Tuesday, May 27, 2014

Warfarin

Hari Jumaat lepas, aku dapat satu kes.
Seorang kanak kanak usia sekitar 2 tahun, di syaki makan racun tikus..
Bila parents nya cakap " racun tikus", memang berderau dada aku..
Teringat aku warfarin!

Aku tanya ayahnya, ada tak bawak sample racunnya, atau lagi bagus, kotaknya?
Ayahnya kata, ada.
Bagus.  " pergi ambik sekarang", aku pinta.

inilah racun tikusnya. Jenama biasa, King Kong.

Aku jelaskan satu persatu pada parents nya.
Racun tikus ni membunuh tikus, sebab ada warfarin dalam racun tu.
Warfarin ni, sebenarnya pada manusia di gunakan sebagai ubat mencairkan darah ( kes lepas stroke contohnya).
Pada kepekatan yang tinggi, bila tikus makan, akan berlaku perdarahan dalaman..maka mati lah tikus.
Jadi kalau manusia makan, kalau cukup banyak...berisiko berlaku perdarahan dalaman.

Cadangan aku:

- Kalau boleh, simpan lah ubat2 dan racun2 di tempat selamat yg susah di capai anak anak kecil
- Kalau boleh, gunakan lah racun tikus jenis gam..jadi kita kurangkan risiko makan racun...aku pernah guna racun tikus jenis ni...

 tikus yg berjaya ditangkap ! Memang menggelikan..hahaha..tapi better la dari risiko guna racun yg ada warfarin

- Simpan segala kotak2 racun / ubat..jadi kalau berlaku kes termakan, boleh bawa jumpa doktor. Penting utk tahu jenis racun yg di makan, jadi boleh test darah secara tepat utk jenis racun & cross check dgn Pusat Racun Negara, kalau ada antidote nya.


update:  Baru call patient aku tu, pihak hospital buat test darah 3 kali. Negatif utk warfarin. Mungkin sebenarnya anak dia tak makan pun, cuma main2 kotak racun tu. Apa apa pun, kisah ini jadi pengajaran utk aku, dan utk anda semua..

29 comments:

  1. Issh bahayanya...sbb tu tak suka guna racun tikus. Nak2 lg klu ada budak kat rumah...
    Hari tu cik ti masuk rumah guna umpan dan perangkap jak dan berjaya tangkap cik ti sesat tu hehe

    ReplyDelete
  2. lepas tu..
    tikus tu decompose..
    lepas tu..ada maggot..
    eikkk!!!!

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Cepat je saya scroll ke bwh..geli tengok tikus tu..

    Mmg tak keruan kalau anak disyaki makan racun tu. Alhamdulillah takde apa2.

    ReplyDelete
  5. ohhh... info yg cukup berguna.. t kasih Doc..

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah...bahaya betul.

    Adoiiii...tertengok plak tikus tu. Kombang tokak den.

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah DZ tiada apa yg serius pada patient tu ye..
    Tq tentang info.. memang kena hati-hati dengan racun ni bila ada anak kecil

    ReplyDelete
  8. Daku pakai racun tikus mcm gam gini. Dah 2 ekor berjaya ditangkap. Keh...keh...keh.... Demi my twin daku tak pakai la jenis serbuk tu. Kan jadi ape2 daku pulak yg sasau. Sib naik daku jenis tak gelikat tikus ni. hehehe....

    ReplyDelete
  9. hu!~ menyirap darah....

    rmh kami guna perangkap tikus. baru2 ni faris main2 n terlepas sekor. mlmnya kami dapat tangkap semula :D

    ReplyDelete
  10. Sebagai ibu bapa mesti dia fobia bila tengok mungkin anak tengah pegang kotak racun tersebut. Bagus dapat doktor macam ni sampai dah gi hospital pon still follow up patient...:)

    ReplyDelete
  11. betul tuh dok... apa sedap sgt nama racun yg ada dlm ubat tikus tuh....
    tak nampak cam berbahaya lak nyebut nama nyer...

    yelah kalu dana pun seriau, kt umah mmg tak delah nk gune ubat lipas ke ubat tikus biji2 gini... pakai alternatif lain lah

    ReplyDelete
  12. tiba2 teringat dulu2 adik saya penah terminum minyak tanah
    alhamdulillah nasib baik hidup lagi dia..

