Monday, August 25, 2014

Transformasi 365 hari: 25 Ogos 2014..hari pertama.

Chris Powell gunakan masa setahun untuk pesertanya ber- transformasi.
Tanpa produk produk seperti Herbalife/Shaklee/Amway/Sendayu Tinggi/Terlajak Laris/etc.
Hanya pure dedication on regular exercise + healthy diet.
Itulah yang sepatutnya kita buat.
Itulah yang memang sepatutnya aku buat.
Maaf buat yang tegar produk2 yang tersebut, aku secara peribadi memang menolak menggunakan produk utk sihat.


antara jenis diet yang baik boleh ditemui di kitchen rumah aku mulai hari ini

Ada yang mengeluh kos utk sihat itu tinggi...serba serbi tinggi..
Beras herba ponni ( beras low GI) mahal katanya..
Beras perang mahal..
Roti wholemeal mahal..
Olive oil/ canola oil mahal..
Ikan salmon mahal..
Ayam organik mahal..
Sayuran segar / organik mahal..
Buah buahan seperti avocado, kiwi itu mahal
Beli basikal itu mahal..
Keahlian gym itu mahal..


Padahal untuk sihat itu, memang mahal harganya.
Bila sakit, lagi mahal kos nya.
Kita selamba puaskan nafsu makan burger 3 tingkat yang mahal...tak apa katanya..
Kita selamba puaskan nafsu makan kek sepotong & minum kopi belasan ringgit sambil sibuk layan wifi free, tak apa katanya..
Kita selamba makan ikan patin belasan ringgit sepotong, tak apa katanya..
Kita selamba bakar duit belasan ringgit ringgit nilainya sehari semalam, tak apa katanya..

Selain kos, masa juga katanya sering mencemburui kita..
Sibuk kerja, sibuk jaga anak, sibuk belajar, sibuk itu dan ini..
Masa ada 24 jam..
Maka kena pandai curi masa, cari masa.
Nak tunggu dah tak sibuk baru nak regular exercise..
Jawabnya sampai usia pencen lah baru ada masa...
Itupun masa tu kalau masih sihat...tak sakit lutut, tak sakit jantung.

Tepuk dada, tanya kehendak.  :)


35 comments:

  1. Saya pun menolak untuk menggunakan produk sihat doc. Entah kenapa saya terlalu takut untuk mencuba. Walaupun dicadangkan. Apa yang penting, jaga makan, jaga kesihatan walaupun kadang2 tewas dengan makanan yang erkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk teringin.

    ReplyDelete
  2. sebenarnya product bukan menjamin apa2.. sbb in the end, kalau lifestyle tak boleh ubah.. makan ikut dan.. nak bersenam culas.. tak ke mana mana jugak.. pada saya, sangat sangat salah kalau orang mempromosikan bahawa product boleh kuruskan badan.. nama pun supplement...

    ReplyDelete
  3. Sy tak pnah ambik apa2 supplmnt...alhamdulillah...dlm msa sethun..bole trun berat badan.....sy nk trun berat badan...sebab nakkan life yg sihat..senang begerak cepat, kaki tak sakit bila lama berdiri...kan...yg pnting jaga makan...dan senaman...tu je..

    ReplyDelete
  4. Kakcik pernah kurus dengan mengamalkan gaya pemakanan sihat - lama dulu laaa...

    ReplyDelete
  5. saya pon nak jugak berdiet ni
    nanti baju kawen tak muat !

    ReplyDelete
  6. Hurmmm..nmpknya mak pun nak kena start berdiet secara sihat jugak ni. Dc dah mula...mak bila lg kan??

    ReplyDelete
  7. Bagi yang main gym macam saya ni memang sedia maklum DIET tu sangat2 pentingkan doc. Diet di sini bukan tak makan langsung macam apa yang orang kita fikirkan. Diet tu makan makanan yang sihat dah mengikut keperluan badan kita. Hehe. Tak memasal jadi pakar pemakanan pulak. Kalau diet tak betul, bersenam la mcam mana pun memang ke laut jugak perginya kan. Senang cerita diet adalah segala2nya untuk kurus ni.

    Macam saya cuma ambik protein je untuk supplement bila main gym ni. Nak baiki otot dan bina otot. Nak harap protein solid food saya tak mampu. Duduk pun dengan mak ayah. Nak makan asing-asing macam tak manis pulak. Carbo saya kurangkan.

    Memang mahal untuk sihat ni. Lagi mahal belanja bila dah sakitkan doc. Betulkan kalau ada mana2 yang saya silap ye. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bro hazmin hamudin..saya ada pengalaman kerja dulu(kedai suppllement)..ramai ahli gym x kira chinese,melayu,india dll..untuk protien dan supplement memang tinggi kos nye,tapi kalau bila penyakit dah sampai tanpa recovery yang betul lagi lah berganda kos nye...itu pengalaman saya lah..

      Delete
  8. moga istiqamah doc, moga saya pun boleh bt mcm doc jugak... tp bt masa nih yg sentiasa ada kt umah quaker oat n roti lain2 yg tang beras tu lum ada lg... sya pun tak percaya produk kesihatan utk kurus sbb dh serik

    ReplyDelete
  9. puasa sunat isnin dan khamis pun ok.

