Thursday, November 27, 2014

Why doctors shouldn’t treat their family and friends

Sebenarnya, ikut kepada etika kedoktoran, seorang doktor adalah tidak boleh merawat ahli keluarga & kawan kawannya..

Kenapa?
(dari Ethics Manual, TheAmerican College of Physician )

 "Physicians should usually not enter into the dual relationship of physician–family member or physician-friend for a variety of reasons. The patient may be at risk of receiving inferior care from the physician. Problems may include effects on clinical objectivity, inadequate history-taking or physical examination, overtesting, inappropriate prescribing, incomplete counseling on sensitive issues, or failure to keep appropriate medical records. The needs of the patient may not fall within the physician’s area of expertise . The physician’s emotional proximity may result in difficulties for the patient and/or the physician. On the other hand, the patient may experience substantial benefit from having a physician-friend or physician–family member provide medical care, as may the physician. Access to the physician, the physician’s attention to detail, and physician diligence to excellence in care might be superior."



Secara mudahnya, kebarangkalian berlaku konflik itu tinggi kalau doktor merawat ahli keluarganya/ rakan2 nya...samada terlebih rawat/ terkurang rawat.

Ni masa bulan Ogos lepas...Zayydan terpegang pisau / cutter masa kat bakery studio mommy nya, berdarah darah tangan..so wife cuak, bawak gi jumpa doktor kat klinik dekat studio tu, doktor pulak takde! Terus zassss  jumpa aku...alhamdullilah, minor cut aja..darah aja propa keluar banyak( superficial cut). Ya, aku treat anak aku sendiri..keh keh keh


Bulan Disember ni, 6hb, Insya Allah anak sulung aku, si Ziyyad akan ber khatan.
Siapa yang akan sunatkan dia?
Bukan aku.
Aku tak berani / tak sampai hati nak sunatkan anak sendiri.

Dulu..
Masa wife aku beranak Ceasarean..
Doktor hospital siap panggil ajak aku masuk operation theater ..
Bukan sekali, tapi 3 kali di ajak ( sebab wife aku Caesar 3 kali).
Bukannya dipanggil untuk assist, untuk tengok aja..
Sorry, aku tak sanggup tengok wife atas operating table. Aku tak berani, tak sanggup !
Padahal dulu masa kerja hospital, pernah satu malam sampai 4 kali terus menerus aku kena handle kes Ceaseran section..masa tu takde perasaan, sebab bini orang lain yang aku bedah..hahaha.

 Tahun lepas punya cerita...kat majlis keluarga ( pasang canopy makan makan)...aku open table check BP..kah kah kah...Berderet sedara mara take turn nak check BP...dapat lah detect 2-3 orang yang mencanak canak tinggi BP...:P


Bagi aku..
Takde masalah pun kalau nak rawat family members / kawan2 sendiri..
 Kalaulah langsung tak boleh rawat family sendiri....macam kartun la kalau anak aku demam, aku pi hantar kat doktor lain..padahal hari2 aku check anak orang lain yg demam, kan?  

Cuma kena tahu limitation..
Kena jadi professional.
Selagi boleh , judgement biar dipandu akal, bukan nafsu.
Dan ada sesetengah keadaan, mmg kita perlu refer ke kawan2 doktor lain..Jadi kita refer.
Dari aspek agama, gunalah peluang ilmu perubatan yang dipinjamkan sementara tu, utk meraih laba akhirat, dengan berbakti kepada ahli keluarga & kawan kawan..kan?  :)

Wednesday, November 26, 2014

Soal Percaya

Kongsi sikit apa yang aku dengar di slot Motivasi Pagi radio IKIM, pagi tadi..
Tentang KEPERCAYAAN..

Kena percaya dan turut dipercayai oleh pasangan kita...dengan majikan / pekerja kita..

Tak guna kalau kata

" I love u...tapi I tak percaya u "

Atau...majikan berkata..

" Anda bagus buat kerja...saya suka....tapi saya tak percaya anda"..


