Monday, December 22, 2014

Petua Petua Berguna

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak up grade tukar kereta:
Banyakkan melihat orang yang naik motor & basikal. Nanti anda sedar kereta buruk anda lagi bagus tak kena hujan tak makan asap berbanding naik motor Harley hujan tetap kena berhenti bawah jambatan.

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak makan sedap sedap kat restoren high class:
Banyakkan melihat pelarian perang makan ( di youtube). Nanti anda akan sedar bertapa berharganya secebis daun sup yg anda tak habiskan.

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak ber tukar henfon:
Banyakkan melihat iklan iklan new henfon, setiap hari. Nanti anda akan sedar, henfon ini tiada hentinya keluar new model.

Petua untuk mengurangkan nafsu asyik nak membeli make up itu dan ini:
Banyakkan melihat wajah wanita yang berjerawat teruk. Nanti anda akan sedar wajah anda dah mulus cantik pun.


Dan...


28 comments:

  1. Alhamdulillah....dah lama kakcik tak beli pakaian baru.

    Ke sana ke sini dengan pakaian yang berulang2. Kat rumah pakai, kat luar pun pakai... :)

    ReplyDelete
  2. erk!..okayh..*tutup mata jaga jari utk tidak membeli brg2 online*

    ReplyDelete
  3. Banyak penggoda dan godaan skrg ni...

    ReplyDelete
  4. bertukar pakaian sebab yang lama semua dah tak muat...pakai dah macam sarung nangka, kena ikut petua kurangkan makan lepas ini...

    ReplyDelete
  5. tersedak baca petua yang last sekali tu Dr..hehe

    ReplyDelete
  6. Pakaian saya banyak yg dibeli isteri sebab dia tau saya tak suka beli pakaian baru untuk diri sendiri, hari Raya pun saya selalu mengelak untuk berbaju baru..

    ReplyDelete
  7. Macam terkena batang hidung. Tapi bila anak dah besar payah sikit nak applu petua ni.
    Bukan mudah nak mendidik hati ni doc.

    ReplyDelete
  8. bagus sekali pesanan terakhir tu

    ReplyDelete
  9. Thank you DZ ata peringatan ini.
    INSAF!

    ReplyDelete
  10. Petua tak nak makan banyak untuk menghabiskan makanan daripada membazir yang jadi amalam syaitan tu macam mana dik? Hehehehehe.

    ReplyDelete
  11. tapi tulah kan..dah tengok byk kali gambar2 pelarian perang, nafsu masih nak makan kat tmpt best. Teruknya nafsu saya!

    ReplyDelete
  12. dl sy kerap tkr telefon, kdg² smpi 2 3 ketul gajet sy pakai..skang pakai satu je sbb fkrkn bkn benda penting pun.. pakaian pun sm, bkn sebab selalu nmpk kain kafan, tp sebab sy sendiri mmg nk kikis perangai buruk suka membeli atau senang kata, boros.. skang lebihkan anak je..tu pun fkr gak sm ada perlu atau tidak..

    ReplyDelete
  13. tips last skali paling insaf.
    Thanks DZ. ehehe

    ReplyDelete
  14. Petua elak membazir mknn...tgk gmbr ank2 yg kelaparan d benua..

    ReplyDelete
  15. saya ni ada nafsu nak beli beg tangan..pelik tau..hari2 tengok aaun bank duit dah cukup ke belu,..hahah...tak sabar nih..heheh

    ReplyDelete
  16. ye doc, sya insap..... asik la nk beli tudung aj baru je, pastu kata ngn org2 dh insaf2 tp balik umah tgk makin bertambah je koleksi tudung tuh... huhuhu

    ReplyDelete
  17. hhahahaha ni melampau sgt ni.hahaha

    ReplyDelete
  18. Rasanya kalau tengok kain kafan tu belum kurangkan nafsu beli baju lagi DZ.... eloknya beli kain kafan banyak banyak penuhkan almari haha

    ReplyDelete
  19. hohohoho

    setuju jugak...

    is suka la blog ni... is folo di #784

    jangan lupa mai ziarah terarak is (^____^)

    ReplyDelete
  20. Mekasih untuk petua² ni doc. Nasib saya bukan jenis kaki shopping. Mekap pon tak pakai ☺

    ReplyDelete
  21. bagi nekcik petua tak nak beli teko!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...