Monday, August 18, 2014

Kisah Kisah Seharian Di Klinik


 KISAH KISAH SEHARIAN DI KLINIK.

"Anak saya ni,tak pernah batuk selsema...risau la dia batuk ni"
- puan, anak puan bukan malaikat. Nabi Muhammad SAW pun sakit.

Soalan yang paling kerap budak remaja lelaki ( kadangkala lelaki yang dah tua bangka pun tanya ) " kenapa senget sebelah doc?"  " normal ke saya "  " ada kesan kalau saya kawin nanti tak?"
- Jangan risau, tak semua benda dalam dunia ini perlu simetri, terutamanya badan kita.
Kisah Testis & Breast

"Musim denggi. ..Demam hari pertama. Test darah hari ni terus boleh tak doc?"
-Sabar..tunggu sekurang kurangnya 56- 72 selepas demam, kalau masih tak kebah, atau demam dah kebas, tapi badan makin sakit sakit, hilang selera, kepenatan...kita test darah tu. Dan tak semestinya kena ada ruam merah, baru suspek denggi ya.

Test UPT kat rumah Vs klinik 
- Puan, test pregnancy kita guna kat klinik ni, sama aja yang macam puan beli kat farmasi. Kadar ketepatannya 97-98%. Jadi jangan risau, kalau keluar dua line tu, pregnant lah tu. Tak perlu nak membazir duit ulang test lagi di klinik saya ini  :)  Lain cerita kalau test puan buat sendiri kat rumah keluar line yang blur, saya akan ulang. Itu pun seafdalnya ulanglah selang 3-5 hari dari sekarang, semolek moleknya di awal pagi ( air kencing pertama selepas bangun tidur). UPT tu detect hormon HCG, dan bacaannya paling pekat di awal pagi.

" Make sure makan ubat lepas makan ya..so awak belum sarapan kan, makanlah dulu", aku bagi nasihat.
- Rupa rupanya dia betul2 gi sarapan dulu, puas la staff klinik nunggu nak bagi ubat yang dah disediakan. Panggil2 tak menyahut..hahaha..

" Saya dah nak due ni..anak saya ni ( sambil tunjuk anak umur hampir 2 tahun usia) hisap breast saya..ada susu keluar doc..tapi warna oren oren kuning. Risau saya doc..orang kata, kalau hisap susu tu anak boleh jadi lembab"
- Puan, walaupun puan dah putuskan susu anak umur 2 tahun tu, untuk current pregnancy ini, bila dah hampir due date, memang susu dah terhasil, dan boleh keluar kalau puting di hisap/picit. Dan susu awal yang keluar tu namanya kolustrum. Memang warnanya macam tu. Jangan risau, tak jadi lembab anak puan, malahan bagus susu kolustrum tu, kaya dengan khasiat untuk bina sistem imunisasi badan. Cumanya, seeloknya janganlah bagi anak umur 2 tahun tu selalu main2 hisap breast, bukan apa, kesian kat adiknya nanti yang bakal lahir...takut kempunan susu kolustrum. 






34 comments:

  1. kihkih... patient memang suka bikin pening la

    ReplyDelete
  2. Normal kut utk mereka2 yg nk lbih kepastian...tp yg g ambik sarapan tu ... boleh pula gitu ya...mcm2 perangai...

    ReplyDelete
  3. hehehe.. macam-macam kerenah pesakit.. ;)

    ReplyDelete
  4. hehehe.. macam2 kerenah pesakit.. ;)

    ReplyDelete
  5. hehehehe macam2 tapi saye dapat banyak ilmu ni hehehe.
    Yang paling klakor pegi brekpes dulu hehe

    ReplyDelete
  6. hi hi..ada juga yang la orang macam tu ye doc..ambik la ubat dulu baru la keluar..nak minum ke nak balik ke dah tak susahkan orang

    ReplyDelete
  7. segannya ngan pertanyaan last tu.. kalau saya tobat tak tanya kalau doktor lelaki.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. Cerita yang no 5 tu paling best..pak lawak sungguh
    hehe

    ReplyDelete
  9. Huh!!! ada yg senget sebelah rupanya yer Doc..maklumlah takder anak lelaki nak chek...

