Thursday, February 5, 2015

Design Rumah Ala English Style

Wife aku whatsapp gambar ni semalam..

telur pecah bawak meja makan

Setiap anak itu berbeza beza..
Anak pertama & kedua, sangat behave.
Masa mereka umur sekitar setahun ++, sangat behave.


Itu gambar anak bongsu aku.
Sekarang umurnya setahun 7 bulan.
Semalam dia jatuhkan telur dari atas meja makan.
Kelmarin dia jatuhkan botol sos cili dalam bilik tidur, habis pecah botol. Syukur tak luka( dia usung botol sos ke dalam bilik).
Hari tu dia gelak2 dalam baby cot sambil joget2 keriangan sebab dah memandai bukak pampers dan kencing!
Hari hari sebelum tu pulak, dia panjat meja komputer aku ( ntah macam mana dia boleh panjat), nak terjerit aku tengok dia gegarkan monitor komputer..

Alahaiii Zayydan...
Alahaiii anak..

Sabor aja lahh...
Karpet yang comot, boleh di tukar..
Langsir yang rabak, boleh diganti..
Botol sos yang pecah, boleh beli baru..
TV 42 henciii kalau pecahhh?  errkkkk...janganlah pecah ya..tapi kalau pecah, kena ganti..
Dinding rumah yang dah macam tadika penuh gambar pokok, ultramen, kereta & harimau, boleh di cat...

Mommy & daddy kena pasrah la..
Selagi korang masih kecik ( sebab yg abang abang nya umur 7 tahun & 4 tahun pun kadang kadang 2 x5 join perangai si zayydan ni !! ) , mommy & daddy kena pasrah rumah bersepah selalu...hahaha.
Kena pasrah kaki selalu sakit terpijak lego korang..
Vontot ni sakit terduduk atas lori korang..

Nak buat konsep English style ( yang di idam idam kan masa mula2 kahwin dulu)?
Rasa rasanya, lagi 5 tahun kot baru boleh terlaksana..hahaha...sebab korang dah besar sikit masa tu..
Nak tampal wallpaper yang cun cun...( kot tampal sekarang, nescaya menangis daddy tengok korang conteng / koyakkan kertas tu! )
Ok lah kan, 5 tahun tu, boleh la jugak daddy kerja keras kumpul duit beli perabot2 ala English sytle.. .:P

44 comments:

  1. Hikhikhikhikhik bertabah ye mommy dan daddy. Tengah melasak ni. kadang2 tak sampai hati nak marah kan. hehe. Lagi2 tengok dia senyum2 selepas 'selesai' hihi

    ReplyDelete
  2. lain anak lain peelnya.. budak bijak mmg aktif... hihi bertabahlah mommy and daddy...

    ReplyDelete
  3. hehehe.. bertabah lah ya.. sekejap je masa diorang kecik ni.. nanti diorang dah besar kita rindu..

    kami pun pindah rumah.. tuan rumah suruh cat balik rumah sbb penuh hasil kreativiti anak anak.. terpaksa la cat.. kalau tak kena potong deposit rumah.. hahaha..

    ReplyDelete
  4. comey jerk perangai..hahahaaa..kena bersabar jer la bebanyak..kadang terlempias gak amarah..
    cair plak tengok dier senyum..

    ReplyDelete
  5. Hihi... tapi percayalah cakap kakak ni doc.
    Lagi 5 tahun bila english style dapat dikecapi rindu saat ini semula
    Mulalah belek album gambar-gambar comel-comel ni. Itu kakak boleh pasti.

    ReplyDelete
  6. anak acik yang sulung dah buat perangai dr.yang kedua dan ketiga..kurang sikit..tapi bila dah besar..dan bertiga..dibantai buat ruang tamu jadi padang bola..sabo je la doc..semua yang ada cermin berderai.bila ditanya tak de yang mengaku..jawab nya boleh tu bergolek pergi sendiri ke cermin tu..bila disepak..

    ReplyDelete
  7. Hihihi simpan dulu 5 tahun ya DZ.. rumah akak pun wallpaper pun dah ada yg terkoyak... kakak 2 orang tu okey lagi.. bila masuk Nabil habis ranap.. masuk tadika dah boleh tulis nama.. tulis nama kat dinding.. bila tanya nabil siapa buat ni.. tak mengaku padahal tulis nama sendiri tu hahhaha... Alahai anak :)

    ReplyDelete
  8. Sama macam Hadi anak no 3 saya sekarang 21 bulan hehe. memang terlebih advanced banding abg2. panjat lemari dapur, bukak tin susu,makan susu makan milo..bukak pampers pastu lari bogel2, buli abang..makan luah makan luah..

    Tapi! perkembangan pun advanced. dah banyak cakap n pandai mcm2 (tima kasih pada 2 orang abg)..)alhamdulillah asalkan sihat walafiat n besar nnt jadi anak soleh cukuplah..

