Wednesday, May 7, 2014

Daddy Cool

Aku akui..
Kadangkala, kesabaran aku hilang..
Bila tengok anak anak bising berlari lari ..
Terutamanya bila lepas balik kerja...penat..
Mula lah aku nak marah aja...suruh mereka behave..
Bila tengok rumah bersepah..mainan berterabur..coklat kat sana..cikidis kat sofa..
Dan wife aku lah yang akan nasihat kan aku...sabar...sabar..
Aku memang rapat dengan anak anak, terutamanya Ziyyad, yg sulung..
Tapi bila aku dah stress/hilang sabar, aku sedih sebab aku marahkan mereka..

budak kecik 9 bulan yang takde gigi ni pun kadangkala buat aku marah marah..sibuk nak makan, gigi takde..hahaha..tu nampak tak dlm mulut dia tu, nasik lemak? meragam, menangis..ye la..bonding aku sebagai ayah VS bonding dia dgn mommy nya memang lah lain, kan? sebab dia 24-7 dengan mommy..kalau wife aku ke studio pun, bawak dia ( kecuali masa handle class, wife aku pos dia kat rumah mertua aku..haha)..so si zayydan ni mmg kadangkala aku pun tak tahu nak buat apa...menangis/tantrum..pampers dah salin, makan dah makan, menyusu dah sudah, demam/sakit takde..aku dukung, aku agah, aku kelek..tetap menangis..tu yg kadangkala aku stress..tapi bila mommy dia pegang aja, terus tersengih..terus senyap!


Tuhan tu Maha Adil kan..
DIA bagi peringatan NYA kat aku, melalui patient aku..

Semalam,
Patient regular aku..seorang lelaki awal 40an..
Memang prestasi kerja nya merudum sekarang ni..
Selalu MC..
Cuti tahunan dah abis..
Tapi dia bukan sengaja nak ambik MC..
Dia penat sama sama menjaga anaknya yang baru lahir..
Setiap 2 jam kena feeding..meragam sentiasa..berpeluh peluh sentiasa..

Anaknya kini baru dapat keluar wad setelah 3 bulan dilahirkan..
Anaknya, ada kad OKU..
Sebak aku masa dia tunjuk kad OKU anaknya..
Aku tak sampai hati nak ambil gambar anaknya dalam kad tu..
Tapi, lebih kurang begini lah keadaan anaknya, seorang bayi perempuan berusia 3 bulan, sekarang..

Imej Google.  Anak patient aku tu, dilahirkan dengan cleft palate ( sumbing) + microcephaly( perkembangan saiz otak terencat + saiz kepala kecil) + masalah jantung. Dalam kad OKU tu, mmg siap bertiub utk minum susu. 

Ya,
Aku bagi MC kat patient aku tu..
Dia mengadu dia penat jaga anak..Tak cukup tidur..sakit2 badan..
Besar ujian buat dia
Dia ada anak kembar usia baru nak cecah 2 tahun..kedua duanya sihat..
Memang dia & isteri penat..penat menjaga anak..

Aku kena muhasabah diri..
Se cranky / tantrum anak anak aku..
Tapi Allah tak uji aku dengan anak anak yang istimewa..
Aku tengok sendiri anak anak patient aku yang lain..
Yang anaknya Down Syndrome..
Yang anak nya chronic autism..

Daddy akan cuba menjadi lebih cool..
Lebih sabar melayan karenah korang yang suka sepah sepah rumah ( especially u zayyan)
Lebih sabar melayan karenah Ziyyad yang ' sikit sikit menangis'..
Lebih sabar melayan Zayydan..

58 comments:

  1. selalunya begitulah.
    kita perlu melihat orang lain.
    untuk melihat diri kita...


    .

    ReplyDelete
  2. oh ..
    sedihnya menatap gambar itu..
    cleft palate
    kalau cleft lip .. tahan lagi lah..

    ReplyDelete
  3. hishh..
    ekau telah membuat lagu ABBA itu berlarian dalam kepala ahkak !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak, saya pun dok asyik ber "Daddy... Daddy cool...."