Kata pemberi motivasi tadi...
" Di KWSP, majoriti hampir semua lelaki berkahwin, meletakkan nama isteri sebagai penama ( jika mereka meninggal), tapi majoriti wanita berkahwin, meletakkan nama anak sebagai penama"

Jadi, siapa yang lebih sayangkan dan percaya pada pasangan?
Ini soal PERCAYA.

:)

Gambar hiasan: Jadikan rumahtangga kita rumahtangga bahagia dengan saling percaya mempercayai...:)

Tuesday, November 25, 2014

Selfie Paling Berani..

Korang suka ber selfie?
Dan korang suka letak gambar selfie korang sebagai wallpaper handphone?
Itu biasa...



Ini..
Luar biasa..


Dan ini juga..luar biasa.



Letak gambar sendiri sebagai wallpaper, di DEMO HANDPHONE, di Courts adalah selfie paling berani okeh...
Korang berani?

Monday, November 24, 2014

Penghapusan Subsidi Petrol RON95 & Diesel: Kaedah Pengapungan Terkawal Mulai 1 Disember

8 Disember 2014, Isnin...
Anda pergi ke kedai makan Makcik Leha untuk lunch.

 anda ambil lauk ayam goreng berempah seketul

lauk gulai nangka pun nampak sedap, anda ambil juga 2-3 sudu..kuah extra

dan...

telur asin..buat penambah rasa masin katanya...sebelah , bukan sebijik.

Makcik Leha datang.....kira kira..
RM 6.60..



12 Januari 2015, Isnin..
Anda pergi lagi ke kedai Makcik Leha, nak lunch juga..
Dan anda ambik lauk yang serupa..
RM 7.80 kali ni.
" Apsal mahal kali ni kak?", anda tanya..
" Harga minyak dunia dah naik dikkkkk", balas Makcik Leha penuh yakin..

9 Mac 2015, Isnin...
Ntah mandrem apa Makcik Leha guna, anda pergi jugak ke kedai dia.( walaupun tau dia charge mahal)
Anda test ambik lauk yang sama, yang anda pernah ambik bulan 12 dan bulan Januari lepas..
Dengan harapan kali ini, harga nasi berlauk anda akan murah sikit...sebab sepanjang sebulan lepas anda gigih ikuti trend harga pasaran minyak dunia, dan harganya memang menurun..
" Kira kak", sambil anda melambai ke arah Makcik Leha.
" RM 7.80 dikkk"


Reaksi anda?

A) Pasrah reda, terus makan. Tak mahu berdebat depan makanan. Tekad tak mahu makan lagi kat situ walaupun kerangupan ayam goreng berempahnya memang menjadi igauan.

B) Counter la balik...protes...Tanya kat Makcik Leha kenapa harga tak turun sedangkan harga minyak dunia dah turun untuk sebulan terakhir ini.

C) Anda protes, tapi bukan depan Makcik Leha. Anda snap gambar pinggan anda, upload kat FB..dengan status " Celaka betul..harga minyak naik, dia naik harga, bila harga minyak turun, harga tak turun pulak"

D) Anda bersetuju, akur dengan Makcik Leha. Anda makan dengan gumbira. Sebab anda faham, Makcik Leha goreng ayam guna minyak RON 95..tu pasal sedap rangup ayam goreng berempahnya.

Friday, November 21, 2014

Tiba Tiba Dapat Idea Nak Update Blog Masa Tengah Rukuk?

Pernah tak anda alami situasi sebegini?

  • tak ingat kat mana letak kunci
  • tak tahu nak masak apa
  • tak tahu nak holiday pergi mana
  • takde idea nak tulis apa kat blog.....heheheheh

Dan..pernah juga tak anda alami situasi sebegini?