    ReplyDelete
  10. suka n3 nih!
    walaupon klakar tapi penuh dgn ilmu.
    baca sambil gelak2 depan pc.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Kalau dah nama pun doktor mestilah jumpa macam-macam kerenah pesakit..
    Cuma ada yg naif sangat mungkin kurang membacalah tu... kelakar pun kelakar juga:)

    ReplyDelete
  12. penuh ilmu.....
    tapi biasalah.. kadang2 tu walau tahu, tertanya jugak... esp bila panik

    ReplyDelete
  13. Soalan yg mencabar jiwa sabar...kadang2

    ReplyDelete
  14. saya ni kalau bab2 gini malu nak tanya doktor..heheh..apa2 pun saya google dulu..lepas tu tanya mak,tak puas hati masuk fb cari doktor pompuan ke,inbox terus.hahahah..segan aih nak tanya..:P

    ReplyDelete
  15. Leceh la jadi Dr...

    Baik jadi sorang dr ni, nyanyi je.... dR Sam Rasputin...!

    ReplyDelete
  16. Ekekeke...tak menahan soalan no 2 tu. Tergelak² dah ni. Soalan yg last tu pon sama gak. Mana lah dia dapat info yg anak bley lembap. Kolestrum tu lah bagus.

    ReplyDelete
  17. Mcm2 peel..mcm2 ragam..tp syiok la Dr dpt gone tru pengalaman cmni kan

    ReplyDelete
  18. Kalau balik kg, suka minta adik bercerita pasal patient dia.. yang lucu ada, seram pun ada... huuuu

    ReplyDelete
  19. macam2 perangai pesakit..
    terkena pesakit yg lurus..sempat pulak pergi bersarapan..hehe

    ReplyDelete
  20. yang pi bekfes tu tak menahan,
    macam-macam ragam kan..
    hehe

    ReplyDelete
  21. Sbar banyak2 ye. Cabaran berkerja terutama memberi perkhidmatan pada org ramai...lagi tercabar kalau ada yg tak reti bahasa!

    ReplyDelete
  22. Bagi lelaki soalan 'senget sebelah' yg paling lucu. Stereng kereta lagi senget sebelah selalu, ini kan lagi stereng itu, hahahahaha....

    ReplyDelete
  23. hahahahaha...mcm2 soalan..tetiba tingat ms keje hosp dulu...pun sm jg...dia tanya mcm2...mcm la kite ni doc

    ReplyDelete
  24. doc tang ubat tu lawak...siap leh pi bekpes dulu...berjangut lee farmasi tgu nak bagi ubat yeak ehehehehehe

    doc nak MC? hahaahahah

    ReplyDelete
  25. kihkihkih...yg patient gie breakfast dulu tuh kelakar...ahahaha...lurus sgt tuh..

    ReplyDelete
  26. org tak tau ...begitu lah tahap kebimbangannya..hehe

    ReplyDelete
  27. ko doktor jgn la gitu
    kami ni bukan doktor kadang2 kebimbangan tu maha hebat
    tu yang check UPT kalau dah ada 2 line tetap nak confirm ngan doktor gak
    (utk kes2 accident la ni)
    kikikikikikiki
    tapi patient yang gi breakfast tu mmg x bley blah ar!

    ReplyDelete
  28. Kihkih. Mesti macam-macam perangai pesakitkan doc. Mesti masa jawab soalan yang bukan-bukan tu angin je satu badan. Tapi kalau ingat balik mesti boleh tergelak punya.

    ReplyDelete
  29. Yang pergi breakfast dulu tu memang respek betullah. Yalah, dah dinasihatkan suruh makan dulu baru makan ubat. Betullah tu, DZ :)

    Yalah, kami insan marhaen ni (eh, tetiba) memang tak tahu banyak benda berkaitan dunia perubatan so kalau sesekali dapat jumpa doktor memang suka betul nak tanya macam-macam soalan. Kalau doktor caj setiap soalan yang ditanya kena bayar dalam consultation fee, memang kita diam je tak tanya apa-apa pun....Kih3x

    ReplyDelete
  30. Macm-macam persoalan dengan pesakit yea. Seronok boleh baca cerita di sini.

    ReplyDelete
  31. heheh..mcm2 kisah kan wlpn sehari...sy slalo dgr cerita dr suami je..ku die xcerita sy tny mcm mana kt klinik harini...

    mcm2 ragam org kite blh tau..

    ReplyDelete
  32. Hehehe! Senyum sorang2 sy dibuatnya. Suka lak bc. Tp bab UPT tu, sy pun pnh nak double confirm n check lg skali kt klinik. Huhuhuhu!

    ReplyDelete
  33. Hehehe tersengih2 je baca entry doc ni... tabahnya doc nak melayan yea...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...