    ReplyDelete
  9. Qaid pun dah pandai nak tekan papan kekunci komputer bila nenek riba dia sambil menaip.

    Dan pandai juga nak tengok hp seolah2 faham apa orang cakap...

    ReplyDelete
  10. sabar doc, dinding penuh mural tu salah satu cara diorang nak luahkan bakat seni. botol sos pecah pulak mungkin dia nak jadi ahli fizik, tengah kaji tarikan graviti efek kat botol kaca tu ikut faktor jisim, ketinggian dan jugak momentum jatuhan. hehee...

    ReplyDelete
  11. hehe.. senyum jer saya baca post ni.. budak-budak kan.. macam-macam ragam, setiap anak tu tak sama even keluar dari perut ibu yang sama.. InshaAllah mereka semua bakal menjadi anak syurga kelak. amiin

    ReplyDelete
  12. Kalau dah namanya ada anak kecik, dinding rumah tak sah kalau tak macam dinding sekolah yg ada mural tu.
    Pening tengok perangai anak2, satu2 lain peelnya. Tapi kan tapi kan , nanti bila dorang dah besar, peel itu yang akan kita rindu kan ....

    ReplyDelete
  13. Masa 6 org anak saya masih kecik2 dulu gitu jugak lah, meja kerusi tunggang terbalik, barang bersepah penuh rumah, dinding rumah dipenuhi pameran lukisan gambar orang lidi, bukit tak jadi, rumah atas awan dll... Bila orang datang rumah secara mengejut, saya selalu sebut, "Mai la masuk ke Balai Seni Lukis kami, banyak pameran kat didnding tu.."

    ReplyDelete
  14. ; D
    buka pampers sniri dan melepas air itu sangat rare.
    takleh tahan gelak guling2..

    ReplyDelete
  15. hahhahah .... kami dah lepas zaman tu. dulu dinding rumah ... memang jadi tempat melepaskan bakat diaorang dengan segala lakaran . Sekarang ni lain pulak... senyap2 buat projek dalam bilik air... senyap2 buat projek kat dapurrr...... mak ampun ... siap potong bawanggg ... nak masak .....

    ReplyDelete
  16. aherherher..so cute.. ank sy lak dlm proses nk jd mcm zayydan.. moga tabah mcm doc n wife gak.. okla tu, ada ms utk menabung..

    ReplyDelete
  17. takpe..semua ni tak mungkin berulang. kena senyum dalam geram2 sikit gitu. :)

    ReplyDelete
  18. buat salah dgn muka mcm ni?memang tak marah laaaa jawab nyer..ihihih..

    ReplyDelete
  19. Sambil baca sambil tersengih². Bertabahlah doc. Macam tu lah rumah #orangbanyakanak...hehehe...Saya time weekend jer lah ngemas. Tapi baru kemas dah sepah balik. Pasrah jerlah. Buat2 tak nampak. Moment ni dapat masa dorang tengah meningkat naik. Nanti dah beso nanti kita plak rindu dengan moment tu.

    ReplyDelete
  20. As-salam..

    tgk senyuman yang secomel tu, memang tak jadi nak marah.. he..he..

    ReplyDelete
  21. nak buat apa pun...semua kena tunggu anak besar huhu

    ReplyDelete
  22. salam singgah dan follow ^^.. comelnya anak..

    ReplyDelete
  23. terasa juga bile orang kata anak no.3, buas lain macam. kehkeh.

    mgkin aku jugak perangai macam tu masa kecik. aku pernah panjat tembok pagar (rumah teres bahagian tengah) dulu-dulu untuk duduk atas tembok tu, melalui main pipe.

    patah kot paip tu, dah la hari ahad. syabas tutup. kena tunggu esok baru ada air.

    hahahahaha.

    ReplyDelete
  24. Emmmm.....tak sangka dah berjaya melalui semua tu dulu dulu...
    Gitulah amanah Allah namanya, satu perut tp perangai lain lain....

    Ye ke 5 tahun lagi ??? Mungkin si bongsu , adik Zayydan ni pulak baru setahun haha...

    ReplyDelete
  25. Itu cerdik namanya..biasala kan..mcm ank2 sy pun gitula perangai...hehehhe

    ReplyDelete
  26. Betul!!
    Selagi x besar,jgn mimpi nak rumah kemas cantik 24jam...anak2 mcm2 peel.Sikit hari nk buat jumble sale toys penuh berkotak2 ank punya.peningggg!!!

    ReplyDelete
  27. hahahaha...tersenyum gatai zaydan, daddy dok citer psl dia.....anak2 kecik gitu lah kan

    ReplyDelete
  28. Baguslah sendiri faham. Kak Azie ada 2 anak lelaki (anak semua ada 6 orang) dah faham sangat bab bebudak mengganas nih. Nak mekap rumah kena tunggu berbelas tahun. Sejak dulu rumah kami tak pernah ada bunga pun.

