Friday, October 24, 2014

Tazkirah Hari Jumaat: Bersabarlah.



Kejadian kejadian yang menduga kesabaran:


1- Nak cucuk plug 2 kepala kat lubang plug. Nak nak pulak time tu la kepala pen takde dan benda alah ni hilang! Dan masa tu mmg nak cepat sebab ada urusan..


2- Dah beria ia gigih sampai ke gym, baru tersedar beg kasut tertinggal kat rumah !
    Dan aku pernah sampai ke gym, bila dlm bilik persalinan, check beg, baru sedar tak bawak seluar.
    So takpa, demi nak sihat, aku naik basikal pakai jeans...hahaha.
 Gym aku. Bila dah sampai sini, mmg keluar hormon dopamine, serotonin..rasa terus nak exercise & happy. So kepada yang selalu rasa murung, takde semangat, anda terlebih stress hormon, cortisol..go for regular exercise ya to release your happy hormones.


3-  Sakit perut kat jalanraya. Berhenti kat petrol station. Masuk toilet.
      Demmmm...air takda!

4- Lapar tahap boleh makan kuda. Order nasi goreng ayam. Terbayang ayam yg digoreng rangup.
    Lepas 15 minit, budak waiter kata " sorry bang, ayam habis"

5- Beratur sikit punya panjang kat cash deposit machine. Ada la dekat 15-20min kot,tiba giliran kita,  mesin " out of order". Sama juga kes nya beratur sikit punya panjang kat line SmartTag, tup tup kereta depan kita sangkut sebab kad dia tak cukup duit!

6-  Nak tolong bini sidai kain. Keluarkan segala macam baju yg dah siap spin dari washing machine. Sekali tengok bersepai pampers dalam tu. Sebab anak umur 3 tahun buang pampers dia dalam washing machine, sebab dia ingat washing machine ialah tong sampah! Dan dah 2 kali kejadian ini terjadi ya..jenuh nya nak bersihkan semua baju2 yang kena plastik / gel like structure dari pampers. Nasib baik la pampers yg hanya penuh dgn air kencing ya, kalau pampers penuh dgn najis, aku tak tau nak respon macam mana...hahaha.

Ini la budak 3 tahun yang dah 2 kali buang pampers dia dlm washing machine!

 
7-  Anak anak suka bawak mainan dalam toilet. Ok takpa. ( sebab mommy mereka yg layankan..hahaha). Aku masuk toilet, aku terpijak ultraman kat lantai..nasib baik tak tergolek!


8- Kita bawa anak anak ke pantai, utk hiburkan mereka. Kita pun terhibur spend time dengan anak anak. Sampai ke rumah, hati kita lagi terhibur nak bersihkan pasir yang berterabur kat karpet kereta..hahaha..
Jadi pastikan sebelum naik kereta, anak anak sekalian, bersihkan kasut, bersihkan kaki, tepuk2 kasut sampai takda sebutir pasir pun, baru masuk dalam kereta...hahaha




26 comments:

  1. Buang pampers dlm washing machine part paling nak kena sabar betul..
    Tengok muka innocent nak marah pun tak boleh:)

    ReplyDelete
  2. Cite pampers tu rsa ingt lg.. yg tolong mak bash bju tu..

    ReplyDelete
  3. Apo nak dikato...

    dah jadi omak ayah, gitulah ghoman eiiii...

    ReplyDelete
  4. sedangkan terbasuh sekali tisu dlm washing machine pun dh haru inikan pulak pampers..adehhh..adakah saya juga bakal merasai perkara yg sama??..huahuahua..

    kalau tgk muke budak 3thn yg buang pampers dlm washer gitu mesti terus xjadi nak marah..chumellllsssssss..

    ReplyDelete
  5. Memang kena banyak sabar dengan list DZ tu... Part ayaq tak ade kat toilet tu yg parah...

    ReplyDelete
  6. Hahahaha! Sy ketawa sendiri. Experience pampers dlm washing machine tu! Sy dah merasa dan berasa sy lah mommy plg beruntung skali sbb jenuh nak bersihkan bju yg melekat dgn habuk dan gel. Uwaaaaaaaaaaaaaaaaa!

