Wednesday, March 18, 2015

GST: Kesan Kepada Susu Formula & Lampin Pakai Buang

Jalan jalan di FB...
Terjumpa lah benda ni...


Ok...entah macam mana selama ni aku tak terfikir pasal effect GST ke atas pampers & susu formula ( sebab 2 benda ni paling kerap di beli)


Sebab aku masih ada 2 orang hero yang aktif minum susu & aktif bertukar pampers...

Ni gambar latest 2 ketul hero, dengan nenek mereka, hari Ahad 15/3/15, menunggu nak naik river cruise kat Sungai Muar..keh keh keh..
Budak baju belang2 tu mmg dah kena start ajar tak ber-pampers nih! Bulan May ni masuk 4 tahun dahhh...jimatttt duit daddy...hahaha



Makanya...
Sebelum 1 April..
Aku kena rajin berjalan jalan ke segala hypermarket..
Ke segala kedai ubat cina..
Cari dan beli stok pampers & susu formula..

40 comments:

  1. Anak aku yg bongsu tu jak masih aktif minum susu formula. Pampers masih pakai tapi nak kena ajar dah ni free pampers cepat2. Takut GST hehehe

    ReplyDelete
  2. Yan yang tak ada anak nie pun terasa beratnya GST...arap2 kita semua mampu hadapinya kan...

    ReplyDelete
  3. aduhla doc... ptt lah TUn Mahathir pun tak setuju GST nih, utk kite yg kerja gaji sederhana nih ok lah... camne ngn yg org agak susah n pendapatan ckp2 mkn je... kesian pd mereka2 tuh...

    kite pun dh kene mule belajar berjimat nih

    ReplyDelete
  4. belum gst susu dutch lady dah naik harga wahai dokterrrr...peninggg tgk harga!

    ReplyDelete
  5. Kakcik dan suami memang 'pantang jumpa' diapers murah (jenama Petpet atau Drypers je). Pasti beli dua tiga pek untuk CEO kecik tu... Untung makpak dia! :)

    ReplyDelete
  6. teringat pasal GST boleh bikin kepala pusing!

    ReplyDelete
  7. Doc pn shoping pampers n susu kt kedai sensei ke...?hua3 samala kita...apa2 pn kita hadap jela lepas april nnt kan...

    ReplyDelete
  8. Aha jumpa jg pic ni kat fb dari pregnant sampai la anak preschool.. Suka tak suka kita tak mampu memilih..

    ReplyDelete
  9. hri tu husband duk bisik kt anak, suh belajar xpakai pampers.. klu nk kencing atau berak bgtau.. ok je, tp masalahnya anak baru 11bulan.. erghhh..

    ReplyDelete
  10. itu la, saya pun ade ternmpk jugak kat fb..sebelum gst start nak try susu paling murah dekat si mek tuh..harap2 sesuai ler ngan die..kalau gst dh start, berapa pulak la rege enfagrow nnt..kene tukau kene tukau..huwaaaaaaaaaaaaaaa..

    bulan nie ade baby expo..nak borong pampersssss!!.

    ReplyDelete
  11. huhuhu.. tak tahu nak komen macam mana sebab susu dan pampers tu masih kuperlukan untuk dak Nuha..

    ReplyDelete
  12. Bertabah jer la Doc..nak ke..tak nak ker..suke ke tak suke ke..GST tetap ONNNNN....

    ReplyDelete
  13. Rilek bro..myb 1 april ni gst tu rupenye april fool..hehe

    ReplyDelete
  14. Assalam doc,
    eh3
    iols tak terpikior la pulop bab gst pampers ngan susu tu
    haaaaaaaaaaaaa
    nak kena terjah tesco gak dah ni haaaaaa

    ReplyDelete
  15. bukan takayt kena jalan2 ke kedai2 tu tapi kena siap beramah,bodek membodek moga2 dapat harga kawan2..ceh..cina berniaga ada ke harga kawan2..ekekekk???

    ReplyDelete
  16. Akak dok terfikir semua barang2 tu selama ni tak ada tax kah sebab bila gst kena naik harga. Bukan setakat terfikir tapi tak faham yang lebih.

    Kawan akak nak kahwin bulan 12 harga weeding planner letakkan sekarang dgn bulan 12 punya dekat 2 ribu jugak bezanya sebelum dan selepas gst.

    ReplyDelete
  17. Teringat iklan Abu Bakar Omar dan 2 pelakon lagi mengenai GST... GST tak susahkan rakyat, hanya orang tak tau kata ia panas, hehehehe (Lepas 1 April ni ada lagi ke iklan tu...?)

