Monday, January 5, 2015

Grand Master Jedi

Pernah tengok Star Wars ?
Korang kalau tak pernah tengok memang rare la, macam duduk di planet lain..hahaha.

Ingat babak ini?

Yoda guna kuasa jedi nya utk angkat x wing yang terbenam dalam paya

terangkat x wing si Luke Skywalker dari paya...


Semalam baru aku sedar, anak bongsu aku si Zayydan pun ada jedi power rupa rupanya...

 Zayydan sedang angkat kedua dua orang abang nya dari permukaan tanah !


Banyak moral yang si Yoda ajar kita sebenarnya...antaranya:

  1.  Belajar untuk lebih sabar, beri tumpuan..itu methodology ilmu asas Jedi. Dalam realiti hidup ini, memang kena sabar, itu Allah suruh. Sesungguhnya Allah dengan orang yang sabar.
  2. Saiz bukanlah halangan untuk berjaya ( hahaha)..Yoda yang kemetot pun boleh jadi grand master Jedi. Dalam realiti kehidupan, dah berapa banyak orang kerdil / orang OKU yang berjaya cemerlang dalam hidup mereka.
  3. Jauhkan diri dari " the dark side " ( Geng jahat dalam Star Wars). Dalam realiti hidup kita, jalan ke arah neraka yg di pandu syaitan itulah the dark side yang kita kena elak.
  4. Gunakan kuasa yang ada ke arah kebaikan. Jangan jadi macam bapak Luke Skywalker yang akhirnya jadi Darth Vader. Dalam realiti hidup ini, bila di beri kuasa, jangan sombong, jangan makan rasuah, jangan tekan orang bawah.
ingat pesan Yoda ni  :P


Selingan....

 Tak selesa tau jadi Darth Vader ni, bernafas pun dari dalam topeng..kah kah kah...So jauhi lah the dark side.

28 comments:

  1. Ya Allah chomelnye posting niiiii hahahaaa

    ReplyDelete
  2. Ada maksud disebalik citer yer doc. Saya tengok tapi dah tak ingat jalan ceritanya. Tapi pic zayydan angkat abang² nya tu memang cantik ☺

    ReplyDelete
  3. DAH TERBAWA2 KE ALAM NYATA YE DOC...

    ReplyDelete
  4. ha ha sabar je lahhhh..tima kasih atas peringatannya =P
    *tak pernah tgk star warssss..pernah ler dulu masa kecik kecik dulu kot tapi tak ingat dahhhh*

    ReplyDelete
  5. hihihi tersenyum akak tengok adiknya angkat abang2 tu.. :)

    ReplyDelete
  6. boleh kah power itu diwarisi? hehehe

    ReplyDelete
  7. hahahaha...saya die hard fan star wars ok!!

    ReplyDelete
  8. haahahah pic tu win sgt doc...mcm real jek heheheeh....

    lieya bab2 cite fiksyen mcm ni mmg kureng...lagi satu citer2 robot2 ni lagi laa tak masuk book....adakah daku berjiwa gadis2 ayu...auwwww hahaahahahah

    hepi new year n salam maulidur rasul ....

    ReplyDelete
  9. Sampai terpejam mata abangnya bila dak Zayydan cuba mengangkat.. ;)
    Jauhkanlah perkara yang tidak elok dari mendekati kita semua.. kukuhkanlah.. dekatkanlah diri kepadaNYA.

    ReplyDelete
  10. hahahhahahaha....
    terbaek lah gambar zayydan 'angkat abg2 dia....

    folo gak citer 'star wars'...
    but now Doc dah bagi i tengok from a different perspective... good!

    ReplyDelete
  11. Betul besar/kecik bukan ukuran kekuatan/kekuasaan
    Tapi trick Zayydan angkat dua abang menjadi:)

    ReplyDelete
  12. Terror zayydan angkat abang2..

    Byk maksud tersirat tuh..saya dulu suke tgk star wars..tp skang nak recall blk mmg xingat dah jalan cite..saya ade masalah ingatan yg super teruk..hahahhaha.

    ReplyDelete
  13. ai penah tgk tp tak brape minat tp my son minat sgt ... huhu

    ReplyDelete
  14. 3 hero...best nya..mesti dalam rumah pun dah macam dunia stra wars..heheh

    ReplyDelete
  15. Tahun 1980an dulu saya pernah tonton filem 'The Return of The Jedi'. Filem ini menjadi filem epik yg paling besar yang mencapai box office dan menjadi fenomena seluruh dunia... Memang rasa bertuah dpt menontonnya kerana tiket kerap kali habis jika tak serbu awal...

    ReplyDelete
  16. hinssssss hinsssssssssss hinsssssssssss

    ReplyDelete
  17. Kalau D. Vader makan petai tak gosok gigi, pengsan dia dalam topeng...

    ReplyDelete
  18. baru hari ni tahu cerita jedi ni ada kisah teladan nya..hehe

    ReplyDelete
  19. Ahahahaa...ye akak pernah tengok walaupun tak minat!

    ReplyDelete
  20. like.banyak mesej sebnanya kan dari movie and kartun.

    ReplyDelete
  21. pengaruh filem kuat sgt ni..hahaha..

    comel btl 3hero tu..haishhh

    ReplyDelete
  22. plg syok
    anak ko yang belah kanan tu
    sampai terpejam mata ala2 kena pukau
    wakakkakakakakkaa

    ReplyDelete
  23. Errr dik...akak tak tengok la star wars. Tapi tau la apa itu star wars. Tapi x pernah tengok. Tak berapa minat. Tapi betul la...kenkadang citer mat saleh ni lagi padat pengajarannya

    ReplyDelete
  24. hmm..saya pun tak pernah tengok star wars.

    nice pic! comel je tiga beradik ni lah.

    ReplyDelete
  25. Tak minat lah Star wars. Erkk...
    Owh si kecik..ada kuasa magic ke:)

    ReplyDelete
  26. Saya cuba untuk tgk star wars... tapi selalu berakhir dgn tertidur. Macam terlampau dunia lain sgt takleh digest. Kalo the lord of the ring atau hobbit tu boleh la digest. Tapi saya still tahu yg yoda tu power. Heheh.

    ReplyDelete
  27. Tak suka ar tengok cite ngarut gini....yelah bagi warga kilauan ni mmg lah mengarut....bagi warga kanak kanak mungkin tak ....

    Baguslah kalau kita dapat cari teladan dpd cerita tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...