Wednesday, May 14, 2014

Jeruk

Sebab kekangan masa dan malas nak menembak di luar, maka objek objek kat dapur pun jadi mangsa..

Jeruk timun. Pertama kali aku makan jeruk timun, ialah bila makan burger Big Mac. Sejak itu, aku jatuh chenta dengannya. Buat sandwich kat rumah pun, boleh letak jeruk timun..hahaha.

Jeruk timun VS jeruk lada. Pertama kali aku makan jeruk lada, ialah masa makan char koey tiau. Mula mula tengok ada balang berisi jeruk lada, tengok orang keliling taruk, aku pun taruk dalam pinggan aku. Sekarang ni, kat rumah kalau buat mee hoon goreng, aku tabur jeruk lada.

Jeruk ikan tenggiri masin. Pertama kali makan, masa mak aku goreng..masa aku kecik2 lagi. Best makan dengan nasi, makan dengan ubi rebus pun best. Ni antara lauk pembangkit selera masa sahur bulan Ramadan..mata terkebil kebil, selera belum tiba..dapat ikan jeruk ni goreng panas panas...fuhh..

Yang ni, takde kena mengena dengan jeruk. Cuma nak bagitau, aku suka kalau makan laksa johor, guna spaghetti, wife aku pulak suka guna mee kuning..


Dalam banyak banyak makanan berjeruk, so far aku boleh makan semuanya..
Kecuali ikan pekasam..
Ikan pekasam tu, consider di jeruk kan lah kan?
Jiran depan rumah aku, balik kampung kat Kedah..
Bagi buah tangan ikan pekasam..
Wife aku goreng? / masak?..memang aku tak tahan bau nya..
Puas bukak tingkap, sembur febreeze dalam rumah, bukak kipas laju2..nak hilangkan bau pekasam..
Keh keh keh

47 comments:

  1. makan laksE Johor kena guna tangan tau!
    Baru piau JDT!!

    Ale... Ale... Ale
    Ale... Ale.... Ale
    Ayuh Johor !! Ayuh Johor !!
    LUASKAN KUASAMU JOHOR !!
    Kami Ada... Kami Ada...
    Setia Bersamamu Johor....

    hahahhaaa..
    tetiba!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup guna jari ye makan laksa baru betul johorian!

      Delete
    2. Serius korang? Makan laksa guna jari?

      Aku bukan johorian, so aku tak tahu pun. Huhu.

      Delete
  2. bro..
    weekend ni..
    Red Bull Air Race Putrajaya!

    ReplyDelete
  3. fuhh doc..saje bikin org kecur puase2 ni tauuuu

    lieya kan doc, ade kenangan ngan pekasam...mase peknen dayyan lieya mengidam gile2 pekasam ikan sepat tau..... dpt makan, mcm org kebulur hadap nasi sepinggan hahahaahaha...tapi skrang ni tak heran dah kalo pekasam depan mate heheheheeh

    cili jeruk tu sedap kalo mkn ngan bihun singapore atau car kuew tiow kan doc...adoiiii kecur plak hah!!!

    ReplyDelete
  4. doktor..rugi uuuu tak suka pekasam!!!bau je busuk tapi rase dia mabelessssssss!!cuba la rase sekali..perggghhhpekasam goreng dgn bawang & cili padi..terbaekkkkk ooooo!

    ReplyDelete
  5. Tu lah Doc..ikan pekasam ni..bab nak mengoreng dia tu yg tak boleh tahan tu...rasa cam busuk sgt..tp bila dah gorenggg...letak pulak cili padi bawang perah asam limau....kena nasik panas...Layannnnnnnnnnnnnn...

    ReplyDelete
  6. Laksa Johor adalah sedap... (kakcik suka spaghetti) :)

    ReplyDelete
  7. jeruk ke asam ke apa yang melibatkan asam memang I tak pernah makan..
    dulu orang kata "rugi tak makan asam.. nanti kau mengandung mesti kau cari asam" OH no no no..
    time mengandung ke tak mengandung ke sampai la ni Cik Jah tak makan segala mak nenek jenis asam.. hahahaha
    tapi ikan pekasam tu sedap lah Doc.. rugi tak makan.. jangan sampai 1 day nnt you mengidam ikan pekasam plak.. hahahaha

    ReplyDelete
  8. tak pernah jumpa lagi laksa guna spaghetti... boleh di'trade mark'kan tu.

    ReplyDelete
  9. Saya suke makan pickle..makan ngan bege la ngan sandwich la..ranggup2 masam bak kate org jawa..ehhh, tetibe..hahahaha..