      Hahahahhaa

      Delete
  4. salam Dr.. begitulah kita sbg manusia kan... bila kita tgk kesusahan org lain baru lah kita tersedar yg kita sbnranya amat beruntung.... punya anak2 yg sempurna sifat.... erm! sy pun sllu cool down kan suami bila dia nak start marah2 dgn anak..dah lah ank sorang...isteri ni yg sedih lebih bila suami marah anak..(tapi tak bermakna sy manjakan sgt ank)....

    ReplyDelete
  5. Memanglah kita akan hilang sabo bila anak anak tengah lasak nii...marah takpe..jangan lebih lebih udahler
    susah jugak kalau mak pak tak tau marah...anak takde disiplin lak nanti

    ReplyDelete
  6. DZ.. saya pon begitu..
    bila penat susah nak control baran saya nih.
    anak2 selalu gak kena marah..huhuhu.
    bila dh habes marah, rasa kesian pulak tengok muka dorang.
    semoga saya di beri tahap kesabaran yang lebih tinggi.. Amin~

    ReplyDelete
  7. camana nak cakap eh..pengalaman membesarkan anak lelaki/pempuan tak sama dgn setiap org... syukurlah laluan mudah bg kami setakat ini dan mengharap sampai lah terlepas dari tanggungjawab kami (sampai dinikahkan bg anak pempuan).; Fa&Ma kena Cool sentiasa , mungkin perlu ada dlm diri memasing...apa yg kita nak adalah melihat anak hepi dan membuatkan kita merasa kebahagiaanya.

    ReplyDelete
  8. ya Allah doc..tersentuh sgt bace entry doc kali nieh....betul2, lieya pun kadang2 terbabas marahkan anak2...ye laa penat balik keje nak buat keje umah lagi pastu ngan budak2 ni buat bising main gaduhnye...haishh rase nak ngamuk jek.... entry doc betul2 membuka mata dan minda agar pikir dan bersyukur lah.... kite rase 'penat' jaga anak2 yg sihat, tapi org lain 'penat' jaga anak2 oku...yaAllah...insap betul doc....

    doc, anak doc comel2 semua...anta le pic dieorg kat majalah...mane tau dpt jadi cover ...heheheehe

    ReplyDelete
  9. huhuhuuu....touching nyer doktor...

    nangis baca entry nie..

    terima kasih sebab menjentik hati saya sekali doktor..
    terima kasih atas peringatan nie..

    ReplyDelete
  10. Msg peringatan Allah send pada kita dengan cara macam tue. Ya Allah, harap si bapa tue bersabar tanggung ujian Allah.

    ReplyDelete
  11. Bila masih ingat itu tanda rasional dan iman masih ada
    Yg sedihnya bila iman tak ada dan anak menjadi mangsa
    Banyak terjadi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kak. Bila dah berlaku masa tu baru la nak menyesal. Memang tak berguna. Marah tengah amarah tu la syaitan mudah aje nak menyelinap masuk.

      Delete
  12. sejak ada baby ni, saya mula belajar bersabar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wan, sama dengan aku. Sejak Budai Gundut lahir aku dah mula belajar sabar.

      Delete
  13. Alhamdulillah, anak-anak kita walaupun bermacam ragam tapi sihat tubuh badan..baru sedikit ujianNya tapi kita selalu mengeluh penat.. bila baca entry ni baru tersedar..ada ramai yang kurang bernasib baik di luar sana..nak jadi mommy cool jugak la.. T_T

    ReplyDelete
  14. Allah beri berbeza-beza ujian untuk kita sebagai hamba kan doktor... bila melihat begini, sepatutnya kita lebih bersyukur dengan nikmat yg diberi dengan anak kita yg sihat.. saya juga perlu bersabar lebih dgn keletah anak2 kerana memang dah zaman dia.. kita dulu masa kecik macam tu jugak ragamnya.. sabar jer mak kita menjaga kita hingga kita dewasa dan berkeluarga ..

    ReplyDelete
  15. Kita marah sbb kita sayangkan anak2 Doc...Keletihan balik dari bekerja..mereka pula buat perangai..mereka masa tu lah perlukan perhatian kita sebenarnya ..setelah seharian tak nmpak kita..

