Wednesday, July 2, 2014

Minta lah Izin

Hari pertama Ramadan..
Aku sekeluarga kat JB sambut puasa dgn family..
Sekali check PM kat FB, ada rakan blogger nafira tanya " aku ada ke page yg promote kerja ladang di Australia" ?

What??

Aku check..

Rupa rupa nya PAGE INI gunakan gambar Ziyyad..
Gambar yg aku guna sebagai header blog ni..
Digunanya gambar Ziyyad sebagai profile picture..
Dan juga sebagai iklan..


Aku sound di page mereka..
Aku minta mereka remove kan gambar Ziyyad

Bukanlah aku kedekut..
Tapi boleh tak MINTA IZIN terlebih dahulu?
Main cilok aja gambar anak aku..
Aku tau la gambar Ziyyad tu mmg berlatar belakangkan Australia..
Tapi bila kau suka suka guna gambar anak aku utk promote page kau, itu boleh mendatangkan salah sangka orang yg kenal aku..contohnya blogger Nafira ingat aku ada buat bisnes " kerja ladang kat Australia" tu...keh keh keh

Dan kalau page tu di takdir kan page SCAM orang, menipu orang?
Tak ke nanti aku jugak yg kena tempiasnya?

Tak sampai 10 min lepas aku sound di page mereka,
Admin page dah remove gambar anak aku..
Dan minta maaf.
Aku pun tak mahu panjang panjangkan kes....
Lagipun bulan Ramadan..

Minta izin..
Bukan susah sangat..
Bukannya blogger atau pemilik gambar kedekut sangat..
Cuma perlu diberitahu, dan mungkin perlu diberikan kredit atas gambar mereka..

52 comments:

  1. hish..ada juga pengiklanan yang main rembat gambar orang lain ye..bahaya juga nih..

    ReplyDelete
  2. memang tak bertanggungjawap macam tu..suka2 jer amik gambar orang..
    diarang berkenan sebab gambar Ziyyad tu comel sangatt..

    ReplyDelete
  3. Ramai manusia2 yang tau adab sebenarnya....

    ReplyDelete
  4. Smp hati doc xshare pun kat kiteorg ade peluang keje kat ostolia...opssss, gurau jeeee..kihkihkih..

    hurmmm..this kind of things (opps, terspeaking london lak) la yg paling takut skang nie..suke2 je nak guna gambo org..

    ReplyDelete
  5. Nape die ambik gambo dak encem tu ek. hahaha.... daku pun tak izin kan....

    ReplyDelete
  6. Betul tu. Minta lah izin dulu. Tak der adab namanya ni. Main amik jer.

    ReplyDelete
  7. Admin tu kawan2 juga ke? Mgkn dlm hati mereka kata "tak mengapa..."

    ReplyDelete
  8. ingatkan gambar kuih muih ja kena cilok...

    haha..Ziyyad tu comel sgt..
    akak pun nak apply jugak keje kat sana..:)

    ReplyDelete
  9. aku faham perasaan kau bro, hehehe. dan kau lebih bernasib baik berbanding mereka yang lain, sebab diorang dah mintak maaf. kes tutup.

    *tak paham, kenapa la susah sangat nak mintak izin...

    ReplyDelete
  10. Ziyyad comei sgt posing2 cenggitu berlatar belakangkan ostorilia..tu psl depa suka kowt. Tp..keja dorang mcm tu mmg nak kena cari nahas la namanya..suka suki je cilok gambo org...igt org tatau?? Ha ha ha...silap laaaa.

    ReplyDelete
  11. tu dia
    glamour si ziyyad

    tapi mmg betul pun
    kalau benda2 negatif jadi, kita gak kena tempias
    payah la lagu tu
    tapi kalau untung bagai pun
    bukannya ada royalti bagai kan
    sabau ajelah

    ReplyDelete
  12. part ni yg scary sket bila berblogging ni..

    ReplyDelete
  13. 'kerja mudah' - cari dan cilok!

    ReplyDelete
  14. Ni lah susahnya kan bila orang senang jak copy kat tenet... klu nak sangat gambar tu mintalah izin tuannya....huhu

    ReplyDelete
  15. buruh ladang di Australia kenapa pula guna gambar kanak2.. patutnya letaklah gambar ABangla sedang berladang...

    ayuh kita ke ladang, hei!
    ayuh kita ke ladang, hei!

    hihihi

    ReplyDelete
  16. dah tengok gak page tu tapi time tgk dah takde gambar Ziyyad...tapi...errr....er..ble caya ke peluang kerja camtu?

    ReplyDelete
  17. kannn...yang penting berbudi bahasa...

    ReplyDelete
  18. Betol tu DZ.. memang buat orang konfius dengan gambar tu.
    saya pon memula konfius.. DZ ke yang buat biz tu? tu yang PM DZ dulu.
    lagi risau kot2 biz tu tipu org.. kot2 nanti dgn tuan punya gambar skali kena.
    memang patut kena sound sbb guna gambar tanpa izin.

