Wednesday, January 14, 2015

Eczema vs Alzheimer

Ada 2 insiden di klinik, yang mana sebab salah cakap / salah faham, boleh bawa banyak implikasi..

1. Aku dalam bilik, terdengar ada orang kat kaunter ubat dengan konfiden nya tanya staf
" dik, akak nak beli ubat Alzheimer"...so staf klinik pun cakap la ubat tu takde.
" ada dik..akak selalu beli utk anak akak ni"..
Ooohhhh....anak akak tu kena eczema kak, bukan alzheimer.
:P

antara rawatan eczema ialah kena sapu cream steroid. Germacort cream tu antara jenis steroid cream yang ada kat klinik aku. Ianya combination dengan antibiotic ( fucidic acid). Kena guna combination ni dalam kes2 infected eczema.



2. Aku jumpa minah kilang Indonesia. Dia cakap dia ada "mata ikan"
Aku suruh dia bukak mulut nak check mata ikan nya. Terus dia kata "bukannnn", sambil tunjuk kaki dia. Rupa rupanya, mata ikan yang kita faham sebagai ulcer dalam mulut tu, kat Indon bermakna ketuat ( wart). Hahahah..

Jauh bezanya ubat ketuat & ubat ulcer tau. Duofilm tu utk ketuat, Oral aid tu utk mata ikan.  Kalau salah faham dan tak periksa betul2, minah Indon ni akan sapu Oral Aid tu kat ketuat dia..hahaha...Tapi tu takpe, tak bahaya, bayangkan kalau ubat Duofilm pulak di sapu kat ulcer dalam mulut!  errrkkkk


35 comments:

  1. nasib baik ubat utk alzheimer tu bkn sebarang2 ek.. (ni bhs komen org yg tak ada latarblekang perubatan.. hehe)

    duluuuu.. pnah jumpa doc minta ubat utk ketuat... dia kata ketuat takde ubat... u kena guna kasut scholl... hahaha.. gi farmasi.. dapat beli duofilm tu.. tu pun dorg tak tahu cemana cara nak guna. lama2 pandai sndiri.. baca arahan pnggunaan pelan2... huhu

    ReplyDelete
  2. Bahaya kalau tersalah ubat ni...apatah lagi kalau ubat untuk dimakan... :)

    ReplyDelete
  3. Pernah guna ubat duofilm tu . Mmg berkesan tapi yg pastinya mmg sapu kat tapak kaki. Hehe

    ReplyDelete
  4. Itulah sebaiknya jgn beli ubat di kaunter. Dptkan consultation doktor supaya tak tersilap..

    ReplyDelete
  5. bagus la doktor nie...siap tunjuk gambar ubat senang mak nak refer nnti..kekeke.

    ReplyDelete
  6. kesian anaknya hehehe..memacam yerrr

    ReplyDelete
  7. saya tak reti jugak nak sebut kebanyakkan ubat, bawa dan tunjuk sample atau bekas senang cite.

    ReplyDelete
  8. Sapu ubat duofil dalam mulut??!! Tidaaakkkk!!!!

    ReplyDelete
  9. Penyakit alzheimer tu selalu acik tengom dalam cerita2 tv je dok..tapi faham la macam orang kena penyakit tu

    ReplyDelete
  10. rasa nak gelak pon ada, tp ble pk bahaya nye tu.haih..xleh suka2 je sebut nama ubat ni

    ReplyDelete
  11. bahaya betol kan.
    sebab salah sebut jer.
    kesan nye begitu besar.
    memang kena hati2 bab2 ubat ni kan DZ.
    salah bagi ubat, kang kena saman pulak.

    ReplyDelete
  12. pernah guna duofilm tu dulu.. 12 yrs back.memang berkesan ;)

    ReplyDelete
  13. uihh jauh sgt tu antara pnyakit2 tu. Hehe sy ade wart kat jari kaki. Jenuh la bubuh duofilm tu akhirnya mengecik dah ketuat tu.

    ReplyDelete
  14. salam doc

    ubat eczema tu sama mcm elomet ke?

    tq byk doc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup...elomet pun boleh,coz ianya steroid cream

      Delete
  15. kesian anak akak tuh xmemasal ade penyakit alzheimer tetibe..kihkihkih..

    ReplyDelete
  16. kena tanya betul2 kan..nnt tersalah bagi ubat, makin parah pulak dibuatnya...silap2 boleh kena saman.

    ReplyDelete
  17. adoiiiiii tergelak akak baca.....bahaya betul kalau silap paham org2 macam nie.......adehhh...hehehhehehehhe

    ReplyDelete
  18. Mata ikan kat kaki...
    Rupenye wart. Ohh mann...hahaha..

