Wednesday, January 7, 2015

Nasi Kerabu Negeri Sembilan

Aku memang suka nasi kerabu.
Paling kerap makan ialah kalau bulan puasa ( beli kat bazar).

Wife aku Alhamdullilah mahir memasak..
Tapi tak pernah sekalipun dia cuba masak nasi kerabu..

Minggu lepas...
jumpa juga kat Shah Alam lada yang digunakan utk buat solok lada


Maka malam tadi....

 Nasi Kerabu Negeri Sembilan namanya...sebab wife aku orang nogori..hahahaha..
Rasanya? Aku bagi 9/10  
Siap ada budu tau ( gigih cari..kat tesco ada jual rupa rupanya)



Wife aku kata takda la susah sangat nak buatnya..
Tapi banyak la bahan bahan yg kena di sediakan..
Lepas ni, nak mintak dia try buat nasi dagang pulak...keh keh keh

42 comments:

  1. guna bunga hapantahtulupanama tu tak untuk warnakan nasik?

    ReplyDelete
  2. ha
    baru ingat
    bunga kacang telang

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..susah nak cari wooo bunga tu kat sini

      Delete
  3. perghhh mengancam tengok nasi kerabu negeri sembilan ni DZ... kecur sudah air liur akak di pagi hari ni :)

    ReplyDelete
  4. fuyohhh bestnya pandai buat nasi kerabu
    kaler dia menarik btol

    ReplyDelete
  5. waaaa nasik kerabu. Tapi nasib baiklah tak ngidam pun hahahahahaha :p

    ReplyDelete
  6. Lepas ni tambah ikan celop tepung pulak untuk nasi kerabu...sedapppp

    ReplyDelete
  7. Bunga telang dapat dari mana or guna pewarna aje tu?
    Kakak telan ailio ajelah:)

    ReplyDelete
  8. huaaaaaa semangat ni siap ambik gambaq lada dengan stetoskop kehkeh..silalah silaa buat nasi dagang yerrr..orang terer masak mcm wife DZ sure senang jer tu..

    ReplyDelete
  9. tabik la kat Fiza...memang tak susah nak buat,cuma bahan2 ja banyak yg nak digunakan..

    ReplyDelete
  10. p/s dah check email? mohon respon ya... tq

    ReplyDelete
  11. wahhh...bagusnya...boleh cuba buat juga nanti nie...

    ReplyDelete
  12. Cantik warna nasi kerabu tu... guna daun asli atau guna pewarna...?

    ReplyDelete
  13. saya pun selalu beli nasi kerabu time bulan pose..opkos le beli jugek..hehehe

    ReplyDelete
  14. uiii...cantik warna nasinya....saya makan je tau..nak membuatnya tak pernah nak tau..nasi dagang pun sedap tuu...

    ReplyDelete
  15. kita pun suka juga bli kt pasar mlm..buat blum pernah lagi..
    nak buat jugalah..mana resepnya..doc

    ReplyDelete
  16. 9/10 tu sedap la tu
    tetiba aku nak ingatkan ko pasal diet
    wkakakakakkakaa

    ReplyDelete
  17. Waa dah berjaya laa tuh.. tgk pun nampak sedap..
    Kalau tak suami yang puji sapa lagi kan..

    ReplyDelete
  18. sedaptu.. 9/10... orang nogori tentu lebih pedas dari pantai timur...

    ReplyDelete
  19. Untung kan bila bini pandai masak ... dpt mkn sedap selalu .. nanti doc jgn lupa pula bagi penghargaan kat bini tu ... penat2 dia sediakan bahan2 untuk buat nasi kerabu tu ... :p

    Note : bukan doc tengah diet ke ... uppss

    ReplyDelete
  20. psstt: Nak sepinggan boleh.. tukar dengan sup kambing.. hehehe..

    ReplyDelete
  21. mmg renyah nak sediakan, tak rajinlah saya nak cuba.

    ...teringat nasi kerabu sedap kat KT..

    ReplyDelete
  22. Wah, dah makin maju teknik memasak wife doc. Sayur tu sikit sgt doc.

    ReplyDelete
  23. DAh boleh meniaga nasi kerabu ni doc. Feveret saya jugak ni. Terliur plak nengok. Tahniah lah kat fiza doc tu sebab orang nismilan pandai buat nasi kerabu ☺

    ReplyDelete
  24. Assalam,
    waaaaaaaaaaaaaaaaaa...sangat menyelerakan

    ReplyDelete
  25. wah peberet Bapak gak tu. warna biru tu pakai bunga telang ker?

    ReplyDelete
  26. Go fiza go.....mmg nmpk sebijik kaler dia....walau mck jaaaranggg sgt makan ni

    ReplyDelete
  27. Alamak teruja nya nak buat nasi kerabu. Rs mcm byk step nak buat. Tu yg jeling2 je Dari jauh je

    ReplyDelete
  28. la.. ingat guna warna dr daun tu... tipah tertipu...hehee

    ReplyDelete
  29. aaaa..stresss...pepagi bukak nmpk nasi kerabu..sy pun peminat giler nasi kerabu..cuma xpernah lg try masak..kekeke..

    ReplyDelete
  30. Gorengkan semua ramuan tu sekali dgn nasi dan sebatang serai muda dan dan kesom....dah jadi nasi kerabu goreng.

    ReplyDelete
  31. kaler biru...masa duk rumah bujang dulu kitaorg panggil ni nasi chelsea... so, member yg support manchester united mmg tak makan kot, dia makan nasi tomato je... hehehehe, perangai zaman bujang dulu dulu.

    ReplyDelete
  32. ya Allah doc..dugaan ape kah ini.... dah le tgk entry ni ari kamin...lieya puase nieh..... ade yg berbuka nak cari nasi kerabu ni kang hahaahahhha...konon nan buka minum oat jek sebab diet....tapi dah tetgk nasi kerabu terus rase mcm nak nasi kerabu lak...aiyoyoyoyo...napsu serakah betul....

    untung doc wife gileee terra masak.....dari kek, sampai le masakan negeri mcm nie..... terbaik lah doc!!

    ReplyDelete
  33. Pergh nasi kerabu kalau cukup set dia mmg sodap weyh..... Alah bab bab potong sayur mayur tu tunggu tuan doktor balik pun boleh hihi

    ReplyDelete
  34. Nasib baik ada isteri pandai memasak. Nasi kerabu Minangkabau pun jadilah janji sedap. DZ, kalau teringin nak makan apa-apa, apa kata tolong sekali kat dapur tu :)

    ReplyDelete
  35. Sedapnya,kak nurul pun x pernah lg buat nasi kerabu just beli je klu nak mkn.....

    ReplyDelete
  36. Buat ns dgg lagi leceh DR..hahhaa..saya mak org kelate setiap kli raya mmg beliau bt ns dgg..tp still sy xterror pun bt sbb hubs saya pun xmkn ns dgg..hubs saya layan ns kerabu je

    ReplyDelete
  37. hurm.. husband saya pun suke nasi kerabu, tapi husband bukan org kelate@ganu, org nogori gok suke nasi kerabu kan... tapi wife dia ni malas skit bab2 keje kat dapo, hahahaha....

    ReplyDelete
  38. wah hebatnya wife doktor masak nasi kerabu
    saya pun suka makan naksi kerabu
    tapi tak penah buat =)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...