Wednesday, August 27, 2014

CMC oinment



Semenjak naik cuti raya, memang musim sakit mata kat Shah Alam ni..
Berderet deret orang sakit mata datang klinik.
Menjangkit sebab bila balik kampung jumpa sanak saudara + pergi open house.

Satu benda yang aku nak pesan..
Ubat oinment tu, sapunya di dalam kelopak mata, sebelah bawah ya.
Sebab ramai yang aku tau, kerana tak diberi arahan yg betul / salah faham arahan, mereka sapu di luar kelopak mata...mana nak jalan ubatnya! hahaha..
Ada yang bagi alasan ( bila aku tanya kenapa sapu macam tu).." barulah berkesan doc..sejuk aja kelompak mata"...:P

Satu lagi, ubat oinment tu mengandungi CHLORAMPHENICOL.
Sejenis antibiotic yang tak sesuai utk kanak2 bawah 2 tahun.
Tolong ingat ya, sebab ada doktor yg aku tau bagi aja oinment jenis ini pada baby.
Dan buat pregnant lady, pun kalau boleh avoid oinment jenis ini.
Sebab chloramphenicol itu boleh pass thru mucosa surface dalam mata, masuk blood stream, terus ke baby dalam kandungan.

28 comments:

  1. ada yang sapu atas bijik mato!

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas penerangan doktor...:)

    ReplyDelete
  3. Kakak suka N3 macam ini
    Menimba ilmu kedoktoran di sini..

    ReplyDelete
  4. Ade pengalaman buruk psl ubat mata yg menyebabkan anak hampir hilang penglihatan...serammmm...

    ReplyDelete
  5. Salam Dr.. memang musim sakit mata kan....moga dijauhkan lah.. pengasuh anak sy dah kena, so sy serta merta sy suruh dia cuti.. takut berjangkit kat anak.. .. TQ atas penerangan cara guna ubat sakit mata ni..

    ReplyDelete
  6. ha ah, kat Shah Alam memang musim sakit mata la ni... hu hu hu... sana sini pergi ramai jer yang sakit mata...

    ReplyDelete
  7. Kita dapat ubat ni jugak dr tapi tak pakai pun huhu..Kita guna ubat titik je, asal nak letak ointment ni asik lupa je..Tapi dr yang kita jumpa tu pun cakap sapu kat dalam bawah mata (siap tunjuk contoh lagi hehe)..

    ReplyDelete
  8. Btul tu..kadang ada je doc yg x bagi btul2 cara2 nk sapunya...kita ni..mna la taunya kan...:)

    ReplyDelete
  9. bgs jugak info doc nie..nasib baik klinik doc jauh..kalau area2 umah saya mmg klinik doc tmpt saya akan pegi..;)

    pssttt, tp bukan utk mintak "mc malas" tau..kihkihkih..

    ReplyDelete
  10. Berguna sgt info ni DZ...untung den ado geng maya doktor macam ekau ni...

    ReplyDelete
  11. x pernh sakit mata..
    alhamdulillah..
    tp sungguh kena bg tahu betul cra sapu tu..

    ReplyDelete
  12. selain dari sakit mata , boleh tak guna untuk kulit ke? sesuai tak

    ReplyDelete
  13. nasib baik saya ketegaq tak guna ointment ni aritu masa sakit mata.. haishh.. tak boleh pakai rupanya pregnant ladies..

    ReplyDelete
  14. Ilmu berguna ni ..... thanks doc for sharing :)

    ReplyDelete
  15. Prescribe la sekali rayban...pedih mata tgk cerah....haha

    ReplyDelete
  16. Thanks for sharing doc. Memang saya pon perasan ramai yg kena skit mata.

    ReplyDelete
  17. Akak pun dapat sakit mata dari kampung masa balik raya dan 2-3 hari lepas jiran depan rumah minta pinjam ubat sakit mata tu nak bagi kat baby umur 4 bulan. Akak halau dia pi klinik! Suka2 ja nak bagi ubat kat anak.

    ReplyDelete
  18. saya tak pernah sakit mata...jadi tak pernah la guna ubat2 mata ni..tapi ada la ubat ni kat rumah.suami pernah sakit mata..tak de pulak berjangkit..

    ReplyDelete
  19. tak pernah dapat yg mcm ni, selalu ubat titik je., tapi Alhamdulillah dapat satu ilmu.

    ReplyDelete
  20. tak penah dpt ubat mata yg ni..camne la nak letak dalam kelopak mata tu? mcm tak berani je...

    ReplyDelete
  21. OOoohhh.. okeh!
    mekasih DZ atas penerangan dan ilmu yang sangat berguna ini.

    Alhamdulillah.. setakat nih kami sekeluarga masih selamat dr sakit mata nih. harap2 dpt lah elak.. terutama anak2. kesian dorang~

    ReplyDelete
  22. ooo tak penah dapat ubat macam ini...
    ehmmmm memang ramai yang kenakan..

    ReplyDelete
  23. Moga2 tiada yang kena hendakNYA..

    ReplyDelete
  24. Ya Allah doc! Masa Khadeeja sakit mata ms raya aritu, ade doc yg bagi kami ubat ni. Astaghfirullah! Mujur kami tak bagi pun. Sobs!

    ReplyDelete
  25. Teringat dekat adik sepupu saya yang kena sakit mata minggu ni. Malam sebelum hari sekolah, Doktor pesan jangan pergi sekolah. Tapi esoknya dia degil pergi juga sekolah. Last.. last cikgu dia suruh dia balik. Banyak kali lah juga dalam minggu ni dia kena balik sebab cikgu dia tak bagi dia ada di sekolah lama-lama.
    Bila dah sakit mata ni. Cikgu tu pun mesti takut kena jangkitan nanti. Hehe. Panjang plak saya menaip. =D

    ReplyDelete
  26. dah lama x kena dan harap2 x kena la...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...