Wednesday, September 3, 2014

Saadah

Ini patient aku, seorang baby berusia 11 bulan..



Kagum aku..
Di zaman nama kanak kanak zaman sekarang canggih manggih 2- 3 patah perkataan..
Ayahnya memilih satu nama yang ringkas.
Dah la ringkas, " nama lama" pulak tu..
Satu aja aku harap...
Janganlah bila masuk sekolah nanti baby ni jadi bahan ejekan budak2 sekolah..
Ye lah, budak2 sekolah..nama2 macam ni memang selalu jadi bahan..

47 comments:

  1. nama bapak lebih moden daripada nama anak

    ReplyDelete
  2. Me suka name ni... takde la klasik sgt... comel je... tapi takleh salahkan ibu bapa anak ini juga... name mcm2 rambang mata memilihnya.. pilihan yg tepat ..mungkin... kalo kene ejek, jentik je idung dia, hahahaha...

    ReplyDelete
  3. betul2..skang nie budak2 sekolah dh xmcm dulu...ehhh tp dulu time zaman saya sekolah semua dah duk main nama bapak..dh xde istilah panggil nama betul dh..hurmmmm, acanner tuh???..

    ReplyDelete
  4. kagum..saya agak terjebak sbb anak no 1 nama dah panjang.. karang kalau anak no 4 nama pendek, takut da besar dia kata dia anak angkat pulak..haha...

    ReplyDelete
  5. ha ha comel. nama anak saya 2 patah je tak panjang mana

    ReplyDelete
  6. As-salam..

    Rasanya skrg nama klasik kembali menjadi trend kut.. sebab ada dua tiga nama baby yang akak dengar sezaman dengan nama akak he..he.. bab kena kutuk tu akak pun merasa masa zaman sekolah dulu.. hu..hu.. tapi tetap bangga dengan nama tu sebab arwah ayah yang bagi..

    ReplyDelete
  7. Nama apape pon boleh jadi ejekan. Nama anak2 saya semua seketul2. Senang panggil full. Tak payah potong2.

    ReplyDelete
  8. Sedap namanya..cuma memnag la budak2 sekarang kreatif melampau..nama orang dibuat main je..

    ReplyDelete
  9. Ok sedap nama tu, saya kalau ada baby pun mau nak pilih nama klasik jugak lebih senang kan..

    ReplyDelete
  10. zaman sekarang bukan senang nak letak nama camtu...lagi senang nak letak nama panjang2..dah jadi trend..apapon tabik kat parent dia..:)

    ReplyDelete
  11. Susah nak jumpa nama yang klasik di zaman sekarang ni. Nama sedia ada pun kena ejek, apatah lagi nama yang unik..

    ReplyDelete
  12. Kadang-kadang, ajaran ibubapa sendiri. Bila tgk yg rare sikit (bukan pelik ya tapi rare), mulalah mulut nak bersuara.

    1) Eh, tingginya budak nie! Dah macam zirafah lak aku tgk.
    2) Besarnya budak ni. Macam gajah!
    3) Eh, bantut ke budak ni? Dah macam Hobbit (Ok, saya tokok tambah je bab Hobbit tu)
    4) Saadah? Kampung okeh!

    Kan? Tak yah jauh, kat opis sy ni pun klu tgk pd mulut makcik-makcik sekalian alam....haih!

    ReplyDelete
  13. baik maknanya semoga baik pekerti baby ni

    ReplyDelete
  14. susah nak jumpa nama camtuh skrg.
    nama bb skrg.. koman2 2 patah perkataan. hehehe

    ReplyDelete
  15. Saadah bermaksud kebahagiaan. Semoga kebahagiaan menjadi milik anak ini, di dunia mahupun akhirat. Sekarang, nama klasik memang kembali semula. Beberapa orang anak murid saya dinamakan dengan nama klasik, tak ada pula dengar ada ejekan setakat ini.Nama anak-anak kawan saya pula, Fatimah, Ali, Aisyah :)

    ReplyDelete
  16. yang penting ia membawa maksud yang baik :)

    ReplyDelete
  17. manis name tu kan doc...betul ckp doc tu..skrang susah nak nak dpt budak yg name macam nie....

    tgh bayangkan kalo dayyan dpt haji....HAJI MUHAMMAH DAYYAN UQAIL...heheheeh ...belum lagi kalo cucu dayyan sebut name atoknye ...adoiiiii heheheheh

    ReplyDelete
  18. Back to the old timer.. Nnt nk letak nma anak melor. Sesapa ejek nama anak kite siap la...berani mereka!

    ReplyDelete
  19. Maksud dia kebahagiaan atau kesenangan itu yg ayah dia pilih tu doc.

    ReplyDelete
  20. Jangan main2. Nama saadah tu nama srikandi kot. Hehe. Nama anak buah ana pun satu seketul gitu je, Asiah binti Muhamad Othman Affan. Nama ayah yg overdose panjangnye. Ekekeke

    ReplyDelete
  21. Nama anak2 boss sy pun simple..sorang ahmad sorang muhammad...