  • Tiba tiba dapat ingat kat mana letak kunci masa tengah solat
  • Tiba tiba datang ilham nak masak apa masa tengah solat
  • Tiba tiba mencanak canak idea nak pi bercuti ke mana, masa tgh solat
  • Tiba tiba mencurah curah idea nak tulis apa kat blog, masa tengah solat


Kuncinya, kena khusyuk dalam solat.
Tapi itu lah kan, kita manusia, selalu lupa/ tewas dgn pujukan setan / alpa..
Tapi jangan putus atas, kena mujahadah..kena usaha...
Dan kena rajin membaca tips2 utk khusyuk dalam solat







Ingat ya pesanan Imam Muda Zayyan...kena rajin mujahadah, perbaiki kualiti solat..keh keh keh

Thursday, November 20, 2014

Pengakuan Suami Curang

Sibuk dan menjadi viral di internet kisah "Pengakuan Suami Curang" dalam minggu ini..

Nasihat aku, selain jangan curang..bantulah isteri..
Bantu apa yang termampu..
Bantu apa yang kita tahu..
Jangan jadi Tuan dalam rumah..
Makan dalam nanti isteri kita..


Ini bukan propa tau ! hahaha..Ini mmg betul2 aku masak sayur..tapi kejadian ni berlaku sekali dua aja masa wife aku berpantang lepas bersalin anak kami yg ke 3, tahun lepas..hahaha..Ramai yang tegur kenapa aku pakai sarung tangan tu..ya, aku seriau kena percikan minyak ( pernah kena masa goreng telur)..hahahaha


Aku tak geti masak..
Aku mmg kekok memasak..
Jadi aku bantu apa yg aku expert..
Vacuum rumah..mop lantai..cuci toilet..bersihkan ekon..
Susun2 barang kat almari..susun2 buku kat mini library, pun kerja aku..
Paling cikai pun...kalau malas sangat, masa wife aku sibuk bersilat kelentung kelentang kat dapur, aku kena jaga hero hero kat rumah tu ( tak kisah la ala tarzan ke, ala bapa mithali ke..as long as anak anak tak ganggu mommy nya di dapur)


Wednesday, November 19, 2014

Harga Rumah Di Malaysia


Siapa yang salah?
Siapa yang perlu dipersalahkan?
Kerajaan kah sebab tak kawal?
Pemaju kah sebab tamak sangat ?
Pemain besar industri real estate yang memonopoli?
Atau rakyat sendiri sebab tak pandai cari wang, maka tak cukup wang nak beli rumah?

Kalau nak berdebat siapa yang salah, sampai kiamat pun tak akan habis.
Kalau nak berdebat cari siapa yang salah, sampai ke sudah anda tak akan beli rumah.

Jadi, apa yang perlu kita buat?
Kita fokuskan pada penyelesaian masalah, bukan berdebat tentang masalah.
Ini lah cara yang pakar motivasi ajar kita. Ini lah juga yang Islam ajar.

Kalau memandu di Shah Alam - Subang ni, tengok papan papan iklan harga rumah baru, memang boleh buat terduduk terkujat..
Rumah teres dua tingkat ( yang di jenamakan semula sebagai super-link...padahal teres aja pun), yang bukaan nya tak luas mana, starting price dah RM600- 700 ribu.
Rumah yang aku beli dahulu ( alhamdullilah, ada rezeki beli, ada tempat berteduh) tahun 2005..sekarang harganya dah melonjak naik hampir 78% dari harga belian. Kalau aku nak beli rumah aku sendiri pada hari ini, waktu ini, rasa rasanya tak lepas loan kot..

Kita ada rumah, jadi apa yang kita risau?
Kita risaukan generasi anak anak kita..generasi cucu cucu kita..

Pilihan / jalan yang aku nampak sebagai fokus jalan penyelesaian ialah, antaranya:

1- Kita beli lagi rumah. Rumah ini utk anak anak kita kelak. Sementara tunggu mereka membesar, kita sewakan. Aku beli rumah masa umur 25tahun. Umur anak sulung aku 6 tahun lebih sekarang. Maknanya, kalau aku beli rumah lain utk anak sulung aku, rumah itu, akan berusia ~ 20 tahun bila aku serahkan pada anak aku nanti. Rumah dah lama, tapi value nya pasti mencanak canak.
Cabaran:
-  nak beli rumah satu lagi pun kat Klang Valley ni, dah kena sediakan paling kurang 500K.
- aku ada 3 anak. Jadinya, paling busuk kena cari 1.5 juta utk beli rumah buat mereka...hahhaha

