Thursday, October 23, 2014

Jom bercuti masa orang lain bekerja

Alhamdullilah...
Chicken pox ziyyad makin sembuh, blisters dah makin kering..
Berdoa semoga anak anak aku yg lagi dua orang tu tak kena..
Berdoa memohon padaNYA juga moga aku tak kena..
Sebab aku tak pasti aku dah pernah kena chicken pox atau tidak..
Tanya mak ayah aku, mereka pun tak ingat katanya! Hahaha..

ziyyad di bawak berjalan jalan kat KLIA2 semalam...kekonon nak ambik aura nak eroplane sebab dah lama tak naik..kah kah kah...boring la dia asyik terperap kat rumah seminggu ni...Plan nak bercuti dalam minggu lepas kena cancel sebab dia kena chicken pox...Cuti sekolah start 21 Nov ni, so aku harap anak2 aku sihat, aku & wife sihat..sebab kami nak bercuti cuti Malaysia, SEBELUM cuti sekolah bermula..hahaha( nak elak jem, hotel penuh, hotel mahal)..lagipun tahun depan ziyyad dah start masuk sekolah, so nak berjalan jalan lepas tu mmg kena tunggu cuti sekolah.

37 comments:

  1. olohhh comei comei sangat hero ni. semoga dapatlah p bercuti tu yer daddy

    ReplyDelete
  2. Doc, saya betul-betul nak tahu. Chicken pox ni kan, akan kena juga ke kepada anak-anak yang dah diberi vaksin MMR? Atau pun vaksin tu ada tempoh tertentu je keberkesanan dia? Kalau Ziyyad duduk dengan adik-adik dia, tak berjangkit ke virus Chicken Pox tu? Kalau sudi, tolong la jawab. Ngeee. :peace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup...sy pun nk th ni.
      sbb anak sy seminggu slpas kene vaksin MMR dia kene ciken pox. bkn ke kalo kt dh amek vaksin tu xkn kene dh?

      Delete
    2. Vaksin MMR itu tiada kena mengena dgn chicken pox. Chicken pox disebabkan oleh jangkitan varicella zoster virus..Jadinya kalau nak elakkan kena, perlu ambil vaksinasi against varicella zoster ( vaksin chicken pox). MMR utk mencegah jangkitan 3 serangkai mumps (beguk), measles ( campak) & rubella.

      Mmg cara jangkitan chicken pox menerusi close contact. Jadinya kalau duduk dekat2, chances terjangkit tu tinggi. Ideally kena kuarantin la. Tapi nak buat camane, dah adik beradik, duduk serumah...hahaha..dan budak2 kecik pulak tu, kita halang dia main rapat2, dia main jugak...Nak di kurantinkan hantar ke rumah atuk/ sedara pun tak boleh, kang jangkit kat sepupu2 dia pulak...hahaha

      Delete
    3. Ooo... i see. Saya ingat measles tu sama adik beradik dgn chicken pox. Lain rupanya. Ada ke vaksin varicella zoster tu kat Malaysia? Macam tak biasa dengar. Kot-2 kena bayar sendiri la kan? Mcm yg MMR tu free je kat klinik kerajaan. Mekasih ye Daddy Ziyyad di atas pencerahan.

      Delete
    4. Ada, vaksin varicella zoster tu ada di Malaysia. Ianya vaksin optional, jadi mmg tak di bagi di klinik kerajaan..kalau nak ambik kena gi swasta

      Delete
  3. waaa nak berjalan eh nanti
    kirim fm ! hehehe

    ReplyDelete
  4. bagusdoktor...tolong jgn cuti waktu ctui sekolah sebab saya nak cuti time tu..bhahaahhaaa...

    ReplyDelete
  5. Bestnya. Cuti2 kami kena kensel sbb kekurangan ongkos. Sobs!

    ReplyDelete
  6. haaaaa anak lom sekolah lagi bleh la
    dah masuk darjah 1 payah nak cuti
    mmg kena tunggu cuti sekolah baru bleh nak bercuti bagai
    harapkan weekend penuh aktiviti kat sekolah agak

    cuti la sebelum cuti sekolah
    segalanya murah dan tak sesak lagi
    selamat bercuti!

    ReplyDelete
  7. bestnyaa nak gi bercuti...:)
    betul tu..anak2 belum start sekolah..kena amik kesempatan..kalau tak kena tunggu anak2 cuti baru boleh..cam akak ni..huhu..:)

    ReplyDelete
  8. tu la doc, kalo anak belum masuk sekolah mmg patut jalan2 sakan kan...bile dah masuk sekolah agak terhad.... tak best nak jalan2 time cuti sekolah sebab semua bende harga naik....semua tempat percutian pun agak pack...

    oo doc mmg musim ciken pok laa yeak....kawan opis ni ade anak kene ciken pox...

