Thursday, July 3, 2014

Ini Buku ke Belacan?



Pakcik dulu pun buku tahap belacan tau dik..
Hahaha..
Patut jawab kat cikgu " buku saya jadi belacan sebab saya rajin ulangkaji sampai renyok koyak rabak buku tu"...:P

20 comments:

  1. sebab buku pakcik belacan lah pakcik berjaya sekarang..

    ReplyDelete
  2. belacan tu apa? uncle tak biasa...?

    ReplyDelete
  3. heheeh trending video ni tau doc...lieya mule2 tgk pun tegelak2...tgk berulang kali heheheeh tunjuk gak kat anak2 tapi lieya sound kalo buku korang yg mcm belacan mama luku sorang2 hahaahahahaha

    ReplyDelete
  4. Sesungguhnya adik ini tidak faham apa yang tersirat dalam soalan yang ditanya oleh cikgunya. Dia tidak faham yang cikgunya mengambil kesempatan untuk buat lawak mega keatasnya.
    Adik ini menjawab dengan spontan seolah-lah dia panik atau takut pada guru tersebut tanpa memikirkan apa kaitan buku itu dengan belacan. Dalam keadaan panik atau ketakutan setelah dimarahi atau dipersoalkan oleh cikgunya dia tidak lagi fikir panjang untuk menjawab soalan guru tersebut.
    Dalam situasi ini sememangnya guru tersebut bertanya kepada adik ini lebih dari sekali. Tak mungkin cikgu ini merakam setiap soalan yang ditanya kepada muridnya. Bila rakaman itu dibuat sudah tentu gurunya menyuruh muridnya mengulangi supaya rakaman boleh dibuat untuk lawak mega.
    Persoalannya kenapa cikgu itu ambil kesempatan terhadap murid ini. Sepatutnya guru perbetulkan apa yang salah jika adik ini buat kesalahan. Nasihat dan berilah dia tunjuk ajar. Merakam dan upload di you tube bukan caranya. Ya cikgu hanya bergurau. Malangnya bergurau tak bertempat.
    Sekiranya perkara ini berlaku kepada anak guru tadi, apa perasaan dia? Seronok? Saya percaya ibu bapa kepada murid tadi tak mungkin tergelak melihat rakaman tadi tambah lagi ia menjadi lawak seluruh dunia.
    Rakaman ini mungkin bertahan bertahun-tahun. Bagaimana bila murid ini dewasa dan dipermainkan oleh kawan-kawan dia.
    Saya harap kementerian pelajaran akan mengambil tindakan sewajarnya terhadap guru ini agar di masa hadapan tiada guru yang akan merakam murid-murid kencing dalam tandas dan upload di youtube.
    Saya juga berharap ibu bapa kepada murid ini turut mengambil tindakan saman malu terhadap cikgu yang tak bertanggung jawab ini.

    ReplyDelete
  5. Buku che mid dulu bukan belacan lagi ..dah hancuss macam mainan tikus..ha ha

    ReplyDelete
  6. seriously..first time tengok..memang terglak besar..hahaha

    ReplyDelete
  7. bukan ke hp dilarang digunakan di dalam kelas?

    ReplyDelete
  8. saya pun tak setuju dengan vid ini. kasihan murid itu. at least, janganlah paparkan mukanya. menjawab soalan yg kata hp dilarang tu, tidak sebenarnya untuk guru. sejak adanya PBS , saya bawa iPad@hp ke kelas kerana PBS dulu perlukan eviden bergambar atau audio.. adakala dlm Listening & Speaking skills, saya gunakan rakaman suara (dailog) yg saya buat sendiri dan gunakan speaker untuk bahan mengajar. namun..buatlah sesuatu yg bermanfaat, bukan sesuatu yg mengaibkan. wallahua'lam.

    ReplyDelete
  9. hahaha..kitowang pun dok bergelak kat offis nengok video ni..budak tu patut jawab macam ni "buku leh guna balut belacan cikgu"
    bahahahaha...lawak dah jadi viral kat website,hot fm pon putarkan kisah ni smlm

    ReplyDelete
  10. Kali pertama mendengar, memang gelak tak tahan geli hati. Tapi bila diulang-ulang balik, pelik gak macamana cikgu ni boleh merakam soalannya kepada murid. Pastilah ni bukan super spontan jawabnya. Murid dah jawab sekali, cikgu rasa kelakar dan suruh murid ulangtayang scene yang sama untuk diupload pulak. Cikgu oh cikgu ....

    ReplyDelete
  11. Allah... Syafika kesiannya awak makcik tengok...
    Gelihati memang gelihati tapi sedih tengok anak ni..

    ReplyDelete
  12. Pandai dia jawab, tapi bila tengok buku tu, banyak yang tersirat. Ibu bapanya tak pernah tengok ke beg sekolah dia? Macam mana dengan pelajaran dia?

    ReplyDelete
  13. lawak mmg la lawak
    tapi cikgu ni pun satu hal la
    boleh dia up video gini
    ni mesti dia suh budak tu repeat balik dan rakam
    cikgu ohhhh cikgu

    ReplyDelete
  14. Memang kelakar sangat. Muka selamba jer. Tapi kesian gak kat adik ni sebab jadi bahan ketawa :-(

    ReplyDelete
  15. hahhahaaa giler lawak mmng super lawak tol budak ni betenang je dia jawab "buku boleh belacan pon boleh" ;p

    ReplyDelete
  16. hahahahahaha.. memang suci jer dia menjawab.
    hadoiii lah. sabor jer lah~

    ReplyDelete
  17. First time tgk mmg lawak...tapi bila tgk sekali lg.. rasa tk patut jugak dirakam. Mengaibkan budak tu. Bayangkanlah kalau anak kita yang dirakam. Cikgu tu cuma nak berhibur tapi biarlah dikongsi dgn diri sendiri je dari di upload dlm internet. Mana2 budak tu pegi pun jadi tumpuan.......

    ReplyDelete
  18. Stop laughing at her.. pity of her.. pity of her parents...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...