2- Kita beli tanah. Sebab nilai tanah kat Klang Valley sangat gila nilainya, kita carilah hartanah di luar Klang Valley. Murah sikit. Nak betul2 murah, cariklah kawasan macam Kokdiang ke, Temerloh ke, pedalaman Perak ke...Nanti anak anak boleh buat rumah kat atas tanah tu.
Cabaran:
- nak ke anak anak kita pindah duduk ke kawasan macam tu kelak? tak tahu lah lagi 20 tahun Kokdiang dah maju ala ala Subang Jaya kot...hahah

3- Kita sediakan ilmu. Dengan ilmu yang ada, anak anak akan membesar dengan teratur. Dengan ilmu anak anak akan pandai membela nasib mereka kelak ( termasuklah mencari & membeli rumah sendiri)
Cabaran:
-Ilmu jenis apa yang nak di perturunkan/ di ajar. Ilmu fardhu ain itu wajib, ilmu fardhu kifayah yang perlu di perhalusi. Ilmu fardhu kifayah tentang membina empayar kewangan ( baca: bisnes), perlu di terap sejak kecil. Ya, jutawan di dunia ( yg takde masalah nak beli rumah & tanah & ladang2 kuda) bukanlah doktor, bukanlah engineer, bukanlah arkitek, bukan lah guru, bukanlah pekerja. Mereka ada pekerja yang bekerja utk mereka.


Mungkin ada banyak lagi pilihan/jalan sebagai fokus penyelesaian utk masalah harga rumah di Malaysia ini..sudilah kongsi kongsi kan...:)





Tuesday, November 18, 2014

Salah Menilai.


Janganlah kita salah menilai..
Yang kaca disangka permata..

Janganlah kita salah berkira kira..
Berkira kira sangat utk ilmu fardu ain..ilmu Al Quran..
Tapi mudah melabur untuk ilmu menyanyi, main piano, dan taekwando

Janganlah salah luangkan masa
Bersusah payah bersesak berhimpit ke pesta keraian juga konsert
Majlis ilmu di pandang sepi..

Janganlah kita salah mengangkat ..
Yang merosakkan akhlak di angkat darjat di beri penghargaan..
Yang mendidik tarbiah akhlak di kecam di nista

Janganlah kita lupa tujuan hidup..
Yang tak kekal tinggal di luar kubur kita pulun..
Yang jadi peneman setia hingga ke Mahsyar kita abaikan..



Monday, November 17, 2014

Keganasan Polis

Luka luka di jari

bengkak pada lengan ( di kawasan yang aku bulatkan tu)

Ya, itu pesakit aku.
Ya, dia luka & bengkak + sakit2 badan/kepala & demam, sebab Keganasan Polis.
Bukan Polis Indonesia, bukan Polis Zimbabwe...tapi Polis DiRaja Malaysia ( PDRM).

Sabtu malam Ahad, seorang budak lelaki Melayu umur 19 tahun naik motor ke Dataran Shah Alam( area berdekatan kompleks PKNS / Plaza Alam Sentral).Jam sekitar 11 malam ++.
Budak ni memang takde lesen. Motor ada road tax, sebab motor kapcai lama tu motor mak dia.
Tiba aja di satu kawasan yang boleh u- turn, budak ni buat u -turn..
Tau tau aja, lepas u turn dia kena kejar oleh 7 orang anggota PDRM yang memang buat operasi / roadblock.
Adakah budak ni nak lari dari road block?
Tidak..dia mengaku memang dia tak lari pun. Dan bila 7 orang polis tu kejar dia, dia berhentikan motor.
Masa masih berhelmet, kepala dia di pelangkong dengan kon jalan warna oren tu.
Lepas bukak helmet, kepala dia kena ketuk dengan tangan, pipi di tampar.
Badan dipukul bergilir gilir oleh 7 orang polis itu.
Motor kapcai buruk langsung tak diperiksa roadtax nya. Lesen yang di tanya. Dan surat saman di keluarkan. Motor di sita ke balai polis. Motor pecah bahagian depannya sebab polis naik hantu kot pelangkong sekali motor budak ini.

