Friday, December 19, 2014

Kos Perbelanjaan Persekolahan Makin Meningkat.

Ini aku copy dari rakan FB aku..


Ulasan rakan FB aku yang memuatnaik status ini, ialah:

"Terbaca somewhere tentang ibu bapa merungut tentang perbelanjaan sekolah anak2 yg saban hari makin meningkat
Dah nak buat cemana dok Malaysia semua serba mahal skang ni so redha je la

Kalau uols nak merungut pasal kena spend byk utk anak tu nampaknya anda x ikhlas sekolahkan anak, baik x pyhanta anak ke sekolah or x pyh beranak langsung kalau ingat bila ada anak nanti membebankan dr kecik hingga masuk univ kena tanggung segala perbelanjaan pendidikan diorg

Katakan sorang anak perlukan RM500-RM600 setiap kali masuk skolah. Cubala uols simpan dlm tabung ayam kurang2 RM5/day. bleh dpt RM 1, 825 setahun kan? x cukup lg utk biaya sorang atau dua org anak?
Kalau korang mampu bayar bil astro, internet setaip bulan beratus ringgit, perbelanjaan sekolah anak pun nak berkira? pikir sendiri la ye..ckp byk kang org ckp 'ko xde anak ape ko tau???'...."



Pendapat aku?
Aku bersetuju dengan komen beliau.
Ada benda, kita perlu berkira.
Ada benda, kita patut benar benar suarakan rasa tak puas hati.
Tapi bukan utk semua benda & keadaan.
Fikir balik priority sebenar hidup ini.
Tanggungjawab kita bagaimana.

33 comments:

  1. Mekasih atas perkongsian dan peringatan doc. Saya tak merungut pasal perbelanjaan sekolah, Sebab dah jadi tanggungjawan parents. Cuma merungut sebab kos sara hidup makin tinggi menyebabkan kos persekolahan anak² menigkat. Tapi gaji tak seiring dengan kos sara hidup.

    Perbelanjaan sekolah memang tiap² tahun naik.

    ReplyDelete
  2. salams papa ziyad,


    cuma satu jerk, kerajaan kena peka denga semua kenaikan barang....minyak dah turun tapi harga brg semua naik....teh ais skrg dah rm1.80 dulu baru rm1.20

    ReplyDelete
  3. Allah mencukupi segalanya DZ... Hidup ini lillahitaala...

    ReplyDelete
  4. sbnrnya ibubapa bukan merungut terpaksa keluar kan belanja utk anak2 sekolah tp lebih kepada merungut dgn harga brg je.. sepatutnya kerajaan kena bg inisiatif la ...harga tu biar lah reasonable..jgn smpi membebankan rkyt...org berduit blh la pejam mata..kalo yg jenis kais pagi makan pagi ni..mcm mn nak tanggung huhuhu

    ReplyDelete
  5. sebagai ibubapa..segala berkaitan dgn anak2 adalah tanggungjawap..anak masuk sekolah..time raya..permainan..buku2 bacaan..dan mcm2 lg..tak boleh nak merungut..ikhlas tak ikhlas dah memang tanggungjawap..kalau bab merungut tu..bab harga barang naik!botol air pon mahal!!..hoho.apapun ikut kemampuan..:)

    ReplyDelete
  6. rasanya bju yg lps msih elok.. anak2 pun tk kisah..
    ktanya tambang bas pun naik... dlm malaysia ni tk pernah pun turun, dr dulu semua benda pun naik jer...

    ReplyDelete
  7. herm..betul juga tu..kena redha dan berlapang dada..sebahagian gaji kita memang rezeki anak..dan mungkin termasuk juga rezeki orang lain..the more we gift (and redha), the more we get inshaAllah..baik pulangannya dalam bentuk wang ringgit mahupun ketenangan jiwa..wallahualam..

