Wednesday, September 24, 2014

Pentingnya Ilmu

Di stesen Petronas R&R Genting Sampah

45 comments:

  1. Mmg pernah baca ni. Sebab tu saya dan suami selalu isi waktu malam .... :)

    ReplyDelete
  2. memang pernah baca tips untuk isi minyak..tapi tak ikut pon..huhu..:)

    ReplyDelete
  3. Salam DR... aiks betul kah ni?? haha..

    ReplyDelete
  4. ok... umh aku dan GS dekat, tapi naik karak minyak pon kering. hehehe

    ReplyDelete
  5. Betullah tu tapi kakak ni isi minyak ikut tank kalau dah nak kosong tak kira tempat/masa isilah aje:)

    ReplyDelete
  6. ooo ye ke doc...lieya mmg tak tau pun...eh tapi baru teringat mmg kalo isi minyak malam lagi bagus dari isi minyak tghari panas2 tu kan org kate....same laa mcm teori ni kan....

    ReplyDelete
  7. Pernah terbaca info bahawa isi petrol ketika cuaca sejuk lebih menguntungkan. Cuma saya biasanya isi petrol ketika sign merah tangki berkelip-kelip tanda ia sedang lapar minyak. Selagi kenderaan masih kenyang saya tak isi petrol walaupun ketika itu cuaca sejuk...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum,
    Daku cuba isi petrol waktu malam atau pepagi....tapi, kalau terdesak isi ajelah tengahari buta pun huhuhuhu

    Nak kena pi isi di Genting Sempah ke ni? Jommmm hu huhu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmsalam..(jawab salam anyss)..hehe..

      sama la..seboleh-bolehnya cuba isi petrol waktu malam/pagi..tapi kalau dah emergency lampu minyak tu dok berkedip-kedip, tengahari rembang pun tengahari rembang la..tak peduli dah tips tu semua..

      Delete
  9. Antara stesyen minyak wajib utk akak berenti isi minyak setiap kali balik ke KL dari Kuantan. Dan memang akak test dan it's true. Kalau di Cameron, isi minyak sure penuh tank dengan harga yang murah. Sebab tu seboleh mungkin akak elakkan isi minyak waktu matahari tengah terik. Kadang2 pukul 5 petang pun masih panas kan...

    ReplyDelete
  10. untung jugak eh orang di tempat sejuk..

    ReplyDelete
  11. selalu cari masa isi minyak waktu petang @malam

    ReplyDelete
  12. gud ifo ni DZ...nampak sgt akk ni cetek ilmu...baru jer tau ni ha...timokasih byk lah yorr..

    ReplyDelete
  13. pernah terdesak ms tu isi gak minyak kete tgh hari buta.. hurmmm, beza sgt klu isi mlm atau awal pagi..

    ReplyDelete
  14. Blk kg nanti berhnti isi minyak kt sini.

    ReplyDelete
  15. kalu pagi tak lambat selalu isi minyak waktu pagi..

    ReplyDelete
  16. Saya isi minyak pagi-pagi nak pergi kerja kalau tidak pun malam-malam. Kira saya pun clever jugalah ya walaupun tak tahu kenapa orang suruh buat gitu :)

    ReplyDelete
  17. Ada org kate, jgn isi myk waktu tengahari. Pnh isi ms time tu. Myk mg cpt turunlah. Tataulah, maybe btul or kebetulan.

    ReplyDelete
  18. saya biasa isi minyak waktu pagi.. selagi boleh elak mengisi minyak ketika waktu panas..

    ReplyDelete
  19. selalu isi pagi2 sebelum g keje... tak tau la ok ke tak.

    ReplyDelete
  20. Betol kan notis tu DZ??
    sbb suami saya selalu isi minyak watu pagi atau malam..
    katanye kalo isi minyak waktu suhu sejuk.. minyak lagi banyak dari angin.
    hehehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zura .... tak yah tanya DZ kat komen ni sebab DZ bukan reply komen pun hehe......
      Pernah jugak org kata gitu, tapi kadang tu kalau meter dah E OKje isi ajelah walaupun tengahari buta .... kalau tak isi ada pulak yang kena tolak keta tgh jalan hehe

      Delete
    2. haipppp...ada masa saya reply persoalan blogger lain samada di entry saya, atau di blog org yg bertanya tau..hahahahahaha

      Delete
    3. kadang-kadang jawap dalam ati je..

      Delete
    4. Haha.....tu diaaaa, dia dah mengeow.....
      Sadis sungguh kalau jawab dalam hati hehe....

      Delete
  21. Ni alasan suami saya selalu bagi bila dia selalu isi minyak keta dan motor masa nak ke masjid waktu subuh...dulu saya tak tau..ingatkan saja dia nak jimatkan masa rupanya ada sebab lain..

    ReplyDelete
  22. Kami isi bika sempat.. Tapi isi shell mcm lagi tahan lama berbanding isi petronas.. Tak tau la kenapa..

    ReplyDelete
  23. Molecular theory mmg dah betul...
    Tapi, compression tu berapa %? Dan setahu aku tak byk cecair yg compressible...atau adakah?

    Tapiiii.....gelembung udara yg terlarut dlm cecair /petrol boleh mengembang dek suhu dan tekananl lalu mengambil ruang isipadu cecair tu....again...berapa %?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah.. sampai demand percentage jenuh la nk menjawab. but basically in theory mmg leh guna la nasihat ni

      Delete
  24. Ooo.. Baru tau.. Tapi saya tak de keta pun lagi. So memang tak ambil tahu sangatlah tentang waktu yang sesuai isi minya keta ni. heh.

    ReplyDelete
  25. petrol ni mudah meruap bila terdedah.. bila isi di tempat sejuk peruapan tu kurang so petrol yg masuk tangki tu sepenuhnya la kurang pembaziran.. tapi berapa % peruapan berlaku tak tau la.. petrol di letak dapam bekas yg terbuka akan kering sendiri..

    ReplyDelete
  26. biar betul..ada signage gini!
    tapi mmg tau info tu, isi awal pg atau malam.

    ReplyDelete
  27. Pernah terbaca info ni. Tapi kekadang saya isi tak kira masa. Ikut time bila tank minyak minta di isi.

    ReplyDelete
  28. pernah tau jugak hal ni.. tapi kadang belasah gak isi minyak waktu tengah hari panas terik.. ate kalau jarum minyak kereta dah menyala tak kan nak biarkan.. buatnya kereta mati tengah jalan sapa nak tolong tolak.. hahahaha.
    Kalau tak kat genting sempah pun kita still boleh isi waktu malam.. waktu malam kan sojuk :)) atau pun waktu hujan.. hahahaha (macam tak logic je statement kak jah ni.. phuii)

    ReplyDelete
  29. Lama dah tau info ne..memang isi minyak sebelah mlm..

    ReplyDelete
  30. KA isi bila dan je, walau lebih prefer isi pagi2 or malam2 hehehe

    ReplyDelete
  31. Tak kisah dah asal minyak tinggal sikit je terus isi. Hehe. Takut nanti tersadai pulak kereta tu tepi jalan.

    ReplyDelete
  32. saye isi minyak bila minyak habis. tak kira sejuk ke panas. huhu.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...