    ReplyDelete
  7. buang pampers dalam washing machine tu sgt rare.. hahahahhaaha
    apa2 pun sabar itu separuh dari Iman.. kadang2 kalau iman tercabar boleh buat hati panas.. masa tu lah segala carutan keluar.. lepas tu bagi sedar dan terus istigfar.. hehehe

    ReplyDelete
  8. dah ada anak..memang kena banyak bersabar :-)

    ReplyDelete
  9. kapet keta saja x apa, ni kusyen keta pun penuh pasir..... jenis bukak kasut n berdiri/bersila atas kusyen....

    ReplyDelete
  10. hahaahha..terhibur sgt nak bersihkan pasir dlm kereta tu!!hahahaa...

    ReplyDelete
  11. part last tu kemestian laki aku noks

    ReplyDelete
  12. I am feeling almost all of these hahahaha especially part pasir tu, sini most playground berpasir so memang I dah sediakan satu hand vakum untuk si JIjah cuci sendiri pasir2 yang dia bawak balik... kekadang penuh atas sofa, dia ni suka buh pasir penuh dalam poket.. tak paham I.

    ReplyDelete
  13. Semua kisah2 lawak ni layak bertanding kat Maharaja Lawak, peluang dapat markah tertinggi cerah, apa lagi jika saya jadi jurinya....

    Tapi dalam banyak2 ayat doc, perumpamaan yg paling saya suka ialah: 'Lapar tahap boleh makan kuda".... Selama ni kalau saya lapar tahap kebulur pun tak pernah terbayang sampai nak makan kuda, kalau makan kacang kuda boleh lagilah, hehehehe...

    ReplyDelete
  14. Part pampers, syukurrr akak tak pernah merasa...hahahahahha. Tumpang merasa kat sini jer lah yer...hahahahahha

    Oh, point no 1 baru malam tadi berlaku. Dah berpeluh2 macam2 cara, tup2 muncul pula benda dalam gambar tu. Eisshhh....

    Tapi kalau dapat point no 3 tu lagi akak stresss dikkkkk.....

    ReplyDelete
  15. Yg ke 1 tu mmg selalu sgt jdnya...time nak cepat tu lah ..tak der bendalah tu..padahal kalau gi econsave benda tu sampai 4 5 biji dibeli...kalau terpijak mainan tu...kompom lah patah kaki ultraman tu..yg ko pulak Doc...seriau pulak nak habiskan ayat...

    ReplyDelete
  16. Banyak-banyak bersabar, DZ. Semua tu dugaan.. Hahaha.... Bab anak-anak tu, kalau buat salah besar mana pun kita maafkan ajelah. Lainlah kalau mereka menconteng arang ke muka. Setakat baling pampers dalam mesin basuh tu....hai, sabar ajelah. Tengok muka comel mereka, tak lalu dah nak marah-marah :)

    Kalau betul happy hormones keluar berlebihan masa gi gym, tak ke susah DZ sampai tak ingat nak balik rumah? Hiks!

    ReplyDelete
  17. Hahaha...Saya kalau basuh baju selalu terbasuh ngan tisu. Jenuh nak kirai² kan balik.

    ReplyDelete
  18. part pampers dalam washing machine tu.. dah pernah terjadi.. memang stress dibuatnya.. huhuhu..

    ReplyDelete
  19. Hahaha...DZ...kelako giler...sabo jer lerrr...kalau doctor stress tak pa...kan doctor...ubat lah diri sendiri...haha..

    ReplyDelete
  20. Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Saya baru menemukan blognya - nice:)
    Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
    Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
    Coba servis kami tanpa registrasi:)

    ReplyDelete
  21. Kebanyakkan perkara yang menguji kesabaran bila dah ada anak2 .... sabar je lah.
    boleh bygkan sisa2 pampers berkecai yg dah sebati melekat kat baju bajan tu semua ... hehe

    ReplyDelete
  22. benda2 mcm ni, bla tak stress trs jd stress...boleh naik hantu dibua nyerrr

    ReplyDelete
  23. hehehe, benda2 kat atas ini, pernah KA alami... mmg stress giler doh

    ReplyDelete
  24. Seronok apa......barulah thrill ada anak namanya hehe.....
    Gitulah manusia namanya....sentiasa diuji tanpa sedar

    ReplyDelete
  25. antie sukalah budak 3 tahun yang dah 2 kali buang pampers dia dlm washing machine!
    buat selalu tau!
    kasi mereka blood go up stairs!!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...