    ReplyDelete
  8. betul tau, saya ni sbg insan yg masih menanti zuriat..terfikir, apsal la diorang ni merungut lebih2 psl belanja anak sekolah. Dah Allah bagi anak, mmg jadi tanggungjawab ibubapa urus semampunya.Tapi kata dlm hati jelah..kita kan takde anak lagi, manalah tau perit jerih org ada anak.

    ReplyDelete
  9. Tulah makin ramai anak-anak yang dibiarkan x bersekolah sekarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kene limitkan production anak tu untuk elak ketidakstabilan economy.
      Bukan nak kata apa, kalau anak ramai tapi terbiar, sosial, x bagi didikan agama buat apa,kan? Tambah dosa je..bukan pahala.

      Delete
  10. Zuriat tu amanah yang dipertanggunjawabkan pada kita, laksanakan dengan ikhlas sebaik yang mungkin, DIA ada untuk mencukupkan segala yang terkurang....In Sha Allah.

    ReplyDelete
  11. yer sgt setuju memang kena ada tabung ayam, arnab, unta dan seangkatan dengannya..

    mula dari sekarang menabung

    ReplyDelete
  12. Urusan sekolah anak2 adalah keutamaan kami setakat ni.. Lepas dah selesai urusan berkaitan, baru fikir untuk diri sendiri..

    ReplyDelete
  13. Ada cara macam mana nak atasi masalah buka sekolah. Tapi betullah, persediaan awal tu perlu. Kekuatan untuk mengikat hawa nafsu tu yang patut ditangani dulu. Boleh pergi holiday, boleh makan2 dan tengok wayang, boleh beli hp sekali bedebuk ribu riban...kenapa tak boleh siapkan anak. Tak semestinya hari pertama semua kena baru.

    ReplyDelete
  14. Itulah sebab kakak menabung utk anak-anak sebaik mereka lahir.
    Dpt birth cert. terus buat buku bank
    Kakak & abang dua-dua bukan kakitangan awam.
    Setiap sen yg anak-anak dpt tak pernah kami cukai
    Setiap tahun sebaik habis raya semua hasil dari sebelumnya kami masuk bank
    Bila business abang ada sikit untung pun kami bagi 3 (anak kakak 3)
    Kalau setahun duit tabung mereka dpt 5K kira ajelah umur 18 tahun mesti tak ada masalah belajar..
    Alhamdulillah anak sulung kakak sekarang di U pun kami tak pinjam PTPTN
    Kalau ada scholarship yg tak perlu pulang mungkin baru kakak bagi anak kakak apply.
    Dah jadi ibu-bapa kena alart apa lagi kerja swasta macam kami ni.

    ReplyDelete
  15. Kena start menabung awal...
    Untuk belanja harian dan bulanan anak, adjust cashflow le...

    ReplyDelete
  16. tapi komen dia tu nampak macam ego sikit la...

    ReplyDelete
  17. Acik rasa cuma luahan perasaan semua barang mahal..bukan merungut nak sekolahkan anak..rasanya tak de ibubapa yang berkira ngan anak2..diri sendiri sanggup tak cukup makan pakai asalkan keperluan anak2 mencukupi..

    ReplyDelete
  18. kene menabung pastu kene pandai jugak cari alternatif lain, klu dh tau beli trs dr koop sekolah mahal kite cari sendiri kt luar kadang jauh lebih murah... yelah nk tak nk kene byr jgk, tkkan nk suh anak kite tka sekolah kan sian diaorg

    ReplyDelete
  19. komen kawan DR tu ....ai tak brape berkenan .... org yg luahkan perasaan mengenai kenaikan harga barang tu sbb rasa tak puas hati je ... mungkin tak puas hati dgn pelaksanaa GST thn 2015 nanti ... tp harga brg dah naik sikit2 wlupun GST belum dilaksanakan .....

