Monday, June 16, 2014

Islam Pada Mykad

Iktibar di sebalik World Cup 2014..



Kita?
Islam aja kebersihan.
Tapi kita pengotor.
Sampah sendiri pun, tak nak simpan dalam kereta, buang kat tepi jalan.
Kat stadium?
Dah la pengotor, bila team kita kalah, kita bakar kerusi..

33 comments:

  1. setuju dengan n3 DZ neh!
    orang jepun memang pembersih!

    ReplyDelete
  2. kan saya dah cakap...

    tapi orang kita sentap kalau saya kata orang jepun pembersih dari orang islam di Malaysia.. katanya jangan dibanding.. :(

    ReplyDelete
  3. tu baru sampah sarap..tak sentuh soal tandas awam lagi..yg geli lagi mengelikan..

    ReplyDelete
  4. wowww.... amazing.. respek org2 Jepun ni ..mmg pembersih... kita?? tepuk dada... haha

    ReplyDelete
  5. orang kita, bukan bakar kerusi lagi
    cabut pagar kat stadium tu
    baling mercun
    dah pencemaran asap
    cait

    ReplyDelete
  6. Betul DZ.. bila akak pergi pasar pagi di stadium Shah Alam tu.. kalau malam tu ada game bola.. tengok sampah bertimbun.. tengok sungguh perangai orang kita ni..

    ReplyDelete
  7. Orang Jepun ni memang respek bab-bab gini. Pernah tengok Al Khawater, DZ? Bagaimana mereka membandingkan sikap orang Arab dengan orang Jepun. Memang macam langit dengan bumilah. Kita pun sama juga. Nama je agama Islam, bab-bab kebersihan ni tolak tepi sikit :) Pernah saya ditanya rakan non muslim dulu, mengapa ada wanita Islam yang bertudung litup, berjubah penuh kurang menjaga kebersihan kerana adakalanya boleh tercium bau yang kurang enak dek kerana rambut basah dan sebagainya ....

    ReplyDelete
  8. Mcm langit ngan bumi perbezaan jepun dan org msia kan?

    ReplyDelete
  9. Memang jauh panggang dari api mentalilti disiplin kita dgn Jepun.

    ReplyDelete
  10. Kalau kita seperti rakyat Jepun itu betapa indahnya negara kita kan.. tapi sayang.. angan2 yang sukar menjadi kenyataan..

    ReplyDelete
  11. Peh! Disiplin Japanese mmg first class.

    Entry doc pun, first class. Sejuta LIKE!

    ReplyDelete
  12. yup!
    jom betulkan diri kita dan keluarga kita

    ReplyDelete
  13. betul tu. mmg sy sediakan plastik sampah dlm kereta. dan paling taksuka org buang sampai thru tingkap kete saya.

    ReplyDelete
  14. Mari kita sama-sama berubah dan berusaha lebih baik lagi dlm bab kebersihan dan akhlak ni. Generasi kita memerhatikan kita...

    ReplyDelete
  15. kat sekolah pun tak larat nak leter...
    tabiat buang sampah dalam tong tak ada..letas atas tutup tong smpah ada..

    ReplyDelete
  16. Orang Singapura juga pembersih tapi bila mereka berada di Semenanjung ada yang tak sebersih seperti bila berada di negaranya...

    ReplyDelete
  17. Rasanya dari kecik kena latih buang sampah sendiri kot DZ..barulah mereka akan disiplin sampai besar.....hehe

    ReplyDelete
  18. Totally agreed!!!..tuh blum cite bab kalau ade karnival or ape2 event yg lain..tong sampah sebesau2 alam pun still kat tepi2 kat lokang gak yg dicampaknye..

    ReplyDelete
  19. betul tuh doc, kadang grm tgk org yg sambil bwk kete sambil campak2 piung2 segala sampah kt luar... takkan tak boleh msk dlm plastik kuar kang buang lah dlm tong sampah... semua tu mmg kene di ajar dr kecik...

    kt jepun mmg dh di ajar dr kecik kn

    ReplyDelete
  20. Kalau dah jadi tabiat suka buang sampah merata² memang dah tak boleh nak kata apa lah. Peringatan buat diri sendiri juga.

    Respect lah dgn mereka.

    ReplyDelete
  21. malu kan? Cer tengok bila pasar malam habis.... hadoihhhh!

    ReplyDelete
  22. Semuanya bermula dgn ajaran kita ni Doc..Alhamdulillah anak2 akk mkn dlm kete memang akk akn sediakan plastic..jgn berani2 nak buka tingkap dan buang keluar...kat rumah pun begitu jugak kan doc..kdg akk tgk rumah2 SESETENGAH org yu kita ni..sampah2 jajan duk berterabur jer kelaur tingkap...ada 10 tingkat dah kawasan umah mcm tmpt pembuangan sampah...silap2 jiran tumpang sekali buang...

    ReplyDelete
  23. Bagus betul.. sikap dia org nie kan..

    ReplyDelete
  24. siap baling air kencing lagi..betapa pengotor nye ....

    ReplyDelete
  25. sangat amaze dengan sikap mereka ni....."amat mendengar kata n menerima nasihat..."

    ReplyDelete
  26. DZ, pasal anak angkat tu. Ada jiran sepupu saya lah yang bagitau ada orang nak bagi anak dia. Then pergi hospital jumpa mak budak tu. Tak pasti la procedure nya macam mana. Tapi nanti Jabatan Kebajikan akan jumpa mak budak tu dengan keluarga angkat ni, macam interview jugak la. 2-3 kali jugak la jumpa Jab Kebajikan tu. Pastu ada la urusan documentation dia, yang tu tak pasti la macam mana. Tapi kene angkat sumpah semua la

    Sepupu saya amik anak angkat tu kat hospital tangkak

    ReplyDelete
  27. Saya memang dah lama kagum dengan orang Jepun ni bab disiplin mereka.

    ReplyDelete
  28. sgt222222 suke dgn entry pendek doc ni...

    tu la kenyataan nyeeeeee..... ni semua mentaliti doc.... camne nak ubahkan? ape yg boleh buat didik lah ahli keluarga sebaiknyer....moga generasi akan datang terpelihara sikit dari anasir teruk nieh...

    ReplyDelete
  29. re : doc saye tau kat situ rata2 review bekpes kureng sbb tu saya tolak bekpes heheeheh tak amik pun bekpes mase pi tu.... dok jjcm kat taiping jek laa lagi syok kan heheeheeh

    ReplyDelete
  30. terpaksalah mengaku.. akakpun kadang2 der buat perangai tak senonoh.. nak jadi cam orang jepuntu payah ngat...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...