    Betul Doc...kita hanya diuji dgn anak2 yg ada buat perangai sahaja..fizikal elok semua.Ada kawan2 yg diuji dgn anak2 yg cacat fizikal begini...Semoga patient kamu itu tabah dan sabar.

    Tetiba mcm ternampak-nampak BONEY M..dgn afro look menyanyikan lagu DADDY COOL tu Doc.

    ReplyDelete
  16. anak-anak tu anugerah dan juga ujian
    comel2 nya anak Dr..
    putes2 n gebu :)

    ReplyDelete
  17. Cepat2 larik tak leh tengok.... Berat ujian yg die hadapi. Semoga kite pun akan tabah menghadapi ujian yg menimpa... Harap daku kuat melayan kerenah twin.. Nape ingat daddy jer nak mkn sedap Orang tak de gigi nak mkn sedap gak. hahaha....

    ReplyDelete
  18. Subhanallah
    Subhanallah
    Allahu Akbar!

    Semoga doc akan istiqomah menajdi daddy yg cool.. akk pun skrg sedang berusaha menjadi mommy yg cool. Jgn ingat ank yg dah besar remaja tak meragam, tak sepahkan rumah, istghfar selalu ajelah. Anak istimewa itu pastinya akan mnjadi penghuni syurga.

    ReplyDelete
  19. setiap anak tidak ada persamaan
    setiap anak ada kelebihan dan keurangan mereka
    dan kita sbg ibu bapa
    kena menerima kekurangan
    dan kelebihan mereka
    sama rata
    jangan ada bias...
    sbb mereka akan down dgn perbezaan yg secara tak sengaja kita tunjukkan
    tak mudah nak jadi cool
    sbb kita juga ada perasaan, ada penatnya, ada stressnya
    cuma kita perlu adapt dengan persekitaran di mana
    dalam rumah kita ada anak yg sedang membesar... yg sedang mengexplore tentang dunia dan kehidupan
    best of luck daddy

    ReplyDelete
  20. Ya alllah, tersentuhnya akak... betapa bertuahnya akak kerana ada 3 anak yg comel2 dan sihat ye,..walaupun mmg menyakitkan hati terutama bila akak penat balik keje,., kekadang lepas baca kisah anak2 tu cuma pinjaman-Nya n cuba bayangkan jika esok kita tidak di'pinjamkan' lagi, insaf sekejap...tp tu le manusia mudah alpa... bergenang air mata bila baca entry ni... semoga akak lebih bersabar selepas ni, apalah sangat dugaan menghadapi anak sihat yg agak aktif berbanding anak sakit mcm tu.,,,

    ReplyDelete
  21. Ujian Tuhan pada mereka..
    Anak2 buat sepah bukan masa kecik je doc..dah besar2 macam anak2 acik ni lain pulak caranya.tapi suami acik lebih sabar.
    acik tau berleter je...

    ReplyDelete
  22. Allah hu Akhbar besar dugaan depa.. semoga dipermudahkan segalanya untuk depa..

    Biasa la... ayah2 kurang sikit sabaq.. sebab tu anak2 sayang lebih kat mak....marah2 sikit tu tak apa.. sekurang2nya ada orang yg anak2 takut... tapi jangan la sampai pukui dan bagi tekanan emosi kat anak2.. nanti depa jadi penakut pulak

    ReplyDelete
  23. tak sampai hati nk tgk bby tuh doc... yelah kadang kite nih cpt sgt nk marah... akui sbb diri sndiri pun kadang gitu, tp lps dh marah rasa kesian... rasa bersalah...

    ReplyDelete
  24. tersentuh betul hati keibuan saya bila baca entry ni. doc menyampaikan maksud tu dgn baik sekali. kita ni selalu tak sabar, tpi kadang2 kita lupa yg kita marah tu adalah anak yg pemikirannya tak sama dgn kita. kita expect mereka dah paham sebagaimana kita faham.

    bila tgk dugaan insan lain... erm.. terkedu dibuatnya.

    ReplyDelete
  25. Samalah doc...bila dah penat selalu tidak sabar...anak2 jd mangsa marah....
    Bila tengok anak dah menangis, timbul rasa penyesalan pula ..
    Terima kasih doc sebab peringatan ini.....