    ReplyDelete
  13. Baru tau selama ini mak mentua saya setiap hari makan racun tikus (ubat pencair darah untuk darah tinggi)...hehehehe..

    ReplyDelete
  14. haah elok lah guna gam tikus tu
    tapi kalau kat rumah saya kucing
    yang kena gam tu, tikusnya cerdik..huhu

    ReplyDelete
  15. Berderauuuu darah akak.... aduhhhh.

    ReplyDelete
  16. Walau pun jijik...
    Walau pun dicomposed dan bermaggots mcm dr.singa tulis, tetap ada keindahannya....
    Hehehe

    ReplyDelete
  17. Memang bahaya...budak2 kecil apa taunya...segala benda nak masuk mulut...
    Ibu bapa kena peka dan hati2 agar kecuaian begini tak berlaku..

    ReplyDelete
  18. kadang-kadang parents pun terlepas pandang pasal proper storage racun racun nih..

    tapi alhamdulillah negative. Allah bagi terkejut sikit je tu bagi beringat lepas nih~

    ReplyDelete
  19. itu la..kan?/patut nya kalau dapat anak jenis suka ngutip kertaske,kotak2 ke,memang kena hati2 la.simpan la tempat yang dia susah nak capai...anak saya yang lelaki ni,segala jenis apa dia jumpa semua nak sumbat masuk mulut.memang kena perhatikan je selalu.kena ada je depan mata.kalau nampak kertas ke,benda2 asing dalam rumah cepat2 la lap atau sapu,buang ..takut dia kutip makan.

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum,
    Fuhhhhhhh! copot jantung que!

    Alahai!

    ReplyDelete
  21. Salam Dr... erkkk Ya Allah! klu kena kat anak sy, maunya panik.. tu yg kami kat rumah mmg alert dgn benda2 racun ni.. ALhamdulillah hubby sy mmg sangat prihatin.. budak2 bukan tau apa kan? kita yg dewasa ni lah kena pantau & tidak cuai...

    ReplyDelete
  22. Kalaua ada anak2 yg bawah umur 5 thn eloklah pakai yg perangkap atau yg gam tu jer kan...Alhamdulillah tak der apa2..

    ReplyDelete
  23. Penjaga meamnglah rasa panik apa lagi nampak anak ada pegang kotak itu mungkin dan sudah terbuka.
    Nasib baik tak jadi apa-apa (macam doc. kata mungkin anak dia tak makan sebenarnya).

    ReplyDelete
  24. adehh..ngeri..memang kena simpan bebaik.. rumah mak saya dulu banyak tikus.. kami guna getah tikus.. racun ada guna gak..tapi zaman tu tak ada anak kecik2 lagi.. kami semua dah besar..hehe

    ReplyDelete
  25. memang kalo ada anak kecik kena berjaga2 kan doc...ada jek menda nak dikutipnyer....
    budak bukan tau aper2...
    nasib baik anaknyer takder apa2

    ReplyDelete
  26. Fyuhhhhhhh..kesat dahi mak baca. Tmpg sekaki cuak makpak tu sbb saspek ank mkn racun tikus. Sbb apa tumpang cuak?? sbb mak x pernah simpan/guna/beli racun tikus ni yet. (harap2 mmg x akan ada masalah tikus dimasa hadapan ler)

    Alhamdulillah la jgk anak tu mmg x mkn!! mmg kena amik pengajaran dr kisah ni

    ReplyDelete
  27. Ooohhh.. saya pulak yg cuak baca citer DZ nih.
    saya pon mmg risau kalo bab2 racun nih..
    suami memang kena paksa simpan racun2 kat atas siling rumah.
    takut terjumpa kat anak2 jer.. huhuhu.. mintak di jauhkan~

    ReplyDelete
  28. Saya sejak ada anak-anak memang tak pernah simpan segala racun, serbuk berbahaya di rumah. Saya ni jenis fobia melampau. Baru anak nak pegang, saya dah jerit. Ish, takutlah dengar cerita ni tapi bila tengok gambar cikti tertiarap tu, lagilah geli dan hilang terus selera makan (nasib baik dah kenyang makan...)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...