    Ikan pekasam makan ngan nasi putih panas2 sedappppp..;))))

    ReplyDelete
  10. eka tak suka makan itu jeruk timun, pegi mekdi makan double cheese burger, timun buang dulu. Hahaha.

    Jeruk cabai juga eka tak makan, sebab ada gastrik, tak boleh langsung makan benda yang bercuka, kang cepat je perut meragam.

    Ikan tenggiri tu memang heaven kalau goreng ngan bawang besar + bawang kecik + bawang putih + cabai burung. Perghh

    Dah lama tak makan laksa johor. Adehhh

    Pekasam. My FAV ! sama gak goreng ngan bawang + bwg putih + cili. Suami pun dah menjangkit suka pekasam. Hihihihihi

    ReplyDelete
  11. Kalau resedung sila jangan makan ikan pekasam. Doc bau2 pekasam tu bagi org utara bau wangi tau...ekekekee...

    ReplyDelete
  12. pekasam tu bau memang asyem skit..tp sedappppp

    ReplyDelete
  13. timun jeruk pernah makan dlm buger mcd jer.
    cili jeruk memang selalu makan.
    ikan jeruk rasanye x pernah makan kot! tapi ikan kering selalu makan.. hehehe
    ikan pekasam x tau pernah makan atau tak.. huhuhu.

    bikin lapar saja ini n3!

    ReplyDelete
  14. Tengok jeruk pon bley kecur ailio, acaner tu...ekekeke...

    Tapi jeruk ikan masin tu memang sedap lah. Ikan pekasam pon saya tak boleh nak telan. Mungkin sbb bau dia kot.

    ReplyDelete
  15. Dalam byk2 jeruk..jeruk ikan tenggiri sy tak penah tengok apatah lagi makan.
    Pertama kali tengok jeruk ikan tenggiri adalah dalam blog dr ni laa..hehe.
    mcm best jaaa.

    ReplyDelete
  16. peberet sy tuu timun jeruk..mmg beli sebalang letak kat umah..sy sorg yg abiskan..huhu

    ReplyDelete
  17. sedappp semuanya.. hehe..
    paling suka jeruk lada tu Dr... mmg sedap makan dengan sebarang mee... :)

    ReplyDelete
  18. itu ikan masin
    kasi cili api
    kasi bawang
    perghhhhhhhhhhhhhh
    mak mertua lalu pun wat derk ok!
    ikan pekasam
    kalau aku nak makan, aku beli siap2 dah masak
    tak larat nak ilangkan bau satu umah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikan masin tu memang selalu buat. Sodap yo!

      Delete
  19. aku tak reti mkn jeruk timun.
    tekak koman.

    .

    ReplyDelete
  20. tak pernah makan jeruk timun kecuali kat mcd jer

    rugilah tak makan ikan pekasam.. sedapnyerr

    ReplyDelete
  21. setaman boleh tau apa menu kita kalau goreng ikan perkasam kan...

    ReplyDelete
  22. baru jek makan laksa johor kat kantin opih.. huu kuah bukan ikan tenggiri ler tapi.. kurengg, tak piauu..tapi jadilah kan buat ubat rinduu..ngee..

    ReplyDelete
  23. jgn main2 , ikan pekasam ni trademark org Perak tau..
    Pekasam ni diasamkan dulu dgn asam keping (byk) dan garam sebelum disimpan dalam bekas dan ditabur dgn beras goreng yg dikisar.
    kalau pandai buat tak berbau pun.

    ReplyDelete
  24. DZ.. pasal nasi minyak tuh kan.. saya x pasti lah peniaga nasi minyak pagi2 or raya tuh masak versi mana.. tapi ini versi My Ma.. senang jer kan.. lagi satu dia tak muak tau.. kalo yg pakai minyak sapi tuh.. cepat muak sket bila makan.. hehehehe

    ReplyDelete
  25. Jeruk ikan tenggiri makan bersama ubi rebus? Haha..perkara baru yg saya baru dengar hari ini. Tentang pekasam, rugi sangat2lah utk mereka yg tak makan pekasam. Sebenarnya pekasam makin lama diperam, makin masam baunya, makin membangkitkan selera. Walaupun perlu basuh tangan 12 kali dengan sabun mandi untuk hilangkan baunya, tapi yg penting rasa pekasam memang ummmmmppp!!

    ReplyDelete
  26. makan laksa dengan mi laksa la..
    saya suka ikan pekasam tu..dlu masa ngandung siap ngidam tu..