Okeh..
Budak ini, budak baik..aku tgk iras rupa nya masa dia jumpa aku dgn mak nya. Tuturnya lembut.
Kita boleh kenal budak yang liar VS budak yang baik.
Mak nya seorang wanita yang lembut, baik tutur katanya.
Luluh hati aku sebenarnya dengar rintihan mak nya...
" saya tahu anak saya salah, bawa motor takde lesen..saman lah..saya tak kisah..tapi kenapa sampai pukul macam ni anak saya...."
Dan si emak berkata pada anaknya " mak setiap hari doakan keselamatan kau nak...tapi kau kena pukul .."
Budak ni, keluar malam tu sorang diri, bukan berkumpulan ( baca: Bukan Merempit).
Budak ni, keluar sebab dia rasa bosan..dia tolong mak nya jaga atuknya yang sakit.

Aku nasihatkan mak & budak ni, tengok tanda2 kot ada perdarahan dalam otak..
Sebab kepala dia kena hempuk banyak kali ( walaupun takde kesan luka/lebam di kepala).
Darah aku menyirap masa jumpa kes ni.
Terus aku terbayang kalaulah anak aku kena macam ni...
Kalau anak2 anda kena macam ni..apa perasaan anda?
Dekat budak ni & emaknya ( orang susah), boleh la Polis ni nak putar alam kata dia luka & motor pecah sebab dia " terjatuh" kononnya.
Tapi cuba kau tahan budak cina..ada berani Polis nak sentuh? Sebab apa? Sebab Cina kaya ( bukan semua)...sebab cina pandai guna khidmat guaman..

Budak ni salah? Ya. Sebab takde lesen.
Budak ni wajar di pukul berjemaah oleh 7 org Polis sebab takde lesen? Anda nilaikan sendiri.
Tatkala warga umum di beri warning oleh pihak Polis supaya jgn ambil tindakan sendiri ( memukul/ etc) pesalah/ suspek yg mencuri/etc etc....anggota nya sendiri pukul budak 19 tahun yang takde lesen motor.
Jadi, anda hairan kenapa PDRM dipandang serong oleh masyarakat??

Saturday, November 15, 2014

Menguruskan Budak Tua Bangka

Menguruskan budak tua bangka..
Aku la tu..
No, bukan aku yang meguruskan...Bukan aku pengurusnya...wife aku.
Yang tua bangka tu, aku la !
Hahahaha..



- kat mana stokin I ya?
- kat mana t- shirt biru tu?
- yangg, tolong itu & ini....

dan macam macam lagi...
hahahaha..

Dan memang selalu aja aku dengar wife aku cakap kat anak aku pagi2..
" kejap ya, mommy nak uruskan budak besar ni dulu"

:P

Hargailah isteri anda.
Dia lah isteri, dia lah PA.
:)

Thursday, November 13, 2014

Warga Asing Perlu Bayar Caj Rawatan 100% Menjelang 2017.

Kawan aku, dapat surat ni di rumahnya..
Sebab dia tiada di rumah masa pegawai Jabatan Perangkaan Malaysia berkunjung..maka ditinggalkan surat ini.




Penyiasatan pendapatan, perbelanjaan isi rumah dan kemudahan asas bagi tahun 2014.
Juga disertakan pamplet ini dalam surat tersebut..


Boleh baca tujuan penyiasatan ini.

Ok..
Kawan aku dapat surat ni, aku tak dapat.
Aku rasa sebab dia dapat BR1M, maka menerusi sistem BR1M, aku rasa mereka menjadi golongan sasar untuk penyiasatan oleh Jabatan Perangkaan ini.

Dan, 
Aku suspek ( agak agak aja la), menerusi siasatan ini lah, seseorang itu akan diklasifikasikan untuk layak atau tak layak bagi memperolehi subsidi petrol bermula tahun depan.