    ReplyDelete
  26. Huhuhu...touching baca pasal patient tu daddyZZZ. Muhasabah diri utk saya juga. Memang kepenatan melampau buat kita hilang sabar dgn karenah anak². Bila dah marah baru nak tersedar. Nak jadi seorang ibu yg cool juga.

    ReplyDelete
  27. Kesian.. moga patient doc tuh tabah dalam menjaga anak OKUnya.. iye laa berat mata memandang berat lagi bahu yang memikulnya..

    Kita patut bersyukur walau pun di duga tapi tak laa seberat patient doc tuh kan..

    ReplyDelete
  28. Ank2 ni amanah kan doktor...Allah nk uji kita bila2 je..

    Peringatan buat diri sendiri juga

    ReplyDelete
  29. Yea..mmg penat jaga anak.tp kepenatan yang berbaloi2..tak sangka anak yang kecil besar tapak tangan dah membesar.Masa sgt singkat,esk2 dia dah besar tggllah kita shj..allahhuakhbar.

    ReplyDelete
  30. Memang bila anak2 masih kecil, kita ibu bapa selalu hilang sabar melihat kenakalan tak bertempat mereka. Bayangkan orang yang ada ramai anak, kemudian bersusun-susun seorang setahun, ibu bapa perlu banyak belajar erti cool. Kadang-kadang tangan naik juga ke badan, tapi bila malam melihat mereka tidur dengan wajah tanpa dosa, menitis air mata dibuatnya. Dalam hati berkata,"Oh Tuhan, apa yg telah aku buat siang tadi pada anak amanahMu ini?"

    ReplyDelete
  31. zayydan nak mummy...daddy pi bagi benda2 lain mestilah dia nangis...hahaha...sabaq ja lah daddy..
    nanti daddy akan rindu semua ni...akak ada dua anak remaja..dah tak berapa best dah...masa depa kecik lagi best walaupun kdg2 dada sendat dgn marah.

    ReplyDelete
  32. Allah maha kaya...

    benda macam ni buat saya bersyukur dengan kekurangan saya jugak. belum kawin-kawin lagi. ye. betul. sedih, tapi sekurang-kurangnya tanggungjawab yang tergalas pun tak seberat mana.

    syukurlah.

    ReplyDelete
  33. anak anak kecik ni hanyak perhatian...
    kena lah layan
    bukan di marah..

    ReplyDelete
  34. Allah..sedih betul saya..nak2 pulak bile tgk gambar baby tuh..peringatan utk diri sendri supaya diri ini sentiasa bersabar dgn keletah anak..

    ReplyDelete
  35. Allah...
    T3rima kasih atas ingatan.

    Terkenang pulak kes baby yg kena buang dlm pam tandas smlm. Tambah sedih.

    Kalau saya sibuk/penat melampau, kena pass jgk anak2 kat suami tolong jaga, "jaga sat...nak lelap 5 minit"... alih2 tidur 1 jam.haha.

    (Najwa)

    ReplyDelete
  36. Anak saudara bunda ada sorang cacat sumbing macam ni.. perempuan... kes dia sampai ke lelangit, sejak baby dah beberapa di bedah...yang lain semua okay ,normal... cuma pertuturan sedikit sengau..

    Kini anak istimewa ini sudah besar dan belajar UITM tahun dua bidang fisio... Alhamdulillah

    ReplyDelete
  37. Zayydan meh sini ngan kakak.. kalau duduk ngan Kakak mst Zayydan senyap hehehe
    comelnya dah nampak besar dah awak.. bila lah lagi kita dpt jumpa kannn

    Anak patient tu.. tak sanggup nak tengok sedih sangat.. semoga sentiasa dilindungi Allah..

    ReplyDelete
  38. Begitulah..kdg2 kita slalu 'Terlupa" nak bersyukur dgn apa yg kita ada..apa yg kita hadapi dan miliki. Tp bila Allah bagi kita 'nampak' kekurangan org lain, baru kita tersedar dgn kelebihan yg kita miliki.

