Thursday, August 28, 2014

Modus operandi kaki MC

Ni aku nak bukak rahsia sikit..
Orang selalu tanya, macam mana doktor tau " patient tu tak sakit, tapi menipu nak MC"

Antara modus operandi kaki kaki MC  ialah:

Tanya lain, jawab lain.
Aku tanya, dah berapa hari demam ni? Patient jawab " saya takgi kerja tadi "

Salahguna nama bos
Suka sangat kaki2 MC ni guna nama bos ..kononnya " bos suruh saya amik MC", atau " bos suruh saya balik".  Bila aku mintak no telefon bos nak cakap dengan bos, terkedu kedu nak bagi.

Guna reverse physchology
Dia tahu doktor strict nak issue MC, so bila dah habis mati akal semua pemeriksaan fizikal reveal takde yang abnormal, maka di guna pendekatan " nak psycho doktor".
Contoh " kalau doktor tak bagi saya MC, kalau on the way saya gi kerja saya eksiden, doktor nak tanggungjawab?".  
Amboi amboi amboi, enaknya kamu berbicara sebegitu ya.

Tiada penumpuan ketika diberi penerangan
Kita cubalah bersangka baik beri penjelasan tentang " sakit" nya, bagi tau cara makan ubat, tips itu dan ini, muka dia resah aja..macam tak seronok dengar. Last last dah tak tahan sangat, in the middle of conversation doktor tengah beri penerangan, dia mencelah " saya boleh MC tak hari ni? "
Sakit hati ke tak ? :P

Suka exaggerate symptoms
Gaya ceritanya macam teruk sangat, nazak.
Cirit birit dah 15 kali, muntah 8 kali. Bila check : haraaaammm takde tanda dehydration, vital signs semua stabil, check perut sikit....nahhhh..elok aja takde bunyi keroncong.
Satu lagi, bila bagi cerita, dia suka buat alasan camni " saya doktor..semmmmuaaa sakit...kapla sakit, badan sakit, mau muntah, berak pun ada sakit, kaki sakit". Pendek kata, segala mak nenek system dalam badan dia, sakit :)

Nanti aku tambah lagi..
To be continued..

32 comments:

  1. Hihi.... itulah kalau nak menipu doktor kena bijak sebab kalau tak bijak org tu bukan doktor!
    Gelihatilah pulak kakak baca N3 ini:)

    ReplyDelete
  2. Perghhh Kaki MC pun ada modus operandi jugak yer DZ.....dasar pemalas kan...tak sakit mintak sakit...Allah bagi sakit betul2 baru padan muka...Alhamdulillah...1 MC tuk tahun 2014 berbaki lagi 4 bulan ni..Allah beri kesihatan yg baik..TKasih Ya-Allah...

    ReplyDelete
  3. kalau pakai mask .. awak bagi MC tak ..??


    * sambil melilau mencari Uncle Gedek *

    ReplyDelete
  4. Kalau dah nama kaki MC, memang boleh jadi pelakom tambahan. Ada jer alasan nya kan doc. Siap buat muka sakit padahal buat2 sakit.

    ReplyDelete
  5. kihkihkih..tergelak2 saya baca..xsabau nak tunggu yg continue punye story..;)

    ReplyDelete
  6. stress jugak jadik dokter yer DZ.
    ingatkan senang.. hahaahha
    hanya org terpilih jer yang boleh jadik dokter.. cam DZlah.
    kalo sy kureng sesuai.. bekeng lebih.. hahahaha

    ReplyDelete
  7. hahahhah....ayat² biasa...lepas ni..bagi time slip je..bukti hadir ke hospital @ klinik...

    ReplyDelete
  8. he he..nasib saya pergi klinik tapi jarang minta MC..tapi doc akan tanya hari ni kerja ke? Bila saya cakap patutnya kerja, terus doc kata 'ok saya bg MC' hihi

    ReplyDelete
  9. semua sakit kalu, refer hospital la....buat ja referal letter...mc suh pi mintak kat sepital :)

    ReplyDelete
  10. alamak...~! kantoi sudaaa... hahaha..