    ReplyDelete
  19. Nak juga dia removekan..dee kena pm pun dia x lyn..kwn tlg sound pun buat dek..guna gambar dee kt blog utk jual monopod dia..hampeh..

    ReplyDelete
  20. betul tu doc.zaman skrg ni mcm mcm leh jd.

    ReplyDelete
  21. Nak kerja mudah aje diorang nie,apatah lg tgk gambar zayyan yg comel lagilah diorang nak gunakan tanpa izin.

    ReplyDelete
  22. nak mintak izin nak ambik gambar ziyyad boleh?

    nak buat gambar calon menantu..
    eh..
    wa tak ada anak pompuan yang sebaya aaa ...

    ReplyDelete
  23. Haih....siap filter gambar ziyyad, dgn harapan org tak mrh...moga ade kesedaran.

    ReplyDelete
  24. ish tak patut...boleh mintak loyalty payment ni

    ReplyDelete
  25. haishh.. diorang ni kan suka suka hati je tau..

    ReplyDelete
  26. Amboiii..suke suki jer yer...elok jer sound cam tu Doc...keje nak senang jer...tah iyer tah tidak keje ladang...

    ReplyDelete
  27. letak WATERMARK besar2 dan jelas kat gamba..!!!
    saya tgk page dia..kat album profile picture still ada gamba ziyyad.

    ReplyDelete
  28. no good kan..sib baik ada yg bgtau..pic ziyyad ensem sgt tu pasal org cilok..hihi

    ReplyDelete
  29. Muka Ziyyad kat gambar ini memang menarik tapi cara dia memang tak kena..
    Kena org yg berkira mahu turun-naik court!

    ReplyDelete
  30. sib baik diorang mntak maaf
    betul tu, bukan kedekut nak share gambar
    setakat gambar makanan pun org sentap bila hasilnya dicuri
    inikan pula gambar anak, nak letak gambar anak pun rasa was-was

    ReplyDelete
  31. Dekat profile photos dia still ada lagi doc...
    kakak baru tengok.

    ReplyDelete
  32. boleh mintak royalti tu guna gambar kita..hehehe. kalau ada kerja kosong kat oz bagitau sekali yer..hehehehe

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah...kes selesai, jadi tak perlu bawa ke mahkamah dan saman RM100 juta, hehehehe...

    ReplyDelete
  34. senang je ye?/padahal kalau dia ambik gambar tu kat google pun dah tentu ada link blog ni kat situ..apa salahnya hubungi dan minta izin..

    ReplyDelete
  35. daring sungguh org itu dan harapnya page itu bukan page scam. seriau

    ReplyDelete
  36. Dorang nak senang kan kerja dorang lah tu...kot ye pun just letak kredit ke...takpe jugak...

    DZ Kalau masin pertanyaan Nafira tu...mana tahu suatu hari tak sekarang mungkin rezki Ziyyad buka ladang kat sana mana tau...hehe :)

    ReplyDelete
  37. komersialnya ziyyad..hahaha..haritu pernah gak letak gambar anak buah kat dalam blog..lepas tu buat google image..keluar gamba anak buah kat page orang siap ngaku anak dia..jadahnyaaa..haishh..kanak2 pun sekarang tak selamat..haha

    ReplyDelete
  38. Replies
    1. Pakcik tak baca habis ker? Nak kene niiii

      Delete
    2. rasa nakgi potong rambot uncle Gedek!!!

      Delete
    3. OOoo... ada orang baca komen rupanya.... kah kah kah...!

      Delete
  39. oh tidak ... tak suka kan rasa cam tak betoiler dia buat gitu...
    susah sanagat ker nak mintak izin ... kalau orang tak izinkan buat sendiriler...
    isyh nak keje senangjer.. ramai orang cam gini kan...

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. popular. terkejut jugak mase saye bukak page tu. Keje ladang di ostolia uols hehehehe

    ReplyDelete
  42. Sudah nasib blogger.. gambar selalu kena curikkk..
    Betul tu kena sound tu DZ.. tak pasal2 kalau jadi apa-apa kita pulak yg kena cari kan ..

    ReplyDelete
  43. ermmm tu le asam garam blogger kan doc.... dah le takde kredit ape tah lagi mintak izin pastu senang2 jek guna gambar kite tuk tujuan komersial...ikutkan ziyyad leh dpt royalti tu heheeheheh....

    pic lieya pun penah kene cilok....mujur bukan tuk negatif....guna dlm blog petua2 org lama.....tapi sound gak le sedas sbb tak mintak izin....

    ReplyDelete
  44. betul.. walaupun mungkin nampak kecil tapi impaknya besar..

    ReplyDelete
  45. Doc, ada lagi tak kerja ladang di Ostolia tu? Hehe.

    ReplyDelete
  46. senangnya main search je gmbr lepas tu tepek kat iklan dia.. senng kerja..

    ReplyDelete
  47. Kesian budak comel ni jadi model pekerja ladang di ostolia ... bulan puasa kan DZ, bermaaf-maafan jelah walaupun hati sakit main suka-suka hati je nak culik gambar anak orang tempek kat page mereka.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...