    ReplyDelete
  22. hermmm... dulu masa skolah budak2 tak ejek nama... tapi dia ejek fizikal kita.... ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik ilang separuh komen...

      -- takpe nama ape pon janji makna nya baik ;) --

      Delete
  23. sepupu husband sy laki bini memang moden.jenis up to date punya orang..tapi nama2 anak memang sempoi..Latif, Ibrahim, Latifah, Hamidah..

    hamidah tu anak bongsu, baru 10 bulan..

    ReplyDelete
  24. eh saya suka nama lama2
    especially Mariam

    ReplyDelete
  25. Ada apa pada nama. Maksud disebalik nama tu yg penting. Tapi suka nama ni. Klasik. Memang nama bebudak skang canggih manggih. Masa daftar anak darjah satu awal tahun tu. Macam² nama. Sampai tergeliat lidah nak menyebut pon ada.

    ReplyDelete
  26. Yang sebenarnya, ramai dah mak pak akak nengok dah back to basic. Beri nama yang simple semula. Nama Mawar, Teratai..Jelita, Anggun..semua akak dah jumpa. Dok registerkan nama anak2 staff, tu yang mengikuti peredaran zaman. Akak dulu malas nak pikir. Nama anak, copy paste nama bapak. Adjust yang ujung2 jer.

    ReplyDelete
  27. Ya...ssh nak cari nma mcm ni skrng...smua pun paling panjang 2 patah perktaan...anak sy pun..huk3...

    ReplyDelete
  28. Saadah kalau tambah Nur Saadah dah nampak moden sikit... Apapun ibu bapa dia mungkin ada alasan tersendiri memilih nama tersebut.

    ReplyDelete
  29. budak2 la bukan tau nama lama..so, jarang dengar ada yg menangis diejek nama..
    selalunya kena usik dengan cikgu veteran le

    ReplyDelete
  30. Xde apa2 kot. Plg2 x pun bdk2 ni akan tny 'saadah' je? Ada je yg letak nama2 pendek cuma dikomersialkan ejaan mcm kaseh, qaseh. Yg penting makna pd nama anak tu. Hrp yg baik2 aje.

    ReplyDelete
  31. saadah..senang nak sebut 1 nama saja. nama sampai 3patah perkataan..tapi yg di panggil hari2 satu nama saja. susah bila nak isi borang..belum campur nama bapa ug panjang juga..hehe

    ReplyDelete
  32. ~trend sekarang macam dah nak reverse kan? dulu sampai tiga perkataan, sekarang dah start guna dua perkataan je. lama2 mungkin mak bapak cuma bagi satu perkataan je kot. macam nama budak ni.

    ~kawan aku dulu ada nama pendek, ZAH aje...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu saya, zu bin che soh. zu? sesingkat sungguh! hehe

      Delete
  33. Eh..kwn mak pun ada gak gini. Mudah dah ringkas je semua anak2 ni. Sepatah2 je nama anak dia. salah 1nya nama aisyah,husna ngan apa tah 1 lg..nama bapak pun sepatah gak. Good kan..

    ReplyDelete
  34. barangkali nenek dia yang suka kot nama tu...mcm sepupu sy...nama adik beradik dia semua nenek da yg beri ;-)

    ReplyDelete
  35. singgah sini.. hmm nama glemer dia nanti "ada" kot.. comel je. exam nanti dia senang sebab nama pendek.. :)

    ReplyDelete
  36. ada jugak gabungan nama moden dan klasik, sebab anak kawan saya dia gigih berebut dengan laki nama anak. sudahnya digabungkan terus.

    ReplyDelete
  37. eh ok la nama ni
    aku ikut hati mmg nak pendek je
    satu perkataan je utk nama anak
    tapi papa derang
    alahaiiii
    layan ajelah
    amik ko
    skang nak tulis nama
    jenuh

    ReplyDelete
  38. Pelik gak tu....agaknya tok dia yg bagi nama hehe...
    DZ tak senyum ke masa tengok nama dia....ke menyalahi etika kedoktoran senyum sinis terhadap pesakit?

    ReplyDelete
  39. senang nak ingat senang nak sebut..my friend anak dia nama..Orchid Suraya...hehehee

    ReplyDelete
  40. Klasik sangat nama ni. Masih ada lagi makpak macam ni. Harapnya budak ni bila besar nanti tak kena bahanlah dek namanya yang simple dan klasik sangat. Zaman sekarang ni kalau nak bagi nama anak, haruslah tak cukup nafas nak menyebutnya :)

    ReplyDelete
  41. saadah blm lagi klasik.ok je bg sy.kalo saadiah ke zabedah ke bru nama mcm org2 lama..org2 tua hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...