    Dulu, mak pun begitu..slalu kurang sabar dgn perangai anak2. Yea lah...jaga anak sorang2. Idup berasingan dgn suami bertahun2. But bila mak jugak sedar ( dr kisah sedih parent yg kehilangan semua anaknya dlm sekelip mata yg dishare kat siri Oprah Wifrey) yg tangisan,pergaduhan,bersepah rumah tu semua perlu disyukuri berbanding rumah yg sunyi, sepi kemas rapi tanpa kehadiran anak2 di rumah.

    Semoga kita semua akan sentiasa 'nmpk' dan beryukur dgn apa yg kita miliki kan doc

    ReplyDelete
  39. sama la doc dgn akak, 3 anak lelaki... letih macam nak pengsan.
    Tapi 'letih' ibubapa yg ada anak istimewa pasti lebih hebat. Moga mereka terus tabah.

    ReplyDelete
  40. sangat memahami luahan perasaang ini. kena buat grup makbapakstress kekeke.. apa pun, anak2 adalah rezeki.. selagi belum baligh,mereka adalah ahli syurga.. bayangkan ada ahli syurga dalam umah kita.. wohaa....

    ReplyDelete
  41. rezeki masing2 kan. klu kita rasa susah ada lg org yg lebih susah dari kita...

    ReplyDelete
  42. aku nak share la satu cite..
    aryan kan 4 tahun, tido pakai pampers malam
    ada skali jam 2 pagi, dia kejut aku nak kencing
    aku kata kencing ajelah kat pampers, kan dah pakai pampers
    dia punyalah nangis2 nak kencing gak kat tandas
    last2 dengan sedikir rasa marah, aku pun bwk gak la dia pi kencing kat tandas
    pastu pakaikan balik pampers
    dan tido
    bila bgn pagi, tengok2 dia tak kencing kat pampers
    haiiiiiiiiiiiiiiii terus muhasabah diri
    punyalah nak anak drypers free, tapi malas kan bangun malam
    anak kejut pun nak sentap
    cuba tengok yang hari2 kena bangun malam tu camner rupanya
    kalah zombi kilang biskut

    ReplyDelete
  43. macam rezeki juga, ujian Allah ni datg dlm pelbagai bentuk. ada yg diduga sebegitu hebat pun masih redha, kita yng diuji sikit2 pun kdg2 tercabar kesabaran kan.. Apapun ujian yg didtgkan tanda Allah sayangkan kita. KA akui dulu kerja jadi no.1, anak2 mcm terabai, balik kdg penat stress & marah2 , tapi bila kta muhasabah diri dan lihat bagaimana orng2 lain diuji dan cara mereka menerima ujian yng diberi, barulah rasa btp beruntungnyer kita kan dr !

    ReplyDelete
  44. kena selalu ingatkan kat diri sendiri.. this is the best for you..

    ReplyDelete
  45. peringatan juga buat diri saya..

    ReplyDelete
  46. SubhanaAllah, besarnya pengorbanan patient Dr tu..
    Ganjaran besar untuknya nanti kalau bersabar..
    InsyaAllah mudah2an..

    ReplyDelete
  47. selalu kita rasa kitalah yang paling penat, kitalah yang paling susah... tapi kita tak pernah fikir, ada org lain yang lebih susah dari kita... sepatutnya kita belajar erti syukur dan redha.... (peringatan utk diri sendiri)

    ReplyDelete
  48. nama pun manusia. kita mengeluh, mengadu, memberontak... tp bla fikir semula, semua tu adalah utk mendidik kita bersyukur...

    ReplyDelete
  49. besarnya pengorbanan seorang ayah menjaga anak-anak kurang upaya yang perlu diberi perhatian sepenuh masa...

    ReplyDelete
  50. Subhanallah...semoga hati Patient doc tuh kuat dan tabah...setuju dengan besar pahala dia dapat atas segala pengorbanan dia...

    ReplyDelete
  51. Apabila melihatkan anak2 istimewa, akak selalu rasa sayu. Akak takut dan cuba untuk tidak memikirkan. Takut terbawa2. Akak ni kan emosi terlebey sikit. Tapi memang akak kagum dengan ibu bapa yang mempunyai anak2 istimewa ini. Sangat tabah, sangat kuat dan sangat sabar. Mereka ni jenis kalau diberi ganjaran oleh Allah dalam apa bentuk sekali pun, kita confirm rasa tak jeles.