Cuma ini pandangan aku:

- Mekanisme penyiasatan ini tak menyeluruh. Bagaimana kerajaan nak tahu pola perbelanjaan isi rumah bagi mereka yang tak terlibat dalam penyiasatan ini? Adakah kerajaan akan guna konsep ' generalisation' iaitu mereka yang tak terlibat ( dlm siasatan ini), adalah mereka yg tiada masalah dlm isu perbelanjaan rumah? Maka mereka ini di anggap golongan yang tiada masalah kekangan kewangan? 

Kenapa perlu tunggu hingga 2017?
Kenapa perlu berlengah lengah?
Kalau katanya negara boleh bangkrap kalau diteruskan subsidi gula / petrol / etc ...
Maka subsidi yang tak perlu kepada warga asing di hospital2 & klinik2 kerajaan, wajar lah menjadi subsidi yang paling awal dibatalkan. 
Sebab apa?
Sebab mereka langsung tak bayar tax.
Kita yang bayar tax untuk rawatan mereka.
Kenapa subsidi petrol boleh di percepatkan penarikan nya?
Semalam blogger Kak Zakie dah tulis pasal lambakan 6.7 juta pekerja asing di Malaysia.
Bayangkan berapa banyak pengaliran wang rakyat nak sponsor pekerja2 asing ini.
6.7 juta tu bilangan rasmi. Yang tak rasmi? Yang PATI ?
Aku tahu golongan nepal, bangla, mynamar ni, memang suka pergi hospital & klinik kerajaan..sebab apa? Sebab di negara mereka, mereka tak dapat semua kemudahan kesihatan sebaik negara kita.
Aku pernah kerja di hospital kerajaan, jadi aku tahu.
Anda yang selalu ke hospital / klinik kerajaan pun, mesti sedar, kan?

Wednesday, November 12, 2014

WW: Ubah Suai.


Tuesday, November 11, 2014

Little Ihtifal 2014

Hari Sabtu lepas ialah hari graduation Ziyyad..
Pihak Genius Aulad sewa auditorium kat bangunan Angkasa, Kelana Jaya.
Budak budak sekarang ni, tadika je pun..grad dah kat auditorium..daddy dulu grad kat kelas tadika aja..hahaha..

 ni tahun 2012..masa tengah daftar & fitting baju..how time flies...kejap aja dah habis zaman tadika si Ziyyad ( maknanya aku makin tua..kah kah kah)

Dan zaman sekarang ni, grad pun banyak koleksi gambar..
Baru tadika tu..  :P


awat tak lompat Ziyyad oiiiiii  :P


Gambar pegang scroll pun ada tuuuu...



Rupa rupanya, bila di belek dekat dekat...
Bergenang air mata kau Ziyyad oiii..
Sedih sangat ke nak berpisah dengan sekolah, kawan kawan & teachers? 

rupa rupanya, dia menangis sebelum sesi ambik gambar ni..sebab sebelum ambik gambar, Ziyyad dengan kawan kawannya sedang bermain kat kelas..kebetulan kawan kawannya lepas tu dipanggil utk ke bilik studio gambar( dan gilirannya belum sampai lagi)..dah la si Ziyyad ni sedih, dia ingat dia tak akan dipanggil, dan takda gambar la nanti ! hadoiiii..

Monday, November 10, 2014

Pesan Saidina Ali

Setelah hampir 3 bulan takde tablet ( sebab jatuh & pecah retak screen , dan nak repair screen AMOLED tu langsung tak berbaloi kos nya), maka lebih baik beli baru.
Kali ni, dapat sorang satu, takyah nak berebut rebut.




Moral selama 3 bulan takde tablet:

- mereka lebih behave, lebih kreatif mencipta permainan / lebih aktiviti fizikal.
- bila dah terbiasa takde tablet utk 3bulan, mereka tak lah obses/ batak sangat perangai nak berkepit dgn tablet sepanjang masa ( setelah di belikan yang baru). Mereka main kejap, lepas tu buat aktiviti lain.

Kenapa aku belikan tablet baru?