    ReplyDelete
  10. DZ.. nak mintak pencerahan..
    ade orang cakap.. gula equal tuh x bape bagus kalo nak ganti gula biasa?
    lebih baik guna gula stevia kalo nak ganti gula biasa.
    sbb katanye ade sejenis bahan yang bahaya dlm gula equal tuh sekiranya gula tu terlebih suhu(masa masak). betol ke DZ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya, terlalu banyak dakwaan di internet yg mengaitkan artifical sweetener dengan risiko kanser, sawan, dan macam macam sakit lagi lah :) Artifical sweetener dalam Equal tu ialah jenis aspartame. Ada jugak jenis sucralose. Kedua dua aspartme & sucralose ini dah dibuat pelbagai ujian, namun takde pun yg boleh buktikan dakwaan ianya menyebabkan kanser dan lain2 masalah tu.

      Ini antara credible report tentang ' selamatnya' nak guna gula aspartame / sucrolose
      http://www.nbcnews.com/id/14556707/ns/business-consumer_news/t/are-sugar-substitutes-bad-you/#.U_q8_2PDW3E

      Pun begitu, antara semua jenis artificial sweetener, elok lah pilih dari sumber semulajadi..contohnya Stevia.
      Saya gunakan gula stevia yang Equal keluarkan :)

      Delete
  11. agree! time management tu yg penting...org slalu claim die amat bz, tp hehehe

    time management tu yg x betul huhi....

    ReplyDelete
  12. Erpp...patin? Sakit lutut? Waa....doc. Ko sajer nak perli akak kan...? Tp x per..nawaitu tu penting. And agree. Supplement ni akak pun x konpiden. Tapi tgk beras cekelat tu...trauma.

    ReplyDelete
  13. nak seribu daya kan dok



    tapi gulai ikan patin sedap dok!!

    ReplyDelete
  14. Saya pun sedang berusaha.. tapi tidaklah begitu ketara..

    ReplyDelete
  15. selagi tak sakit..
    org kata, rugi tak mkn sedap2.. dah sakit xleh mkn dah..
    pas ni cantik mcm org lain..kalau tgok model2, artis2 yg cantik..mereka mana ada mkn sedap..
    mkn salad, daun kayu je..
    kalau nk jimat, bnyk mkn daun kayu, ulam2..jimat minyak, santan semua.mkn mentah2.

    ReplyDelete
  16. Kakak ni dah tua kenalah jaga so semuanya di atas juga ada di dapur kakak
    Cuma beras dan gula jenis tu tak ada lagi.. dan olive oil kakak guna yg brand Bertolli.

    ReplyDelete
  17. Ya..betul pasal kos tu.
    Aku dah kira dulu...kalau dah sakit, duit keluar mcm air terjun tanpa kita boleh sekat-sekat...kecuali kalau mmg x nak keluar belanja.
    Guna myk zaitun utk stir fry, beli kuali steamer, ayam buang kulit, 2jenis buah sentiasa, masak sayur kpg yg kurang guna racun mcm pucuk manis, pucuk ubi, kangkung...elakkan sayur2 byk guna racun mcm kacang pjg, sawi, kailan, kobis, terung dll...beras herba ponni mula2 mkn tak sedap, tak puas, tak kenyang tapi lama2 lidah dah biasa akan jadi sedap...kena ajar lidah...sbb lidahlah yg cerewet...perut tak cerewet...

    ReplyDelete
  18. Apabila sakit dah datang ... penyakit2 dah menyapa. Barulah kita sedar mahalnya nikmat kesihatan ...

    ReplyDelete
  19. setuju doc...ape lah sgt kos barang2 ni dari kos rawatan....kos rawatan lagi mahal....jd beringat2 lah kite dari skrang....

    all the best doc.... lieya skrang abis2 pun puase sunat pastu cycling belakang umah jek laaa...dpt keluar peluh sikit pun jadi leee heheheehehe

    ReplyDelete
  20. Kata-kata yang paling mudah terucap bagi mengelakkan senaman ialah 'masa sangat mencemburui kita'. Sayangnya masa untuk beratur di KFC, pizza, gerai burger, restoran nasi kandar dan lain-lain itu tak mencemburui kita pulak... :)

    ReplyDelete
  21. Produk untuk kurus tidak, bersukan secara rutin juga tidak banyak alasan macam kata doktorlah tapi aktiviti kat rumah tak berhenti2 setiap hari naik turun tangga 3-4 kali sehari dari tingkat dua. Harap iu dapat membantu sikit sebanyak!

    ReplyDelete
  22. Selamat berdiet secara sihat doc. Good luck.

    ReplyDelete
  23. Betul sangat laa tuh doc.. sendiri mau ingat laaa.. berpada² laa kan

    ReplyDelete
  24. Akk pun sama jugak la DZ..tak pernah ambil apa2 suppliment..yg penting makan ni ikut sunnah kan..Berhenti makan sebelum kenyang...Ini selagi boleh perut tu di isi..selagi tu lah disumbat...Ni akk pun tgh nak usaha balik turun ke 55 kg...raya hari tu open house disana sini...sunnnah tah kemana...diet tah kemana...sumbat jer ikut suka....haihhhhh...ckp kemain pandai suh ikut sunnah...APTB...

    ReplyDelete
  25. so true! sy pon xmkn supplement..

    ReplyDelete
  26. Yup doc! Kami pun ke arah yg lebih sihat. Inshaa-Allah moga ada rezeki lebih utk melabur benda sihat mcm ni!

    ReplyDelete
  27. betul tu doc,cuma nye orang kita ni amat2 jaga hati kawan2 atau keluarga ipar duai,kalau dah weekend ada kenduri kawin saudara mara ipar duai...sampai 3-5 orang..mcm mana tu doc?nak tolak takut kang terasa hati..last2 makan jugak..kalau dah 3-5 kenduri kendara kita pergi,agak2 bape banyak lah kalori tu..masalah ni
    hehehe sekadar lontaran pandangan insan kerdil je..jemputlah ke teratak buruk kawan ye http://adayana79.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...