Tuesday, March 24, 2015

Kesan GST pada tembolok: Takde Kesan, kot?

Lagi seminggu, kita dah ada GST.
Yeayyyy!!


Ramai orang komplen itu dan ini pasal GST.
Barang barang naik harga.
Perkhidmatan, naik harga.
Memang betul pun.

Lempeng kelapa pun, mesti naik harga. Tempat kejadian: sebuah kedai makan pagi yang awesome di JB.

Mee rebus pure johor style, di sebuah kedai makan di JB. Tarikh kejadian: 16 Mac 2015.
Mee rebus pun bakal kena kesan GST..yeayyyy!


Point aku ialah:
  1. Naik lah harga macam mana pun, kesan GST ke, kesan harga minyak naik ke, bila tiba bab makanan, aku rasa rakyat Malaysia masih tak sanggup berkorban. Yang mana makanan nya sedap, mesti berkerumun orang beli, sanggup datang dari jauh. Harga naik? Pun sanggup beli, sebab nak penuhi nafsu makan, dengan syarat, sedap!  Tak tahu lah aku kot kot lepas GST ni, coconutshake Klebang kurang customer, nasi lemak Wak Kentut kurang customer..
  2. Makanan kat JB best woiii..hahahaha( mode rindu nak balik JB lagi...semalam layan Majalah 3, tengok cerita pasal Sultan Ibrahim mengorat Raja Zarith Sofea..hahaha)

25 comments:

  1. Saya rasalah kan... masa pengumuman tntg GST dulu dah dikobarkan, GST ni menggantikan SST yang sepatutnya hrga brg akan turun tapi oleh sebb sikap tamak pemborong dan peniaga yang mnjadikan hrga brg naik (sbb dia tak buang SST tapi tambah GST). Jadi, kitalah mangsanya.

    ReplyDelete
  2. Masih mengharap yg ianya aprilfool...hehehe...

    Setuju dgn point tu. Haishhhh...sedap plak tgk mee rebus tu ☺

    ReplyDelete
  3. Apa cerita mengurat nya DZ akak tak layan pun majalah tiga tu :)

    ReplyDelete
  4. sweet jer kan tuanku ngorat...tak dilayan mula2 tu.

    ReplyDelete
  5. Yg psl makanan tuh saya sokong..naik la mcm mana pun..kalau tmpt tuh sedap mmg akan berulang je pegi walaupun mulut duk bebel2 brg naik la ape la..kihkihkih..

    ReplyDelete
  6. bagus jugak kalau coconut shake klebang kurang kastemer > kurang jammed
    kalau cuti sekolah nak balik keje hazab sangat jammed nya -_-

    saya pon tengok majalah 3 semalam !
    comel sultan "meow" kan ghimau hihi

    ReplyDelete
  7. tembolok punya hal Doc.. 6% 7% 8% pun..kalu kedai mkn, masak lak sedap org tetap dtg makan...Kedai mkn yg tak sedap kalu..potong harga 10% pun belum tentu org mari...

    ReplyDelete
  8. Akak dengan gigih ngadap TV malam tadi bagi akak keturunan Sultan Johor ini memang berada di kelas tersendiri yang tiada pada keluarga raja2 yang lain.

    ReplyDelete
  9. Rempeyek dn kek knor harga masih sama...tk naik wlu bhn mentah naik...tkpelh Allah Maha Mengetahui..lgi pun tk sampai hti nk naikkn harga..regular ramai sgt...

    ReplyDelete
  10. yabedabeduuuu GST menguasai M'sia lepas ni T__T
    eh Majalah 3 mlm tdi best giler! Raja berjiwa rakyat friendly giler ye sultan johor tu klakar pon ye ;)

    ReplyDelete
  11. Orang tetap akan beratur di Restoran Nasi Kandar Beratoq biarpun kena GST biarpun kebersihannya dipertikaikan...

    ReplyDelete
  12. Saya juga nonton Majalah 3 malam tadi. Banyak part lucu dalam hidup Sultan Johor. Antaranya baginda terpaksa jual botol selama 3 bulan hanya utk beli sebuah basikal. Juga cerita bagaimana baginda mengorat isterinya. Juga yg lucu part Sultan suka buat kerja rumah tangga yg sepatutnya isterinya yg buat hingga baginda Sultan kata: ""I'm supposed to be her wife!!". Part ini yg saya paling gelak...teringat diri sendiri yg selalu jadi "isteri" kepada isteri di rumah, hehehehehe...

    ReplyDelete
  13. Saya pun layan Majalah 3 malam tadi.
    Terkejut dengar sultan berborak.
    Macam bercakap dengan kawan2.
    Tapi sultan memang hebat.
    Orang Johor memang hebat2.

    GST?
    kita cerita lain kali ya...

    ReplyDelete
  14. Setuju.....kalau sedap GST 30% pun orang sanggup datang tp orang kaya kaya jer lah.....orang yg tak berapa nak kaya ni nampaknya kena belajar masak sendiri.... kalau rasa ada sipi sipi kedai pun dah kira bagus ....haha....

    Alahai ruginya tak tengok Majalah 3 ....tp Sultan Ibrahim zaman mudanya mmg hensem sungguh....hihi

    ReplyDelete
  15. aduhaaiii ...mokcik pokcik pencen ni kenalah berjimat cermat ye..tapi bila dapat duit pencen tu..tekak ni nak makan yang sodap sodap pulak..hu..hu

    ReplyDelete
  16. Bahang GST dah terasa, tapi nanti bila dah dilaksanakan, redha jer kebanyakan orang

    Lorr, tak tengok plak Majalah 3, mesti best!

    ReplyDelete
  17. makan lah banyak mana pon ... berat badan yang patut kena GST .... eyhhh tetiba.... hahahaha...

    hermmm saya sedar saya rakyat Marhaen .. tak sapa yg ambil peduli....

    ReplyDelete
  18. saja je kan doc nih.... menayang makanan best2 dr johor...
    takpe2 dana nk blik johor ujung minggu nih,. kui3

    ReplyDelete
  19. tak jugak.. bagi golongan macam saya ni.. nak makan sedap, makan di rumah.. bak kata encik shujin, mi bandung isteri dia yang paling sedap dia penah makan.. hehe..

    tapi bila makan di luar mmg takde pilihan lah.. terpaksa jugak bayar gst tu.. cuma mungkin kurang makan di luar berbanding sebelum gst..

    ReplyDelete
  20. Assalam doc,
    betui3
    kalo mampu, beli
    kalo mampu, makan
    kalo ghaser tak sanggup tak payah la kan3

    ReplyDelete
  21. Kalau kesihatan pun tolak tepi semata2 nk sedapkan tembolok, apa lah sangat GST tu. Yer, akak mengumpat diri sendiri...hahaha

    ReplyDelete
  22. memang pun..Orang malaysia ni kalau bab makan memang tak berkira..nak isi tekak sendiri sanggup merentas jambatan pulau Pinang..ehhehh

    ReplyDelete
  23. Bab makanan ni memang memerlukan 'pengorbanan'. Kalau dah sedap, sanggup pejam mata jerk tapi kalau bab lain kena GST tak sepatutnya, haruslah nak komplen.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...