Thursday, March 12, 2015

Kari Kambing 40 Hari, Mu Tunggu Aku Datang !

Insya Allah, hari Sabtu ni aku balik JB.
Balik kampung.
Dah dekat 2 bulan lebih tak balik kampung.




Aku cuti lama sikit.
Sabtu hingga Selasa duduk JB.
Macam macam dalam perancangan.
Semestinya nak lepaskan kerinduan pada kacang pol, mee rebus & mee bandung.
Putu Bambu Juriah kat Air Hitam tu pun dah masuk list kerinduan aku...hahaha.

Juga nak bawak mak ayah aku try 2 benda ni, yang aku baca kat blog Doktor Zoul :
  1. Restoren Kari Kambing 40 Hari
  2. Milo Soto Warisan Pekan Rengit
Nampak nho balik Johor, selain nak tatap wajah mak ayah, ialah agenda utk menambah berat badan..kah kah kah. Takpa, kasut jogging sentiasa tersedia dalam bonet kereta. Antara istiqomah nak sarung kat kaki atau tak aja..haha.

ps:  kot ada rezeki, nak lah jugak cari mee siput tu, takde lah nanti kena hukum buang negeri, kan Okje , hahaha.


38 comments:

  1. Nanti tolong update dgn detail kari kambing 40 hari tu ye.
    Aku Tunggu Entri Mu Datang.

    Ehehe..

    ReplyDelete
  2. Tentu sedap kacang pool tu kan... sampai masuk dalam list tu DZ.. akak tak pernah makan pun... :)

    ReplyDelete
  3. baca pun dah lapar...belum tgok makanannya lagi tu....hai.

    ReplyDelete
  4. Balik kampung mmg banyak plan yg nak dibuat. Terutamanya bab makan. sedapnya makanan kat kampung kelahiran, tak sama apa yg ada di bandar

    ReplyDelete
  5. owhh mee siput tu sgt best okehh..

    ReplyDelete
  6. kahkahkah
    jjcm nampak
    alah
    kasut jogging tu utk ko sedapkan perasaan ko kan
    kankankan

    dah kat air hitam, jgn lupa try murtabak kat pekan air hitam
    belok kluang layan roti bakar ngan kopi kluang
    nun kt batu pahat layankan mee racun

    kambing 40 hari tu sedap
    sebelum kambing 40 hari tu, ada satu kedai tepi jalan belah kiri kalau dari pekan air hitam, betul2 bertentangan nurseri
    perghhhhhhhhh sup kambing dia layan wei

    ReplyDelete
  7. hahahahha itu mmg agenda klu blik kg doc, menambahkan berat bdn... ada je makanan dlm whist list sbb kt kl tak jumpa..

    mee siput @mee sanggul kalu tak penah jumpa mmg melampau tau doc... beli kt rnr machap tau pastu blik shah alam grg n blh mkn ngn sambal merah...sedapnyer

    ReplyDelete
  8. wah ni bukan 2 bulan tak balik ni..ni macam dah bertahun tak balik..huhuhu..rojak asma tak rindu ke :-))

    ReplyDelete
  9. naseb baek la saya bukan orang Johor
    kalau tak, kena buang negeri juga le gamaknya,
    sebab tak pernah makan me siput goreng rangup tu huhu..

    btw sedapnya list makan-makan tu
    telan air liur je lah orang yang duk kat Pahang ni,
    kacang pol pun tak pernah rasa
    ahaks

    ReplyDelete
  10. Tiba2 pulak teringat putu bambu yg best tu...anak2 sy pun suka doc. Siap ckp lain dri yg lain...mcm nk trbang rasa p beli aih!!

    Selamat balik kg..

    ReplyDelete
  11. ko tak pernah makan mee siput !!!???

    and you call yourself anak johor ...
    tsk tsk tskkkk..
    hahahhaaaaa..

    woii
    cari topi Lanun Johor jugak tau !! hahahaaaaaaa

    ReplyDelete
  12. Murtabak majidee 10 doc..COD

    ReplyDelete
  13. teruja juga nak tahu pasal kari 40 hari tu, 40 hari di masak atau apa, 40 hari masak kalu, tulang pun hancur...
    ya mee siput.
    ikan masin kapak.
    otak-otak kempas.
    sate wak radol.......