    [arent tu tidak menidakkan dan tidak ikhlas pasal nk sekolahkan anak die tp cuma try to blame the gov ..that's all ... hehehe

    ReplyDelete
  20. Mgkn komen dr kawan fb dr tu saya xberapa setuju.mgkn jgk dia xrasa apa yg ibu bapa mcm kami yg ada ank2 bersekolah mmg perlu sediakan duit yg byk utk menyekolahkan anak2..sbg parents kita bkn merungut psl kena keluarkan duit utk sekolahkan anak2..cuma kita hanya meluahkan harga brg yg harganya kdg2 xmsk akal.harga 1helai baju pun dh rm38 tu blm msk kain..sorg2 plg sikit pun nk kena beli 2-3 psgkan?ada ramai anak mcmna??sdgkan gji kita pun xnaik2 mcm rancaknya hrga brg naik..huhu

    ReplyDelete
  21. Setuju....Setuju cuma nak execute tu je yg susah skit. Simpan dlm tabung ayam tu mmg boleh simpan, tapi bukan takleh korek. Ehee.

    ReplyDelete
  22. tak de la sampai niat nak berkira dengan anak..mungkin cuma luahan hati sebab barang2 mahal..dia salah sangka tu..tak kan la ibu bapa rasa terpaksa nak keluarkan duit untuk pelajaraan anak2..

    ReplyDelete
  23. Sebenarnya ada betulnya. Kene ubah sikit cara berbelanja dan cara menyimpan.. maka insyaAllah setiap kali musim masuk sekolah.. takde la rasa beban sangat... lagipun pendidikan tu kan satu bentuk investment. Dan lagi satu... risau juga kalau anak2 susah nak belajar disebabkan mak ayah 'terpaksa' tanggung persekolahannya.. faham kan maksud saya?

    ReplyDelete
  24. Kalau dikenangkan balik mak bapak kita dulu2 tak pernah merungut pun sekolahkan anak2 yang satu famiili ada 6 hingga 10 orang anak kebanyakkannya. Orang sekarang kalau belikan barang2 mewah, gadget mewah kat anak2, yang tak perlu pun tak pernah nak merungut. itu tak termasuk lagi bawa anak2 tiap minggu makan kat luar makan mewah2...berjalan bercuti tempat mewah2..masukan anak2 dalam kelas2 muzik, swimming dan macam2 lagi...yang tak perlu pun...
    Orang dulu2 tak ada itu semua...yang mereka pentingkan simpanan untuk anak2 sambung belajar sejauh mana yang mampu...

    ReplyDelete
  25. Krn tu sy sgt setuju dgn kata2 ni: bla start bercinta, means start la menabung... tp bkn menabung utk berkahwin tp menabung utk hal mcm ni la

    ReplyDelete
  26. Betul semuameningkat....mck anak2 no school oredi ๐Ÿ˜„

    ReplyDelete
  27. kalau dah tahu makin mahal, kenalah start menyimpan duit khas untuk anak anak sejak mereka kecil lagi. takkan makan,minum dan pendidikan anak sendiri pun nak berkira ye tak?

    ReplyDelete
  28. betull tue ... gaji jew tak meningkat

    ReplyDelete
  29. betul2.. setujuuuu...!!belum ada anak ni... hihiii

    ReplyDelete
  30. Saya pun sebenarnya tak berkira pun pasal harga barang anak2 ni, mana yang boleh beli saya akan beli, kiranya priority untuk diri saya dan suami memang dah takde la, semuanya demi anak2..Tapi harga barang sekarang ni memang serba serbi mahal, kadang dah menabung pun boleh terkeluar balik hehe..Insya allah saya percaya rezeki untuk anak2 sentiasa ada..

    ReplyDelete
  31. Menabung ler dr skunk, lgpun kn dpt duit IBG rm100 utk setiap anak yg b'sekolah... nape harga botol air&stokin tu mhl sngt..

    ReplyDelete
  32. ini skrg, anak sy akan sekolah lg 5 tahun, 2019, ntah berapa lah harga sorg gamaknya.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...