Thursday, November 27, 2014

Why doctors shouldn’t treat their family and friends

Sebenarnya, ikut kepada etika kedoktoran, seorang doktor adalah tidak boleh merawat ahli keluarga & kawan kawannya..

Kenapa?
(dari Ethics Manual, TheAmerican College of Physician )

 "Physicians should usually not enter into the dual relationship of physician–family member or physician-friend for a variety of reasons. The patient may be at risk of receiving inferior care from the physician. Problems may include effects on clinical objectivity, inadequate history-taking or physical examination, overtesting, inappropriate prescribing, incomplete counseling on sensitive issues, or failure to keep appropriate medical records. The needs of the patient may not fall within the physician’s area of expertise . The physician’s emotional proximity may result in difficulties for the patient and/or the physician. On the other hand, the patient may experience substantial benefit from having a physician-friend or physician–family member provide medical care, as may the physician. Access to the physician, the physician’s attention to detail, and physician diligence to excellence in care might be superior."



Secara mudahnya, kebarangkalian berlaku konflik itu tinggi kalau doktor merawat ahli keluarganya/ rakan2 nya...samada terlebih rawat/ terkurang rawat.

Ni masa bulan Ogos lepas...Zayydan terpegang pisau / cutter masa kat bakery studio mommy nya, berdarah darah tangan..so wife cuak, bawak gi jumpa doktor kat klinik dekat studio tu, doktor pulak takde! Terus zassss  jumpa aku...alhamdullilah, minor cut aja..darah aja propa keluar banyak( superficial cut). Ya, aku treat anak aku sendiri..keh keh keh


Bulan Disember ni, 6hb, Insya Allah anak sulung aku, si Ziyyad akan ber khatan.
Siapa yang akan sunatkan dia?
Bukan aku.
Aku tak berani / tak sampai hati nak sunatkan anak sendiri.

Dulu..
Masa wife aku beranak Ceasarean..
Doktor hospital siap panggil ajak aku masuk operation theater ..
Bukan sekali, tapi 3 kali di ajak ( sebab wife aku Caesar 3 kali).
Bukannya dipanggil untuk assist, untuk tengok aja..
Sorry, aku tak sanggup tengok wife atas operating table. Aku tak berani, tak sanggup !
Padahal dulu masa kerja hospital, pernah satu malam sampai 4 kali terus menerus aku kena handle kes Ceaseran section..masa tu takde perasaan, sebab bini orang lain yang aku bedah..hahaha.

 Tahun lepas punya cerita...kat majlis keluarga ( pasang canopy makan makan)...aku open table check BP..kah kah kah...Berderet sedara mara take turn nak check BP...dapat lah detect 2-3 orang yang mencanak canak tinggi BP...:P


Bagi aku..
Takde masalah pun kalau nak rawat family members / kawan2 sendiri..
 Kalaulah langsung tak boleh rawat family sendiri....macam kartun la kalau anak aku demam, aku pi hantar kat doktor lain..padahal hari2 aku check anak orang lain yg demam, kan?  

Cuma kena tahu limitation..
Kena jadi professional.
Selagi boleh , judgement biar dipandu akal, bukan nafsu.
Dan ada sesetengah keadaan, mmg kita perlu refer ke kawan2 doktor lain..Jadi kita refer.
Dari aspek agama, gunalah peluang ilmu perubatan yang dipinjamkan sementara tu, utk meraih laba akhirat, dengan berbakti kepada ahli keluarga & kawan kawan..kan?  :)

55 comments:

  1. Tu juga sebabnya engineer tak patut tolong pomen kereta kawan2.... ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kereta saya bila nak baik weihhh..... hummppp..!!!

      hahahahaaa....

      saya pernah di rawat oleh Dr Singa... tett..... !!!!
      okBai...

      Delete
    2. Aku eja 'dirawat' tu berkali2.. Haha

      Delete
    3. hahhaaaaaaaaa!!
      zammmmmmmmmmmmm!!