- Ini zaman mereka. Saidina Ali pernah berpesan:

 "Didiklah anak-anak kamu mengikut zaman mereka dan bukan zaman kamu dilahirkan”.

Jadinya, adalah tidak adil kalau aku tak beri mereka tablet, semata mata dengan matlamat utk elakkan mereka jadi lalai/ malas belajar / tak buat aktiviti fizikal. Aku menidakkan hak mereka sebenarnya kalau buat macam tu. Mereka akan ketinggalan zaman..mereka akan rasa tersisih bila rakan2 sebaya berbicara tentang permainan zaman mereka. Apa yang perlu aku & wife buat ialah mengehad kan penggunaan, dan pastikan penggunaannya secara bijak. Siapa kata teknologi itu buruk? Pisau itu bagus boleh potong buah/ikan/sayur...tapi ada yang guna pisau utk bunuh orang. Jadi adakah kita tak beli pisau?

Wednesday, November 5, 2014

Multiple Repetitive Alarm

Ni kawan kawan kongsi kat FB..

ye lah, sekarang musim SPM kan...hahahaha...by the way, ada pengomen2 yang terlebih emo nak sentap tanya " salah ke kerja mcd", atau " hina ke keja mcd"...Bagus ada yang berfikiran jauh membalas, " tu sebagai motivasi, pembakar semangat utk berjaya, takde niat pun nak hina atau pandang rendah"


Dan...
Aku pun nak kongsi alarm clock aku...hahaha

Bila sekali sekala terjaga lebih awal dari alarm clock, rasa bangga, rasa hebat..hahaha ( walaupun cara tuhan bagi tersedar tu sebab nak kencing! )..Tapi selalunya bertarung asyik off kan alarm...Alarm wife aku lagi hebat, dia set sound track lagu Al Qassam tu...makan dalam betul kalau tak bangun lepas dengar lagu tu....hahahaha

Tuesday, November 4, 2014

Misi Jogging

Cuba teka kat mana??  hihihihih
a) Taman Tasik Shah Alam
b) Taman Tasik Titiwangsa
c) Taman Tasik Taiping
d) Taman Tasik Jubli Emas, Alor Setar



Misi: Menjelang Disember 2015, nak habiskan jogging di kesemua taman tasik di atas  :)

Monday, November 3, 2014

Kempen " Hug Your Family"

Kempen peluk keluarga anda selama 10 saat, telah dilancarkan.
Elok lah tu, dari peluk anjing.

Sebenarnya, tanpa saranan ini pun, kami memang amalkan konsep peluk memeluk ini.
Pengikat kasih sayang gitu.
Dari segi perubatan, ianya merembeskan hormon anti stress, iaitu oxytocin.

Ada banyak lagi perbuatan yg pada mata aku ( dan kami di didik buat sejak kecil, dan kini di teruskan bila dah punya keluarga sendiri) boleh mengerat hubungan kekeluargaan:

1- Makan bersama sama, kalau tak boleh masa lunch, at least dinner
2- Keluar vacation bersama sama
3- Buat aktiviti kemas rumah bersama sama ( selain meringankankan kerja masing2  :P )
4- Peluk dan salam cium tangan pasangan / anak2  sebelum keluar rumah / sebelum masuk tido.
5- Gunakan media dengan baik. Tak salah gunakan whatsapp / FB, kalau kita selalu berhubung dgn ahli keluarga. Yang salah ialah bila ahli keluarga depan mata kita ( masa lepak2 / masa makan di restoren), kita ngadap henfon.

Masalah moral boleh dicegah dari rumah, percayalah.
Anak2 yang baik, tak akan keluar melilau setiap hari sampai tengah malam.
Anak2 yang baik tak pecah rumah,tak merompak, tak merempit.
Moga kita berjaya bina keluarga bahagia, di dunia, dan berterusan hingga ke syurga.
Insya Allah.

Tu sebab kita rasa seronok peluk dukung baby, sebab hormon oxytocin keluar. Tapi kalau lama sangat kena dukung, hormon sakit belakang & stress pun boleh keluar ! hahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...