    ReplyDelete
  19. Bagus la staff kat klinik DZ tu tanya betul2 dan DZ pun check dulu pekerja indon tu. Kalo tidak, naya je dpt ubat yg salah,.

    ReplyDelete
  20. selalu konfius bab ezcema tu lah..

    ReplyDelete
  21. Scary kalau tersalah guna ubat disebabkan salah maklumat.. :(

    ReplyDelete
  22. Ketuat dipanggil mata ikan? Habis kalau mata ikan yg ada kat ikan tu dipanggil apa pula? Memang banyak perkataan Indonesia mengelirukan kita di sini, kalau tersilap bagi ubat kan naya....

    ReplyDelete
  23. hahahaha ...ok ini mmg kelakar...sebab semua ubat tu ade kat rumah aku ..dah mmg aku tahu kegunaannya ....
    cuma branding je lain .... kat rumah ai fusidic asid + betamethasone tu fubancort.... duofilm tu pun ade ... bygkan klu termakan ... ngeri ...ketuat pun tertanggal ...silap2 lidah pun berlobang kot doktor ...hahahhaha

    ReplyDelete
  24. Kehkehkeh...kelakar yg kes mata ikan tu!

    ReplyDelete
  25. :-D :-D :-D hehehe..mujurlah dz ni faham maksud akak yang beli ubat anaknya tu..kalau tak sampai kesudah tak faham

    ReplyDelete
  26. Sebab tu kena check betul2.
    Tak boleh main dengar citer patient jer hehe.

    ReplyDelete
  27. Haha....tak dapat bayangkan kalau ubat ketuat buh dalam mulut .... mau berlubang mulut minah tu....silap haribulan tanggal gigi haha....

    ReplyDelete
  28. hahahaha...pun ada jugak mcm ni..



    tp sy dl, nk beli susu utk adik, ms tu budak² lg.. "kak, susu eveready satu tin, yg besar.." eveready tu kan bateri...kekeke.. *ok, xlawak, sj share..hehehe*

    ReplyDelete
  29. baru doktor yang betul bagus ni
    patient ckp sakit
    dia suh tunjuk
    bagus
    keep it up
    saya suka
    saya kasi 5 bintang
    kuikuikui

    oit
    bahasa derang mmg berlainan maksud dengan kita
    ko tau tak bontot tu apa dlm bahasa derang?
    haaa
    pi google
    sure ko surprise
    tapi kalau ko dah tau
    tak la surprise

    ReplyDelete
  30. Bagus lah staff tu sebab peka dengan jenis² ubat...hehehe...Ubat oral aid tu memang sentiasa ada kat umah sebab somi ngan anak² selalu kena ulcer. Keturunan gamaknya.

    ReplyDelete
  31. Saya pun ade eczema doc.. hehe.. tp doc saya bg fucicort

    ReplyDelete
  32. Nasib baik nak beli ubat alzheimer untuk anaknya..... Yalah, kalau berlaku salah faham, salah cakap ni memang susah jadinya. Bukan setakat dalam perubatan aje, dalam aktiviti harian pun kalau tersilap faham, memang nangis-nangislah jadinya...

    ReplyDelete
  33. ish bahaya sungguh ni... mujur ubat alzheimer tak der jual. tp kalo ada pn mst jnis pil mkn kan so at least parents akan pelik jgalah naper lain bnar ubatnya...hehe

    baru kmarin saya pergi ambl mc sb pening n badan ada lenguh2 sikit tp sy ckp kat doc bg ubat pening dhla, painkiller tak payah seba tak derlah skit teruk pn. tp masa nk bayar dia bg ubat pening n ubat saraf. sy tny knap bg ubat saraf ni, sy dh cakp xpayah. then org yg bg ubat tu ckp xpe, mkn bla perlu jer.. sy kata bkn kes perlu tak perlu tp seb tak perlu so membazir duit jer. then dia cancel. tp bla saya dh blk half way klinik kol mnta patah blik sb dia kata tertukar sticker ubat. sguh tak beretika. bila saya kta mcm mana kalau saya ambil dua2 ubat td, tak ke dah salah dos saya mkn.. blh pula staff kt klinik jwb eh xpe, yg ubat pening ni vitamin jer..mkn lbh pn xpa. sgt tak beretika cara jawab, bkn nk mnta maaf. buatnya kalau ubat tu jnis ubat bahaya, tak ke naya patient... sabar jerlah. perangai mcm ni tak sesuai kerja kat klinik kot rasanya kan... sorry ter emo..hehe

    zinziemeewah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...