    ReplyDelete
  29. tersenyum sipu2 aunty yg pemalu nie baca kisah zayydan..ehh, pemalu katenye..hahaah..kalau expression muke gitu mmg xleh nak marah tau..mesti geram nak gomol sudahnye..hahahaha..

    ReplyDelete
  30. laa dia goreng telur atas carpet.
    sabar banyak ganjaran dia
    dah besar esok dia akan jadi pembantu yang setia
    insha Allah :)

    ReplyDelete
  31. hehehehe dh yg 2 org tu behave msti ada sikit yg advanture kan...
    hehehe bab dinding tuh mmg gitu kot mana2 yg ada anak... pelik pulak kalu umah ada anak kecik dinding bersih je hehehe

    ReplyDelete
  32. comel nya zayydan..semangat...mujur tv tu masih selamat..

    ReplyDelete
  33. hahaha..saya pulak anak yg no 2 ni yang lebih nakal..siap panjat pintu, panjat tangga yang 5 step tu, suka buat somersault atas katil yang mana perangai anak2 lelaki lah semua dpt kat dia.. almaklumlah mengidam anak lelaki..tu diaa..ciri2 anak lelaki sudah mari..hahahaha

    ReplyDelete
  34. Betul2 memang kena bertabah dengan situasi anak-anak yang sedang membesar dalam usia yang masih kecik tu..
    Dulu masa dak Kakak, dia tak berani nak conteng dinding sebab tinggal dengan atok yang 'garang'..
    Masa dak Adik, saya siap khaskan dinding laluan ke dapur untuk dia conteng.. huhuhu..
    Turn dak Nuha.. jangan kata dinding khas tu.. semua dinding dia nak conteng kalau boleh..
    Sudahnya pasrah jelah.. takmo cat baru buat sementara waktu ni..

    ReplyDelete
  35. Sedihlah dengar rintihan hati DZ ni tapi nak ketawa pulak. Minta maaflah ya, tak boleh nak tutup mulut gelak. Simpanlah dulu niat nak deko-deko rumah tu, DZ. Tunggu lagi 5 tahun kalau takda muncul yang ke-4 lah :) Kalau tidak tunggu ajelah sampai umur senior citizen, masa tu pasti selamat nak deko-deko rumah gaya apa sekali pun *_*

    Mujurlah anak-anak saya pun 'baik' dalam bab 'grafitti' ni. Cuma sekali je si Adik terbabas buat dekorasi kat dinding dan pintu rumah. Lepas Mommy menjerit ala-ala tarzan dan ada drama sebabak, terus mereka insaf :) Selamat duit tabung nak kena ganti itu ini. Bab terpijak lego, terpijak toys tu, sampai la ni masih ada lagi. Redha ajelah nak buat macamana! Nak pukul sayang. Nak rotan dah tak boleh *_*

    ReplyDelete
  36. Uncle baru tau Azie Azah ada 6 anak. (baca komen orang. bukan baca entri...) baahaha

    ReplyDelete
  37. ooo..minat english decor rupanya, bersabarlah 5 tahun taklama.kut ada adik zaydan nanti..abang2nya boleh tolong tengokkan..hihi

    ReplyDelete
  38. TV kat rumah mak saya belikan RM3 ribu plus tak sure dah setahun ke tapi dah rosak anak no 1 & 2 ketuk2. Alahai anak.
    Sekarang pandang skrin je lah.

    ReplyDelete
  39. Salam hujung minggu...

    nakal dan comel..

    ReplyDelete
  40. Akak 13 tahun duduk rumah sekarang baru tukar cat bila anak2 dah besar. Kalau dulu rumah bersepah reha jelah tapi bila semua dah besar kita akan merindi saat2 rumah bersepah anak2 terjerit-jerit ada yg menangis...

    ReplyDelete
  41. kami x mdeco pon rumah.br sorang pon dh sepah.asal Aqil bgn ja penuh rumah bselerak dgn mainan.paling dia suka bw keta mainan yg leh naik tu main atas katil...rumah nk kemas pon sat ja...time dia tdo...dia bgn....abes la

    ReplyDelete
  42. Lain macam comelnya karektor si Zayydan ni. Saya bila baca apa yg dia buat tu rasa mcm "ya Allah comelnye la". Cemana la boleh dia usung botol cili sos tu ke dlm bilik.

    ReplyDelete
  43. anak lelaki...fhm2 je laa...ank abang ipar semua perempuan. baikkkk je perangai since dr kecik. x de conteng2 umah selerakkan brg2 tp bla dpt adik lelaki....hahhhhh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...