Thursday, January 22, 2015

Asam Pedas Daging

Aku suka lauk asam pedas.
Paling suka asam pedas ikan pari, next ikan tenggiri.

Semalam utk pertama kali dalam hidup, try makan asam pedas daging.

wife aku pun baru 1st time buat asam pedas daging. Nak resepi? Google blog Chef Mat Gebu..hahaha

Bagi aku, ok...sedap..
Sedap sampai pagi ni aku berulang makan asam pedas daging utk breakfast..

Cekodok udang cecah kuah asam pedas malam tadi...wallah!


Next project ( bukan aku yg buat pun, aku tukang keluarkan wang aja...yg masak wife aku..haha):
  1. Asam pedas ayam
  2. Asam pedas salmon
  3. Asam pedas ikan sardin

Sekian..
Kisah asam pedas.

32 comments:

  1. Kakak rasa kalau duduk Johor ni apa yg tak dibuat asam pedas
    Ikan, ayam, daging semua memang sedap buat asam pedas

    Telur asam pedas aje belum jumpa:)

    ReplyDelete
  2. uihh baru johor bile suke asam pedaskan doc....lieya pun selalu asam pedas ikan....paling win peberet asam pedas ikan keli ngan asam pedas ikan mayong...lagi2 telur dier...perghhhhhhhhhhhhhhhhhh....ohsemmm makan nasi berpinggan2 diet2 tolak tepi hahhahahaha

    asam pedas daging lieya tak penah buat.... makan punjarang....tapi kalo asam pedas daging tetel tu selalu laa jumpe makan kat kenduri2....kolestrol tinggi tuuuu hahahhah

    ReplyDelete
  3. Maaf lama x singgah ke sini. Tapi blog ni tetap di hati KA. Daging pun sedap yer, kalau ayam tu KA mmg dah selalu buat

    ReplyDelete
  4. aku semua dah diasampedaskan
    mmg sedap
    paling layan, ikan mayong dan ayam
    phewwwwwwwwwwwwww lapooooooooooooooooooo

    ReplyDelete
  5. Saya juga suka asam pedas, asam pedas ala-ala tomyam pun saya suka. Lagi pedas lagi sedap. Cuma asam pedas ayam saya belum pernah makan lagi...

    ReplyDelete
  6. asam pedas ni kalau ada daun kesum baru terangkat...kangkung goreng belacan..telur dadar..nasi panas2...mak mertua lalu belakang mmg tak perasan.. :-P

    ReplyDelete
  7. Asam pedas ayam pun sedap juga Dr. Kalau udang sedap buat masak asam tempoyak. Thorrbaikk!

    ReplyDelete
  8. Uishh tetibe tekak rasa nak makan asam pedas daging. Hehehe. Asam pedas salmon sedapppp.

    ReplyDelete
  9. Akk suka Doc asam pedas ikan terubuk...tp tulah tulang mak aiii bersepah..kalau tak betul2 buang boleh bermlm 2 days 1 night kat hospital...

    ReplyDelete
  10. Wahhh! beratur list asam pedas dalam senarai. memang hantu asam pedas doc ni

    ReplyDelete
  11. hermmm rasa mcm pernah makan tapi dimana yerrr

    ReplyDelete
  12. ikan pari dah x blh mkn. bisa!

    ReplyDelete
  13. cis...terliur plak tengok time2 ni....

    ReplyDelete
  14. Hamboi. Hasam pedas belaka project mendatang dia.

    ReplyDelete
  15. penah mkn skali ja asam pedas dging ms dok umah sewa dgn bdk Melaka....sedap gila.jakun plak mkn asam pedas dging sbb dok mkn asam pds ikan ja

    ReplyDelete
  16. Asam pedas daging akak selalu makan, tapi x pernah masak lagi. Kalau ayam tu, biasanya orang Melaka panggil ayam masak gerang asam.

    Psssttt : Akak pun sarapan cekodok pagi tadi tau....marveles dikkk. Bapak akak yang buat cekodok okeh...

    ReplyDelete
  17. Saya pun suka asaam pedas tengiri..kalau beli ikan tenggi wajib separuh buat asam pedas..

    ReplyDelete
  18. asam pedas daging memang terbaikkk... :))

    ReplyDelete
  19. Buat juga asam pedas...tapi versi sendiri.....nanti nak godek rumah CMG

    ReplyDelete
  20. Waaahhhh...klu msk ni mesti ai pun suka ni tp kami org kedai suka gulai2 jaaaa....

    ReplyDelete
  21. asam pedas ikan kembung paling feveret.. biarla hbs ikan dia, snggup hirup kuah begitu saja.. wohaaaa

    ReplyDelete
  22. kuah asam pedas makan pagi pagi cicah rotiii..wallahhh sedap giler...

    ReplyDelete
  23. salam.ma pun suka tapi nak buat asam pedas bila anak2 tak ada.dia kata tak suka baunya.....sudahnya bunga kantan bersusun2 simpan dlm tpt beku.
    Ayam n daging memang sedap!

    ReplyDelete
  24. Kak Hamidah Mahamod jaguh asam pedas!

    ReplyDelete
  25. Apalah, DZ ni... buat orang tertelan-telan air liur jerk. Cekodok cicah dengan kuah asam pedas memanglah marbeles rasanya. Dapat bayangkan ajelah di saat ni. Takkan dan-dan mood memasak datang terus nak ke pantri pulak kan. Saya selalulah buat asam pedas ayam tu. Asam pedas daging memang tak pernah tapi my favorite of courselah asam pedas ikan parang/jenahak/ikan merah/tenggiri. Oh, meleleh-leleh air liur menitis nih!

    ReplyDelete
  26. Tetiba rasa nak balik kampung.. hehehe..

    ReplyDelete
  27. Nanti review apa rasa asam pedas salmon..kalo sedap..kita pun nak try masak..
    Asam pedas ni no 2 kalo ikut hierarchy-faveret food.1st adalah gulai tempoyak...sedappppp!!

    ReplyDelete
  28. Baru tau? Hihi..... Okje selalu jugak buat asam pedas ayam. Alah ....sama jer rasanya, layanlah jugak....

    Separuh org asam pedas kena ikan tertentu jer, tapi mak belasah jer .....ikan bawal masak asam pedas pun ok hihi

    ReplyDelete
  29. Salam tuan doktor...saya ni silent reader. Cuma terpanggil nak komen bila nampak tajuk pasal asam pedas. kebetulan semalam ke melaka. For so many time tak dapat nak merasa kehebatan asam pedas kat situ. alhamdullilah...dapat gak makan asam pedas ikan tenggiri masakan orang melaka plus original coconut shake. Pada saya asam pedas yang best in world apabila ia dimasak dengan penuh kasih sayang....tks

    ReplyDelete
  30. Assalam doc,
    laaaaaaahaaaiii
    sedap3
    rini my mom masak sambai tomeh petai
    sok iols hupload gambor pulop naaaaa
    he3

    ReplyDelete
  31. Sedap lah plak. Selalu buat asam pedas ikan jer.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...