    ReplyDelete
  14. Johor memang terkenal dengan makanan yg diberi nama pelbagai nama unik. Hari tu masa saya pergi Batu Pahat menjenguk anak, terlepas makan mee racun sebab ketika tu gerai belum buka lagi. Kalau ke Kulai tentu saya akan cuba cari nasi lemak wak kentut.

    ReplyDelete
  15. Wahhj....ramai bercuti sama hari....
    Penuh jalan raya....
    Aku pun sama...

    ReplyDelete
  16. As-salam DZ..

    semoga 'misi' balik kampung terlaksana he..he.. semoga kasiu jogging tak terperuk dalam bonet aje time cuti nanti ha..ha..

    ReplyDelete
  17. sama macam saya acara wajib bila balik ke kampung..macam2 nak makan melepaskan kerinduan hahahaha

    ReplyDelete
  18. haritu masa cuti CNY, kami plan nak makan kat Restoran Kambing area Ayer Hitam tapi dah sold out. dahsyat jugak restoran tu. mesti sedap masakan dia :D

    ReplyDelete
  19. Selamat pulang ke kampung halaman doc. Bestnya...terbayang² makanan yg disebut tu. Selamat menambah berat badan ☺

    ReplyDelete
  20. kerinduan yg sangat 'berat' tu doc hahahahha...
    semoga kasut tu akan tersarung gak lalalalalala...
    selamat bercoti2 and selamat melepaskan rindu di tekak *wink*

    ReplyDelete
  21. Itu Putu Bambu Kak Juriah sudah makn 2x Doc...sedapppnya...Beli kali pertama 2 bungkus jer...kali kedua beli 6 bungkusss kooooo....Tak sabar pulak nk gi tgk anak kat UTHM...boleh beli putu bambu tu lagi...

    ReplyDelete
  22. kari kambing 40hari tak penah rasa lagi.. asik lalu iway jek..

    selamat bercuti doc

    ReplyDelete
  23. part kambing yang tak menahan tu..

    ReplyDelete
  24. Assalam doc,
    selamat balik kampung & ber-JJCM :)

    ReplyDelete
  25. Salam bro..village briyani jln tun razak dh cuba?gerek

    ReplyDelete
  26. masa dee pi JB dulu tak study abis tempat makan..next time nak terjah semua list kalau ada kesempatan..huhu..

    ReplyDelete
  27. masa dee pi JB dulu tak study abis tempat makan..next time nak terjah semua list kalau ada kesempatan..huhu..

    ReplyDelete
  28. Nak try putu bambu juriah tu...tak berkesempatan ke sana lagi..hihi

    ReplyDelete
  29. Putu Bambu Juriah tu kalau turun JB mesti singgah air hitam beli.

    ReplyDelete
  30. Saya tunggu review drp pakar makan kita.

    ReplyDelete
  31. Lamanya tak balik JB.......nak kena buang negeri sekali lagi ni nampaknya haha....

    Hoyoooo banyaknya benda nak makan weyh....mak pun naik terliur ni. Dapat ke idok cari mee siputnya? Tak dapat ar tu......meh nak hukum buang negeri hihi.

    ReplyDelete
  32. Johor ni dh lebih kurang peanang syurga makanan ;)

    ReplyDelete
  33. Saya dah dekat setahun tak balik Johor, sejak raya puasa tahun lepas *_* Rileks je, takda siapa pun berani nak suruh saya buang negeri. Jiran sebelah, lagilah dia takut *_*

    Janganlah sebut-sebut pasal makanan kat Johor nun, DZ. Kempunan saya. Nak elak kempunan, kena balik ni. Pi Legoland pun best gak! Hantar kakak dan anak-anak, saya dan HD pi melantak sedap-sedap. Uhuh, indahnya berangan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...