Wednesday, June 18, 2014

WW: Kena buang ekon, fridge besar, tv lcd besar, sapu sampah guna penyapu, basuh kain guna tangan

50 comments:

  1. rasanya boleh buang semua kecuali mesin basuh

    ReplyDelete
  2. basuh pakai tangannn..huwaaa basuh sambil nangisss mase basuh seluar jean laki!

    ReplyDelete
  3. najib ni mmg nk kena bakor...


    .

    ReplyDelete
  4. Menyedihkan
    tapi kena hadap jugak

    ReplyDelete
  5. Haihhh...terasa sgt skrg ni bil api melambung2. Dulu, RM 50 sebulan pun dah malampau2 dah rasanya guna but now, normalu umah mak ni rm 80-100.

    Huaaaaaaa!!

    ReplyDelete
  6. Bertabah jer lah. Tapi saya tak tabah nak basuh baju pakai tgn. Sental baju skolah anak tu pon dah meletihkan

    ReplyDelete
  7. rumah kami tak ada ekon, tv lcd besar dan memang sapu sampah guna penyapu tak guna vakum.. still letrik boleh tahan gak.. huhu

    ReplyDelete
  8. hhahahahah.... kene hadap jgk doc tp kene bt penjimatan berhemah... tv paling lwt tgk kul11 pastu sume kene ttp biar gelap heheheh

    ReplyDelete
  9. hhahahahah.... kene hadap jgk doc tp kene bt penjimatan berhemah... tv paling lwt tgk kul11 pastu sume kene ttp biar gelap heheheh

    ReplyDelete
  10. nak naik lagi? macam ni susah la rambut aku nak tumbuh... botak sampai tua ganyut la jawabnya. hahaha!

    ReplyDelete
  11. Tak do makna DZ weii.. tengah panas berdenting ni .. ekon tu lah penyelamat dari panas macam kena salai ni.. bertabahlah dengan TNB sekarang ni ...

    ReplyDelete
  12. itu le doc..tekejut berok terima bil sampai rm300 lebih..... buat langkah2 penjimatan turun laaa rm290..... tu pun dah abis jimat dah huhuhuhu.....

    ReplyDelete
  13. hehehe...
    nak buat cmner,
    hidup kena diteruskan juga.

    ReplyDelete
  14. fuhh memang tak la bil bawah 70 tu
    bulan ni je bil dekat 400
    fitams

    ReplyDelete
  15. kihkihkih..nice quote..bertabahlah (ayat penyedap hati utk si penaip komen ini jugak..bertabahlah)..

    ReplyDelete
  16. apa nak buat
    kita ni bukanlah berkuasa sangat
    nak off aircond bagai
    cuaca panas
    kang sakit kepala la, masalah kulit la, gatal2 la, sesak nafas la, mcm2 ada.....panas dah la len macam lately ni, hujan lak payah nak turun, bila kena sakit bagai mintak MC tak dpt wakakkakakakakakkaka bluweeeeeeeeeee
    apa pun, panas on ajelah aircond, tv ada takkan nak wat tukun, tgk la selagi larat nak2 musim world cup nih kan
    payah nak halang kehendak nafsu tengok tv berselang seli qiyamullail
    nak basuh kain pakai tangan, alahaiiiii den ni dah la under fisio
    nak sapu pakai penyapu, mau tak leh bgn esok den terus kena admitted
    penyudahnya, redha ajelah bayar letrik RM500 sebulan,
    mmg rasa nak nangis
    apakan daya
    den hanya rakyat yang mampu suarakan masalah tanpa ada yang peduli pun
    apa susah
    tak suka
    migrate
    wkakakakakakkakka
    dari sudut lain plak berkata
    bersyukurlah
    byk lagi negara yang teruk dari kita, ramai lagi rakyat yang derita dari kita
    ntah la
    layankan ajelah
    huhuhuhu
    apa pun tido malam skang ni, mmg aircond kena mantap, sebab den dah cuba nak jimat
    3 hari den sakit kepala teruk
    mmg tak berbaloi betul rupanya plan penjimatan den

    ReplyDelete
  17. ahahhaa.. terkejut den nengok bil letrik... :)

    ReplyDelete
  18. Akk wayar ekon jer ada dlm 3 bilik tu Doc..Ekon belum beli dah masuk 5 thn ni...masa tarif letrik naik akk ckp dgn anak2 wayar ekon tu mak hadiahkan buat korang kalau nak ekon beli sendiri nnt bila dah keje dan tolong bayar bill letrik...Hangin anak2...hahahah..Vacumm tak der..LCD TV tak berapa nak besar..Petiais 2 pintu..mesin basuh semi auto jer..separuh basuh tgn..Tapi bill 74..76...79....mana lgi nak dikurangkan ni!!!!,....

    ReplyDelete
  19. Terima sajalah...bukankah tarif letrik kita antara yang terendah di dunia berbanding negara maju? Bukankah yang RM400-RM500 sebulan dibayar kepada TNB itu masih rendah kerana kerajaan sudah beri subsidi? Bukankah, bukankah, bukankah.....