    ReplyDelete
  18. Cost of rising a child dah naik....
    Tapi takpe, kita cari jln ...potong satu perkara yg boleh beri penjimatan setara dengan seluruh kenaikan kos bulanan..

    ReplyDelete
  19. aduhaiii...orang pencen tak beli pampers ngan susu pun dah terasa perit....sardin pun maheii...

    ReplyDelete
  20. Ank saya tinggal sorgbje berpampers..tiga2 skrg pun minum dugro jer hehehe

    ReplyDelete
  21. Oh tidak. Saya pun terkena direct dengan GST ni. Anak saya sorang lagi masih lagi minum susu dan pakai pampers. Kopak duit bila GST dilaksanakan nanti.

    ReplyDelete
  22. anak ada lagi 3 orang masih minum susu formula. pampers pun sorang lagi masih guna sebab masih baby.. x kan nak catu susu pulak.

    ReplyDelete
  23. Selamat sebab mak dah tak beli diapers lagi hihi....
    Budak baju belang tu masih pakai diapers lagi ke? Hish kena hantaq training nampak gayanya tu ...
    Eh....mak nampak muda ar....umur bape tu

    ReplyDelete
  24. Tula.klu ikutkan sy hnya beli pampers jela.susu dh jimat sbb anak sy xmo lgsg susu fm.susu ibu je dia dok hadap.hehehe

    ReplyDelete
  25. Dan iklan masih lagi berleluasa kata: jangan risauuuu

    ReplyDelete
  26. Kumpul stock susu dan pampers banyak2 DZ sebelum 1 April 2015 ni :)

    ReplyDelete
  27. nak x nak kena beli jugak kan
    hope 1st april GST ni adalah April Fool :)

    ReplyDelete
  28. bila la kan tiba masanya berlaku perubahan
    kalau panjang umur
    nak sangat tengok
    pada tahun dan tarikh sekian2
    sekarang ni kena hadap jugak lah

    ReplyDelete
  29. hahaha cadangan yg boleh diguna pakai borong bnyk2 sblm 1 April ni ;)

    ReplyDelete
  30. Musim gaji ni nanti memang pasaraya penuh lah gamaknya. Memasing memborong sebelum GST. Tapi belum GST pon barang dah start naik. Acaner tu?

    Saya tengah nak train anak bongsu potty train. Tapi nampak nya dia belum bersedia lagi. Kalau tak dah jimat disitu.,,huhu..

    ReplyDelete
  31. Musim gaji ni nanti memang pasaraya penuh lah gamaknya. Memasing memborong sebelum GST. Tapi belum GST pon barang dah start naik. Acaner tu?

    Saya tengah nak train anak bongsu potty train. Tapi nampak nya dia belum bersedia lagi. Kalau tak dah jimat disitu.,,huhu..

    ReplyDelete
  32. bab susu x dpt nk wt apa...dok beli wt stock gak ni.utk pampes dh mula ckit2 pkai cloth diaper tp biasa la...bl rajin pkai.bl mls x pndg pon tp jenuh basuh

    ReplyDelete
  33. Assalamualaikum puan, nama saya abdullah. saya amat tertarik dengan blog puan. Saya ada mengusahakan susu kambing jenama IQeel (www.susukambingiqeel.com) . Saya hendak mohon jasa baik puan untuk membuat sedikit review berkaitan produk saya. mohon kesudian puan untuk hubungi saya di email muslimchoicesolution@gmail.com atau 0123944589

    ReplyDelete
  34. Assalamualaikum puan, saya ada menjual pampers Bosomi (import dari Korea). Kualiti hebat harga terbaik, 80kpg dari RM30. COD available. Boleh PM 019-6378735 ig:mommyiqbalrizqy

    ReplyDelete
  35. Budak belang-belang dengan anak saya si Adik Cute tu kan sebaya. Saya ingat anak saya je yang 'pencinta pampers tegar'. Akhir tahun ni masuk 4 tahun tapi masih tak mahu buka pampers (Eh, bukan salah dia, salah Mommy sebenarnya!) Sebenarnya dia dah boleh tak berpampers, boleh pergi bilik air bila nak pee tapi Mommy nak jalan mudah sebab penat bila balik kerja so pakaikan pampers bila keluar rumah dan tidur malam! Sbb itulah juga tak dapat hantar dia pi playschool this year!

    Lagi nak GST, lagi berlumba si Adik ni nak habiskan stok pampers kat rumah. Saya malas nak survey. Saya 'redha' ajelah dalam keterpaksaan!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...