      Delete
  2. Ala doc.. boleh jer aihh.. kalo dah kecemasan gini.. hahahah

    ReplyDelete
  3. Ada masa kalau rasa boleh digalas boleh sebenarnya
    Tapi macam bab nak khatankan Zayyan, anak sendiri kan tak sampai hati ye tak?
    Apa lagi tengok wife kena Caesar..
    Siapa kata dlm hati doktor tak ada 'bunga' :)

    ReplyDelete
  4. abg dokte sy khatankn anak dia sndiri...
    Oooo...patut la abg sy tu bl isteri nk bsalin(6 kali) dia xda kt spital.dia blk rumah kemas rumah,col mak/mertua ckp isteri dh nk bsalin.dh slmt bsalin br nurse col dia...rupanya x sanggup nk tgk isteri bsalin

    ReplyDelete
  5. kalau saya jadi doktor pun rasanya memang tak leh nak merawat anak atau keluarga sendiri.
    lain feelingnya..
    mengajar anak sendiri pun tak sabar, hihi..

    ReplyDelete
  6. di office Farah, the associate medical directors adalah doktor rujukan kami dan juga doktor yang akan merawat kami bila ada siapa-siapa tak sihat atau ada masalah apa-apa... nak tengok laluan terbuka kalau-kalau nak bersalin pun dia...tapi oklah, doktor ni khatankan anak dia sendiri jugak dan sambut wife dia bersalin jugak... hu hu hu...

    ReplyDelete
  7. oo macam tu rupanya,
    ikut situasi lah yea Doc:)

    ReplyDelete
  8. same goes to my husband..suh amikkan drh wife die memula die ckp xbrani la..kesian nnti..hahah..tp desak jugak haritu sj nk wat cekup..ok je..family & siblings klu ape2 pun mmg cari kami la klu nk tny psl ubt la sakit ke ape..kdg2 tu nk blk kpg ke ape bwk BP test tu siap2 sng nk cek nnti..

    insyaAllah ade rezeki nnti , time bersalin tu mmg dh pesan nk suh die masuk gak..kekek..

    ReplyDelete
  9. Iye laah kalau dah keluarga sendiri tuh rasa cam tak sampai hati kan.. Lebih baik bagi doktor lain yang uruskan.. :)

    ReplyDelete
  10. pernah terdengar dan terbaca pasal isu nie..emosi memainkan peranan

    ReplyDelete
  11. Err, cousin akak ada sorang doc...tapi kami takut dgn dia...sebab dia macam garang sikit. So, tak pernah minta treatment...hahahaha. Tapi nurses sangat ramai dalam family. Kalau ada apa2...abis semua nurses berkumpul dulu...hatta nurse pencen sekali pun...hahahaha. Meriah! Kesimpulannya, itulah gunanya the doctor and nurses in the house. Mari kita buli beramai2. Oppss...!

    ReplyDelete
  12. Bujang saya pun sebaya Ziyyad, akan dikhatankan 13 Disember ni di kampung. Hehehehehe...
    Saya insyaAllah hati kental, tapi suami macam ye tak ye je anak bujang dia nak kena khatan...Acaner tuh? hhehehehe

    Selamat berpantang Ziyyad!

    ReplyDelete
  13. nasib baik la kenek doc jauh kalau x saya jadi pengunjung doc..yg penting kene doc ade panel AIA..kihkihkih..

    Ziyyad dh big boy...gud luck ziyyad..

    ReplyDelete
  14. hero sulung dah nak msasuk alam dewasa ya..tak pe doc..tak bolehsunatkan dia..boleh tlg tengok2 lps bersunat nanti pun dah ok

    ReplyDelete
  15. Wahhh ziyyad dah nk sunat...selamat berpantang dan xpe dedi ade boleh jg dgn terbaik

    ReplyDelete
  16. Sebab tu la saya kalo demam, saya tak mintak MC dgn saudara saya. Sanggup pegi klinik lain. Pernah dgr saudara saya kata, kalo anak org lain, laju je dia cucuk [vaksin], tpi bila anak sendiri, terus rasa mcm tak dpt nak buat.