    ReplyDelete
  11. Hahahahaha! Sy tergelak kot baca entri doc ni. Mcm manalah perasaan doc eh melayan kerenah org ni?

    ReplyDelete
  12. Kadang2 ada staff yg siap berpesan kepada kawannya, "Esok aku tak datang kerja....MC..."
    1. Bagaimana dia tau esok dia akan sakit sedangkan hari ini segar bugar aje?
    2. Bagaimana dia begitu yakin esok doktor begitu pemurah memberinya MC?

    ReplyDelete
  13. sama la dgn cikgu di sekolah, dah boleh baca peel budak2. tak siap kerja , buku tertinggal @ alasan2 lain.

    ReplyDelete
  14. Dalam hal ini, doktor perlu gila babas kawal emosi. Jika tidak, mmg dokter perlu bagi dia mc dan silap2 doktor boleh kena saman; pasal cepuk pesakit.. Haha

    * saya tak lupa password. Saya hanya buat2 lupa. Tqvm masih sudi komen. Hihi

    ReplyDelete
  15. mcm2 ragam ya...kalau yg betul2 sakit..tak payah mintak mcm..doc sendiri yg akan bg hehe

    ReplyDelete
  16. keh keh keh...doc yg berpengalaman luas dlm menangani kaki2 MC..dah expert modus operandi kaki2 MC..Hahaha..makin payah la kaki Mc nak dpt MC klu jumpa doc ni.

    :)

    ReplyDelete
  17. saya tak pernah MC, bukan la tak penah..jarang jarang sgt MC.. selalu EL la.. anak tak sihat kan.. alasan anak la selalu digunakan...

    ReplyDelete
  18. mcm2 kerenah... kalu betul2 sakit doc sndiri yg sarankan bg mc bkn kite yg mintak

    ReplyDelete
  19. Saya yg mc lama, sakit2 pun datang ofis gak siapkan keje. Sakit sampai tak boleh jalan tapi hati meronta2 risaukan opis. Mcm manalah diorang boleh menipu utk nak mc yer. Kalau penat keje, ambiklah annual leave.

    ReplyDelete
  20. hahaha, terima kasih doktor untuk pendedahan ini. lucu betul. macam terkena kat batang hidung sendiri. sekarang tak yah mintak MC dah, sebab dah jadi WAHM

    ReplyDelete
  21. Yang nak MC ni semuanya ada penyakit doktor. Penyakit M. Hehe..
    Macam-macam ragam dia orang ni ya.. =D

    ReplyDelete
  22. geram tau dengan staff yg selalu mc tapi bila datang keja esoknya..sihat walafiat ja..kita pulak yg stress dengan dia yg dok mc tu..tu yg geram dgn docs yg suka2 hati ja senang2 bagi mc kat org tak sakit..

    ReplyDelete
  23. hahah..macam2 perangai..muka orang penipu ni memang mudah dikesan..

    ReplyDelete
  24. belum lagi yang kata sakit mata kan doc..;)

    ReplyDelete
  25. Kalau dapat doctor strict mesti itu 1st and last kaki MC tu datang.. ekekeke..

    ReplyDelete
  26. kihkih.. gelak sakan cikda baca.. baru betul..macam2 ada.. hahahha.. sabo jela doktor kan..??

    ReplyDelete
  27. Haha... Sy pernah berhadapan dgn doc yg mmg kedekut nk bg cuti skt. Demam mmg tahap nak pitam dh ni. Checked temp pn dh high. Xde bg pelepasan. Terpaksa la ke kelas mcm biasa. Sudahnya lps 2 ari bwk ke klinik lain & trs warded sbb suspect denggi. Terbaik. Kenangan la semua tu. My sil pn doc & bil insyaAllah... Xde la x suka doc kan. Hehe...

    ReplyDelete
  28. then i know, kenapa kakak ipar sy selalu meroyan dlm fb kerana patient mcm ni hehehehe

    ReplyDelete
  29. Doc...dah lama x MC...nak sehari bleh? sehari je...

    ReplyDelete
  30. Saya takda tanda-tanda itu makanya saya bukan kaki MClah. Yeah!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...