    ReplyDelete
  52. Sebak pulak walau hanya melihat imej dari Google. Untung bertuah badan kita ni dapat anak-anak yang normal walaupun kadang-kala menjerut perasaan dan jiwa raga. Adatlah tu DZ, kalau penat memanglah terasa nak marah. Tapi cubalah 'pos' budak bertiga tu ke rumah neneknya sehari aje, mahu DZ tak lena tidur, tak lalu nak makan memikirkan betapa sunyinya tanpa mereka.

    ReplyDelete
  53. Halo, saya kayu Pak francis, pemberi pinjaman pinjaman pribadi
    memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup.
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman
    untuk meningkatkan bisnis Anda?
    Anda telah ditolak oleh
    bank dan lembaga keuangan lainnya?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman atau hipotek konsolidasi?
    mencari lagi karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda
    dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu
    membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang
    untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan ini
    media untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan
    akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui email:
    Data franciswoodloancompany@gmail.com PEMINJAM 'S
      1) Nama Lengkap: ............................................. ..........
      2) Negara: .............................................. .............
      3) Alamat: .............................................. ............
      4) Negara: .............................................. ................
      5) Sex: .............................................. ..................
      6) Status Pernikahan: ............................................. ....
      7) Pekerjaan: .............................................. .......
      8) Nomer Telpon: ............................................. ...
      9) Saat ini posisi di tempat kerja: .....................
      10) Pendapatan Bulanan: .............................................
      11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .....................................
      12) Jangka waktu pinjaman: ............................................. ...
      13) Tujuan Peminjaman: ............................................
      14) Agama: .............................................. ..........
      15) Apakah Anda menerapkan sebelum .................................
      Terima kasih, Mr. Kayu Francis.

    ReplyDelete
  54. Halo, saya kayu Pak francis, pemberi pinjaman pinjaman pribadi
    memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup.
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman
    untuk meningkatkan bisnis Anda?
    Anda telah ditolak oleh
    bank dan lembaga keuangan lainnya?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman atau hipotek konsolidasi?
    mencari lagi karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda
    dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu
    membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang
    untuk membayar tagihan, berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan ini
    media untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan
    akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui email:
    Data franciswoodloancompany@gmail.com PEMINJAM 'S
    1) Nama Lengkap: ............................................. ..........
    2) Negara: .............................................. .............
    3) Alamat: .............................................. ............
    4) Negara: .............................................. ................
    5) Sex: .............................................. ..................
    6) Status Pernikahan: ............................................. ....
    7) Pekerjaan: .............................................. .......
    8) Nomer Telpon: ............................................. ...
    9) Saat ini posisi di tempat kerja: .....................
    10) Pendapatan Bulanan: .............................................
    11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .....................................
    12) Jangka waktu pinjaman: ............................................. ...
    13) Tujuan Peminjaman: ............................................
    14) Agama: .............................................. ..........
    15) Apakah Anda menerapkan sebelum .................................
    Terima kasih, Mr. Kayu Francis.

    ReplyDelete
  55. Sayang Sir / Madam

    PINJAMAN SECEPAT MUNGKIN DALAM 2 HARI. Micro keuangan Dana Plc
    Komersial dan Personal, Rumah Kredit sebesar 2% bunga rate.Interested Orang
    harus menghubungi Loan Officer melalui e-mail dengan informasi berikut:

    NAMA: ............................................... ....................

    NAMA TERAKHIR: ............................................... ......................

    COUNTRY: ................................................ ........................

    Nomor Telepon: ............................................... .....................

    PEKERJAAN: ................................................ ................

    AGE: ................................................ ..................................

    PINJAMAN JUMLAH DIPERLUKAN: ...........................................

    LOAN.DURATION: .............................................. ..........

    Petugas Nama: Penawaran Kredit Investasi
    Email: marycoleloanscompany@gmail.com

    Salam,
    Mrs Mary

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...