    ReplyDelete
  20. Tu dia..kemain panjang tajuk arini ya. :D
    Musim2 panas ni mmg tak mampu off ekon. Tu pun mcm tak rasa.
    Rumah pulak byk habuk je, mmg sesuai vacuum.
    So, pasrah je la bila time bayo bil.

    ReplyDelete
  21. Dikkkk, akak ni aircond seminggu tak sampai 24jam buka nya. Washing machine seminggu 3 round jer basuh. Vacuum tu sebulan sekali jer pakai selama 2 jam. TV pula, kadang2 baru pasang 15 minit, semuanya dah berdengkur. Itu seminggu sekali jer pasang tu. Tang mana letrik akak jadik 80 hengget sebulan tu..??!!

    ReplyDelete
  22. doc...iron baju guna sterika arang ya...:)

    ReplyDelete
  23. apa pun tak boleh....

    1.yg penting...syukurrr..malaysia masih aman...
    2. xnak bil naik..jgn guna letrik
    3. xsuka..sila keluar..............

    huhuhuhuhuu takut dengar jawapan

    ReplyDelete
  24. Sekarang ni bil api bulanan kami > RM500. Takde chance nak below RM70 ….. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak heran denga rumah besar tu bil Rm500...ahahahaa...

      Delete
  25. Bil aku bulan lepas 79... Bil bulan 73.... Ada chance nak turun bawah 70 nih...

    ReplyDelete
  26. Nak jimat tang mana pun tak tau dah.. nak pulak dengan musim panas ni.. memang tak dpt jimatlah.. sangat mustahil nak dpt bil semurah itu...

    ReplyDelete
  27. bila ada anak-anak membesar yang lasak dan aktif.. maka suasana di rumah akan sentiasa ada aktiviti dari awal pagi hingga menjelag subuh. apatah lagi dengan musim ramadhan dan tahajud bola...aduii..

    ReplyDelete
  28. tarif lektrik naik berdentum3 ....huhuu

    ReplyDelete
  29. hurm...why on earth I bought the aircond last week ???...urm, silap langkah ke ek? nangis dulu...huhuh

    ReplyDelete
  30. sejak sejak bil letrik naik sampai rm200 sebulan
    (mungkin ok pada yang lain tak sgt choii bagi aku yg nak membayarnya)
    aku telah bertukar menjadi jakun kooo....
    setiap pagi sebelum gi keje mata ni asyik je la nak tgk meter letrik
    dari situ boleh kita kira berapa penggunaan kita
    dan boleh tau berapa bil yg akan kita bayar nnt
    kalo agak2 banyak tu saya jd musuh ketat ekon
    kalo tak banyak sgt saya jd kawan baik ekon...
    gitu kata ko...

    ReplyDelete
  31. Bil rumah akak Rm35 je sebulan!

    Mesin basuh ada peti ais ada kipas ada rice cooker ada tapi sampah sapu je sesekali je guna vaacum tapinya econ tak ada.

    ReplyDelete
  32. Yg pasti mustahil buat rumah kakak
    Nak dpt bill bawah 200 pun payah sekarang ni..

    ReplyDelete
  33. erm, boleh ke buang semua tu bila dah ada..... huhu mengharap bil letrik bawah rm70.. mengharap je la.....

    ReplyDelete
  34. mulakan dengan 5, 10, 50 % penjimatan dulu... jimat dari segi kecekapan penggunaan bendalah yg agak penting dlm kehidupan masa kini.

    ReplyDelete
  35. Cuaca panas sekarang, guna kipas tangan memang tak jalan. Kenalah on aircond. Petisejuk kalau tak penuh, anak-anak kebuluran. Demi anak-anak, sanggupkan aje tak jimat elektrik. TV baru beli hak besar punya, takkan nak simpan bawah katil. Musim World Cup ni, my another half nak gak berjaga malam sekali-sekala. Setakat menyapu guna penyapu lidi ala-ala perempuan Melayu terakhir, oklah no hal. Bab basuh baju guna tangan tu, memang tidaklah....tetiba macam-macam penyakit sendi datang. Conclusionnya kenalah redha walaupun berpinar mata ni tengok bil letrik sebulan. Nak percuma kena duduk dalam gua batu ler nampaknya!

    ReplyDelete
  36. Fuhhh.. nasib baik rumah saya bill letrik bulan purata rm40 hengget jer.
    terlepas lah yer nak kena GST.. hehehehe

    ReplyDelete
  37. Kah kah kah... memang dasar penakot!

    bini takot tak?

    ReplyDelete
  38. wah..wah..xble wooo kalau xdak semua tu huhu

    ReplyDelete
  39. G seminar GST. thn depan ade gst kat bil letrik.sop...sop...sop....

    ReplyDelete
  40. rumah kecil cam akakni memang tak kenalah...
    belum paham sesangat lagini pasal gstni...

    ReplyDelete
  41. Rasanya ekon yg makan karen tu.....setakat lampu ...tv ....kipas tak kottt...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...