    ReplyDelete
  27. sama la kita pun x suka bau ikan pekasam..tp kalau kawan bawak ke office sedap plak duk cuit2 makan sekali..hehehehe

    ReplyDelete
  28. Salam Daddy Ziyyad..sama la dgn HB saya..klu goreng pekasam habis tingakp semua bukak...siap dia ddk kat luar rumah lg sampai bau hilang..hehehe

    ReplyDelete
  29. sy suka spaghet banding mee kuning. yummy !!!!

    salam singgah dr

    http://afasz.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. sume di atas tuh dana suke... kecuali timun jeruk tu lah... tp kalu letak kt beger telan je... tp kalu boleh pilih mmg tak suke...

    kalu spageti ngn mee kunin mmg prefer spageti hehehe

    ReplyDelete
  31. Ikan tengiri jeruk makan dgn ubi rebus zaman kakak kecik sampai jemu-jelak makan.
    Miskin tak ada tepung asyik ulang makan ubi dgn ikan masin - sedih.
    Tapi sekarang suka makan dgn nasi sedap:)

    ReplyDelete
  32. Haoihhhh...ikam pekasam la lauk plg best kat muka bumi nih doc!! ikan tenggiri jeruk tu pon kalau wooo..

    ReplyDelete
  33. satu lagi pembangkit selera... acar ikan masin... oowh bukan jeruk tp pasti pembangkit selera di bulan puasa... tak yah lauk lain... zuciini nasi panas n acar ikan masin....
    cuba cari jutawan acar ikan di FB... dan tgk senarai wakil jualan berdekatan....a bit costly but utk syok bulan puasa .. boleh laaa beli sebotol dua...

    ReplyDelete
  34. wa plak jeruk timun tu la benda pertama yang akan wa buang..masamm

    ReplyDelete
  35. dulu tak pandai makan jeruk timun.. bila makan kat mekdi barulah reti makan.. bolehlah rasanya..
    jeruk cili memang feveret..
    ikan pekasam.. dapnye.. ;) la ni tengah try daging pekasam pulak tapi bau dia takdelah sekuat bau ikan pekasam..

    ReplyDelete
  36. saya pun tak leh makan Ikan pekasam. Baunya tu yg tak tahan.

    ReplyDelete
  37. Bab jeruk timun tu bunda belum pernah makan lagi..
    Yang ikan pekasam tu bunda memang suka...pembuka selera jugak tu...
    Tapi bunda jenis memilih jugak...yang agak lama dan kurang sedap dan kuat baunye bila digoreng tu mmg bunda tak lalu lah...
    Mungkin dah lama sangat diperam kot...bunda pun pernah kena sekali...
    Satu rumah berasap n berbau pekasam masam ntah apa2 ...anak2 lagi lah tak makan langsung....
    Tiba2 teringat ikan pekasam kat pasar minggu Cangkat Jering.... ha! yang tu sedap...hehe...

    ReplyDelete
  38. jeruk-jeruk di atas semua tak boleh nak telam..rasanya aneh semacam..haha..tp mee kuning or spaghetti tu bg saya..mmg laju saya telan..

    ReplyDelete
  39. saya pun tak suka sangat bau ikan pekasam.. tapi rasanya boleh tahan jugak.. cuma baunya tu.. awal2 dulu mmg tak berapa nak lalu.. sekarang dah lama2 ni okay dah.. sesekali digoreng garing dengan cili dan bawang banyak2 mmg bangkit selera.. hehe

    ReplyDelete
  40. Salam Daddy Ziyyad. Nak pos brg ni tapi nama penuh tak tahu. Post Office tak terima ni kalo letak nama penerima 'Daddy Ziyyad'. Huhu.

    ReplyDelete
  41. jeruk lada suka sgt, jeruk timun no no no....but ikan pekasam tu mmg my feveret sgt hehehe

    ReplyDelete
  42. suker ikan tenggiri jeruk... sedap makan panas-panas

    ReplyDelete
  43. Akak hanya berkenan dengan ikan tenggiri jeruk tu jer. Samalah, lauk pembuka selera untuk sahur. Dah dekat puasa nie, kenalah stok kan dapur. Ikan pekasam, akak boleh makan, tapi kureng sikit la.... Tapi laksa Johor tu, memang sepadan dengan spaghetti kalau ikut tekak akak. Tapi tak pernah try makan pakai tangan lagi. Semua pakai fork and spoon, dikkk

    ReplyDelete
  44. Jeruk timun jenama itu memang best friend my hubby. Lada jeruk, ikan tenggiri tu semua memang berpihak pada sayalah. Sedap wey, kalau kata tengah diet, ini dua jeruk memang tak leh menahan. Ikan pekasam saya suka juga tapi selalunya beli dah siap...sendiri goreng tak pernah lagi. Mahu semua di rumah pakai mask di muka kalau saya keluarkan ikan pekasam ni nanti :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...