk je seluk nawah masa nak bersalin.. '

    hellooooooo..
    tak ada orang suka nho nak seluk seluk kalau tak bersebab..

    ReplyDelete
  33. 3 anak rasanya dah cukup pengalaman. 1st baby ketuban pecah awal, lahir baby pra matang. Yang ke2 dan ke3...alhamdulillah smooth saja proses kelahiran ... :)

    ReplyDelete
  34. Assalam doc,
    eh3
    tetiba terasa nyilu pulop he3

    ReplyDelete
  35. mantop info.
    feel free to visit and follow superbchombi.blogspot.com

    ReplyDelete
  36. hihihi ilmu yg boleh diguna pakai ni ;)

    ReplyDelete
  37. Terlambat dah saya nak kutip ilmu. Kilang nak ceased operation dah. Cukuplah dua. Nombor satu air ketuban pecah. Masuk pukul 12tgh malam, 10 malam esoknya baru deliver. Kena induce dan juga bantuan epidural. Nombor dua kena operate. But then, dua-dua pun pengalaman bersalin takdalah 'sengeri' yang disangka. My fist anak disambut oleh Dr Seri Suniza, sekarang glamor dah kat Prince Court tu! Yang 2nd one, doktor sibuklah attend conference tak muncul-muncul. Dah nak kena operate baru dia sampai. Saya dah 'mengigau' dah masa tu kena bius. Hehehe!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...