    ReplyDelete
  17. dalam dilema jugak tu kan bila ahli keluarga terdekat mintak tolong rawat atau kirim nak ubat demam lah, ubat batuk la... nak caj rasa serba salah pulak...klu sekali sekala takpe tapi klu kerap sgt camno tu

    ReplyDelete
  18. Dua kali kakcik kena ceaser, dua kali tu la Abg Bob menolak untuk masuk melihat. Masa Alo ng ngan Angah, bersalin normal, tapi di hospital Kerajaan masa tu suami tak boleh masuk tengok. Kalau boleh pun, mesti dia tak ingin... ;-)

    Semalam kakcik cek bp di klinik kerajaan, cantik bacaannya - 186/108...huhuhu

    ReplyDelete
  19. kehkehkeh
    tak sampai hati kan
    tapi buat kat org lain rileks jek

    ReplyDelete
  20. yuppp.. sebab tu jarang cikgu nak jadi cikgu anak dia, kerana kalau marah takut terover, kalau sayang takut budak lain jeles... sama kes dengan adik, abah punyalah sakit dada sesak nafas, langsung x mo check, bila ditanya lekas2 dia jawab jom bah p klinik... kesian abah, sampai bila nak berdoktorkan anak sendiri!..

    ReplyDelete
  21. nasib baik tak khatan kan anak sendiri kalo tak memang sampai tua la ayat "ko tu duluuuuuu daddy yang khatan kan tauuuuuu" hahahahaha....

    ReplyDelete
  22. btl..btl..kena jd profesional..

    ReplyDelete
  23. Masa aqil sunat saya rasa nak nangis tengok doktor tu buat.. Aqil menjerit meraung2..

    Saya rasa kalau saya doktor.. Saya tak sanggup potong anak sendiri.. Hehehe

    ReplyDelete
  24. tpi kalau dalam terdesak, takde doc lain, ok je rasanya kan doc?

    ReplyDelete
  25. kalau dh namanya kecemasan pjm mata jela ye dr..hehe..tgok keadaan jgkla kan

    ReplyDelete
  26. akan jadi "conflict of interest" yer Dr.
    Ingat masa kecik pernah tengok citer hindustan yang Amitabh Bachan jadi doctor tu, macam ni la kot kisahnya alasan kenapa dia tak boleh treat family member dia sendiri, sebab involve emotion... gitew. belajar dari citer hindustan....gitewww hahaha.

    ReplyDelete
  27. Masa saya kerja kat Penang dulu ada satu cerita seorang doktor lelaki yang terpaksa menjadi bidan kepada adik perempuannya sendiri yang bersalin. Saya tak pasti kesahihan cerita itu, tapi ramai yang mengiyakannya. Mungkin satu publisiti untuk doktor itu yang sangat disukai oleh pasien kerana kebaikan dan keramahannya...

    ReplyDelete
  28. tapi kan kalau tanya budak2 yang cita2 nak jadi doktor ni mesti jawab..

    "nak jadi doktor sebab nanti boleh rawat mak ayah yang sakit.."

    hehehhe

    ReplyDelete
  29. saya pun ada kawan doktor... biasa nya dia akan terlebih rawatan... saya suka... dan kalau dia terangkan akan panjang lebar... hehehe...

    ReplyDelete
  30. saye selalu tanye kat kakak senior saye pasal kesihatan.. beliau adalah Dr Najwa.. hehheh..

    ReplyDelete
  31. sy berkawan ngan doc, pharmacist, dietitian, sakit p jumpa doc y x kenal. heheheh...

    ReplyDelete
  32. As-salam..

    oh.. ada etikanya.. baru akak tahu..

    ReplyDelete
  33. untung la papa ziyyad doktor..
    harap kakak asya pon jd doktor..
    lya msa kecik2 dulu pon cita2 nak jd doktor..last2 jadi dop betol.// hahha..
    tp sepupu lya pon ada jd doc..
    lya sndiri ramai kawan dgn doktor..sbb dia org merawat lya..mmg penghuni tetap hosp ..cuma setahun dua kebelakangan ni je makin OK.. tp bila jumpa doc2 tu still kenal..


    ooo.. bru tahu doc x digalakkan merawat ahli eklaurga sendiri..