    ReplyDelete
  9. Ingat kan bebetul lah gi cuti² over the sea smalam ☺☺

    Handsome nya hero² nih.

    ReplyDelete
  10. ingatkan btl2 3 beradik tu pg oversea tau... nmpaknyer ziyyad mcm dh kecik skit lah... adik2 yg 2 org tu nmpak lg montel dr dia...

    ReplyDelete
  11. Tak lama lagi dah bolehlah makan angin...
    Tetap comel juga Ziyyad walau masih ada scar dimukanya... kesian.
    Adik tu aduhai gebus betul tangannya. Gigit ni best:)

    ReplyDelete
  12. geram tgk hero2 dokte...comey angat

    ReplyDelete
  13. Masa kecil saya pernah kena chicken pox. Pernah baca virus chicken pox sekarang semakin komplikated dan kebal sehingga mereka yang dulu pernah kena mungkin akan kena sekali lagi. Betul ke doc????

    ReplyDelete
  14. Ingt msa kecil2 dulu.. kat kelantan.. pakcik yg ada kereta selalu ajak jalan2..tgok kapal terbang mendarat kat airport.. tu pun dah rasa seronok sungguh.

    ReplyDelete
  15. Ambil aura dulu ye sebelum naik. Bgus juga idea ni. Jgn jd cucu ky..terkejut naik flight tetiba..melalak takut.haha

    ReplyDelete
  16. Nak masok sekolah dah...?

    siap la... panadol... pening oh..!

    ReplyDelete
  17. Hensemnya hero hero tu semua. Sy suka berjalan time sekolah x cuti. Cthnya awal tahun. Pi bercuti time yg ada public holiday cthnya cuti hr wilayah atau maulud nabi. Klw time cuti sklh sesak bangat. Pinau biji mata

    ReplyDelete
  18. dah masuk darjah satu, ok sikiiittt lagi la kalau nak ponteng sesikit....

    ReplyDelete
  19. comelnye anak2 doc..moga ziyyad cepat sembuh..

    ReplyDelete
  20. Masa anak sekolah rendah akak selalu cutikan anak2...ahahhaaa...

    ReplyDelete
  21. Anak2 saya dua2 tak kena lagi..agak2 memang semua orang mesti kena ke??ke cemana??

    ReplyDelete
  22. alaaa ciannya boipren kak zaza.. dah tompok2 dah muka dia.. dah lah kulit awak tu putih.. mmg terang2an lah nampak kesan ciken pox tu.. tak apa.. nanti boleh cocok vitamin C yer sayang.. hehehe

    Tengok gambar tu "perlepasan Antarabangsa" ingatkan betul2 nak berlepas.. ingatkan nak gi ke negara kangaroo hehehe..
    Apa2 pun selamat bercuti lah yer nanti.. jangan lupa belikan kak zaza souvenir tau.. miss uolls adik2 kak zaza triple ZZZ :))

    ReplyDelete
  23. semoga ziyyad cepat sembuh.... betul ke kata orang demam chicken pox ni bila dah kering lebih mudah nak berjangkit?

    ReplyDelete
  24. Cadangan yg sgt bgs nie..berjalan waktu org bekerja..tp mcm mana kalau org yg bekerja tuh cuti dh abis..mcm mana org yg bekerja tuh nak berjalan waktu org lain bekerja..huwaaaaaaaaa..

    ReplyDelete
  25. Suspen jgk naik bintik2 & gatal2 baru ni.. Jenuh round satu bandar kerteh cari doctor pompuan utk sahkan chickpox ke tak.. Alhamdulillah bukan.. Sbb ada kawan kena masa kecik & kena masa dah tua ni..

    ReplyDelete
  26. Saya pernah buat benda ni masa si Abang nak masuk Tahun 1, DZ. Habis kami melenjan setiap hujung minggu demi kerana lepas tu memang takda freedomlah nak bawa anak jenjalan. Dah sekolah namanya...

    Err... ni plan seminggu sebelum cuti sekolah yek? Kalau gitu cer bagi tau nak ke mana, manalah tau tersama pulak tujuan. Dah sesak nanti. Hihihi.

    ReplyDelete
  27. takpe doc tak skolah sseminggu pun ada 360 hari lagi ziyyad nak blajar..he..he

    ReplyDelete
  28. Nak gi mana agaknya cuti sekolah ni yer DZ.....Nak ndik velon yeh.....dah booking lum...

    ReplyDelete
  29. nak tau dah kena ke belum..
    ko tunggu lah 2 minggu lagi dari tarikh ziyyad kena...
    :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...