Saturday, January 24, 2015

Terbang Tunduk

Bertahanlah, wahai raksa, jangan kau terhenti
Berpautlah, wahai nyawa, ini bukan mimpi
Saksikan dengan mata
Rasakan dengan jiwa
Kau sedang tinggi
Jauhnya kau terbang
Siapa sangka?
Getir yang menghalang tak besar mana
Payah payah semalam
Moga mudah selama
Tiap apa yang mematah tegakmu
Tiap yang menolak
Tiap yang memijak henyak
Biar di belakangmu
Jangan dikenang
Moga dibuang dendam dan sayu
Tuhan
Jangan kau izin aku lupa
Jangan kau biarkan aku mendepang dada
Pasakkan hatiku pada kaki
                                                           Paksakan ku tunduk sehingga mati



 Gambar hiasan ( masa pergi tengok Red Bull Air Race):  Setinggi mana pun kita terbang capai , kita hamba. Tetap hamba. Ingat fakta itu.

33 comments:

  1. boleh tahan, masa bila dapat idea ni?

    *semoga kita kekal berdiri walau pun sesudah mati...

    ReplyDelete
  2. Waaa ada bakat sasterawan nii doc

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa, nekcik, ni lirik lagu la....

      Delete
  3. lebih kurang ikut resmi padi, makin berisi makin tunduk.

    ReplyDelete
  4. lirik fynn memang puitis... dari hati

    ReplyDelete
  5. Akuvteringat kata2 dlm ceramah...pesannya

    ReplyDelete
  6. Saya suka lagu2 puitis tentang kemanusiaan dan ketuhanan. Sekarang semakin muak dengan lagu-lagu cinta lelaki perempuan yang entah apa-apa walau masa muda dulu saya begitu meminati musik, suka menyanyi dan boleh main alat musik, hehehehe...

    ReplyDelete
  7. sekarang saya suka dengar syair imam Syafie-ilaika
    meruntun hati
    nice entry doc,nice reminder :)

    ReplyDelete
  8. Hakikat sesiapa pun kita, kita tetap hamba, kekallah hhanya akan jadi hamba pada Yang Maha Esa...bukan pada yang lain.

    ReplyDelete
  9. Hamba tetap hamba. Itulah hakikatnya

    ReplyDelete
  10. say suka lagu ni...1st time dgr kat radio terus jatuh chenta dgn lyric dia. words dia direct dan terkesan di hati kan??

    zinziemeewah

    ReplyDelete
  11. Akk mmg suka lirik ni. Messagenya jelas dan tepat.

    ReplyDelete
  12. betul ingatan tu dz..hidup seperti roda...kalau kita diatas..kena ingat tak mustahil kita pun akan ke bawah kembali..

    ReplyDelete
  13. Saya dan en suami sangat suka lagu ni..lagu simple tp penuh mesej..

    ReplyDelete
  14. saya suke dgr lagu fynn jamal..sbb lirik2 lagu die sgt sesuatu..

    ReplyDelete
  15. Kalau rasa tengah down tak ada semangat akak suka dengar lagu nih...

    ReplyDelete
  16. tak penah dgr lagi ni ... tp seni katanya bernas

    ReplyDelete
  17. siyesli suka lagu fynn jamal yg ni.. puitis, masa sama sgt menyedarkan..

    ReplyDelete
  18. karya fynn jamal ..sgt unik..sgt terkesan...

    ReplyDelete
  19. fynn jamal la pulak...best lagu2 dia..esp arjuna beta..

    ReplyDelete
  20. suka baca lirik lagu fynn jamal...mendalam maksudnya

    ReplyDelete
  21. Memula dgr lagi ni mcm tak best. Tapi bila dah selalu dengar...ehhhh...best plak ☺

    ReplyDelete
  22. 1st time dgr lagu ni kat tv, mcm pelik je. Lps tu..sedap gak. ada maksud mendalam.

    ReplyDelete
  23. Suka dengar lagu Fynn Jamal ni sejak first time dengar Arjuna Beta. Mendalam maksud lirik lagunyakan. Uhuh, terkejut sekejap tengok DZ tempek lirik lagu di sini :)

    ReplyDelete
  24. DZ, nak tau bangunan kembar tu la opis saya...heee~

    ReplyDelete
  25. dulu suka jugak dengar lagu ni :D

    ReplyDelete
  26. Tetiba rasa nak menyanyi depan lappy ni ha..... gaya gaya Fyn Jamal gitu

    ReplyDelete
  27. Tetiba rasa nak menyanyi depan lappy ni ha..... gaya gaya Fyn Jamal gitu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...