    ReplyDelete
  34. betul2, boleh je rawat tapi kena tau apa yg patut/tak patut.

    kwn saya suami dia MA..part time job jadi tok mudim, pun tak berani nak sunatkan anak sendiri..kesian lain mcm.

    ReplyDelete
  35. Owh...baru saya tau. Macam tu erk. Tapi kalau anak sendiri memang tak sanggup lah kan.

    Dah nak berkhatan dah anak bujang tu yer doc. Anak saya bila di tanya dia tak nak sunat...ppfftt...

    ReplyDelete
  36. Bergantung pada keadaan jugak lah kan.. dah kalau kecemasan takkan sampai hati nak dibiarkan..
    wah dak Ziyyad dah nak berkhatan.. anak saya dak Adik belum lagi.. ;)

    ReplyDelete
  37. saya ada seorang sepupu yang dulu doc kat kl. lepas dia merawat sorang pak sedara saya, masa tu pak sedara tu strok. dia cakap tak sampai hati tengok bla2. dia jenis hati lembut gitew
    pastu ntah macam mana tak ingat, dia jadi lect kat usim. further study kat uk bape tahun ntah lupa

    ReplyDelete
  38. gitu rupanya.sekejap dah nak bujang Ziyyad..

    ReplyDelete
  39. ooo...macam tu ek...
    flexi..dan ikut situasi la kiranya...

    ReplyDelete
  40. tpi betul.....klu family sendiri ni....takut emo lebih.....takut tak leh fokus...hihi....klu boleh professional okaylah...

    ReplyDelete
  41. Mesti sambutan hangat bila buat free medical check-up tu, kan DZ?
    Tabik spring lah..never came across my mind to do such things.
    Reflo x buat skali ke? Kompom...

    ReplyDelete
  42. sian kat zayydan...

    baru tau yang doktor tak boleh treat ahli keluarga die...

    ReplyDelete
  43. kesian baby zayydan... semoga cepat sembuh

    ReplyDelete
  44. begitu rupanya yer..best jugak ada sedara mara doktor ni.. saya x der . makcik ada sorang pharmacist. spttnya dulu dia kena pi india buat medic tapi nenek x kasi..hihihi. kwn2 ramai la doc .family sy ramai yg ikut jejak datuk jd cikgu. hehehe

    ReplyDelete
  45. Ohhhh baru tau etika kedoktoron gitu....tak boleh rawat family members. Kalau kat klinik sendiri apa salahnya.... lainlah tumpang klinik member, kebarangkalian discount 70% mungkin terjadi, rugi member tu haha...

    Wife awak tu sama je ngan Okje tau ...kena belah 3 kali...lunyai jadinya perut tu hihi.
    Nak tanyalah DZ....ambik tekanan guna alat elektronik tu boleh percaya ke....OKje ada gak satu kat rumah ni ...Bateri pun dah lemah sebab lama dah tak tukar....Nak beli bateri ar...

    ReplyDelete
  46. saya tak boleh rawat suami saya
    tensen!!

    ReplyDelete
  47. Penuh taman bunga juga hati doktor-doktor ni rupanya. Ingatkan dah takda perasaan lagi. Masuk operation room ke apa, main zass belah je. Hahaha....

    Tapikan DZ, kalaulah suami saya doktor, memang apa-apa hal even terkerat jari sendiri pun saya jerit panggil suami sendiri. Takdanya saya nak bergegas cari klinik lain. Kira MamaZZZ ni dah terbiasa dengan suami doktornya. Takda nak cari suami sendiri kecuali terdesak bangat, ya tak?

    Tapikan lagi, kalau suami sayalah doktor, kalau dia nak rawat saya mahu dia pulak kena 'hamun'. Saya pulak lagi pandai dari dia... Hahaha!

    ReplyDelete
  48. sonok la kalo suami doctor, heeee~ tapi yea la bahagian masing2 kan.. ade lebih kurangnye.. tapi kalo dah terdesak, sendiri juga boleh rawat kan...

    ReplyDelete
  49. Kalaulah doktor boleh rawat kaum keluarga sendiri kan senang...tak payah susah payah ..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...